perjantai 31. heinäkuuta 2020

Kuun lopun värimätsäykset

Tiedätte sen tunteen, kun tulee reissusta ja kiertää ensimmäisen kerran oman puutarhansa läpi: rikkaruohot ehkä rehottavat, mutta silmä huomaa vain kaikki uudet kukkijat ja hienot väriyhdistelmät. Tokihan sitä on aina tiennyt, että jokin kohta näyttää kivalle tai jotkut kukat sopivat väriensä puolesta kauniisti yhteen, mutta muutaman päivän poissaolon jälkeen ne oikein hyppäävät silmille. Tässäpä siis meidän puutarhan heinäkuun lopun väripareja.
Hempeän vaaleanpunainen kiinanasteri, haalean kellertävä isosamettikukka 'Vanilla' ja purppurarevonhäntä ovat minusta kiva kolmikko.
Tosin violetti kiinanasteri vähän rikkoo harmoniaa. Se sopii toisaalta hyvin yhteen taustalla hitusen pilkottavan jättiverbenan kanssa. Hauskasti muuten kaikki violetit sattuivat yhteen rykelmään, vaikka taimet on istutettu jo kesäkuussa.
Purppurarevonhäntien kanssa minulle sattui muuten pieni arviointivirhe istutusvaiheessa. Viime kesänä niistä isoin kasvoi hädin tuskin polveni korkuiseksi ja loput jäivät pienemmiksi, joten oletin, että jäävät tänäkin vuonna suunnilleen samankokoisiksi. Nyt kaikki niistä ovat minua vähintään vyötärölle asti ja yksi reilusti muita korkeampi. Komeita toki ovat, mutta vaivalla penkin reunaan siirretty istumakivi on jo melkein kokonaan hautautunut niiden alle ja kasvit ovat ehkä hitusen liian tiheässäkin...
Yksi kiinanastereista on vähän tummemman pinkki. Sille löytyy tismalleen samansävyisiä kavereita purppurarevonhäntien takana kukkivista punakosmoksista.
Kolmiopenkissä sametinpunainen loistokärhö 'Voluceau' tulee aikanaan näyttämään upealta kiipeillessään sen vierellä kasvavan syyshortensia 'Prim Whiten' oksilla. Valkoinen daalia 'Wittem' kukkii taustalla.
Patiopenkin seinäkkeessä kiipeilevä 'Hagley Hybrid' ja samansävyiset tuoksuherneet ja leijonankita sopivat kauniisti yhteen kukintaansa aloittelevan syyssyrikän kanssa.
Syyssyrikän toisella puolella kukkii marjapuuronpunaisia isomaksaruohoja, jotka sopivat myös kauniisti syrikkään. Ketohopeatäpläkin sai värimätsäyksen kiven ruosteensävyisistä laikuista.
Värililja 'Lollypop' jäi tänä vuonna melkein piiloon isotähtiputkien ja siperiankurjenmiekkojen taakse, mutta kukkii silti runsaasti. Onnistunut yhdistelmä on minusta tämäkin.
Tiukukärhö 'Arabella' kukkii jo runsaasti, samoin kuin sen kaverina loistava tarhakohokki.
Aurinkopenkin kesäkukkakohdassa on useamman värisiä leijonankitoja sarvileukoijien seassa. Suosikkini kuvan kolmesta eri värisestä leijonasta on tämä keskellä oleva persikkaan taittuva vaaleanpunainen.
Huomenna alkaakin sitten elokuu, eli minun ajanlaskussani viimeinen kesäkuukausi. Kolmasosa kesää jäljellä siis ja pitkä syksy vasta kaukana edessä päin! Kaunista elokuuta kaikille!

24 kommenttia:

 1. Aurinkoista elokuuta! ♥

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. Oi, ihania pareja, perfect match💚

  VastaaPoista
 3. Todella kauniita yhdistelmiä. Piti kelata kuvat useampaan kertaan ja herkutella näkymillä.
  Tänä kesänä kaikki on kasvanut korkeutta ja leveyttä enemmän kuin edelliskesinä yhteensä.
  Ensimmäisen kerran istutin kasvattamani samettikukka Vanillat maahan, jossa kotilot söivät ne muutamassa päivässä rangoiksi. Jatkossa siis pysykööt ruukuissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Keväällä läpimäräksi kastunut maa ja kesäkuun helteet vauhdittivat selvästi kasvua. Juuri kun maa alkoi kuivua, alkoi taas sataa ja kasvu vauhdittui entisestään. Osa kasveista myös kukkii selvästi aikaisemmin kuin aiempina vuosina.
   Ikäviä nuo kotilot. Meillä ihan tavalliset peltoetanat tms. herkuttelivat kerran kääpiösamettikukilla. Ehkä on siis viisaampi pitää sammarit ruukuissa, jos asuu kotiloalueella.

   Poista
 4. Kauniita yhdistelmiä! :) Ja sinulla kukkii jo syyssyrikkä, minulla vasta pienellä nupulla. Odottelen, josko syrikän kukinnan myötä saisin edes jotain muuttomatkalla olevia perhosia käymään puutarhassa. Aika vähissä ovat perhoset tänä kesänä olleet. Onneksi kaikenlaista muuta ötökkää pörrää kukissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toin syrikän jo maaliskuussa kellarista sisälle heräilemään, jotta se ehtisi kukkia kunnolla. Meillä on näkynyt pitkin kesää perhosia, mutta muuttavat päiväperhoset eivät ole vielä ehtineet tänne asti. Sapuskaa kyllä riittää, vaikka tulisivat heti huomenna.

   Poista
 5. Kauniita väriyhdistelmiä! Ihania nuo kiinanasterit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiinanasterit vitkuttelivat pitkään kukinnan aloittamisen kanssa, mutta nyt kukkivat jo hienosti.

   Poista
 6. Ihania yhistelmiä, niin hyvin kukkii joka puolella. Pitäs lisäillä omiin penkkeihin tämän ajan kukkivia, mukava katella muiden kuvia ja ottaa vinkkejä mitä istuttelis. 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Blogeista saakin hyviä vinkkejä läpi kesän kukkiviin istutuksiin.

   Poista
 7. Kauniita yhdistelmiä. On aina hyvä, että muistaa itsekin nähdä oman puutarhan herkut. Muut ehkä ne näkevät hwlpommin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kun käy välillä hetken muualla, niin näkee puutarhan eri silmin.

   Poista
 8. Onpa kaunista, niin onnistuneita yhdistelmiä. Piti katsella kuvat useammankin kerran, niin kauniita ne ovat. Kiinanasteri on tosi upea. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
 9. Pidän kovasti näistä sinun väriyhdistelmistä, meillä taitaa olla samankaltainen ’värihermo’.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin olen ihastellut sinun puutarhasi väriyhdistelmiä. Hyvä maku siis meillä kummallakin ;)

   Poista
 10. Hyvin toimivat yhdistelmät.
  Mukavaa elokuuta. 😊😊

  VastaaPoista
 11. Elokuu ja loman loppu. meni loma nopeasti. mahtava kukinto syyssyrikässä, minulla on tullut nuppu vaaleanpunaiseen, toivottavasti ehtii kukkia. Minusta nuo yhdistelmäsi toimivat hyvin, myös se liila siellä joukossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko kesä meni taas todella nopeasti. Syyssyrikkä kukkii tänä vuonna todella upeasti; pisin kukinto on varmasti yli 40 senttiä pitkä. Pitää ottaa lisää kuvia koko puskasta, kunhan kukkia on enemmän auki. Kiitos!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!