sunnuntai 26. heinäkuuta 2020

Kivikkorinne ja kärhökaari

Tänään haluan näyttää teille ja toisaalta laittaa itselleni muistiin paria yksityiskohtaisempaa kuvaa lukuunottamatta yleisnäkymiä kivikkorinteestä ja kärhökaaripenkistä. Kummassakin alkaa olla jo paikoitellen rehevyyttä ja runsautta ja näyttää siltä, että kovin suuria mullistuksia ei tarvitse enää muutamaa aukkopaikan täydennystä lukuunottamatta tehdä.
Kaukasiantörmäkukan heleä vaaleansininen melkein säihkyy auringonvalon pilkistäessä aidanraosta.
Olen pitänyt kaukasiantörmäkukka 'Perfectaa' yhtenä kivikkorinteen arimmista kasveista. Ehkä saan vihdoin hieman hellittää sen kanssa, sillä se on selvästi viihtynyt rinteen laella. Tänä vuonna se on kasvanut poikkeuksellisen rehevästi ja yllätti aukaisemalla jo nyt ensimmäiset kaksi kukkaa. Aiempina vuosina se on aloitellut kukkiensa aukomista vasta syyskuun alussa, joten voitte kuvitella, kuinka riemuissani nyt olen. Onhan se vähän hentoinen eikä erotu kovin paljoa valkoisesta aidasta, mutta enpä taida uskaltaa sitä siirtääkään, kun se kerran viihtyy hyvin paikoillaan. Ehkä kokeilen ensi keväänä irrottaa siitä jakopalan, sillä minusta se on aika suloinen ja ansaitsee ilman muuta lisätilaa kivikossa. Sen sijaan pari vaaleanpunaista isomaksaruohoa aiheuttaa joka vuosi pettymyksen retkahtamalla kumoon kukkien auetessa.
Väriltään törmäkukka sopii ihanasti sen vasemmalla puolella retkottaviin maksaruohoihin ja yläpuolella huojuviin ritarinkannuksiin. Eikä väri riitele myöskään ritarinkannusten vierellä olevien purppurapunalatvojen kanssa.
Kivikkorinne koko komeudessaan. Keltamaksaruohot ovat jo lopettaneet, mutta kookkaammat maksaruohot aloittelevat.
Kivikkorinteen aivan takimmainen pää naapurin talon lähellä kärsi paljon talven aikana. Värimintut kuolivat melkein kokonaan ja ritarinkannus sekä syysleimut ovat kääpiökokoisia versioita. Punahattujen ja syyshohdekukkien häviäminen ei ollut niin suuri yllätys. Tarhakylmänkukka 'Hans' ja kivikkorinteen eteen istuttamani maanpeitekasvit yllättivät kestämällä aurauslumet, jään ja vesilammikot niin hyvin, joten aion antaa niiden levittäytyä niin suurelle alalle kuin vain haluavat. Rinteen yläosasta kuolleiden kasvien tilalle siirsin jo pari valkoista myskimalvaa ja pikkuampiaisyrtin, ja loppuihin paikkoihin istutan 'Hansia'. Meillä saavat lisää tilaa ne kasvit, jotka sen ansaitsevat.
Naapurin puoleisesta päädystä katsottuna näyttää hieman vajaammalta. Kuvan oikeassa alanurkassa maanpeitekasveja.
Sitten kärhökaaren kimppuun. Sen viime kesänä tehty loppupää on minusta oikein onnistunut. Tänä vuonna laajentuneeseen keskiosaan on jo istutussuunnitelma valmiina ja osa kasveista istutettukin, mutta loput saan vasta kun hyötykasvit on nostettu välistä pois. Itse kärhöportti ei ole tänä vuonna kovin rehevä ja runsaskukkainen, sillä suurin osa kärhöistä lähti keväällä vaivalloisesti kasvuun. Kaikki ovat kuitenkin hengissä ja 'The President' jo kunnolla kukassakin. 'Justa', 'Piilu' sekä 'Princess Kate' ehtivät myös kukkaan elokuun aikana.
Ensimmäinen kukkaan ehtinyt ryhmä jaloangervoja tuo kauniin vaaleanpunaisen pilvenhattaran vastapainoksi presidentin vahvalle violetille.
Kolmiopenkin päädyssä kukkiva 'Voluceau' sopii myös väreiltään taustalla näkyvään kärhökaaripenkkiin.
Kärhökaaripenkin keskiosaan on tulossa osittain symmetrinen istutus. Jotenkin suora polku kärhöportilta risumajalle vain vaati sitä. Istutin kuunliljat sekä kurjenmiekat oikeille paikoilleen siitäkin huolimatta, että aivan niiden viereen ja väleihin jäi joitakin porkkanoita ja valkosipuleita. Eiköhän ne saa aikanaan nykäistyä sieltä pois tuhoamatta istutuksia. Risumaja ei jää sellaisenaan, vaan sen kohdalle tulee toisentyyppinen rakennelma, jonka suunnitelma on vielä vähän kesken. Korkeutta ja köynnöksiä joka tapauksessa.
Risumajalle johtava polku sai tänään 'Halcyon' -kuunliljaa reunoilleen. Niiden takana on rivi valkoista siperankurjenmiekkaa.
Viime kesänä tekemäni kärhökaaripenkin alkupää on ollut lähinnä kasvien talvetuspaikkana tai tyhjällä mulloksella. Kesän aikana sain tehtyä siihen suunnitelman ja tänään melkein viimeiset istutukset. Sain äidiltäni muutaman ison jaloangervon, jotka jakamalla sain penkin takaosan kasvitettua. Jaloangervojen taakse marjapensaiden puoleiseen nurkkaan siirrän ensi keväänä valkoista kiiltoleimua.
Kahdella reunalla samaa 'Halcyon'-kuunliljaa kuin muuallakin kärhökaaripenkissä, niiden takana valkoisen myskimalvan pikkutaimia ja takana 'Weisse Gloria' -jaloangervoa.
Vielä pitää esitellä yksi kasvi, joka ei ole kivikkorinteessä sen enempää kuin kärhökaaripenkissäkään. Jaloritarinkannus 'Astolat' kukkii nyt metsänreunassa. Vähältä piti, ettei se katkennut kokonaan alkukuun myrskytuulissa. Risuilla tuettuna se on pysynyt sen verran tolpillaan, että on saanut nuppujaan auki. Tämäkin on ehdottomasti kasvi, joka tulee saamaan lisää kasvutilaa!
'Astolatin' väri on herkullinen liilaan taittuva vaaleanpunainen ja siinä on ihana valkoinen keskusta. Taustalla retkottaa yksi sininen ritarinkannus, muut menivät myrskyssä maata myöten ja osa on otettu maljakkoonkin.
 Ihanaa sunnutai-iltapäivää!

