perjantai 22. toukokuuta 2020

Vihdoin lämmintä!

Saittehan tekin nauttia tänään samanlaisesta kesäsäästä, mistä meillä otettiin ilo irti? Tänään oli nimittäin lämmintä! Kasveillakin hyrähti niin iso vaihde silmään, että ei meinaa itse kyydissä pysyä.
Kummitädin esikoista tummanvioletin rinnalle olikin eksynyt valkea. Siinä esikkopostauksessani tämän väri oli sinisempi mitä luonnossa. Tähän kuvaan onnistuin saamaan värin melko oikeanlaisena.
Ensimmäisenä kukinnan aloittanut jouluruusu on vaihtanut vanhimman kukkansa väriä hienostuneen vaaleanpunaiseksi. Muut jouluruusuistani vasta aloittelevat kukintaa.
Kasvimaa on edistynyt taas pienen harppauksen. Kaikki kasvilavat ovat nyt paikoillaan eikä multaa tarvitse kärrätä enää ainokaistakaan kuormaa. Istutin tänään kaikki esikasvatetut sellerit, härkäpavut ja ruusukaalit sekä kylvin lasten kanssa salaattia, herneitä, naurista ja muutaman salko- ja ruusupavun. Vanhalle kasvimaalle kylvin pikkuisen punajuurta, retiisiä sekä porkkanaa. En tiedä, mikä kuunvaihe on, mutta kun on kylvöfiilis, niin silloin kylvetään. Kyllä ne riittävän hyvin meidän tarpeisiin nähden kasvavat niinkin. Uusi kasvimaa sai myös muutamaan lavaan harsotunnelin. Hoksasin harsoja viritellessäni, että mullan pinnallehan mahtuu mainiosti vaikka miten monta kesäkukkaruukkua suojaan auringolta ja tuulelta. Taimikaaos sisällä helpotti kummasti! Vielä kun muistaisin käydä päivittäin niitä kastelemassa...
Kattotiilipenkki kylpee auringossa melkein koko päivän. Ainoastaan iltapäivällä puiden latvat varjostavat sitä kevyesti parin tunnin ajan. Muu osa kasvimaasta nauttii auringonpaisteesta puolestapäivästä iltaan saakka.
Aidan viereen istutetut kuukausimansikat alkavat jo vihertää. Takimmaisena näkyy ruohosipulitupas. Kylvin mansikoiden väleihin sokerihernettä, sillä näin pienellä kasvimaalla kaikki tila täytyy ottaa haltuun.
Ei enempää kasvimaalta, sillä perennapenkeissä on vaikka miten monta riemunkiljahduksen aihetta.
Kuolleelta aiemmin näyttänyt himalajanesikko tupsautti kerralla sekä lehtiruusukkeet että monta kukkanuppuakin. Ja mikä parasta: viime kesänä tästä ottamani jakopala on hengissä ja aikoo myös kukkia!
Palloesikoista isoin sivuruusukkeineen on myös hengissä ja nuppua pukkaamassa. Nyt tarvitaan kovaa kannustusta, jotta kukkavarsi nousisi edes kymmenen sentin korkeudelle eikä kääntyisi maata vasten, niin kuin viime keväänä.
Helmililjakausikin alkaa aivan pian.
Luumutarhassa piti laskeutua makuulleen, jotta sain kaikki kolme balkaninvuokonkukkaa sekä kevättähdet samaan kuvaan.
Eilen löysin vain yhden minikokoisen hämyvuokon verson, tänään niitä oli näin komea tupas. Jos en olisi ollut jo valmiiksi makuullani balkaninvuokkojen takia, olisin varmaan pudonnut polvilleni nämä huomatessani. 
Luumutarhan nurkkaan on myös ilmestynyt ilmiselviä tulppaanin piippoja ja joitain tanakampia, valkoisen ja vaaleanpunaisen kirjavia piippoja. Loistavaa, mutta muistiinpanoistani näitä ei löydy. Puutarhakansiota selatessani löysin 'Finola'-tulppaanipussin pahvin, mutta en ollut merkinnyt mihinkään niiden istutuspaikkaa. Minulla on selvä mielikuva siitä, että istutin niitä viime syksynä kärhökaaripenkkiin, samoin kuin pallolaukkoja (allium karataviense) mutta sitä en muista, että olisin istutellut mitään luumutarhaan. Vanhoja postauksia selatessani tulin siihen tulokseen, että istutin nämä viime syksynä sairastamani superflunssan aikoihin ja tietenkin unohdin merkitä istutuspaikat ylös. Jopa flunssapöhnässä olen ilmeisesti ollut niin kaukaa viisas, että päätin istuttaa loput sellaiseen paikkaan, josta näkisin ne myös olohuoneen ikkunasta.
Ylijäämäsipulit? Oikein tarkkaan kun katsoo, niin vasemmassa yläneljänneksessä olevien piippojen väleistä puskee balkaninvuokkojakin.
Pensasryhmässä ei ole vielä scillameri, mutta iloisia sinisiä roiskeita sieltä jo löytyy. Siirsin marjapensaiden juurelta idänsinililjat tänne, sillä kaikkien marjapensaiden aluset katetaan rikkaruohojen takia hakkeella.
Auringon lämpö mielessä käyn nukkumaan. Hyvää yötä!

