torstai 9. heinäkuuta 2020

Pitkästä aikaa jotain valmista

Jouluatsalea innostui tekemään muutaman kukan kesän iloksi. Taitaa viihtyä varjokujalla. 
Päivät menevät sitä sun tätä puuhastellessa ja siinä sivussa säitä ihmetellessä. Kevään taimikasvatuksista on sen verran aikaa, että teki mieli aloittaa homma uudelleen, joten nyt on muutama siemenkylvös ja pistokas yrittämässä kasvuunlähtöä. Otin heti juhannuksen jälkeen ensimmäiset pistokkaat ja loput muutama päivä sen jälkeen. Juurtumassa on alppikärhö 'Albina Plena', patjaharso, muutama pensashanhikki 'Creme Brule' ja 'Lovely Pink' sekä pari nietospensasta. Hunajamarja 'Ilo' sekä yksi 'Creme Brule' heittivät leikin jo kesken, mutta muut näyttävät oikein lupaavilta. Siemenkylvöksinä on tähtilevisia 'Little Plum', kivikkosuopayrtti, kuukausimansikka 'Rügen', tarhakylmänkukka sekä ristikki.
Alppikärhö 'Albina Plena', pari nietospensasta sekä pensashanhikkeja 'Creme Brule' ja 'Lovely Pink'.
Myrskyn juurineen taittamista purppurapunalatvoista puolet kuivatti samantien lehtensä. Kolme vielä sinnittelee. Ruukkuihin piti tehdä pahvista tuet, sillä parin sentin mittaisset juuret eivät jaksaneet millään pitää 40-senttisiä kepakoita pystyssä. Vieressä siemenkylvöksiä ja loput pistokkaista.
Sateenrakosessa työskentely on tullut viime aikoina hyvinkin tutuksi, sillä juuri kun on päässyt alkuun, alkaa ripsiä vettä ja jos ei silloin ymmärrä etsiä sateensuojaa, on paita märkä alta aikayksikön. Ajattelin aamupäivällä, että saisin viimeisteltyä kärhökaaripenkissä odottavan projektini kuvauskuntoon hyvissä ajoin, mutta niin monta kosteaa keskeytystä hommalle tuli, että valmista tuli vasta vähän ennen viittä. Kuvaaminen saikin sitten odottaa sateen päättymistä. Viimein kuitenkin sain kuvat näpättyä, joten pääsen esittelemään aikaansaannostani.
Kärhökaaren alta johtava polku sai myrskyn kaataman koivun oksista tehdyt reunukset. Kaikki kärhöt ovat nousseet, mutta vain 'The President' on normaaleissa mitoissa.
Kukkapenkki risumajan takana on valunut sateissa pitkin käytävää reunusten puuttuessa, mutta nyt polkukin pysyy taas puhtaana..
Kärhöseinäkkeen juureenkin tuli reunus. Minun piti jatkaa seinäke loppuun, mutta vastaan tuli taas iso kivi. Nyt ei auta muu kuin lyhentää pikkuisen tolpanjalkaa.
Viimeisetkin kasvilavat lähtevät syksyllä pois, joten kukkapenkit reunuksineen laajenevat niiden kohdalle vasta sitten.
Risumajasta tuskin tulee kovin vehreä tämän kesän aikana, sillä säät eivät ole suosineet keijunmekkojen kiipeilyä. Ne eivät ehdi saada oksista kunnolla kiinni ennen kuin seuraava rankkasade tai tuuli pyyhkäisee ne taas alas. Mustasilmäsusannat olisivat kiipeilleet vaivatta, mutta niihin hyökkäsi helteiden aikaan joku lehtiä popsiva ötökkä. Nyt ötökät ovat häipyneet ja susannat aloittaneet varovaisen kiipeilyn.
Kelpaa sitä kukkia maanrajassakin. Toivoisin tyyntä ja poutaista säätä vähintään pariksi viikoksi, jotta keijunmekot ehtisivät kiivetä edes vähän matkaa ylöspäin.
Afrikansinisarja on alkanut aukoa kukkiaan pation ruukkuryhmässä. Taustalla kasa ohuempia koivunoksia, jotka menevät haketettavaksi.
Jos säät eivät olekaan ihan parasta mahdollista, niin olen hyvilläni siitä, että viime kesänä vaivanneet tuholaiset ovat todella vähissä. Joitain kirppoja on näkynyt, mutta ei mitään valtaisaa armeijaa niin kuin viime kesänä. Kaalikoista ei näy jälkeäkään ja etanoitakaan ei juuri ole näkynyt. Ja mikä parasta: rusakot ovat siirtyneet poikasineen naapurien pihoille! Luulen, että rusakoiden kulkureittinä olleen autotallin tauksen aitaaminen kasvimaaksi sai rusakot vaihtamaan reittinsä muualle. Aikuisia rusakoita ei ole näkynyt kuin pari kertaa nurmikolla ja poikasia ei kertaakaan. Kaikki kolme naapuriamme sen sijaan ovat nähneet rusakonpoikasia jatkuvasti omilla pihoillaan ja jopa terasseilla.
Ensimmäistä kertaa ikinä karpaattienkellot ovat saaneet kukkia rauhassa.
Meneillään on kisa ensimmäisenä kukkaan ehtivästä kärhöstä. Tässä 'Hagley Hybrid', joka poksahtaa aivan pian auki.
Ukkosenjyrähdys keskeytti kuvauskierroksen.
Ja mitä näinkään! Kärhökisan voittaja taitaa olla ukkosta uhmaava 'Arabella'. Taustalla itsekseen levinneitä tarhakohokkeja.
Ei tänne onneksi ukkosmyrskyä tullut, vaikka hetken aikaa jyrähtelikin. Nyt paistaa taas aurinko, joten taidan ehkä päästä kastelemaan kesäkukkaruukut, tomaatit ja paprikat kuivin vaattein kunhan lapset ensin menevät nukkumaan. Aurinkoista ja kuivempaa loppuviikkoa!