16 kommenttia:

  1. Muistan keväisiä jäätikkökuvia kivikkorinteestäsi. Hyvin ovat kasvit selvinneet ja näkymä alkaa jo olla mukavan rehevä. Pohdin juuri itsekseni, kuinka ensin tuskailin puolityhjiä penkkejä ja runsaita aukkopaikkoja. Kiireissäni jaoin olemassa olevia kasveja ja ripottelin niitä moneen paikkaan. Nyt on vähän liiankin tiivistä ja vuorossa on harventaminen. Eikä välissä kovin montaa vuotta ole, joten itselleni ainakin soisin enemmän malttia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin keväällä jo melko varma, että varsinkin kivikkorinteen juurella olevat istutukset olisivat märän syksyn ja talven jäljiltä mennyttä. Jotkut kasvit ovat yllättävän sitkeitä ja niitä pitää ilmiselvästi suosia. On eri asia ripotella kaupan ostotaimia tiheään kuin jo isoksi ehtineiden kasvien jakopaloja. Niiden juuristo on yleensä niin vahva, että vaikka taimessa olisi istutushetkellä vain pari lehteä, niin vuoden päästä niitä on moninkertaisesti. Yritin pitää sen mielessä, kun istuttelin jaloangervoja ja kuunliljoja, mutta sen näkee sitten lähivuosina, tulivatko sittenkin liian lähekkäin. Ainakin tänä vuonna niiden väliin saa mukavasti istuteltua vielä sipulikukkia.

      Poista
  2. Aah, ihana Astolat! Hassua, mutta se ei ole suostunut viihtymään, vaikka olen istuttanut sen lukuisia kertoja - ekan kerran jo lapsuudenkotini pihalle ja sieltäkin se hävisi alta aikayksikön. Sillä on jotain hampaankolossa minua vastaan, mutta saatan vielä yrittää uudemman kerran, kun jossain tulee taimi vastaan.
    Törmäkukkasi on oikea kaunotar! Viihtyviä kasveja ei tosiaan uskalla siirtää. Enkä välttämättä uskaltaisi jakaakaan, kerran jaoin niin komean kaunokurjenmiekkapuskan, ettei tullut mieleenkään sen voivan ottaa nokkiinsa, mutta niin se vain otti ja niin emokasvi kuin jakopalakin kuolivat. Mutta kyllä kai yleensä kasvien jakaminen onnistuu :-D
    Kärhöt kaarissaan ja puutarhanäkymät ovat todella kauniit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! 'Astolat' on kyllä todella ihana. Harmi, ettei ole viihtynyt sinulla. Onkohan saaressa liian kuivaa sille? En kyllä uskalla ainakaan syksyllä jakaa törmäkukkaa. Jos talvi on hyvä, niin ensi keväänä se on jo niin iso puska, että todennäköisesti uskallan sen reunasta irrottaa palan.

