lauantai 12. helmikuuta 2022

Juttuja lumen keskeltä

Olen aina pitänyt tammikuuta talven kylmimpänä kuukautena ja helmikuuta leudompana mutta samalla myös pilvisenä ja lumisateisena. Tammikuu ei tänä vuonna ihan mahdottoman kylmä ollut vaan eipä ollut järin aurinkoinenkaan. Helmikuu sen sijaan on ainakin tähän saakka pitänyt kutinsa ja korottanut hankia hyvää vauhtia. Tein tämän talven toisen mittauskierroksen ympäri pihamaata ja sain tulokseksi 68-75cm nietokset. Nyt kun rämpii upottavissa hangissa pihan ympäri, niin saa jo vähän sykettäkin nousemaan.
Pihaantulossa alkaa olla aikamoinen lumimuuri. Risu on merkkinä innokkaalle traktorimiehelle, ettei eksy toiste tuon lähemmäs meidän pihaa.
Kadun pään aurauslumikasa on noussut jo selvästi aitaamme korkeammalle. Toinen samanlainen jää kuvan oikealle puolelle ja kumpikin kasa varmasti vielä kasvaa joka suuntaan ennen kevättä.
Sykettä ja verenpainetta nostaa myös sivupihalla risteilevät jänisten jäljet. Aiemmin olleen suojasään takia hanki kantaa jäniksiä vähän paremmin, joten ne ovat levittäneet reittinsä entistä laajemmalle alueelle. Jätin tammikuun loppupuolella rusakoille syötäväksi sylillisen loistokärhöjen viimekesäisiä versoja tontin laidalle. Meni aika pitkään ennen kuin rusakot uskalsivat käydä tarjoilujen kimppuun mutta edellisten lumisateiden jälkeen kärhöt oli vedetty viimeistä murua myöten ja tilalle oli jätetty kasa papanoita. Eikä sekään riittänyt, vaan jälkiruokaa oli lähdetty etsimään alppikärhöistäni. Jopa niiden suojana olleet risut oli pupellettu ahnaisiin kitoihin!
Ristiin rastiin oli menty majapenkin päällä. Tuijaan eivät olleet sentään vielä koskeneet mutta kuvan ulkopuolelle jäävät syysleimut oli parturoitu.
Alppikärhöistä oli jäänyt vielä puolet syömättä, joten yritin kehitellä niille jotain lisäsuojaa, etteivät rusakot söisi niitä aivan kokonaan. Varastossa oli muutamia raudoitusverkon palasia, joista tein jonkinlaista estettä kärhöjen eteen. Valjastin myös puutarhakäytössä olleet pitsiverhot 'Albina Plenan' tuuheimman osan suojaukseen. Pahimpaan nälkään rusakot saivat uuden kasan loistokärhön versoja. Ensi syksyn ostoslistalle on pakko laittaa jänisverkkoa alppikärhöjenkin suojaukseen.
Onneksi rusakot eivät olleet huomanneet tulla tältä puolelta aterioimaan. Tuho olisi nimittäin ollut melkoinen. Verhoista kuvan etualaa kohti kurotelleet versot oli syöty kokonaan.
Kärhöjä suojatessani kuulin tiaisten sekaparven lähestyvän. Tunnistin äänistä pyrstötiaiset jo ennen kuin näin ensimmäistäkään. Vaikka kamera oli valmiina lintujen tullessa kohdalle, ei niitä noin vain kuviin saanut osumaan. Ainoastaan yhteen kuvaan osui jollain lailla tunnistettava pyrstötiainen. Pahuksen vilkasliikkeisiä olivat mokomat! Kiva kuitenkin, että vielä viihtyvät näillä main. Suunnilleen joka vuosi olen pienen parven niitä täällä nähnyt ja yleensä juuri näin talvella.
Eipä kovin kehuttava kuva, mutta kyllä siellä yksi pyrstis on. Tai ainakin osa siitä.
Taimipöydälle kuuluu hyvää siitäkin huolimatta että joku oli käynyt napsauttamassa kasvivalon ajastimeen ylimääräisen tunnin valaistuksen keskelle yötä. Isäntä oli parina yönä töihin lähtiessään huomannut kasvilampun palavan ja ihmetellyt mielessään, että kevään tuloako minä taimille simuloin. Hyvä, että kuitenkin mainitsi asiasta, niin tajusin käydä tarkistamassa ajastimen ja korjaamassa säädöt kohdilleen. Itse olen päivällä ihan tokkurassa, jos yöllä on tullut herätys tai useampi kesken unien. Sitä en tiedä, vaikuttaako valeaamu kasveihin samalla lailla. Ainakaan vielä ei ole nähtävissä, että yöherätys olisi ollut taimilleni haitaksi. Ihan suoraan ylöspäin kasvavat ja lehdetkin sojottavat nätisti sivuille niin kuin kuuluukin. 

