lauantai 16. toukokuuta 2020

Tulevaisuuden herkkumailla

Nyt on taas kaivettu ja kärrätty multaa niin, että tuntuu ja näkyy! Nurmipinta-ala on pienentynyt roimasti ja vaikka mitä kivaa tulossa tilalle. Kaiken kaivamisen tarkoitus on saada suuta makeaksi myöhemmin kesällä, joten kurkataanpa, kuinka herkkumaat alkavat muotoutua.
Yhdellä herkkumaalla kasvaa mustikkaa ja pikkuisen puolukkaa sekä ketunleipää (käenkaali).
Viime kesänä keksin, että marjapensasalueen hyödyttömään takanurkkaukseen voisi istuttaa kokeeksi metsämustikkaa. En ehtinyt kaivella aluetta syksyllä, joten tartuin toimeen heti kun routa oli viimein sulanut. Kaivoin noin neliömetrin kokoisen ja nelisenkymmentä senttiä syvän montun, jonka vuorasin läheisen koivun takia paksulti sanomalehdillä. Murustelin viime kesänä keräämääni savea parin sentin kerrokseksi pohjalle ja täytin montun pois kaivetun mullan, havuhakkeen ja puutarhakompostin seoksella. Pintamaahan sotkin vielä pari multasäkillistä metsästä kerättyä kariketta. Wanna-be-mustikkametsä jäi odottamaan vanhemmiltani tulevaa mustikkakuormaa, joka saapui eilen. Mustikat ja niiden mukana salamatkustaneet seuralaiset olivat vielä lepotilassa, joten toivon mukaan ne eivät edes huomaa asuinpaikan vaihdosta.
Oho, onko Biolan muuttanut mustan mullan koostumusta?! Ei sentään, säkkiin oli vain helppo käydä keräämässä mäntyjen ja kuusten juurelta kariketta ja lahopuuhöttöä.
Kuvassa taustaan häviävät, mutta oikeasti reilun kokoiset mustikkamättäät pääsivät nyt kokeilemaan eloa kuusimetsän sijaan illasta valoisan marjamaan nurkkaukseen. Vettä niskaan ja harso päälle! Toivottavasti edes osa lähtisi kasvuun.
Mustikkamaan kaivaminen oli pientä alkuverryttelyä tämän kevään pääurakkaan, eli kasvimaahan. Alue on vihdoin ottanut suuren harppauksen eteenpäin, sillä mustikoiden kanssa samassa kuormassa oli kierrätyshenkisesti rautaputkia kasvimaan aitatolpiksi. Isännän kanssa ahkeroimme tänään tolpat ja aitaverkon paikoilleen ja minä jatkoin kasvimaan päädyn parissa.
Portti on näinkin tekninen taidonnäyte: seinään on lyöty kaksi mutkalle väännettyä naulaa, joiden varassa verkko pysyy silloin kun "portin" pitää olla kiinni. Toisessa päädyssä on samanlainen viritelmä.
Portti rullautuu auki kasvimaan puolelle. Mallailin narulla, että tuohon nurkkaan sopisi vielä yksi istutusallas. Se pitäisi kyllä aivan vieressä olevan kuusen takia vuorata juurimatolla, jotta siinä mitään kasvaisi.
