maanantai 20. heinäkuuta 2020

Kärhöjä ja kesäkukkia

Muutamaan päivään ei ole ehtinyt oikein kuvaamaan tai varsinkaan naputtelemaan postausta, joten tässäpä tulee kuvamaraton ensimmäisistä kärhönkukista ja muutamasta kesäkukasta. Älkää hengästykö matkalla, nyt kipitellään ympäri pihaa! Kukkien äärellä voi halutessaan pysähtyä vetäisemään muutaman kerran henkeä.
Kolmiopenkissä 'Voluceau' on aukaissut ensimmäisen samettisen tumman kukkansa. Väri käy hienosti taustalla näkyviin purppuraheisiangervoon ja purppurarevonhäntiin.
Purppurarevonhäntien vieressä ensimmäinen kiinanasteri on saanut auki muutaman kukan.
Ja mitäs sitten näkyy, kun noustaan asterin ääreltä ylös? Upea karjalanneito kukkii kuin henkensä hädässä.
Ja matka jatkuu varjokujalle, jossa verenpisarat aloittelevat. Tässä kuvassa on vierekkäin vanhoja ja vasta auenneita kukkia. Aikamoinen väriero!
Varjokujalta hölkkäillään aurinkopenkin luo. Jonkun blogin kommenteissa keskusteltiin äskettäin jättiverbenasta vähän epäileväiseen sävyyn. Onhan se vähän hontelo joka suuntaan harottaja, jonka yksittäiset kukinnotkaan eivät oikein näytä miltään. Minulla oli viime vuonna jättiverbenaa ensimmäistä kertaa ja istutin ne itsekseen, kun ajattelin 1,5-metriseksi kasvavan kasvin tarvitsevan tilaa ympärilleen. Vaikka kukintoja olikin loppukesällä yhteensä varmasti yli sata, niin en silti oikein ihastunut sen ulkonäköön. Perhoset sen sijaan rakastivat sitä, joten päätin kokeilla sitä tänä vuonna aivan uudessa ympäristössä muiden kukkien seassa. Rennot sarvileukoijat retkottavat pääasiassa maata myöten ja nostavat kukkansa 20-30 sentin korkeudelle täyttämään korkeampien kasvien välit. Kosmoksenkukat ja jättiverbenat heiluvat nyt vajaan metrin korkeudella, mutta jättiverbena nousee kesän mittaan vielä vähän korkeammalle. Leijonankidat täyttävät kukillaan leukoijien ja kosmosten välit kunhan aloittavat kunnolla. Nyt jättiverbena on minusta sellaisessa ympäristössä, johon se parhaiten käy. Katsokaa itse ja tehkää omat päätelmänne!
Jättiverbenaa, punakosmoksia ja sarvileukoijaa.
Jättiverbenan yksittäiset kukinnot eivät ole kovin näyttäviä itsessään.
Kosmokset tuovat näyttävyyttä verbenoiden väliin.
Jopa ennen levälleen aukeamista kosmoksenkukka on jättiverbenan kukintoa suurempi.
Tässä vielä edellisen kuvan nuppuisen kosmoksen auennut kukka.
Kuutisen vuotta sitten olimme eräissä häissä, jossa häävieraille jaettiin muistoksi paperisydämiä sisältäviä sifonkipussukoita. Vieraille sanottiin, että sydämet kannattaa kylvää seuraavana keväänä maahan. Minähän tein työtä käskettyä ja loppukesällä olikin aikamoinen kesäkukkaniitty aurinkopenkin vasta kaivetussa alkupäässä. Suurin osa lajeista oli yksivuotisia, mutta muutama ilahduttaa vielä tänäkin vuonna. Esimerkiksi kaikki puutarhani bellikset ovat peräisin siitä siemenpussista. Lisäksi kirjokiurunkukka ja tarhakohokki ovat onnistuneet joka vuosi tekemään muutaman talvenkestävän siemenen, jotka lähtevät keväällä omin avuin kasvamaan. Tosin tänä vuonna en ole onnistunut löytämään yhtään kirjokiurunkukkaa.
Tarhakohokit sen sijaan kukkivat tänäkin kesänä kauniisti.
'Arabellan' ensimmäiset avautuneet kukat ovat vähän siellä täällä, sillä se kasvaa maanpeittokasvina. Tämä kukka kurkisteli tarhakeijunkukan lehtien seasta.
Nyt on huilattu tarpeeksi aurinkopenkissä. Kipin kapin kärhökaarelle! Tänä vuonna 'The President' ja 'Elina'-pioni kukkivat osittain yhtä aikaa.
'Elina' ei ole kesäkukka eikä kärhö, mutta piti saada vielä sen viimeisiä kukkakimppuja kuvattua.
Maaliviiva häämöttää enää pienen pyrähdyksen päässä. Palataan takaisin patiolle, johon voitte jäädä hetkeksi tuoksuttelemaan tuoksuherneitä. Niiden kukat ovat hassusti harvakseltaan kärhöjen lehtien seassa seinäkkeen molemmin puolin, joten kunnollisia kuvia ei oikein saanut. Onneksi tuoksu leviää kivasti piilostakin. Silmänruokaa tarjoilee nyt tuoksuherneiden yläpuolella kukkiva 'Hagley Hybrid' ja ehkä kuukauden päästä myös 'Multi Blue'.
'Hagley Hybrid' on aukaissut jo useita kukkia. Isoin kukkarykelmä on aivan kärhöseinäkkeen huipulla.
Miten sitten täällä on päiviä vietetty, kun ei ole ehtinyt tietokoneen äärelle? No, hellekelillähän on tietysti hyvä aloittaa uusi kaivaustyömaa ja painavien kivien siirtely. Lisäksi pari penkkiä on saanut istutussuunnitelman, joita alan toteuttaa sitten kun säät taas sallivat kasvien siirtelyn. Mennään siihen saakka lapiolla, kottikärryllä ja kivillä ja laitetaan kuvia sitten kun on jotain esiteltävää. Tervetuloa Mia lukijakseni! Aurinkoista viikkoa!

