lauantai 2. toukokuuta 2020

Aurinkoa toukokuun alkuun

Perinteistä poiketen vappu olikin meillä harvinaisen aurinkoinen ja lämmin. Yöllä toki oli pakkasta, mutta päivällä tarkeni hyvin puuhastella ilman toppavaatteita. Veinpä jopa ensimmäisiä taimiakin ulkoilemaan. Ja koska nyt on ennustettu seuraavan viikon ajaksi lämpimämpiä öitä, niin uskalsin viedä eteisestä useamman taimipurkin varastoon, josta ne pääsevät sopivalla säällä ulkoilemaan. Taimikaaos sisällä siis alkaa jo helpottaa. Lämpimät kelit vauhdittivat myös kevätkukkakisaa.
Krookus 'Jeanne d'Arc' sai sittenkin kunnian olla kisan kolmas kukkija, vaikka hetken aikaa näyttikin siltä, että posliinihyasintti vie siitä voiton.
Keltaisen nurkan krookus 'Golden Yellow' tulee ehkä neljänneksi.
Jos ei varjokujalta löytynyt kevättähti ehdi ensin. Kisassa on kuitenkin edelleen vahvasti mukana posliinihyasintti...
...sekä aurinkopenkin kevätkurjenmiekkojen kavereiksi nousevat pinkit kevättähdet.
Aurinkopenkkiin onkin muodostumassa pieni kevätkukkaniitty, sillä kevätkurjenmiekat tuntuvat viihtyvän siinä mainiosti. Aiemmin pelkäsin, etteivät kuki tänä vuonna, mutta ne vain miettivät normaalia pidempään. Nuppuja on ilmestynyt jo monta ja kolme kukkaakin on auennut. Samat sipulit kukkivat jo kolmatta kevättä ja varmaan viime syksynä istutetut kevättähdetkin runsastuvat nopeasti. Tähän kun löytäisi ensi syksynä vielä vaaleita kevätkurjenmiekkoja tai valkoisia kevättähtiä.
Pian etualan hyasintitkin kukkivat. Mitähän olen ajatellut näiden väliin vai enkö vain syksyllä muistanut, mistä kevätkurjenmiekat alkoivat ja istutin hyasintit sellaiseen kohtaan, missä ei ainakaan ole mitään.?
Lämpimät säät vauhdittivat myös kivikkorinteen heräilyä. Talvituhojakin on jo löytynyt; ainakin pari sinikatana 'Albaa' on heittänyt henkensä kivikkorinteestä ja pari lisää patiopenkistä. Patiopenkin talvituhot eivät yllättäneet, sillä en odottanutkaan, että melkein tasamaalla talvehtiminen onnistuisi noin märän syksyn ja talven takia. Jopa aurinkopenkistä on yksi sinikatana selvästi kuollut, mutta sieltä löytyi myös pari, jotka taitavat olla hengissä.
Kivikkorinteestä löytyi myös ensimmäisiä kukkanuppuja. Voisinpa syyttää rusakkoa kivien vierittelystä, mutta ehkä syypää olin tällä kertaa minä itse.
Eihän sitä syksyllä kiviä siirrellessä voi millään muistaa, mihin on keväällä siirtänyt kukkasipuleita!
Syksyllä kulkeutui useampi kottikärryllinen kiviä kivikkorinteeseen, nyt keväällä kiviä ilmestyy vähän joka puolelle. Uusi kukkapenkki pation viereen on taas edistynyt pikkuisen, minkä lisäksi aloitin myös uuden polun kiveämisen.
Nurmikon ja kivien väliin laitan kolminkertaisen muovin, joka vapautui toisesta paikasta.
Kärhökaaripenkin "kanttaus" valmistui vihdoin ja penkki leveni tästä päästä puolisen metriä. Kärräsin kaivantoon kolme kottikärryllistä multaa ja lisäsin rönsyakankaalia osalle alueesta. Loppupätkä on vielä mietintämyssyssä.
Ikuisuusprojekteja meillä riittää, tosin nyt yksi pieni osa tuli vihdoin valmiiksi. Kärhökaaren alittava polku on ollut kesken ainakin kolme, ellei neljä vuotta. Viimein sain aikaiseksi laittaa siihen viimeisen laatan ja luonnonkivet. Tarkkasilmäisimmät ehkä huomaavat seuraavasta kuvasta, että myös kasvimaalla on tapahtunut jotain.
Neljäs laatta kuvan etualalta laskettuna ja sitä ennen olevat luonnonkivet on laitettu paikoilleen eilen.
Työnjohto nautti auringosta ja nurmikolla kieeriskelystä.
Lisää tällaisia kelejä, kiitos! Kuinka teidän vappunne sujui?