Hypätäänpä edellisen kuvan istutusaltaaseen ja katsotaan koko kasvimaata. Seinälle kiinnitetyissä altakastelulaatikoissa mansikat ovat selvästi heräilemässä. Pelkäsin, että ainakin osa olisi kuollut talven aikana, mutta melkein kaikissa näkyy jo pientä elonmerkkiä. Ensimmäisenä laitettuun kasvilavaan on kylvetty jo porkkanaa, tatsoita ja retiisiä. Lavaan on tarkoitus istuttaa myöhemmin joku kurpitsoista. Aivan aidan viereen on tarkoitus tulla kapea, koko kasvimaan mittainen penkki, johon istutan ainakin kuukausimansikkaa, ruohosipulia ja samettiruusuja. Väliin mahtuu varmasti myös herneitä tai matalia papuja. Pitää vielä hieman leventää kaivantoa, ettei sammaleinen nurmi ihan heti leviä hyötykasvien sekaan. Käytävät tulevat varmasti jossain vaiheessa saamaan toisenlaisen pinnoitteen, mutta ainakin alkukesälle on ollut jo riittävästi kaivamista ilman käytävien nurmipinnan poistoakin.
Ensimmäisen lavan harso oli revennyt kovassa tuulessa tukikepin kohdalta, jos ihmettelitte, mikä tuo kepakko on. Mustikkamaata peittävä harso pilkottaa ihan pikkuisen autotallin ja risukartion välissä. Kaikki herkkupaikat ovat siis näppärästi lähekkäin.
Kävellään seuraavaksi kasvimaan toiseen päätyyn, johon urakoin kattotiilillä kohotetun istutusaltaan. Tännekin puolelle pihaa oli upotettu suuria kiviä, joten niiden mukaan piti yrittää taiteilla. Laitoin aidan viereen vanhoja, osittain rikkinäisiä betonisia reunakiviä tukemaan kattotiiliä ja estämään nurmikon kasvamista kattotiilien mutkiin. Maahan jääneet jättimurikat sanelivat betonireunuksen korkeuden ja pakottivat naputtamaan parista kattotiilestä nurkkaa rikki. Onneksi naapuri antoi suostumuksensa pieneen nurmikonkohotusoperaatioon, niin reunasta tuli heidänkin suuntaansa siistimmän näköinen. Nurmikko oli joka tapauksessa kiven vierestä selvästi montulla, joten samaan tasoon kohottaminen helpottaa myös ruohonleikkuuta.
Etureunaan kokeilen tehdä matalan risuaidan naamioimaan sadevesitynnyrin jalustaa ja ylivuotosaavia. Vielä on mietinnässä, jatkuuko risuaita pidemmälle rajaamaan myös osaa aidanvieruspenkistä. Multaa saa kärrätä vielä muutaman kottikärryllisen.
Aidan toiselta puolelta näkee selvemmin, paljonko multatilaa tuli lisää kattotiilireunuksella. Yksi aidan tieltä kammetuista kivistä näkyy kuvan oikeassa reunassa. Noin sileälle löytyy käyttöä!
Lupasin viimeksi, että seuraavassa postauksessa voisi olla kukkiakin. Täältäpä tulee muutama sinisävyinen.
Herukkapensaan juurella ei lainehdi vieläkään scillameri, mutta on siellä jo neljä pientä scillalätäkköä ja yksi pieni pisara (oikeassa alanurkassa).
Vanhan kasvimaan takareunalla lehtoimikkä on levinnyt jo A3-paperiarkin kokoiseksi lämpäreeksi.
Pari pientä mätästä siirsin kantopuutarhaa sulostuttamaan.
Kantopuutarhaa kukkapenkistä kuvattuna. Luonnossa etualan kevättähti ja taaempana juuri ja juuri näkyvät liilat esikot ovat hurmaava yhdistelmä, kuvassa eivät näytä oikein miltään. Tämä alue heräilee aika hissun kissun kevääseen, joten enemmän kuvia on tulossa myöhemmin.
Huomiseksi on ennustettu sadepäivää, eli se tarkoittaa myös lepopäivää puutarhatöistä. Luulenpa, että huomenna voi vähän joka paikkaa kolottaa tämän päivän urakoinnista, joten lepo tulee varmasti sopivalla hetkellä. Mukavaa lauantai-illan jatkoa!