24 kommenttia:

  1. Oi miten upea tuo 'Voluceau'. Kukka tosiaan ihan kuin hienointa samettia. Karjalanneito ja verenpisara kukkivat myös kauniisti, kuten kaikki muutkin.
    Olen yrittänyt metsästää noita jättiverbenoiden kanssa kukkivan kosmoksen siemeniä. Minulla on ollut sitä myös ja tykkään sen väristä tosi paljon.
    Mukavia kaivuuhetkiä, jos niitä nyt niiksi voi edes kutsua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Voluceau' on minusta lähelle 'Rouge Cardinalin' sävyä, mutta ehkä aavistuksen lämpimämmän sävyinen. Upea kärhö kuitenkin. Nuo kosmokset tulivat ihan tavallisesta punakosmoksen siemensekoituksesta. Samassa penkissä on muutama erilainenkin jo kukassa, mutta tähän postaukseen taisikin tulla pelkästään tuota yhtä. Se on kyllä todella kaunis. Kiitos! Kaivelut sain tänä aamuna suunnilleen tehtyä ja nyt keskityn vähän aikaa kiviin.

      Poista
  2. Mä taisin nimittää jättiverbenoita harottajiksi blogissani :D Niille pitäisi löytää paikka jossa ovat edukseen, minulla ovat penkissä missä kaikki kasvit ovat tänä vuonan istutettuja, siis kovin pieniä vielä. Paras paikka olisi täysikasvuisten kasvien lomassa. Yllätyin kyllä niiden kasvattamisen helppoudesta tai sitten oli vain ensikertalaisen tuuria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin muistelinkin, mutta en ehtinyt lähteä etsimään sen tarkemmin :) Onhan ne harottajia ja tarvitsevat ilman muuta rehevämpää seuraa, joiden lomasta saavat nousta korkeuksiin. Ensikertalaisen tuuri on usein mainio puutarha-apulainen. Jos sinulla on kellari, niin kokeilepa talvettaa muutama juurakko. Ensi kesänä on jo paljon näyttävämpi harottaja istutettavaksi kukkapenkkiin.

      Poista
  3. Jokainen kasvi tarvitsee itselleen oikean ympäristön ja seuralaiset, että voi näyttää itsestään parhaat puolensa, niin myös jättiverbena. Sinulla hyvä paikka löytyi aurinkopenkistä oivallisten seuralaisten kanssa.
    Olipa kiva tehdä kierros kanssasi, siellä on tapahtunut kahden vuoden aikana tosi paljon ja ilmeisemmin tapahtuu edelleen ;).
    Tummakukkaiset kärhöt ja punalehtiset perennat / pensaat tuovat hienoa toistoa näkymässä.
    Onnea hikisiin vääntöihin, jännittävää nähdä, mitä siellä taas on syntymässä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisella kerralla osui paremmin kohdilleen kuin viime kesänä. Kiitos! Näiden parin vuoden aikana on tosiaan tapahtunut paljon, saati sitten sen viiden vuoden aikana, kun olen puutarhaa myllännyt! Mylläämättömiä nurkkia löytyy edelleen, joten ei täältä kaivaukset lopu. Tämä uusin työmaa on vielä aika näkyvällä paikalla.