20 kommenttia:

 1. Minäkin tein tänään kaikki loput kasvimaan kylvöt, silloin on tehtävä kun on intoa ja aikaa. Nyt ei enää puutu kuin kurkut kasvihuoneesta, ne vien viikon päästä kun ovat herkempiä kuin tomaatit eikä tarvitse harsotella niitä. Onnittelut hyvin kasvavista hämyvuokoista, omani hävisivät minne lie.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun tekisi mieli viedä tomaatit ja paprikat jo kokonaan ulos. Autotallin seinustalla säilyy varmasti lämpö pitkälle yöhön ja harsoilla saisi lisäsuojaa. Ehkä on kuitenkin hyvä, ettei minulla ole juuri nyt multaa, jotta saisin ne istutettua lopullisiin ruukkuihinsa :D Viime yönäkin oli ollut vain asteen verran lämmintä alimmillaan. Hämyvuokko kasvatti kolmena vuonna ainoastaan pari pientä lehtitupsua ja näytti muutenkin kituvan entisellä paikallaan, joten siirsin sen viisisenttisen juurenpätkän viime kesänä luumutarhaan. Ilmiselvästi siirto kannatti!

   Poista
 2. Oli hauska lukea puutarhakuulumisia. On ollut reipas tekemisen meininki! Se on tämä kevät sellaista aikaa. Meidän puutarhassa heilui kanssa hihat. Aurinko paistoi, niin mikäs siinä on huhkiessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä saisi tulla vuorokauteen lisää tunteja ja itselle käsipari lisää, jotta ehtisi tehdä kaikki suunnitellut työt!

   Poista
 3. Auringon lämpö mielessäni nousin ylös! Räntäsateet toivottavasti jääneet jo taakse. Ilahduttavaa huomata maan alta putkahtelevia uusia kasvin alkuja! Eilen juuri tein taas uusia havaintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kevään ailahtelevat säät ovat nyt loppuneet ja saadaan nauttia kesän lämmöstä. Pitää taas kohta lähteä tekemään tarkituskierrosta uusien herälijöiden varalta.

   Poista
 4. Iso harppaus on hyvä juttu! Taas on tiedossa todella tehokas puutarhapäivä, vaikka kummitusta on havaittavissa joka puolella kroppaa. Kasvimaan olet saanut nyt hyvään tilanteeseen, ja toivotaan oivallista kasvua kaikille ”kuusta huolimatta”. Ei minullakaan ole oikein mitään omaa kokemusta, onko kuulla niin isoa vaikutusta kuin asiaan vihkiytyneet tietävät.
  Hyvä idea oli laittaa herneitä tuonne mansikan väliin, aita on tukena jo valmiiksi.
  Olet hyvin saanut otettua ajantasaisia kuvia kukkivista, minä tahdon aina unohtaa ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näillä lämmöillä meilläkin päästään pian taas normaaliin kevään aikatauluun. Lihasjumit helpottavat kun lähtee liikkeelle. Olen iloinen siitä, että sain kasvimaan kuntoon ajoissa. Kuun vaikutuksia pitäisi melkein itse testata kylvämällä samaan penkkiin samaa lajia eri kuunvaiheissa. Minä teen tähän aikaan vuodesta joka päivä kamerakierroksen, jotta tulee varmasti ikuistettua kaikki tarpeellinen.

