sunnuntai 27. helmikuuta 2022

Neljä vuotta täynnä

Tänään vietettiin blogin nelivuotissynttäreitä. En leiponut kakkua enkä viettänyt muutenkaan neljävuotista bloggaajan taipalettani, mutta tutkin muiden puuhien lomassa kerrankin kunnolla blogin tilastoja. Paljastan postauksen lopussa myös arvonnan voittajan mutta katsotaan ensin, mitä sain tilastoista irti.
Pieni keikistä kasvatettu orkidea kukkii keittiön ikkunalla anopinhampaan vieressä.
Näiden neljän vuoden aikana tänne bloggeriin on ehtinyt liittyä 111 lukijaa. Blogit.fi-sivustolla lukijoita näyttäisi olevan 48, joista oletettavasti ainakin osa on samoja kuin bloggerissa. Postauksia olen tehtaillut tämä mukaan lukien 692 ja kommentteja niihin on tullut 13152 kappaletta, keskimäärin siis noin 19 kommenttia /postaus. Jokainen niistä (paitsi ne ulkomaiset kasino- tai muut roskasisältökommentit) ovat ilahduttaneet minua todella paljon.
Karon terveiset teille.
Koko ajanjakson suosituin postaus on ylivoimaisesti Maljaköynnöksen talvettaminen, jota on katsottu noin 2540 kertaa. Seuraavaksi suosituimmat postaukset noin 1500 katselukerralla ovat Kärhöjen ruukutusta ja pistokaslisäystä sekä Pensaiden pistokaslisäystä, neljäntenä on kesäkukkien talvettamisesta kertova postaus. Merkillepantavaa mielestäni on se, että kymmenen suosituimman postauksen joukossa on peräti kolme kasvien talvettamista käsittelevää postausta.
Hanki kantoi Karoa hyvin (samoin rusakoita) ja lapsia kohtalaisesti. Minua ei lainkaan.
Maljaköynnöspostaus taitaa olla kestosuosikki, sillä se on myös viimeisen 12 kuukauden luetuin postaus. Neljän kärki on edelleen sama, sijojen 2-4 järjestys vain hieman vaihtuu. Kymmenen suosituimman postauksen joukossa ovat myös samat talvettamista koskevat postaukset kuin koko ajanjakson kymmenen kärjessä ja lisäksi muutama muuten vain suosittu postaus. Ilmeisesti on sattunut joku sateinen sunnuntai julkaisupäiväksi tai sitten on vahingossa eksytty blogiin kun on ollut tarkoitus etsiä tietoa mahdollisista lomakohteista (esim. postaus viime toukokuun lopusta, Stonehenge ja Sunny Beach).
Takapihalle on ilmestynyt lasten lumilinna, joka on vaatinut sekä isännän että minun työpanosta. Lapset ovat lähinnä neuvoneet, mihin tehdään uusi huone ja mihin suuntaan seinät menevät missäkin.
Näyttökertoja kun katsoo tarkemmin, näkee, kuinka kasvien lisäämispostauksissa tulee piikki alkukesällä ja talvetuspostauksissa syksyisin. Luonnollisesti juuri silloin kun kyseistä tietoa etsitään. Haun avainsanoista käy ilmi, että blogistani on etsitty erityisesti tietoa leijonankidan talvetuksesta. Seitsemästätoista yleisimmästä hakusanasta viisi liittyy nimittäin leijonankitaan ja muutama muukin tavallisesti yksivuotisena kasvatettava kesäkukka oli mukana. Hienoa, että meitä rohkeita kokeilijoita löytyy eikä kesäkukkiakaan enää pidetä automaattisesti kertakäyttöisinä.
Nämä ovat ne edellisessä postauksessa näkyneet helmililjat, jotka oli jyrsitty mullan pintaa myöten poikki. Hyvin ovat lähteneet kasvuun. Kaivoin ne syksyllä kierrätyshenkisesti kukkapenkistä ruukkuun ja kesän tullen istutan eri kukkapenkkiin.
Minusta on mahtavaa, että blogistani käydään etsimässä (ja toivon mukaan myös löytämässä) tietoa eri asioista. Minussa asuvat selvästi sekä pieni opettaja että oppilas, sillä tiedon jakaminen ja uuden oppiminen ovat minusta tavattoman mielenkiintoisia. Ilahdun aina suuresti, jos joku kertoo kommenteissa tai yksityisviestillä sähköpostissa kokemuksiaan jostain aiheesta, jota olen blogissa pohdiskellut. Niin se tieto vaihtuu ja olemme kaikki taas yhden pienen askeleen viisaampia.
Nuppujakin näkyy jo kun tarpeeksi tarkkaan tutkii lehtitupsujen keskeltä.
Ja sitten siihen arvontaan. Luin suurella mielenkiinnolla keksimiänne haasteita. Onnekseni olitte kehitelleet pääsääntöisesti toteuttamiskelpoisia haasteita, ettekä mitään "kaiva puutarhalampi lusikalla" -tyyppisiä juttuja, joten melko varmasti aion toteuttaa ainakin suurimman osan haasteistanne tämän vuoden mittaan. Kaikkien kekseliäiden haasteiden joukosta esiin nousi SariH:n haaste askarrella pihalle soitin, josta saa ainakin 5 eri säveltä ja sitten soittaa ja nauhoittaa sillä puutarhafilosofiaani kuvaava melodia. Suoralta kädeltä ajattelin, että tätä nyt en ainakaan tee ikinä mutta niinpä vain huomasin muutaman tunnin päästä jo miettiväni mahdollista toteutustapaa. Kuinka mahtavat talikon piikit soida tai saako jostain ontosta kasvin varresta puhallettua minkäänlaista ääntä? Minua kiinnosti erityisesti myös Sirkun (Kukkia ja haaveita -blogi) aistipuutarha-haaste, joten palkitsen sekä SariH:n että Sirkun pienellä yllätyspalkinnolla. Synttäriarvonnan siemensetin voittajaksi lapset arpoivat Huopalinnun (Huopalinnun puutarhassa -blogi). Paljon onnea teille kaikille!
Laskiaispullilla on herkuteltu eilen ja tänään. Täytteenä oli hilloa ja kermavaahtoa.
Lähetättekö SariH, Sirkku ja Huopalintu sähköpostiini (hiidenkivella (ät) gmail.com) osoitetietonne, niin laitan palkinnot tulemaan. Annan teille ensi sunnuntaihin, eli 6.3. saakka aikaa ilmoittautua, minkä jälkeen palkinnoille arvotaan uudet voittajat. Ylihuomenna kuukausi vaihtuukin jo maaliskuuksi, eli osa meistä pääsee jo pian etsimään pälvipaikkoja ja ensimmäisiä piippoja, ja me runsaslumisempien alueiden asukkaat toivottavasti pääsemme bongailemaan edes valkoisen hangen keskeltä esille sulavia pensaiden latvoja. Kivaa uutta viikkoa!