30 kommenttia:

  1. Ihana lukea näistä keväisistä projekteista! Hyvää kasvua kaikelle.

    VastaaPoista
  2. Onnea metsämustikkamättäille. Olet ollut taas ahkerana ja huominen vapaapäivä tulee hyvin ansaitusti. 👍☔️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tulee tosiaan tarpeeseen sadepäivä, vähän meinaa olla kankeaa liikkuminen :D Onneksi myös sataa ihan kunnolla, niin ei todellakaan houkuta lähteä ulos edes yrittämään mitään.

      Poista
  3. Kova puuhaus siellä on meneillään, joten odotettavissa on maukasta iloa kesällä! Sadonkorjuu on ihan parasta palkintoa kaikesta uurastuksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi isoin työ on nyt takana ja seuraavalle poutapäivälle jäi pääasiassa lavakaulusten ja mansikoiden siirtoa. Luulisi, että satoakin tulisi enemmän kuin entiseltä kasvimaalta.

      Poista
  4. Virittelen iloissani oodin kattotiilille, samoissa puuhissa värkkäsin itseni kipeäksi tänään. Koetan kuvata työmaata jahka selkä sallii, nyt olen ihan sovulla raihnas ja kipeä. Huominen sadepäivä tulee kyllä ihan tilauksesta.

    Kevään projektit ovat ihanuutta, monella rintamalla touhutaan nyt.
    Leppoisaa sadesunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiinnolla odotan, mitä olet saanut kattotiilistä aikaiseksi :) Minulla ei selkä kovin pahasti eilisen uurastuksesta jumittunut, mutta sormien liikuttelu tuntuu koko käsivarressa. Puolet päivästä kun nypräsi rautalangalla aitaverkkoa kiinni ja toisen puolen asetteli kattotiiliä ja lapioi multaa, niin oli sormet kovilla! Tyytväisenä minäkin katselen nyt tasaista, reipasta sadetta. Leppoisaa sadepäivää sinnekin!

      Poista
  5. Meillä on tänään satanut koko päivän, hetken kävelin talvivarusteissa puutarhassa mutta sitten siirryin suosiolla sisälle takkatulen lämpöön. Enpä heti muista näin kylmiä säitä toukokuussa. Toivottavasti mustikat viihtyvät, mikäs sen mukavampi kuin syödä mustikkaa omasta pihasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ripotteli eilen vain muutaman pisaran, muuten oli poutaa. Sade alkoi vasta myöhään illalla ja jatkuu varmaan koko tämän päivän. Tekee hyvää mustikkamaalleni. Toivoisin, että mustikat viihtyvät hyvin, niin saisi hyödyttömän nurkkauksen käyttöön.

      Poista
  6. Mukava oli lukea ja katsella puutarhakuulumisia. Mustikkamättään siirto marjamaalle kiinnostaa.
    Meillä ehtiin melkein nurmi haravoida ennen lumisateita. Nurmi oli niin märkää, että harvoinnin kanssa piti vähän jarrutella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että puuhasteluni kiinnostavat muitakin kuin vain minua itseäni. Voi ei, sataako teillä taas lunta! Minä en ole haravoinut vieläkään koko pihaa. Etupihaa haravoin heti kun se kuivui ja takapihalta haravoin myyräntunnelit matalaksi, mutta muu piha ei ole nähnyt haravaa koko keväänä.

      Poista
  7. Sinulla on paljon tapahunut taas viime aikoina. Lepopäiviä on pakko pitää ajoittain, ettei mene ihan jumiin. Pienistä pisaroista ja lätäköistä ne skillameret lähtevät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon on tapahtunut ja sen tuntee lihaksissa :D Tänään olen pitänyt huilipäivää.

      Poista
  8. Mukavaa on seurata, miten siellä piha muotoutuu teidän näköiseksi.
    Me olemme vanhoja ja meillä on vanha piha-alue, niin alkaa ideat ja voimat huveta. Sksikin on antoisaa seurata nuorempien innostusta. Malttakaa huilakin.
    Mukavaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että puuhasteluni kiinnostavat. Luulen, että jos olisin jo kertaalleen muokannut pihan omannäköisekseni, en välttämättä enää osaisi lähteä muokkaamaan sitä uudelleen. Toistaiseksi meillä vielä riittää muokattavia neliöitä ja korjattavia rytöläjiä. Tänään pidin lepopäivän, jotta jaksan taas huomenna jatkaa. Kiitos! Mukavaa alkavaa viikkoa!