34 kommenttia:

  1. Puutarhatöitä on tullut tehtyä, tänään ohjelmassa risujen silppuamista ja jos jaksaa niin navetan ikkunoiden lasitusta. Kanttaaminen on mukavaa puuhaa, tulee heti siistimmän näköistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhatyöt ovatkin paras tapa viettää ihan mitä tahansa arki- tai pyhäpäivää. Kanttaaminen on erityisen mukavaa silloin kun nurmikkoala pienenee ja kukkapenkki laajenee :D

      Poista
  2. Kylläpä näyttää hienolta nuo pation ja laattojen laitaan tulevat kivireunukset! Siinä on iso työ, mutta lopputulos vaivan arvoinen. Eilen olikin mahdottoman hyvä pihatyökeli. Jatketaan puutarhapuuhia, mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kivipolkujen tekeminen on hauskaa, vaikka onkin vähän työlästä. Olisi vaan enemmän kiviä, ettei tarvitsisi käydä välillä kaivelemassa lisää. Eilen oli hyvä sää ja tänään vähintään yhtä hyvä. Ainakin meillä on yhtä lämmintä ja taivaskin sopivasti ohuen pilvikerroksen peitossa, niin ei tarvinnut viritellä ulkoileville kasveillekaan harsoja suojaksi. Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  3. Kiinnostavia projekteja meneillään, tunnistan nuo ikuisuustyömaat. Jos homman joutuu jättämään vaiheeseen jonkun muun kiireellisemmän työn odottaessa, niin helposti taukoa tulee pidemmänkin aikaa. Puuhasi ennustavat kaunista katsottavaa myöhemmin :). Nuo kivipolut ja kärhökaaren läpi kurkistaminen aiheuttavat pienen ylimääräisen muljahduksesta sydänalassa (myönteisen siis).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Myöhemmin nähdään, onko lopputulos aivan sydänmuljahduksen arvoinen :D Kasvimaan muutos ainakin on melkoinen arvoitus itsellenikin.

      Poista
  4. Kylläpä olet hienoa kiveystä tekemässä! Tulee varmasti todella hieno. Mielenkiinnolla odotan kuvia lopputuloksesta.
    Kevät etenee niin vauhdilla, että ei tässä oikein mukana meinaa pysyä. Itselläni meni koko vappupäivä perennapenkkien kanttauksessa, mullan lisäämisessä, pihan siistimisessä jne.
    Ihanaa alkanutta toukokuuta sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Saa nähdä, venyykö polun valmistuminen ensi vuoden puolelle. Sopivista kivistä on nimittäin aina pulaa ja polkuihin varsinkin pitää valita sellaiset kivet, jotka eivät muljua jalan alla. Sinunkin vappusi on sitten sujunut oikein mukavissa merkeissä! Ihanaa toukokuuta!

      Poista
  5. Oi mitä projektia sulla :) Ja taas tuloo tuata kivaa kivipolokua lisää. Sullon viäläki likietuusempi kivipaikka ku mun uurismaan kivet. Ja kukkiaki nousoo tasaasehen tahtihin vauhrittamahan lapioomista.
    Mun vappu? Mitäs teinkää? Monta piäntä duunia, muttei mitää merkittävää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Polkua tulee sitä tahtia kun sopivia kiviä löytyy. Vähän turhan harvakseltaan löytyy polkuihin käypäisiä, jotka pysyisivät tukevasti paikoillaan. Kukkia nousi eilen jonkun verran, mutta varsinkin tänään niitä ilmestyi melkoisen paljon. Pienistä puuhista syntyy lopulta iso kokonaisuus :)