18 kommenttia:

  1. Onnea voittajille ja onnea myös nelivuotiselle bloggaajan taipaleelle!
    Oi nampskis, kun onkin hyvän näköiset laskiaispullat!
    Blogit ovat todella mukavia ajatusten ja tietojen vaihtamisen paikkoja. Puutarhabloggaajat ovat erittäin mukava sekalainen joukko porukkaa, joita yhdistää yhteinen kiinnostus. Ja siinäkin on eri osa-alueita.
    Mahtava juttu, että blogiisi tullaan etsimään tietoa - ja todennäköisesti myös löydetään, sillä selostat asiat hyvin ja juuri sitä miettien, miten jaat tietoa.
    Hassua kyllä, minulle tulee roskakommentteja ehdottomasti eniten yhteen tiettyyn samaan, vuosia vanhaan postaukseen. Aina vain siihen samaan. En ole koskaan katsonut, onko sen kävijöissä joku pilvenpiirtäjän korkuinen piikki, vai tuleekohan kommentit automaattisesti jostakin eetteristä. Siellä roskakommenttien joukossa niitä säännöllisesti on odottamassa pois heittämistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Se näissä puutarhablogeissa onkin kivointa, kun kaikki kommentoivat positiiviseen ja kannustavaan sävyyn ja jakavat auliisti tietojaan. Täällä myös uskaltaa jakaa vastoinkäymisetkin kun tietää, että saa ilkeiden kommenttien sijaan sympatiaa ja kohtalotovereita.
      Kummallista, että sinulle tulee roskakommentteja yhteen postaukseen. Onkohan postauksesi linkattu johonkin sivustolle ja kommentit tulevat sitä kautta? Tai mistäpä noita tietää, miten ne kaivelevat häiriköitäviä postauksia. Minulla roskakommentteja tulee ihan satunnaisesti uusiin ja vanhoihin, ei onneksi kovin usein ja niistäkin suurimman osan blogger osaa suodattaa itse niin eivät tule edes lukijoiden nähtäväksi. En tiedä, auttaako se yhtään, mutta klikkaan aina ensin sitä "merkitse roskasisällöksi" -nappulaa ja sitten vasta poistan kommentin pysyvästi. Ei ole tullut merkittyä niitä mihinkään muistiin, että voisi seurata, tuleeko samoja enää toista kertaa uudestaan :D

      Poista
    2. Näin minäkin aiemmin toimin pyrkien opettamaan bloggeria tunnistamaan kommentteja suoraan roskaksi, mutta kun edelleen ne tulevat hyväksyttäväkseni eivätkä mene suoraan roskiin, niin olen päätellyt, että roskakommentiksi klikkaamisella ei ehkä ole mitään eroa. Nykyisin heitän ne vain suorilta roskiin.
      On ihanaa, että muutkin kokevat tämän saman puutarhablogien suhteen. Kauan eläköön puutarhablogit!
      Yksi tärkeä asia jäi kommentoimatta aiemmassa. Karo, söpöläinen, tärkeä blogisi sisällöntuottaja! Monta pusua hänen söpöydelleen ja karvaisuudelleen!

