sunnuntai 24. toukokuuta 2020

Pikapäivitys puutarhasta

Puutarhantäyteinen viikonloppu alkaa olla lopuillaan. Puuhaa on ollut jos jonkinlaista, mutta valmista ei ole tullut kuin pienestä osasta. Kamera ulkoilee tähän aikaan vuodesta joka päivä, joten tässä pieni kuvakierros puutarhasta.
Kimalaiset ovat löytäneet etelänkevätesikot.
Ihan kuin näistäkin olisi osa hävinnyt talven aikana. Kevätkaihonkukatkin aloittelevat vihdoin kukintaansa.
Kivikkorinteessä tarhakylmänkukka nostelee pehmoisia nuppujaan.
Kuka kippasi syksyllä kivikkorinteeseen kivikuorman juuri helmililjamättään päälle?
Pikkuniityllä kukkii muutama idänsinililja. Viime keväänä tänne siirretyt etelänkevätesikot hävisivät talven aikana. Ei taida olla niille mieleinen paikka.
Ensimmäiset narsissit kukassa! Takanurkassa tete-narsissit ovat runsastuneet kivasti.
Kaikki kukassa olevat balkaninvuokot samassa kuvassa.
Olen ahertanut muutaman päivän vanhalla kasvimaalla. Kun varjoisimman osan kasvilavat lähtivät, tuli sinne tilaa uudelle kukkapenkille. Pallottelin pitkään, teenkö keijunmekoille oksista kaaren muotoisen seinäkkeen vai risumajan, ja tänä aamuna päädyin kokeilemaan majanrakennusta. Testaan tänä kesänä, miltä hökötys näyttää ja tuntuu, ja päätän viimeistään ensi talven aikana, tuleeko tilalle tukevampi ratkaisu vai jotain aivan muuta. Lapsista maja oli ainakin hauska idea ja kovasti utelivat, milloin kasvit ovat kasvaneet seiniksi ja katoksi. Puutarhakompostin valmis multakin on vihdoin melkein tyhjennetty. Siitä on saanut lapioitua vain pari kottikärryllistä päivässä pinnasta ennen kuin on lapio törmännyt umpijäähän. Huomenna saa varmasti viimeiset mullat kukkapenkkiin ja pääsee kääntämään viimevuotisia kasvijätteitä tyhjälle puolelle. Toivottavasti ne olisivat jo sulaneet edes melkein sisuksia myöten, ettei niiden siirtämiseen kuluisi viikkotolkulla aikaa.
Kevyt risumaja valmis kasvien vallattavaksi. Oviaukon sivuilla on valkoiset mustasilmäsusannat ja muuten ympyrän kehällä keijunmekkoja. Seuraavaksi pitänee miettiä, millä täytän muun alueen...
Edellisestä kuvastakin jo huomaa, että keväinen hento viherrys on saapunut tänne. Metsän lisäksi puutarhassakin puut ja pensaat alkavat heräillä.
Eniten ilahduttaa tällä hetkellä kummassakin viime syksynä ostetussa nietospensaassa näkyvä viherrys.
Hyvää sunnuntai-illan jatkoa ja alkavaa uutta viikkoa!

20 kommenttia:

 1. Onpa aivan ihana tuo risumajasi! Lapsille tuo on ihan unelmapaikka, mutta kyllä itsekin tykkäisin tuollaisessa oleskella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt kun vielä kasvit kasvaisivat reippaasti sen seiniksi :)

   Poista
 2. Hieno risumaja, kelpaisi minullekin. Löytyikö kaikki siihen käytetty materiaali omalta tontilta? Maja vain paranee, kun kasvit viherryttävät sen.
  Kiva, että lämpimät säät tulivat teillekin. Viherrys lisääntyy lämmön myötä nopeasti, joten toivottavasti saamme hyviä ilmoja jatkossakin.
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Melkein kaikki materiaali löytyi omalta tontilta. Rajalta on joskus kaadettu pihlajia ja niiden kannoista puskee tiheinä kimppuina pitkiä ja mukavan suoria vesoja. Kävin muutaman harventamassa parempaan käyttöön. Majan pohjaa reunustavat oksanpätkät ovat pääasiassa muutama vuosi sitten kaadetun koivun oksia, jotka ovat odottaneet jatkokäyttöä kasassa. Suurin osa oli jo ehtinyt lahota, mutta välttävät hyvin tuollaisessa käytössä.
   Ensi yölle oli vielä luvattu vähän viileämpää säätä, mutta sitten yölämpötilojenkin pitäisi kohota kesäisiin lukemiin. Kiitos, mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
  2. Kiva, että risumateriaali löytyy omalta tontilta. Kaikenlaisten ideoiden jalostamista helpottaa se, ettei tarvikkeita tarvitse lähteä kaukaa hankkimaan. Toisten maalta ei luvatta edes saa risujakaan ottaa. Eräs maanomistaja tarjosi alueen asukkaille tilaisuutta maksusta käydä hakemassa metsänkaadon jäljiltä sinne tänne kaadettuja risuja. Eivät menneet kaupaksi ja sinne mätänivät.