Kelloköynnökset, hopeaputoukset ja paprikat ovat taimella. Paprikoista kaikki siemenet itivät ja kelloköynnöksistäkin ne, joista en ollut puhdistanut limaa pois. Puhdistetuista iti vain kaksi viidestä.
Perennoista ilman kylmäkäsittelyä itävät ainakin sinikatana (1), kaukasiantörmäkukka (11), ranskantulikukka sekä himalajanesikko (4).
Jos edellisestä kuvasta ei saanut selvää, niin tässä lähikuvaa himalajanesikoista. Ilmiselviä taimia ja niitä on koko ruukussa ainakin 15 kappaletta. Aivan mahtavaa!
Nämä kylvöruukuista puskevat taimet ilahduttavat aina yhtä paljon. Joka aamu pitää käydä tarkistamassa, onko yön aikana kenties itänyt uusia lajeja. Tiedotanpa muuten jo tässä vaiheessa, että ensi viikolla kannattaa olla kuulolla, sillä blogissa tapahtuu jotain jännittävää. Hyvää viikonloppua!

14 kommenttia:

  1. Taitaa täälläpäin olla samoja määriä lunta. Toivottavasti saat alppikärhösi varjeltua jänisten suihin joutumiselta ja nauttimaan kesän kukinnasta. Tuskin taimesi pienestä ylimääräisestä valohetkestä pahastuivat. Itsellä jäi viime vuonna alituiseen taimivalo päälle jopa 24h kun unohdin toimivan ajastimen puutteessa sammutella. Virkeitä taimenalkuja siellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää käydä vielä laittamassa kuusenoksia tai jotain alppikärhöjen eteen varmuuden vuoksi. Aikamoinen pujottelu rusakoilla on nytkin, jos haluavat kaluta loput versot, mutta niitä näyttää nyt olevan sen verran paljon, että helppo sapuska on vähissä. Onneksi lunta on sen verran paljon, että osa versoista on hyvässä turvassa hangen alla.
      Tuskinpa tosiaan yhdestä ylimääräisestä tunnin valaisusta keskellä yötä on hirveästi haittaa taimille tullut.

      Poista
  2. Osaisitko suositella hyvää ajastinta? Tuollainen, jonka saisi sytyttämään valon kaksi kertaa vuorokaudessa olisi kiva, niin voisi antaa lisävaloa aamusta ja illasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on ihan vain Prismasta ostettu kolmen euron Gelia vuorokausiajastin. Vastaavia on myynnissä varmasti ihan jokaisessa sekalaista roinaa myyvissä liikkeissä ja ainakin meillä on tuollainen halvin mahdollinen härveli toiminut hyvin jo muutaman vuoden. Tuon saa syttymään ja sammumaan vaikka puolen tunnin välein ympäri vuorokauden, jos on tarvis. Muutama euro lisää, niin löytyy sellaisiakin, joissa ajastuksen saa säädettyä 15min välein, mutta meille on riittänyt hyvin tuo puolen tunnin tarkkuus. Loppusyksyllä kytken samaisella ajastimella kausivalot ulos, joten ajastimelle tulee käyttöä taimiajan ulkopuolellakin.

      Poista
    2. Pitääkin tutkailla tarkemmin. Yleensä kaupassa tulee ongelmaksi se, että ajastimen käyttöohjeet ovat pakkauksen sisällä, eikä paketin päälle ole painettu riittävästi tietoja ostopäätöksen tueksi.

      Poista
    3. Ihan kuin olisi joku muistikuva, että tuossa meidän ajastimessa ei olisi ollut edes käyttöohjetta. Säästetty siinäkin :D Eipähän tuohon kovin kummoista ohjetta edes tarvitse. Toivottavasti löydät tarpeisiisi sopivan ajastimen, se helpottaa kyllä huomattavasti taimikasvatuksia.