      Poista
    3. No onpa omituista. Ehkä ne sitten tulevat kaikki eri osoitteista tai sitten blogger ei vain opi mitään.
      Välitin terveisesi Karolle, joka lupasi jatkaa ainakin toistaiseksi sisällöntuottajan hommissa. Ainakin jos saa siitä hyvästä nappuloita palkkioksi.

      Poista
  2. Lämpimät blogisynttärionnittelut!
    En yhtään ihmettele, että monet hakevat blogistasi neuvoja talvetukseen ja kasvatukseen. Niissä(kin) olet taitava ja kerrot asiat seikkaperäisesti siten, että asiaan vihkiytymätönkin ymmärtää.
    Rahankerjäyskommentteja tulee sykäyksittäin. Usein sama kommentti löytyy monesta blogista. Pariin vanhempaan postaukseeni tulee säännöllisin välein kotimaisen pienyrittäjän ympäripyöreitä kommentteja, joiden tarkoitus on kai mainostaa heidän tuotteitaan/palveluitaan. Aluksi annoin niille julkaisuluvan. Nykyisin poistan. Taidanpa jatkossa merkitä roskasisällöksi. Kiitos vinkistä.
    Hieno lumilinna. Siitä muistui mieleen, miten itsekin muksuna ryömittiin lumihangissa linnoja rakentamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olen iloinen, jos neuvoistani on hyötyä ja iloa lukijoille.
      Minä huomasin joskus saman pienyrittäjän kommentteja. Nyt ei ole tullut pitkään aikaan. Niistä ei kai ole ollut kaivattua hyötyä yrittäjälle tai sitten hän on siirtynyt sellaisiin blogeihin, joilla on enemmän lukijoita kuin minulla.
      Lapset tykkäävät puuhata lumilinnassaan ja oli se minustakin hauskaa lapsena. Eilen heitä ei meinannut saada sieltä pois lainkaan ja ovat pyydelleet tekemään vielä lisää huoneitakin sinne. Onpahan tuolla takapihalla vielä tyhjää nurmipinta-alaa rakennella vaikka kuinka monta lisäsiipeä linnaan. Ehkä takapiha myös sulaa kevään tullen nopeammin kun maa paljastuu äkkiä huoneiden kohdalta ja korkeat seinät saavat lämpökäsittelyä monelta puolelta.

      Poista
  3. Vielä kerran lämpimät synttärionnittelu minultakin! Oli kiinnostavaa kuulla kertomasi tilastotietoja, hieno tulos ja ymmärrän hyvin nuo suositut postaukset. Sinä olet noissa(kin) asioissa niin ammattitaitoinen.
    Ystävällinen neuvonta ja ideoiden jakaminen on puutarhablogien etu ja anti. Onneksi roskapostia tulee vähän ja vain ajoittain.
    Ihana auringon paiste, tänään tuntuu kevään edistyminen 😊.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huvittaa hiukan kuulla olevansa ammattitaitoinen, vaikka ei ole minkäänlaista koulutusta puutarha-alalle. Lämmin kiitos kuitenkin kehuista <3
      Jopa meillä tippui tänään räystäistä vesi ja katoilla olevat lumivuoret alkoivat selvästi kutistua auringon paistaessa niin lämpimästi. Oli jo selvästi kevättä ilmassa, ihanaa!

      Poista
  4. Kiitos arvontavoitosta! Onpa kiva, että edes joskus voittaa jossain jotain, pitäisiköhän lototakin 😉, jos tässä onkin vaikka jokin onnenkeräytymä kausi😄.
    Puutarhablogien suola on kyllä tuo tiedon jakaminen ja saaminen. Ja varsinkin, jos tietää, että on samalta kasvuvyöhykkeeltä, niin voi vakoilla, mitkä kasvit menestyy.

    Tuo SariH.n haaste sinulle rakentaa soitin, vaikuttaa hyvältä idealta. Jospa tekisit siitä vaikka Youtube videon blogiisi.

