perjantai 8. toukokuuta 2020

Kivihommissa

Tänään oli sen verran koleampi päivä, että päätin tehdä odottaville kivitöille jotain. Hommahan oli hyvä aloittaa tarkistamalla, ovatko kivikkorinteen kevättähdet jo täydessä kukassa.
Tällä hetkellä kivikkorinteessä kukkii ainoastaan neljä pientä rypästä kirjokevättähtiä.
Rautakanki toisessa kourassa ja lapio toisessa lampsitaan takapihaa kohti. Matkan varrella pysähdytään tarkistamaan toissapäivän työmaa. Pation viereen on jo muodostunut mukavankokoinen kukkapenkki ja pieni pätkä polkua. Työtä riittää vielä monelle päivälle.
Kuusenrisujen suojaan on istutettu jo pieni syyshortensia 'Vanille Fraisen' taimi. Äitini viime kesän pistokaskokeiluja.
Ja matka jatkuu polkua pitkin luumupuiden ohi kohti metsänreunapenkkiä. Kolmen ja puolen tunnin aherruksen jälkeen kukkapenkki on pidentynyt vajaan metrin ja muutama kivi on kangettu pengertämään sen reunaa. Istutin myös mysteeripensaan taimen (voi olla nuokkusyreeni), pikkujasmikkeen sekä syysasteria. Mysteeripensaan lopullinen paikka olisi ollut nykyisestä vähän oikealle, mutta törmäsin sellaiseen ongelmaan kuin punahatut, joita ei löydy. Koska en onnistunut löytämään viime kesänä istuttamiani punahatun taimia lemmikkien seasta, päätin istuttaa pensaan toistaiseksi laajennusosaan. Saahan näitä kasveja siirreltyä syksylläkin. Toivottavasti punahatut eivät ole hävinneet talven aikana, vaan ovat vielä talviunilla.
Vihreällä ympyröity mysteeripensas, valkoisella jasmike. Syysasterit ovat jasmikkeen takana aivan kivireunan vieressä. Multaa kärräsin seitsemän kukkurallista kottikärryllistä.
Puutarhan kivisin kohta taitaa olla tämä tontin takalaita. Edellisen kuvan etualalla oleva kasa on tänään tuolta alueelta kaivettuja. Ne löytyivät reunukseksi kaivamieni isojen kivien väleistä ja alta. Yleensä saan kivet haluamiini asentoihin ja paikkoihin, mutta tällä kertaa yksi kivi päätti itse oman paikkansa enkä mahtanut sille mitään. Jääräpäinen ja muhkea murikka näkyy allaolevassa kuvassa sinisellä nuolella merkityn kiven oikealla puolella maanpinnan tasalla. Kuvasta näkyy myös, että nurmikko sen vieressä on kasattu palasista. Aikamoisen montun kaivoin kiven ympärille, jotta saisin sen liikkeelle, mutta ei auttanut. Kun heti sen vieressä on reunuksen reunimmainen kivi, jonka pohja on vähintään 30 senttiä maan pinnan alapuolella, niin eipähän kaivaudu heinät, puunjuuret tai myyrät niiden läpi kukkapenkin puolelle.
Sinisellä nuolella merkitty kivi oli tarkoitus alunperin siirtää toiselle puolelle pihaa, mutta nyt en enää tiedä, jaksaako...
Metsänreunapenkistä löytyi myös todellinen yllätys: lapiolla syksyllä 2018 halkaistu keisarinpikarililja. Tätä ei taida tappaa mikään!
Kun on monta tuntia kammennut kiviä, joiden siirtämiseen tarvittaisiin pieni kaivinkone, niin tietää tehneensäkin jotain. Positiivista sentään on se, että ainakin tällä hetkellä rasitus tuntuu lähinnä reisi-, käsivarsi- ja vatsalihaksissa, joten ehkä työergonomia on ollut kohdillaan. Lukion fysiikanopettajalle terveiset myös hyvästä mekaniikan opetuksesta. Vipuvarret sekä tuki- ja painopisteet muistuivat mieleen kuin itsestään pohtiessa, miten oma massa riittäisi vähintään 500-kiloisen järkäleen siirtämiseen.
Onkohan tässä aurinkopenkin kevätkurjenmiekkaloisto komeimmillaan? Laskin tänään 44 avonaista kukkaa ja lisäksi vielä vaaleanpunaiset kevättähdet ja pari sekaan vahingossa eksynyttä sinistä kirjokevättähteä.
Luulenpa, että huomenna teen jotain muuta kuin siirtelen kiviä. Pikkutaimien parissa puuhailu saattaisi olla sopivan kevyttä tekemistä tähän väliin. Iloista viikonloppua!