      Poista
  3. Kyllä on huippukaunis tuo Astolat jaloritarinkannus, mistä olet tuon kauneuden löytänyt? En muista koskaan ennen nähneeni, ainakaan taimikaupoissa. Onneksi talven jäätiköt eivät enempää tuhonneet kivikkorinnettä, varmaan viihtyviä kasveja kannattaa suosia. Kärhökaaresta ja sen ympäristöstä on tulossa kaunis, suunnittelu on sen mukava osuus, toki myös istuttaminen on kivaa.
    ’Voluceau’ näyttää tosi kauniilta, nyt jotenkin nuo tummat purppuransävyt lilaan taittuen ovat puhutelleet :). Hyvä, että muutkin kärhösi ovat hengissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löysin 'Astolatin' viime kesänä paikallisen taimiston hyllystä. En minäkään muista nähneeni aiemmin mitään muita kuin sinisiä tai valkoisia ritarinkannuksia ja siksi piti napata tuo mukaan. Nyt jo elättelen toiveita, että se tekisi edes muutaman siemenen, mutta jälkeläisten väri voi sitten olla mitä vain lähellä olevien sinisten ritareiden takia. Kärhökaaripenkki on muotoutumassa minusta oikein kivaksi. Kaikki muut kärhöistä ovat hyvin kasvussa paitsi mantsuriankärhö. Siinäkin on ilmeisesti elävää juurta, joten ehkä se herää vasta ensi vuonna.

      Poista
  4. Kaunis ja ihanan värinen jaloritarinkannus ja suloinen törmäkukka.

    VastaaPoista
  5. Hyvälle näyttää rinne kasveineen. Ritarinkannukset ponnistavat komeasti esille aidan takaa. Onko niiden vieressä purppurapunalatva? Se on minun suosikki loppukesän kukkija ja pysyy hyvin tukematta kuosissa. Mikä siinä on, ettei noita tahdo muistaa ikinä tukea ajoissa? Täälläkin vähän pötkötellään, osa kasveista on jäänyt varmaan kuivuudesta johtuen normaalia lyhemmaksi, onneksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä, ritarinkannusten vieressä on purppurapunalatva. Siitä katkesi kahdeksan pitkää vartta siinä alkukuun myrskyssä, joten se on siksi vähän harvan näköinen kivikkorinteen puolelle. Pihan puolelta katsottuna se näyttää paremmalle, kun juuri ja juuri aidan yläreunaan ulottuvat latvatkin näkyvät. Olisi pitänyt tukea metsänreunapenkin ritarinkannukset, mutta jotenkin ajattelin, että ovat tuulensuojassa talon ja metsän välissä eivätkä kärsisi liikaa myrskyssä. Pitää muistaa ensi vuonna laittaa niille tuki varmuuden vuoksi.

      Poista
  6. Rinne näyttää hyvältä. Ja nyt tiedät, että siellä kestää kasvit myös jäätikkökelejä. Kauniilta näyttää muutenkin. Minä toivoisin, että saisin monia ritareiden ja törmänkukkien siementaimia, mutta en uskalla luottaa niihin, ellei itse vähän auta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tai ainakin osa kasveista kestää jäätikön. Aika paljon siellä tuli talvituhoja, mutta kesän mittaan hengissä selvinneet ovat paikanneet osan aukoista ja osaan oli muualla jakotaimia paikkaukseksi. Meillä nuo siniset ritarit tekevät siemeniä runsain määrin, mutta voi olla, että vaaleanpunainen tarvitsee vähän apua kun ei ole lähellä juuri muita kukkia. Pitää seurailla, käykö siinä yhtään kimalaisia.

      Poista
  7. Kaukasiantörmäkukat on kauniita mutta vaikeita. Yritin kasvattaa siemenestä, itivät hienosti mutta kun laitoin maahan niin nuutuivat pois. Astalot on kyllä huippukaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen yrittänyt saada kivikkotörmäkukan siemeniä itämään, mutta ei näy mitään. Ehtiiköhän kaukasiantörmäkukka edes kypsytellä siemeniään ennen talvea? Minä ostin tuon kaukasiantörmäkukan taimena, joten en osaa sanoa, kuinka hyvin siementaimet lähtevät kasvuun. 'Astalot' on ihana.

      Poista
  8. Sinulla tuolla pihalla tapahtuu koko ajan ja paljon! Kivikkorinne näyttää jo varsin hyvältä ja kesken olevat alueet sitten myöhemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niinhän sitä näyttää tapahtuvan. Kivikkorinnettä on kiva käydä katselemassa. Onhan se jo nyt paljon parempi kuin se aikaisempi tuoksuvatukkapusikko.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!