      Poista
  6. Jos kerron, että tanssittiin pihalla, minä ja mies banaanipuvuissa, tytär Tuhkimo-mekossa ja poika kakkapuvussa, niin meneeköhän maineeni lopullisesti? :D Sinun kiviprojektit on ihania, tulee niin nätin näköistä! <3 Minä tarkastelin juuri ruusujani ja ainakin yksi taitaa olla kuollut. Mies meni äsken kasaamaan pikkuista kasvihuonettamme. Taidan mennä katsomaan, voinko auttaa jotenkin. Aurinkoista viikonloppua! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olette olleet melkoinen näky! :D Kiitos! Harmi ruusua, mutta toisaalta kuolleet kasvit tietävät hyvää syytä piipahtaa taimikaupassa. Aurinkoista viikonloppua!

      Poista
  7. Hienoja kivetyksiä! Me käytiin puistossa syömässä kesän (no kevään) ekat jätskitötteröt <3

    VastaaPoista
  8. Mukavaa, että sielläkin on jo lämpimämpää ja kevät etenee! Suloisia kukkijoita :)
    Puutarhahommatkin ovat jo vauhdissa ja kiveykset näyttävät hienoilta.
    Mukavaa kevään jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä näitä kelejä onkin jo odotettu! Kiitos! Mukavaa toukokuuta!

      Poista
  9. Puutarhatöiden parissa on puuhattu täälläkin. Meneillään on ollut lähinnä kompostien tyhjennystä ja sen levitystä perennapenkkeihin. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole vielä päässyt tyhjentämään puutarhakompostia, sillä se on umpijäässä. Lämpökompostorista jo laitoin kasvilavan pohjalle täytettä.

      Poista
  10. voi piskuista talventähteä, sinnikäs on, kun noin vahvan lehden läpi puskee kohti valoa! sinnikäs kivenpyörittäjä olet kyl, sen verran itsekin puuhastelen kivien kans, et tiedän homman raskauden. lopputulos kyl palkitsee ja kohta ei ponnistuksen vaivalloisuutta enää edes muista, käy kuten synnytyksessä;) kovin yritin tutkailla kasvimaallesi. näyttäisi jo ekat kylvöt olevan itämässä harsojen alla ja muutama kasvilavakin näyttää aika uudelta. lisäksi silmiini osui kompostikehikon viereinen multakasa, vaikuttaisi siltä, et olet jossain välis ehtinyt tyhjentämään myös kompostikehikon. melkoinen määrä hyvää humusta matkalla perennooille ja varmaan hieman myös muille kasveille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevätkukkijat ovat sinnikkäitä. Kiitos! Levitin harsot parin syyskylvölavan päälle, jotta vähän vauhdikkaammin itäisivät. Haluan kaikki lavat tuolta varjoisalta kohdalta pois enkä viitsisi odotella ihan kesäkuulle saakka. Muuten meni arvauksesi metsään ;) Kasvilavat ovat kaikki vanhoja, ja kompostin vierellä oleva kasa on tämän kevään rikkaruohoja ja nurmituppaita odottamassa puutarhakompostorin sulamista. Jotain uutta on siis kasvimaan varjoisaan osaan tulossa.

      Poista
  11. Tuleepa komea kärhökaari kiveyksineen, sopivien kivien hakeminen onkin ihan oma lukunsa. Hieno tulee.
    Talvi vaatii veronsa, kasveina tai muuna. Kevät on paikkaamisten aikaa. Mekin tilattiin tänään nuppikuormallinen pihamultaa, tehdään vähän korotusta salavien alle ja nurmialueen painaumia paikataan.

    Tänään oli täälläkin aivan huikea kevätkeli, plussaa noin 15 astetta ja sehän tietää kiivasta työtahtia pihamaalla. Latasin pussimullalla elinvoimaa muutamaan perennapenkkiin ja nakkelin kasvihuoneelta paleltuneita taimia kompostiin. Ja kylvin tomaatteja... lisäksi spanielipyykkiä ja vähän omaa aikaa. Oikein mukava viikonloppu siis.