22 kommenttia:

  1. Komeita kiviä löysit. Millä konstilla pidät kivipolkujen välit puhtaina? Vai saako niihin tulla heinää tai sammalta? Meillä olisi kivimuurin tekoa maantien viereen, taitaa vaan olla kaivinkoneen paikka, seassa on niin suuria lohkareita ettei taida liikkua ilman konevoimaa. Pienempiä olen pyöritellyt pois jotta saan siirrettyä ruusuja pois rosariosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Komeita olivat, mutta ei olisi haitannut, jos olisivat olleet hieman kevyempiä. Toivoisin, että kivipolkujen rakoihin kasvaisi sammal, pikkuisen siellä jo onkin. Rikkojakin tulee, kitken ne mahdollisimman pieninä pois isännän viime kesänä tekemän koukun avulla. Jos ehtivät tunkea juurensa kivien alle, on pakko purkaa polkua kitkemisen ajaksi, mutta sekään ei ole kovin kummoinen homma, kun polku on tehty noin pienistä kivistä. Olen laittanut mustaa muovia kivipolun ja nurmikon väliin, sillä muuten polku heinittyisi saman tien. Nyt, kun kukkapenkit laajenevat kivipolkuun asti, otan muovin pois. Isoista järkäleistä taidolla tehty kivimuuri on komeaa katsottavaa.

      Poista
  2. Hienosti pyöritelty, kivet ovat ihania mutta aina ne jotenkin onnistuvat 'kasvamaan' väärissä paikoissa, ja sitten kammetaan, puljataan ja pusketaan.

    Hurjasti tykkään tuosta tyylistä jättää paljon kiviä valliksi istutusalueen laitamille, esimerkiksi kakkoskuvassa on hieno toteutus. Kun niitä kiviä kerran tontilla on, niitä kannattaa korostaa ja tuo toimii upeasti.

    Me kannettiin ja pinottiin tänään laattoja... eilen mukulakiviä. Nyt on kolmella lavalla vähän jalostettua kiviainesta ja säkkikaupalla asennushiekkaa. Lisäksi tuli nuppikuormallinen multaa. Kasvihuoneessa on väkivahva ruukkupataljoona odottamassa istuttamisia, sinne ei mahdu edes chilit sekaan. Olen siis varautunut viettämään kesän Suomessa :D

    Onneksi päivät vielä pitenee samassa tahdissa työlistan kanssa.
    Kivaa viikonloppua !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sanopa muuta! Olisin toivonut, että tuosta pation vierestä olisi noussut nyrkinkokoisia, tasakanttisia murikoita polkutarpeiksi, mutta eihän niitä sieltä löytynyt kuin pari. Nyt pitää kantaa kiviä sieltä, mistä niitä sattuu löytymään.
      Tekin olette saaneet sitten ahkeroida hiki hatussa ja taitaa vielä riittää urakoitavaa hetkeksi aikaa.
      Minä yritän olla pidentämättä työlistaa ennen kuin saan edes jotain listalta pois. Saa nähdä, onnistuuko taaskaan :D Kivaa viikonloppua!

      Poista
  3. Mä olen kaivanut tällä viikolla pergolan paikkaa ja onneksi siltä alueelta tulee vain nyrkin kokoisia kiviä saven seasta. Isot lohkareet on toisessa päässä tonttia. Pidä huoli ergonomiasta jatkossakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä on mukava kaivaa kivetöntäkin maata. Minä voisin ottaa ne nyrkinkokoiset kivet tänne polkutarpeiksi :D Pidän kyllä huolen ergonomiasta, ei ole mitään järkeä hajottaa itseään parin kiven takia. Silloinhan puutarhahommat jäisivät pitkäksi aikaa tauolle!

      Poista
  4. Jösses, oletpa tosiaan pungertanut kivien parissa! Nättiä tuli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivottavasti seuraavana eteen tulevat kivet eivät olisi ihan noin isoja!

