perjantai 24. heinäkuuta 2020

Kivisilmä vauhdissa

Loistokärhö 'Hagley Hybrid'. 
On aika esitellä uusinta projektia, sillä se on nyt siinä vaiheessa, ettei edistymistä tapahdu enää hetkeen. Kivet nimittäin loppuivat taas kerran. Melkein valmista kuitenkin tuli. Tajusin jossain vaiheessa, etten tullut ottaneeksi ennen kaivamisen aloittamista yhtään ennen-kuvaa. Olen myös koko kesän ajan vältellyt sisääntulon kuvaamista, sillä rappusten vieressä on ollut kasa kiviä odottamassa työn aloittamista. Itse asiassa en löytänyt vanhoistakaan kuvista sellaista, missä olisi näkynyt koko projektialue kunnolla. Joudumme siis tyytymään viime kesänä otettuun ilmakuvaan.
Uusin työmaa tuli siis tuohon ulkorappusten eteen ja vasemmalle puolelle.
Minua on häirinnyt viime kesästä lähtien se, että nurmikko sisääntulon oikealla ja vasemmalla puolella on eri "tasossa". Olen miettinyt, kuinka se olisi järkevin tehdä, sillä vinon betonitiilikulkuväylän takia sisääntulosta ei saa symmetristä tekemälläkään.
Kiveys laajeni samaan tasoon kulkuväylän oikealla puolella olevan pensasryhmän kanssa. Jatkoin myös kukkapenkkiä pidemmälle.
Rappusten vasemmalta puolelta tulee hyvin harvoin kuljettua talon ja keltaisen nurkan päivänliljojen väliin, joten päätin kaventaa kiveystä hieman ja laajentaa kukkapenkkiä. Rappurallin ohi mahtuu kuitenkin edelleen kävelemään helposti silloin kun tarvitsee.
Vanha kiveys rajautui rappurallin etureunan kohdalta suoraan päivänliljapenkkiin. Jokunen pieni aukkopaikka jäi mulloksen takareunaan.
Projektissa kesti useamman päivän helteiden ja sadepäivien takia. Isoimman virheen tein siinä vaiheessa, kun jätin keskimmäisiä kiviä asentaessani tarkistamatta, että nurmen reunaa vasten olevat kivet ovat edelleen paikoillaan. Tarkistin kyllä reunakiviä laittaessani, että ne tulevat samaan linjaan pensasryhmän reunan kanssa, mutta en ottanut sitä huomioon, että lapset saavat kivillä hyppiessään ne yllättävän hyvin liikkeelle. Niinpä etureunassa on parin sentin mutka, joka näkyy selvästi köynnösportin suunnasta katsottuna ja varmaan vielä selvemmin ilmakuvista. En lähde mokoman vuoksi purkamaan kiveystä, mutta aion kyllä kokeilla, siirtyisivätkö kivet sen verran lähemmäs toisiaan rautakangella nurmikon puolelta tuupattuna, että mutka suoristuisi edes pikkuisen.
Nurmen ja kukkapenkin rajaava kiveys jäi myös kesken. Kiveyksen mutka näkyy tästä kulmasta parhaiten.
Edellisessä postauksessa kerroin uuden kamerani automaattiasetuksen ikävästä tavasta heittää kuvat välillä liian kylmän sävyisiksi. Ongelma on pahin tummanvioletteja kasveja, kuten loistokärhö 'The Presidentiä' kuvatessa. Sain vinkiksi etsiä valkotasapainon säädön. Löysin sen eilen ja räpsin kuvan toisensa perään. Olisiko seuraavaksi kellään vinkkiä siihen, kuinka saan pidettyä vihreän vihreänä samalla kun violetti pysyy violettina? Havainnollistan ongelmaa seuraavalla kuvalla. Keskellä olevassa suorakulmiossa on jokaisesta neljästä kuvasta tasan samasta kohdasta kärhön kukkaa napattu sävy isompana alueena.
Ylävasemmalla kameran automaatti, yläoikealla joku asetus, jolla violetti on suunnilleen oikeansävyinen, mutta vihreä selvästi liian punainen. Alhaalla vasemmalla violetti hyvä, vihreä kummallinen, alhaalla oikealla ehkä paras kompromissi, vaikka violetti onkin vähän liian sininen.
Lähikuvassa ihmeellisen väriset lehdet eivät häiritse ihan niin paljoa, vaikka olisihan se kiva saada kuvat näyttämään samalta kuin ne luonnossa näyttävät.
Onneksi muiden värien kanssa ei tarvitse tapella niin paljoa kuin tummanvioletin. Isompi ongelma olisi, jos kamera vääristäisi yhtä paljon vaikkapa vaaleanpunaisia, sillä niitä puutarhassani riittää!
Kärhöseinäke näyttää jo aika kivalle, kun 'Hagley Hybridissä' on useita kukkia auki ja tuoksuherneetkin avasivat vhdoin monta kukintoa kerralla.
Viime kesäisten tuoksuherneiden jälkeläiset ovat ihanasti kaikki eri sävyisiä, kukkivat pitkissä kukkavarsissa ja tuoksuvat mahtavasti. Viime vuonna niissä oli paljon miedompi tuoksu.
Eniten pidän tästä tummanpinkistä. 'Hagley Hybridin' kaverina se on todella kaunis.
Olen tarkoituksella jättänyt osan siemenkodista leikkaamatta, jotta saan siemenet talteen ensi vuotta varten. Viime vuonna kaikki tuoksuherneet olivat suunnilleen samaa "keskivaaleaa" vaaleanpunaisen sävyä, joten on hauska seurata, tuleeko ensi vuonna samanlainen värikimara vai ilmestyykö mukaan peräti jokin uusi sävy. Ja kuinka käy kukkavarsien pituuden ja kukkien tuoksun? Mukavaa alkavaa viikonloppua!