14 kommenttia:

 1. Ukkoset on kiertäneet meidät mutta sadetta saadaan vähän päivittäin. Tylsää koska kasvihuonetta pitäisi päästä muuraaman nyt urakalla. Onpa hienot kierrot istutuspenkkien reunoilla, näyttää todella kivalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei täälläkään ole vielä ukkostanut kertaakaan, mitä nyt pari kertaa vähän kumahdellut kauempana. Sateet saisivat jo loppua hetkeksi aikaa. Kiitos! Minustakin reunuksista tuli oikein kivat ja pitävät hyvin mullan poissa käytäviltä. Ainakin muutaman vuoden ajan.

   Poista
 2. Soot jo aloottanu kylyvökset. Mäki otin päivällä punaasen ruusunätkelmän siämenet esille. Ainukkaa syyskylyvetty ei itäny. Eiku uutta yritystä. Saretta o saatu tääläki joka päivä, enemmä tai vähemmä. Kivat reunukset teit ja hyvää uusiokäyttyä. Mullon 'Arabella' kukkinu muutaman päivän, mutta keijunmekko ei meinaakkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuli sellainen inspiraatio. Tuil myös mieleen, että nyt kylvettyinä taimet ehkäpä ehtisivät kasvaa tarpeeksi suuriksi ja talvehtisivat hyvin. Ei minunkaan syyskylvöksissäni hirveästi kehumista ole, taisivat hukkua siemenet... Kiitos! Koivu kaatui juuri sopivalla hetkellä, sillä kukkapenkit kaipasivat kipeästi reunuksia. Näillä sateilla mullat valuivat kuravellinä polkujen kohdalle. Minun keijunmekkoni taas aloittivat kukkimisen vähän turhan aikaisin, kun niissä on ollut yksittäisiä kukkia jo pari viikkoa. Olisivat saaneet ensin kasvaa kunnolla pituutta.

   Poista
 3. Mikä parasta, rusakot poikasineen ovat siirtyneet naapurien puolelle :-DDD Päivän paras!
  Todella ihanat ja kauniit keppireunukset olet tehnyt, näyttää niin symppikseltä ja yhtenäiseltä,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! :D Naapurit jo viime kesänä sanoivat, ettei rusakoista ole ollut heillä haittaa. Minulle on ihan sama, missä pomppivat ja tekevät tuhoa, kunhan eivät minun kukkapenkkejäni tyhjennä. Punkkejakin on ollut Karossa selvästi vähemmän nyt kun rusakot eivät tiputtele niitä pihanurmikolle. Eikä Karokaan lähde niin helposti pusikoita koluamaan kun ei ole tuoreita jäniksenhajuja houkuttimena. Kiitos! Reunuksista tuli juuri sen näköiset kuin mielessäni ajattelinkin.

   Poista
 4. Kivan näköisiä nuo kukkapenkkien puureunukset!

  VastaaPoista
 5. Siellä on tehty kivoja reunuksia ja hyötyäkin niistä on, ei pelkkää silmänruokaa :)
  Jotenkin muka hitaasti edistyy kasvatukset, monissa ollu huono itävyys ja vaikka on ollu lämmintä ja vesi/lannoitushuolto pelannut, niin kukkia saa odottaa. Ihan ku Navettapiika sano, keijunmekko piisuuttaa kukkiaan, nyt näkyy pieniä kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Käytävät tuntuivat leventyneen paljon, vaikka leveyttä ei tullut kuin yhdelle pienelle pätkälle vähän lisää. Kesäkuun helteet ehkä hidastivat joidenkin kukkien kasvua. Minulla kiinanasterit ovat kasvaneet todella hitaasti ja vasta nyt on ensimmäisiä nuppuja tulossa. Vieressä samettikukat ja purppurarevonhännät ovat kukkineet jo pitkään. Pääasia, että kasvit kukkivat edes joskus. Onhan tässä vielä kesää jäljelläkin :)

   Poista
 6. Reipasta touhua jälleen! Minäkin mietin perennakylvöjä, sillä olen niin ihastunut talven onnistuneisiin perennakasvatuksiin (epäonnistuneita en viitsi enää ajatella). Olet ehdottomasti sitkeä sissi kaiken mahdollisen monistamisessa ja kaivamisessa myös :). Näyttää niin lupaavalle nuo projektit ja voi vain kuvitella, miten ihanalta kaikki näyttää varmaankin jo ensi kesänä tähän aikaan. Juu, menköön vain rusakot naapurin terassille ja pihamaille :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Totta, epäonnistuneita ei viitsi ajatella :D Pistokas- ja siemenlisäys kannattaa, jos ei raski ostaa puutarhamyymälästä kerralla montaa yksilöä. Aion vielä kesän mittaan kerätä siemeniä ja kylvää niitä mitkä saattaisivat ilman kylmäkäsittelyä itää. Lisäksi tänä kesänä kaivetut alueet kaipaavat vielä kitkentää ennen perennojen ja pensaiden istutusta, joten ei edes tarvitse saman tien saada mahdollisimman isoja taimia. Toivottavasti jo ensi kesänä alkaa näyttää kivalle.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!