      Poista
  9. Toivottavasti mustikat asettuvat. Hyvä idea minusta ja kiva omasta pihasta napsia mustikoita. Työntäyteisiä päiviä tainnut sielläkin olla. Ihanaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin toivon. Meillä ei ole lähellä kunnon mustikkametsääkään, niin saisi edes välipalamarjat omalta pihalta. Työtä on riittänyt melkein joka päivälle. Tänään oli lepopäivä. Ihanaa uutta viikkoa!

      Poista
  10. Kiva nähdä mustikoiden alkuunlähtö! Täällä ovat mustikanvarvut metsässä osin ruskistuneet ja kuivuneet - ehkä lumettoman ja kylmyyden kuivattamina. Saa nähdä, miten mustikkasato kehittyy. Teillä on taas oltu tarmokkaita ja uutta syntyy edelleen. Sitä on mukava seurata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti teiltä ei olisi ihan kokonaan tämän vuoden mustikkasato mennyt. Vanhempieni tuomat varvut olivat hyvinvoivan oloisia, joten elättelen toiveita, että ne lähtisivät hyvin kasvuun. Keväällä on hyvä ahkeroida ja nyt kun on ollut vielä niin viileääkin, niin on jaksanut hyvin kaivaa.

      Poista
  11. Toivottavasti mustikat lähtevät kasvuun, olisivat sekä kauniita, että maistuvia. Hienosti etenee, myös kasvimaa-projekti. Paljon olette saaneet jo aikaiseksi. Ja jos paikkakin on aurinkoinen ja lämmin, niin tulee alue erittäin hyvin käytettyä satoa varten - ja vielä aidattua kutsumattomia vieraita ajatellen. Onnea kasvulle ja projektin loppuunsaattamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minäkin toivon, että mustikat lähtisivät hyvin kasvuun. Ne voisivat halutessaan levittäytyä vaikka koko marjapensasalueelle. Uudelle kasvimaalle paistaa aurinko puoliltapäivin iltaan saakka ja autotalli sekä aita suojaavat vähän tuuleltakin, joten lämpöä pitäisi riittää. Parannus on varmasti huima entiseen kasvimaahan verrattuna, sillä sinne paistoi aurinko satunnaisesti päivän aikana metsän läpi ja suoraan vasta illalla hetken aikaa.

      Poista
  12. mukavia kevätpuuhia Sinulla, tuo mustikkamaa on niin hieno! uuden kasvimaan laitossa onkin melkoinen homma, mut ihanaa on kesällä herkutella sen antimilla, silloin kaikki puurtaminen kyl unohtuu;)
    ei aikaakaan, kun jo saat ihastella scillamerestä, leviävät niin nopesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vanhalla kasvimaalla alkoi olla jo liian varjoisaa hyötykasveille, joten jos haluaa mitään satoa saada, niin siirto on ainut vaihtoehto. Nyt kun alue alkaa pikku hiljaa valmistua, niin innostuskin kasvaa. Ja pääsen vielä palkinnoksi mylläämään vanhan kasvimaan suht rikattomaan maahan uuden, ison istutusalueen. Scillat ovat selvästi alkaneet levittäytyä, sillä pieniä siementaimia näkyy kukkivien lämpäreiden ympärillä aika mukavasti.

      Poista
  13. Jännä idea tuo mustikkaprojekti toivottavasti onnistuu. Kattotiiliä minäkin olen käyttänyt hyödyksi.

    VastaaPoista
  14. Toivottavasti mustikat lähtöö kasvamaan ja hyvät alustat oot niille tehny! Hankala kevät on ollu tähänasti nyt toukokuulla, kelien suhteen. Jospa se ruppiis lämpiimään ja kuivamaan satteet! Imikkä sopii kantoalueen henkeen mainiosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen verran paljon näin vaivaa mustikoiden kasvualustan parantamiseksi, että olisin hyvilläni, jos edes osa lähtisi kasvuun ja tekisi satoakin. Sääennusteet lupaavat lämpenevää, joten toiveet ovat korkealla. Ajattelin jo viime kesänä, että pitää siirtää imikkää kantopuutarhaan, mutta se unohtui. Onneksi löysin nyt heinikon seasta pienempiä taimia, jotka oli helppo siirtää isoilla juuripaakuilla.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!