21 kommenttia:

  1. Vau, siellä on taas kivi poikineen pyörinyt! Näitä kiveysprojektejasi on niin kiva päästä seuraamaan. Ihanan näköistä, ja kyllähän tuo nurmenreunan eri linja alkoi itseäkin häiritä, kun mainitsit :-D
    Eri asetuksilla tulee tosiaan ihan eri sävyisiä kuvia. Tuohon vihreän liikaan keltaisuuteen en ole keksinyt muuta keinoa kuin kuvankäsittelyohjelman. Mulla on mac, ja siinä kuvat-ohjelmassa on tosi helppo säädin, jolla liikaa lämpöä saa poistettua. Luulisin, että kaikissa esikatseluohjelmassakin sellainen on, ei tarvita mitään photoshoppeja. Silti se ei muuta sävyjä äärimmäisen paljon, ts. pienikin säädön muutos riittää.
    Jotkut punaisen sävyt on muuten vaikeita saada kuviin oikein, ja ne jotekin mössööntyvät. Aurinkoisella säällä ei yleensä tule kuvista mitään, silmä näkee paratiisimaista kauneutta ja valon ja varjon leikkiä, kamera tallentaa mustia varjoja ja ylivalottuneita aurinkokohtia :-D Haasteita riittää. Minusta tuo oikean alakulman kuva on vallan hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on kiveys linjassa eikä ollut kuin vartin homma. Onneksi siirtyivät helposti rautakangella eikä tarvinnut ruveta purkuhommiin.
      Vanhan kameran kanssa jouduin turvautumaan aina aurinkoisella säällä pieneen kuvankäsittelyyn, jotta sain ylivalottuneet kohdat tasoittumaan. Joskus piti korjata muitakin sävyjä, joten pääsen nyt helpommalla, jos kaikki muu pelittää kuta kuinkin hyvin paitsi tummanvioletit sävyt. Kameran kanssa pitää tyytyä kompromisseihin. Oikean alakulman kuva on minustakin tarpeeksi hyvä ja voittaa ehdottomasti vasemman yläkulman joka suhteessa.