    Onnea vielä blogillesi vuosipäivän johdosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Siitä vain lottoamaan. En voi kyllä luvata voittoa niissä arpajaisissa :D
      Minullekin on ollut paljon iloa muiden blogeista varsinkin kasvivalintojen suhteen. Ei hirveästi ole innostanut kokeilla arempien vyöhykkeiden kasveja, jos muilla on ollut ongelmia niiden talvehtimisen suhteen. Toisaalta jos V-vyöhykkeellä on menestynyt joku III-vyöhykkeen kasvi, niin se on sitten helpommin livahtanut ainakin muistilistalle, jos ei vielä ihan heti ostoslistalle saakka.
      SariH lisäsi vielä haasteeseensa, että nauhoitus pitää laittaa tänne blogiin. Saa nyt nähdä, mitä siitä oikein tulee, mutta pakkohan se on kokeilla :D Kiitos onnitteluista!

      Poista
  5. Onnea nelivuotiselle blogi tsipaleelle! Olet iloinen ja ahkera bloggaaja! Mukava lukea kommenttejasi ja mielenkiintoisia juttujasi!

    VastaaPoista
  6. Onnittelut nelivuotiaalle blogillesi. Täällä on aina kiva vierailla. ❤️

    VastaaPoista
  7. Onnea hienolle blogillesi ja kiitos yllätyksestä! Olen niin nauttinut aurinkoisista päivistä, etten ole blogimaailmaa avannut. Niinpä hämmästyin iloisesti, kun blogiasi luin. Aistipuutarha olisi ihana itsekin toteuttaa ja olenkin joskus tehnyt postauksen omasta puutarhastani aistit edellä. Kiva, jos innostuit ajatuksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja ole hyvä! Säät ovatkin olleet vallan mainiot viime päivinä. Toivottavasti sama jatkuisi vielä pitkään.
      Vähän mietin, että eivätkö kaikki puutarhat ole jo tavallaan aistipuutarhoja mutta sitten jos haluaa oikein erityisesti panostaa kaikkiin aisteihin ja siihen, että joku kohta toimisi erityisen hyvin aistipuutarhatarkoituksessa koko kasvukauden ajan, niin kyllä siinä vähän joutuu miettimään. Tässä onkin aikaa vielä pohtia asiaa ennen kevättä. Pitää käydä vielä etsimässä sinun postauksesi aiheesta ja tutkailla, mitä olit itse saanut irti aiheesta.
      Lähetähän vielä osoitetietosi, niin pistän postia tulemaan :)

      Poista
  8. Onnea blogisi tuleville vuosille!
    Tämä onkin ensimmäinen blogi, jota olen alkanut seuraamaan, kun blogimaailmaan eksyin ja lueskelen aina kun aikaa liikenee. Siitä innostuin myös oman blogin aloittamiseen. :)
    Täytyykin lukea kirjoituksesi Maljaköynnösten talvetuksesta, josko ensi talvena sujuisi itselläkin vinkeilläsi paremmin. Olen nyt 3 talvea yrittänyt talvettaa kesällä ostettuja maljaköynnöksiä ja nyt on ensimmäinen kerta, kun köynnös ei ole ainakaan vielä kuollut kokonaan autotallissa. Vaikkakin suurin osa näyttää jo kuivineelta.

    Löysin blogisi Karon ansiosta, joka näyttäytyi melko tarkalleen vuosi sitten blogisi etukuvassa. Karolle keväiset terveiset täältä Indy- ja Hilda- shelteiltä, jotka myös innoissaan hankikannosta. Hilda oli pari viikkoa sitten ihmeissään, kun verkkoaita oli hävinnyt (lumen alle) ja hän taivalsi hävinneen aidan toisella puolella.

    Mukavaa kevään ja ensikukkien odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon kiitoksia! Kiva kuulla, että sait minulta inspiraation aloittaa itsekin bloggaamisen. Viimeisen parin vuoden aikana on jäänyt useampi puutarhablogi tauolle tai lopettanut kokonaan, joten kiva, että on tullut uusia tilalle.
      Maljaköynnös ei taidakaan olla ihan helpoimpia mahdollisia talvetettavia mutta kerran kun sen kanssa onnistuu ja tietää, mistä omassa huushollissa löytyy sille mieluisat talvetuspaikat, niin jatko on sitten helpompaa. Toivottavasti saat omasi pidettyä hengissä kevääseen saakka.
      Karo kiittää terveisistä ja lähettää niitä myös Indylle ja Hildalle. Karo on riemuissaan kun pääsee nyt helposti etsimään jänönpapanoita välipalaksi ja haistelemaan oravien ja rusakoiden jälkiä. Pitkä tauko siinä olikin kun hangessa ei vain päässyt etenemään. Kevät tuo paljon riemua myös koirille.
      Mukavaa kevään odotusta myös sinulle!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!