   Poista
 5. Kiva, että tekin pääsitte nauttimaan ensimmäisestä kesäpäivästä. Eilen oli kerrassaan hieno sää, eikä tänäänkään valittamista ole. Hyvä idea laittaa taimipurkit lavakaulusten harsojen alle. Siellä ne pärjäävät ja saat sisälle tilaa. Herneet sopivat hyvin kasvamaan mansikoiden takana. Aitakin on jo valmiina tarjoamassa tukea niille. Kuun vaiheita muistan välillä seurata. Usein kuitenkin käy niin, että innoissani homma lähtee käsistä, eikä silloin otolliset kuuvaiheet ole ensimmäisenä mielessä.
  Nautitaan näistä paisteisista päivistä, se mitä puutarha-aherrukselta ehditään ja tohditaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmintä on kuin kesällä konsanaan, vaikka maisemat näyttävät vielä keväisiltä. Tänään kuitenkin huomasin koivuissakin jo viherrystä ja kukkapenkeissä melkein kuulee suhinaa, kun kasvit porhaltavat ylöspäin. Tänään oli vähän tuulisempaa kuin eilen, mutta hyvin lämpöistä kuitenkin. Ihan kaikki taimet eivät viihtyneet harsojen alla; miinanköynnökset selvästi suuttuivat viime yön kylmyydestä. Onneksi vain kolme tainta oli ulkona yön, niin eivät kaikki menneet. Nautin auringosta ja lämmöstä, vaikka lapio heilui tänäänkin kiivaaseen tahtiin. On se vaan niin paljon mukavampaa puuhastella kevyessä vaatetuksessa lämpimällä säällä kuin huhkia siksi, että pysyisi lämpimänä.

   Poista
 6. Kyllä, nyt on säät kohdillaan! Minä aina kuvittelen tehneeni hyviä muistiinpanoja istutuspaikoista, mutta totuus voi sitten olla ihan mitä tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska muistiinpanoihin ja muistiin ei ole aina luottamista, jätän talventörröttäjät siivoamatta niin pitkäksi aikaa, että niiden juurelta alkaa nousta versoja. Törröttäjistä voi myös päätellä lajin, jos muistiinpanot pettävät :D

   Poista
 7. Ihania heräämisiä ja löytöjä! Kaikki kasvit, mitkä penkistä putkahtaa ja ovat talvesta selvinneet, tuovat ilon mielelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilon hetkiä on nyt niin tiuhaan, ettei malttaisi olla poissa puutarhasta hetkeäkään.

   Poista
 8. Tälläkin on ollut eilen ja tänään lämmintä ja aurinkoista. Tänään istutimme mieheni kanssa tomaatin- ja kurkuntaimet kasvihuoneeseen. Muutoinkin koko päivä kului puutarhatöiden parissa. Siellä teillä on oltu myös hyvin ahkerana. ☀️☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan joka puutarhassa ahkeroidaan tähän aikaan vuodesta ja varsinkin nyt, kun tuli kauan kaivattua lämpöä ja auringonpaistetta.

   Poista
 9. PErjantaina olin niin kylmissäni töissä, että kotona ei lämpö vielä riittänyt tuntumaan missään. Mutta kasvit alkavat nyt kiriä kiinni kevättä. Ja se on ihanaa. Tänään oli myös mukavaa, kun aurinkoinen ja lämmin sää jatkui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoinen ja lämmin sää näyttää jatkuvan myös tänään. Viime yönkin oli lämmin: alimmillaan oli käynyt 7,5 asteessa. Taidanpa istuttaa tänään taas jotain kasveista maahan.

   Poista
 10. Huisan hienoa, että sielläkin kääntyi tuulen suunta ja pääset kunnolla nauttimaan kevään pöhinästä.
  Siellä onkin hommat jo mukavalla mallilla. Muistaakseni tästä päivästä alkoikin otollinen ylöspäin kasvavien kasvien kylvöaika. Huomenissa meinasin kylvää itsekin ainakin rucolan, vuonankaalin ja salaatin.

  Minun piti jo heti aamutallista tullessa ottaa pikainen kierros kasvihuoneen suunnalle, sitten vasta hain koiratrion mukaan.
  Oli vaan niin ihan fiilistellä sinistä taivasta, lintujen aamukonserttia ja lämmittävää aurinkoa. Jo heti tallin ovesta ulos tullessa vastassa on pääskyjen riemukas aamurieha ja idästä helottava aurinko.

  Lisää vaan aurinkoon tehoja ja valoja, kaikki otetaan mitä annetaan, eikös?
  Ihanaa sunnuntaita sinne Hiidenkiven puutarhaan!


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tätä säätä odotettukin! Nautitaan täysillä niin pitkään kun tätä ihanuutta kestää. Pitääpä ottaa siemenpusseja uos mukaan, niin voi kaivamisen lomassa ripotella siemeniä maahan. Ihanaa sunnuntaita myös Hirnakan torpalle!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!