    Touhukasta toukokuun alkua !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Muistaakseni kylvin syksyllä lisää sinikatanaa, mutta vielä ei ole itänyt mitään. Toivottavasti kylvökset eivät epäonnistuneet märkyyden takia. Nuppikuormallisessa multaa riittääkin kärrättävää hetkeksi. Olet ollut ahkerana eilen, sopivasti puuhastelua viikonlopun ajankuluksi. Touhukasta toukokuuta!

      Poista
  12. Hienossa puutarhassasi näyttää ihanan keväiseltä. Kun sää lämpenee, niin kasvit kasvavat vauhdilla. Sinulla on puutarhassa hienoja juttuja, yksityiskohtia, kuten tuo kivipolku.
    Minäkin aloittelin puutarhahommat ja levittelin lunta sulamisen nopeuttamiseksi. Lumen vielä on ja paljon.
    Aurinkoisia toukokuun päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Aamuyön ja aamun on satanut vettä melkein kaatamalla. Eiköhän sillä loput roudat sula ja kasvit porhalla kunnon kasvuun. Pidän itsekin noista kivipoluista ja haluan niitä lisää. Kivet vain ovat vähissä. Toivottavasti teillä lumet alkaisivat hävitä pian pois, jotta pääsisitte nauttimaan keväästä. Aurinkoista toukokuuta!

      Poista
  13. Sulle tulee kyllä niin hienoja kivetyksiä! Ja tuohon kaareen muodostuu loistava paikka istuttaa vaikka mitä. Nyt muuten olen löytänyt belliksiä mökiltäni! Eli siitä jättikasasta siemeniä, jotka lähetit ja joista ei viime kesänä näkynyt jälkeäkään, on kuin onkin onnistunut kasvamaan taimia👍. Nuppujakin on, joten pian nähdään kukkiakin. Ihanaa toukokuuta ja jatkoa kivihommissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kärhökaaressa kasvaa jo viisi kärhöä. Kuudes saattaisi vielä sopia joukkoon, kun portin vasemman puolen kukkapenkki leveni. Jes! Hienoa, että belliksiä on vihdoin ilmestynyt mökillesi. Vähän ihmettelinkin, mikseivät itäneet, sillä tuntuvat lisääntyvän täällä ihan rikkaruohon lailla. Ehkä sitten viime keväänä ja kesänä ei ollut niiden mielestä sopivat olot itää. Nyt kun annat niiden siementää vapaasti, niin sinullakin on pysyvä belliskanta mökilläsi :) Sinun lähettämäsi puupionin siemenet tekivät viime kesän aikana juuren, mutta maan päällä ei näkynyt mitään. Pahoin pelkään, että viime talven aikana ne kokivat surkean hukkumiskuoleman, vaikka yritin suojata niitä parhaani mukaan sateelta. En ole edes uskaltanut kaivella niitä esille, mutta kaikki syyskylvöruukkuni ihan tihkuivat vettä kun sain ne irrotettua maasta ja sulatettua. Toivotaaan kuitenkin parasta. Ihanaa toukokuuta!

      Poista
  14. Hienoja projekteja sinulla. Olet myös edistänyt paljon projektejasi. Minä olen vappuna herkutellut, retkeillyt ja vain vähän tehnyt puutarhahommia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pikkuisen aina joku nurkka edistyy. Sinun vappusi kuulostaa myös oikein mukavalta :)

      Poista
  15. Vappu sujui ihan pihalla, niinkuin kaikki muutkin vapaapäivät. Ihana kärhökaari!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan pihalla on oikein hyvä ajanviettotapa :) Kärhökaari on minustakin aika ihana, varsinkin loppukesällä kun kärhöt kukkivat.

      Poista
  16. Mukavalta näyttää tuo kärhökaaren alue ja kuhan siinä kukinta nähhään, on se hieno! Kovasti ahkeroit puutarhassasi! Puutarhatöissä on tiälläkin aika männy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivottaavasti vain kärhöt eivät ole kärsineet viime syksystä ja talvesta. Puutarhatöitä riittää näin keväällä.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!