      Poista
  2. Juu, ahkera olet taas ollut helteistä huolimatta, kivenpyöritystä kerrakseen jälleen. Itsellekin on tuttua, että jonkun asian häiritessä, se on pakko korjata, joska häirintä vaan lisääntyy jatkuvasti. Nyt sait asian korjattua ja voit taas keskittyä muihin projekteihin.
    Otit havainnollisen kuvan kameran säädöistä, aika huomattavat erot samasta kohteesta samaan aikaan.
    Hagley Hybridisi näyttää kasvaneen hienosti, siitä on jo iso ilo köynnösseinässä. Tuoksuvat tuoksuherneet ovat niin ihania, minullakin leijailee keittiöpuutarhassa niin miellyttävä parfymi juuri tuoksuherneistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin juuri! Kiveyksen etureunankin sain tänään korjattua, joten nyt vain kaivellaan lisää kiviä ja odotellaan sopivia kasviensiirtohetkiä. 'Hagley Hybrid' on todella ihana ja on itsekseenkin valloittanut kiitettävän hyvin seinäkkeen. Oli sillä kyllä istuttaessa sen verran mahtavan kokoinen juurakko, etten ihmettele kasvuvoimaa yhtään. 'Multi Blue' kiipeilee hillitymmin seinäkkeen oikeassa alanurkassa tuoksuherneiden seassa ja ehtii toivon mukaan kukkaankin ennen talvea.

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Kiveykset näyttävät niin kauniilta puutarhassa. Kaunista ja siistiä jälkeä sait taas aikaan.
    Tänä kesänä tuoksuherneet näyttävät antavan ihan parastaan ja kukkivat suloisesti. Samoin on laita tuon Hagley Hybridinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kesä on selvästi ollut tuoksuherneille mieluinen ja ehkä ne muutenkin viihtyvät tuossa pation lämmössä. 'Hagley Hybrid' on ehdottomasti tämän kesän tähti kärhöistäni.

      Poista
  5. Siellä on kivet pyörineet ja kärhöseinäke näyttää oikein hyvältä, kaunis väriyhdistelmä! Minäkin säädän kuvien värejä tietokoneella, jos pahalta näyttää. Olen siinä sysihuono, mutta pikkuisen valoa, lämpöä, rakennetta tai kontrastia johonkin suuntaan ja lopputulos ainakin paranee vaikkei priimaa tulisikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Musta oli täydellinen valinta vaaleanpunaisen 'Hagley Hybridin' taustaksi ja tuoksuherneet sopivat yhtä hienosti sekaan. Vanhan kameran kuvia piti säätää melkein aina, tosin hieman vähemmän kuin sitä edellisen, joten siinä mielessä kuvien käsitteleminen ei ole vierasta. Minä en usko, että oppisin niin hyväksi kuvaajaksi, että osaisin jo kuvatessani asettaa kameran säädöt sellaisiksi, ettei kuvia tarvitsisi käsitellä ollenkaan. Haluan kuitenkin, että kuvat näyttävät luonnollisilta ja siksi valotusta tai värejä pitää joskus tietokoneella vielä vähän viilata jälkikäteen. Nyt kuitenkin vaikuttaa siltä, että uusi kamera ainakin vähentää huomattavasti kuvien käsittelyyn kuluvaa aikaa ja varsinkin jos löydän sopivat säädöt tummanvioletin kuvaamiseen.

      Poista
  6. Enpä osaa auttaa kuvien kanssa, säädän itse ikivanhan pokkarin kanssa jossa ei paljoa ole eri mahdollisuuksia. Hieno lopputulos kivityömaalla. Tämä on ollut tuoksuherneiden kesä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nyt sisääntuloa ei enää tarvitse rajata pois kuvista, kun on järkevämmän ja siistimmän näköinen. Tuoksuherneet ovat todellakin pitäneet tästä kesästä.