      Poista
  3. Lunta täälläkin aika lailla, ja jäniksiä myös. Kinokset kantavat jo, joten kaikki suojaamaton on niiden ulottuvissa. Ja melkein kaikki on taas suojaamatta. =) Ei ihminen opi!
    Onpa sinulla siemenkylvöt jo pitkällä. Hienoa, että itivät noin hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä sitä syksyllä osaa välttämättä ennustaa, miten paljon lunta ja jäniksiä tulevana talvena tulee olemaan :D Minä olen joutunut jo pariin kertaan lapioimaan luumupuiden verkkojen ympäriltä lunta matalammaksi. 120-senttiset verkot alkoivat näyttää pelottavan matalilta. Moni pensas onkin jo sen verran syvällä hangen alla etteivät rusakot enää löydä niihin mutta puiden oksat ja rungot ovat vaarassa, jos jänöt pääsevät hyppäämään verkkojen yli.
      Olen iloinen jokaisesta pikkutaimesta, vaikka mieleen tulee väkisinkin taas se, että loppukeväällä voi olla ahdasta :D Onneksi perennantaimia voi viedä aika pian viileään eteiseen ja siitä sitten ensimmäisten joukossa ulkovarastoon ja jopa ulos.

      Poista
  4. Paljon teillä onkin lunta. On sitä meilläkin, mutta ei noin paljon. Ristihuulia on ollut nyt paljon. Saa nähdä saavatko kevääseen mennessä kuinka paljon tuhoja aikaan.
    Lupaavia taimivauvoja sinulla. Minä en ole kylvänyt vielä mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lunta sataa lisää koko ajan. Toivottavasti teillä eivät jänöt mellasta puutarhassa. Vielä ehtii kylvää hyvinkin vaikka mitä, itse olen vain malttamaton odottamaan myöhempään :D

      Poista
  5. Hyvin itäneitä taimia. Kylvin tnään muutaman tomaatin ja pari paprikaa. Paprika kaupan suippopaprikasta, ihan vaan kokeiltavaksi sillä en ole kasvattanut paprikaa vuosiin ainaisten epäonnistumisten takia. Vähän myöhässä olen paprikan suhteen mutta ajattelin, että vielä ehtii. Valmista taimea en uskalla ostaa ettei tule mitään ötököitä sellaisen mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä oletkin sitten aikaisessa tomaattien kanssa. Toivottavasti onnistut tänä vuonna paremmin paprikan kanssa. Minulla tulee paprikantaimiin joka ikinen kevät kirvoja, minkä vuoksi ne epäonnistuvat totaalisesti. Viime keväänä jouduin viskaamaan melkein kaikki taimet kompostiin toukokuussa, sillä ne eivät kasvaneet jatkuvien kirvahyökkäysten takia kunnolla. Nyt kierrän ongelmat antamalla paprikantaimet äitini hoiviin kunhan seuraavan kerran tapaamme. Saan ne takaisin sitten kun niiden on aika totutella ulkona oloon.

      Poista
  6. Mahtavaa, olet jo saanut noin paljon pikkuruisia taimia maailmaan! kelloköynnökset hurjassa kasvussa! Jänisten jälkiä melläkin näkyy ympäri pihaa, mutta lunta on niin paljon, etten ole itse viitsinyt lähteä kahlaamaan jälkiä seuraten. Taitavat onneksi suurimmalta osalta vaan juoksennella ilman ruuan etsimistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kelloköynnökset onnistuivat tänä vuonna paljon paremmin kuin viime keväänä. Ensimmäinen kerta taisi olla vähän totuttelua niiden sielunelämään. Pian niiden kanssa saakin olla tarkkana etteivät tartu ihan joka paikkaan ja sotku toisiinsa.
      Minusta tuntuu, että jänikset ovat aina ruuanetsintäreissulla, jos tulevat puutarhaan. Onneksi suurimmaksi osaksi hyppivät metsän puolella, jossa on paljon vähemmän lunta kuin pihalla. Tänään näin hirmuiset moottoritiet heti tontin rajan ulkopuolella kun kävin lapioimassa jänisverkkojen ympäriltä lunta vähemmäksi. Piti ihan käydä tarkistamassa, että onko joukossa liikkunut joku muukin otus.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!