      Poista
  5. Huh. Varmasti tuntui kehossa tuo kivijumppa. Teillä on aika iso määrä tontilla kiviä. Meillä on lähinnä savea, niin voisin pari kiveä täle tontille kukkapenkkeihin astuinkiviksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntui, ja tuntuu edelleen :D Onneksi pikkuisen helpotti yön aikana ja kunhan tästä lähtee taas liikkeelle, niin ei enää tunnu missään. Meillä on vähän vaihtelevaa tuo kivien määrä. Pation vierestä ei löytynyt kuin muutama nyrkinkokoinen, entisen kasvimaan kohdalla ja tuossa tontin takalaidassa niitä on vieri vieressä. On kyllä toisaalta mukavaa, että kiviä löytyy omalta tontilta, niin ei tarvitse ostaa niitä mistään.

      Poista
  6. Oletpa tehnyt valtavan kauniita polkuja! Ihanaa kivien käyttöä muutenkin. Kivien kaivaminen ja pyörittely on niin koukuttavaa eikä sitä malta lopettaa ennen kuin on aivan puhki.
    Ihanaa kukkaloistoa, noin paljon kukkia yhdessä kuvassa! Kun miettii, miltä vähän aikaa sitten näytti, jännityksellä odotettiin ekaa avautuvaa kukkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuo valmis pätkä istumakivelle on tehty jo viime kesänä, nyt on tulossa sihen vasemmalle puolelle samanlainen. Kivien asettelu vie mennessään ja yleensä tulee lopetettua vasta kun kivet tai voimat loppuvat. Aurinkopenkissä on tällä hetkellä puutarhani runsaiten kukkiva kohta. Toivottavasti eivät lakastu ennen kuin jossain toisessa kohdassa on samanlainen väriläiskä.

      Poista
  7. Täällä toinen kivenpyörittäjä tai paremminkin olin aikoinani. Ilman muuta kannattaa hyödyntää kivet. Kivipolku näyttää kivalle. Jatka samaan malliin.

    VastaaPoista
  8. Upeat polut kerrassaan ja niissä on hommaa! Tuollaisista olen haaveillut, vaan ei kroppa kestä niiden tekoa, joten on tyydyttävä kivituhkaan. Meillä alkoi Itäpolun uudistusprojekti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Onhan sinulla nuorisoa apuvoimiksi ;) Vaikeaahan noin pienten kivien asettelu ei ole, mutta käyhän se kieltämättä polviin ja käsiin. Kivituhka on ainakin nopeampi tehdä ja helpompi kitkeä rikkaruohoista.

      Poista
  9. On siinä kyllä melkoinen työmaa, kun yrittää saada kivet paikoilleen. Raskasta työtä se kyllä on, mutta lopputulos palkitsee varmasti. Mielenkiinnolla odotan, miltä lopputulos näyttää :) Aurinkoista viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isompaa ja pienempää palapeliä :) Kiitos! Aurinkoista viikonloppua!

      Poista
  10. Kyllä tuollaisia kiviä kannattaa punnertaa ja kantaa. Kivipolut ja kukkapenkit näyttävät hienoilta. Ja aina vain paranevat, kunhan kasvit saavat vauhtia. Punttisalille ei moisen rupeaman jälkeen tarvitse mennä.
    Ei muuten näy vielä minunkaan punahattujani. Toivon, että ovat nukuksissa, eivätkä tyystin kadonneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jälkikäteen on lopputulokseen aina tyytyväinen, vaikka itsepäisiä järkäleitä kammetessa tuntuukin joskus siltä, että onkohan siinä mitään järkeä. Toisaalta jos kiviä ei kaivaisi pois kukkapenkistä, jäisi kasvualustakin turhan ohkaiseksi. Metsänreunapenkissäkään maanpinta ei juuri noussut, vaikka kärräsin multaa kärrytolkulla. Kiviä vain oli vieri vieressä ja niiden päällä sen verran multaa, että nurmikko juuri ja juuri pystyi siinä kasvamaan. Jospa punahatut olisivat yhtä hitaita nousemaan kuin punatähkät ja -latvatkin.

      Poista
  11. Nii, olinhan jo käyny lukemas sun kivihommista, mutta kommentoonti näköjää jäi, ku isäntä tuli koneelle. Sulla kiviä riittää, mutta hyvä nii, koska osaat käyttää niitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiviä riittää ja hyvä niin, vaikka niiden asettelu onkin välillä aikamoista palapeliä.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!