   Poista
  3. Niinpä! Tekemättä olisi jäänyt tämäkin maja, jos ei olisi ollut materiaalia lähellä. Mieli olisi kyllä tehnyt hakea vähän kauempaa kunnan puolelta pihlajan vesoja, jotta olisin saanut tiheämmät seinät majaan. Olisin halunnut myös keskivaiheille toisen vaakapunoksen tukemaan rakennetta ja oksareunukset kiertämään koko kukkapenkkiä, mutta minkäs teet kun ei ollut materiaalia enempää. Varmaan olisin kunnalta saanut luvan vesojen hakemiseen, mutta ei maksanut vaivaa yrittää tavoitella taas tänäkin vuonna kunnanpuutarhuria omien puutarhavisioideni takia.

   Poista
 3. Majat ovat ihan parasta, voin kuvitella miten hauskaa pikkuväellä on kun kasvillisuus alkaa verhoamaan majaa. Itse muistan muksun kuinka tehtiin jopa seipäällä olevan heinän sisään majoja, ihan mahtavia paikkoja ja taatusti kaiken sen kutinan arvoista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Majat jostain syystä kiehtovat lapsia erityisesti. Minä tein lapsena majoja metsään isojen kuusten alle. Siellä ei kutissut, mutta hyttyset olivat välillä riesana :D Nyt saivat meidän lapset oman majansa (ainakin jos köynnökset viitsivät kasvaa).

   Poista
 4. Ihana maja. Minulla on ollut keijunmekkoja ruukussa lipan alla ja avomaalla. Valitettavasti avomaalla ne eivät ole kasvaneet kunnolla. En tiedä, mikä on syynä. Toivottavasti sinulla keijunmekot kasvavat hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minulla oli ensimmäistä kertaa keijunmekkoja avomaalla viime kesänä. Istutin ne puutarhakompostin molemmille sivuille, mutta huonosti kasvoivat siellä tiukassa savessa. Nyt niillä on kuohkeaa hiekan, saven ja kompostinsekaista multaa, joten toivon vähän parempaa kasvumenestystä. Jos ne eivät kasva, niin toivottavasti edes mustasilmäsusannat kasvavat kunnolla. Saatan myös laittaa muutaman salkopavun siemenen varuilta vielä lisäksi. Pitäähän lapsille vehreä maja saada, kun se on kerta jo aloitettu!

   Poista
 5. Hauska maja ja varmasti lapsille mieluinen vihreä pesä. Minusta puutarha on parhaimmillaan kun se tarjoaa 'jokaiselle jotakin', olipa sitten nauttijoina aikuiset, lapset, aistirajoitteiset, pörriäiset, lemmikit, siilit ja monet muut. Sieltä saa elämyksiä, syötäviä ja kokemuksia.

  Nyt vaikuttaa sääennustuksetkin lupaavilta, nautitaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Luulen, että maja tulee olemaan mieluisa piilopaikka ja ehkä autotallikin tämän päivän kokemuksen perusteella. Minä olen samaa mieltä tuosta, että puutarhan kuuluu tarjota jokaiselle jotakin. Nautitaan keleistä! :)

   Poista
 6. Kiva maja tulossa. Olen luullut kevätesikko idiootin varmaksi joka leviää rikaksi asti. No minulla ei ole levinnyt mutta ei ole hävinnytkään. Kasvit osaavat yllättää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä olen yleensä saanut nyppiä ylimääräisiä esikontaimia surutta kompostiin. Viime talvi ei tainnut sopia niillekään. Onneksi niitä on kuitenkin sen verran jäljellä, että aukkopaikat täyttyvät äkkiä siementaimista.

   Poista
 7. Minä irrottelin tänään sammalia kevätkaihonkukkien joukosta. Alue on päässyt sammaloitumaan eikä kaihonkukka tykkää, pistin multaa tilalle. Toivottavasti majanne seinät kasvavat hyvin, kiinnostavaa sitten nähdä, millainen tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätkaihonkukka varmasti kiittää multalisäyksestä. Olisi kyllä hienoa, jos majan seinät kasvaisivat kesän aikana umpeen ja kukkisivat runsaasti.

   Poista
 8. Mukava maja teillä onkin tulossa, kuhan kasvit sen peittää on kauniskin. Miulla ei tuota balkkaninvuokkoa oo tullu istutettuu, kaunis on kukkiessaan.
  Nyt on kesäsiä kelejä luvassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivotaan, että kasvit ymmärtävät lähteä kiipeilemään reippaasti. Kesäisiä kelejä on odotettu ja nyt niistä kyllä nauttii täysillä.

   Poista
 9. Hieno maja! Kiva seurailla, miten se lähtee vihertymään. Nätistihän helmililjat tuolta kivien raoistakin kasvavat🤗 Työntäytteistä puutarhaviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Osa helmililjamättäästä etsi vielä tietään kiven alta ulos. Olisivat nekin ehkä aikaa myöten päässeet päivänvaloon, mutta ajattelin vähän avittaa niitä ottamalla osan kivistä pois. Sitä samaa sinullekin!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!