      Poista
  4. Kiva oli tämä sinun nimittämäsi maraton kierros. Hyvin olet saanut karjalanneidon kukkimaan. Jättiverberoista minulla ei ole kokemusta mutta hyvältä nyt ainakin näyttää. Kosmoskukat on todella herkullisen väriset ja kärhöjä ihailen kun omia ei ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Karjalanneito taitaa olla helpoin näistä tämänvuotisista kesäkukistani saada kukkimaan. Kukkia tulee koko ajan lisää siihen ja se viihtyy vallan mainiosti melkein täysvarjossa. Tuohon paistaa aamupäivällä hetken aikaa aurinko puiden latvusten läpi, mutta koko muun ajan päivästä se on talon varjossa. Ihan huippu! Aivan hyvin sinullekin sinne mökkipihalle mahtuisi muutama kärhö ;)

      Poista
  5. Nature is extraordinary and is always enchanting us with all its beauty and color.
    How many wonderful flowers. Great photos.

    VastaaPoista
  6. Voi miten upeita kukkia kaikki! Niin kaunista! Kyllä tämä kesä vaan on ihana vuodenaika ja väri terapiaa saa hyvin varastoitua talven varalle:) Mukavaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olen aivan samaa mieltä! Tätä kesän lämpöä ja kukkarunsautta pitää nyt tankata kunnolla varastoon. Mukavaa viikkoa!

      Poista
  7. Ihana puolimaratooni! Maaliviiva oli vastassa jo ennen kuin ehti juotavaa kaivata.
    Minustakin jättiverbena on ehdottomasti parhaimmillaan muun kasvuston seassa. Ihana yhdistelmä tuossa kosmosten & co kanssa.
    Voluceau on niin herkku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, näin pienellä pihalla ei kovin montaa juoksuaskelta saa otettua kasvin luota toiselle :D Hyvä, että kunto kuitenkin kesti eikä tullut janokaan. 'Voluceau' on kaikessa samettisuudessaan upea kärhö.

      Poista
  8. Tosikaunis tuo valkokukkainen karjalanneito! Kivanvärisiä kosmoskukkia!

    VastaaPoista
  9. Hih, kivien pyörittely onkin sopivaa puuhaa hellepäiviksi😊 Nyt kuitenkin taitaa hieman taas kelit viilentyä joten varmasti helpompi jatkaa👍 Sinulla on upea kesäkukkavalikoima siellä😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, niin onkin :D Onneksi ei ole tällä kertaa mitään puolen kuution möhkäleitä. Kiitos!

      Poista
  10. Olet löytänyt hikiset hommat hellesäille. Puutarhakierrokset ovat harvoin liian pitkiä. Jättiverbena on huiskale, joka tulee parhaiten esiin muiden kasvien lomassa, hyvän paikan olet löytänyt sille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietty, kuinkas muutenkaan? :D Tänä vuonna jättiverbenat pääsivät sopivaan seuraan. Pitää toistaa ensi vuonna sama.

      Poista
  11. Kiitos puutarhakierroksesta 🤍 Ihania kukkijoita sielläkin 🤍 Kosmoskukka on todella upea; olen sen hankkimista joskus harkinnut, mutta on vaan unohtunut:) Jättiverbenasta ei ole kokemusta, mutta hyvältä näyttää tuossa toisten lomassa.
    Ja olipas sinulla hikiset hommat siellä, mutta lopputulos varmasti palkitsee 🤍 Lopputulosta pääsemme varmasti ihailemaan täällä?
    Mukavaa heinäkuista viikkoa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kokeile sinäkin ensi vuonna kosmosta :) Minä kokeilin niiden kasvattamista ensimmäistä kertaa tänä vuonna ja helppoa oli. Esikasvatin osan ja suorakylvin toukokuussa loput. Suorakylvetyissäkin on jo nuppuja. Ilman muuta urakoinnin lopputulosta esitellään jossain vaiheessa täällä blogissakin. Nyt homma on tauolla sateen takia. Mukavaa viikkoa!

      Poista
  12. Kukkaisaa on, hyvä niin! Kosmokset ja verbenat on kiva pari. Kiinnostavaa nähdä sitten, mitä kivien pyörittelystä seuraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pikkuinen kivijuttu vain on tulossa ja vähän muuta ;) Kun ei sataisi, niin saisi ne valmiiksi.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!