      Poista
  7. Aah, lisää tuata niin ihanaa kiveystä! Tykkään! Tuas kohtaa onki paree vetää mutkat suariksi. Färien kans joutuu säätämähän tämän tästä. Mulla on ollu tämän kesän uus (käytetty) kamera ja ny oon onnistunu painamahan jotaki nappia ja sääröt ei meinaa totella mua. Tarttis kait syventyä sen saloohin pikkuusen paremmi. Ihana kärhöseinä! Mullaki onnistuuvat hajuhernehet pitkästä aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minäkin tykkään sekä kiveyksestä että kärhöseinästä :) Pääoven edustalle tuli pikkuisen ryhtiä lisää kiveyksellä eikä tarvitse nyt ruohonleikkurillakaan tehdä niin isoja mutkia heti rapun edessä. Voi kun joku keksisi sellaisen kameran, joka tallentaisi näkymät sellaisina kuin silmä ne näkee ilman mitään säätöjen rukkailua.

      Poista
  8. Hagley Hybrid on kyllä nätti kärhö. Pitäisiköhän omaankin pihaan vielä keksiä paikka sille. Jotenkin kummassa itselläkin on vaikeuksia löytää ennen-kuvia puutarhan parannuskohteista ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on ja kaikesta päätellen hyvin elinvoimainenkin. Kyllä joka pihaan mahtuu vielä yksi kärhö. Ja vielä yksi... ja vielä... ;) Minä olen yleensä kuvannut korjauskohteet ennen työn aloittamista. Tällä kertaa vain jotenkin unohtui. Ehkä luulin kuvanneeni sitä niin monesti aiemmin, etten uskonut olevan tarvetta uudelle kuvalle. Nyt löysin vain kuvia joko keltaisen nurkan päivänliljoista tai vanhalla kiveyksellä olleista kukkaruukuista, mutta en yhtään sellaista, missä näkyisi koko alue.

      Poista
  9. kivien kääntely tuntuu kuuluvan puutarhaihmisten erikoislajeihin, mutta kylläpä tuleekin siistiä jälkeä! Tuoksuherneet ovat minullakin kasvaneet ehkä parhaimmin kuin koskaan. Kaunis yhdistelmä Hagleyn hento vaaleanpuna ja pinkki tuoksuherne. Vaikka olen käynyt valokuvauskursseja, on kuvien säätäminen oma lajinsa ja pitäisi olla parempi kuvankäsittelyohjelma. Minulla on niin vanha tietokone, ettei siihen saa kunnollista edes ladattua. Joten niukoilla korjauksilla täälläkin mennään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä kesä taisikin olla erityisesti tuoksuherneiden mieleen, kun niin monella ovat kasvaneet hyvin. Tuota tummanpinkkiä tuoksuhernettä olisi saanut olla enemmänkin. Olen jättänyt siihen tarkoituksella useamman siemenkodan kasvamaan, jos vaikka ensi vuonna tulisi niitä enemmän. Ei minullakaan ole muuta kuvankäsittelyohjelmaa kuin tietokoneen oma. Kävin kyllä lataamassa kameran mukana tulleen ohjelman, mutta sen toiminnot olivat aivan yhtä huonot kuin tietokoneen ohjelman ja se oli paljon monimutkaisempi käyttää. Päätin sitten jatkaa vanhan käyttämistä. Eipähän tule houkutusta käsitellä kuvia liikaa.

      Poista
  10. Minä en jaksanut lukea muiden vinkkejä kuvaamiseen. Jos on vaikea saada oikean värisiä kuvia, käytän säätämiseen harmaata. (Oikeilla kuvaajillahan on usein harmaata paperia tms mukana.) Meillä on harmaata kivissä sekä kivituhkapoluissa. Joskus siis tarkennan pistemittauksen avulla ensin kuvan harmaaseen ja samalla valkotasapainosäädöllä sitten otan kuvan kukista. Se ei toki aina auta. En osaa paremmin tätä selittää.

    Olet taas ahkeroinut! Hyvää jälkeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Pitääpä kokeilla tuotakin, jos se vaikka auttaisi. Kiitos!

      Poista
  11. Voi miten kiva tuo kärhöseinämä💚 Tuollaiselle löytyisi meidänkin puutarhasta paikka. Kyllä tämä blogistania on sitten ehtymätön inspiraatioiden lähde, ihanaa💚💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kärhöseinä on hyvä tilanjakajana. Syyspimeillä siihen on myös mukava laittaa valot. Blogeista on napattu tännekin vaikka mitä ideoita.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!