lauantai 19. helmikuuta 2022

Karon kanssa pihakierroksella

Olen pahoillani, jos joku on jo tyystin kyllästynyt lumikuviin. Alkaa tämä kieltämättä itseänikin jo tympimään, mutta tämä viikko on ollut sellaista lumikaaosta, että pakko on jotain raportoida tänne blogiinkin muistiin tulevia vuosia varten. Olen kolannut pihan auki joka ikinen päivä ennen töihin lähtöä ja silti lunta riittää. Eilen pihan kolaamiseen meni melkein tunti ja toinen mokoma upposi luumupuiden esille kaivamiseen.

Havahduin eilisaamuna siihen, että kuusen viereen parkkeerattua autoa ei enää nähnyt keittiön pöydän äärestä.
Samalla huomasin, että lähimmän naapurin kyttääminen oli muuttunut astetta haastavammaksi.
Vanha kansa uskoi, että jos Sipin päivänä (15.2.) sataa lunta, tietää se vielä 40 lumipyryä. Toisaalta, jos Sipin päivänä sataa vettä, niin puolivälissä toukokuuta on ruoho vihreänä. Hmm... Meillä satoi sinä päivänä aamusta hyvinkin paljon lunta ja lämpötila oli selvästi pakkasella, mutta jo puoliltapäivin kääntyi plussalle ja loppupäivän satoi räntää ja vettä. Varmaa oli se, että taivaalta tuli jos jonkinlaista tavaraa koko päivän, mutta tuskinpa tiesi itse Sipikään, millainen kevät on tulossa. Tuleeko ensin kenties 40 lumipyryä ja sen jälkeen sellainen helleaalto, että hanget kutistuvat suorastaan kohisemalla? Lunta on nyt ainakin saatu sen verran paljon lisää, että jos ei ole minkäänlaista lämmintä rintamaa tulossa, ei maata taideta nähdä ennen kesäkuuta laisinkaan.
Auto oli edelleen paikoillaan, lumikinos oli vain kasvanut yön aikana sen verran korkeaksi, että viimeinenkin pilkahdus autosta oli kadonnut sen taakse. Kuva on otettu kolaamisurakan jälkeen, jos ihmettelitte, miksi auto ei ole lumikerroksen peitossa.
90 senttiä korkea aita on hävinnyt melkein kokonaan nietoksiin. Kadun pään aurauslumikasa on noussut naapurin räystästä selvästi korkeammalle ja kuvanottohetkellä katua ei ollut edes aurattu.
Sipin päivän iltana ja seuraavana yönä rätki sen verran paksua räntää, että jouduin lapioimaan ennen töihin lähtöä pihan puhtaaksi. Kirjaimellisesti lapioimaan; raskasta nuoskalunta oli nimittäin sen verran paksulti, että kolalla ei tehnyt mitään. Kevyttä pakkaslunta vielä työntelee isoja kuormia ylämäkeen, mutta nuoskalunta mieluummin heittelee pienempiä lapiollisia suoraan lähimmän kinoksen päälle. Itse asiassa joka päivä sen jälkeen on satanut räntää mutta ei onneksi kerralla niin paljoa, etteikö niitä olisi saanut jollain lailla kolalla työnneltyä. Jopa parin asteen lämpötilasta ja ajoittaisista vesisateista huolimatta hanget tuntuvat vain kasvavan huimaa vauhtia. Onkohan jossain vaiheessa satanut lumen sijasta jotain vedessä turpoavaa ainesta?
Karo sopii hyvin mittakaavaksi esittelemään kinosten korkeutta. Sää oli tuulinen, joten ihan joka hetki ei voinut katsoa kameraan.
Lumisateiden jälkeen on lapioitava Karolle reitti pissipaikalle. Muuten hän lirauttaa suoraan rappuselle.
Huokaisin helpotuksesta, kun eilen aamulla huomasin mittarissa olevan pitkästä aikaa pakkaslukemia. Yön ja aamun aikana oli satanut taas ainakin viitisentoista senttiä lunta, minkä lisäksi tuulenpuuskat olivat kinostaneet lunta paikoitellen paljon paksummaltikin. Osan sai kuitenkin työnneltyä kolalla aurinkopenkin luo tehdylle uudelle lumenkasauspaikalle. Pensasryhmän ja autopaikan välinen alue on jo niin korkea, ettei siihen saa lisää lunta kuin heittelemällä lapiolla kasan päälle. Eilen työvuorossa oli myös luumupuiden kaivaminen esille. Tuuli oli tuiskuttanut edelliset vallihaudat verkkojen ympäriltä täysin umpeen ja hangen pinta oli paikoittain jopa verkkojen yläreunan tasalla. Lapioin jokaisen puun ympäriltä lumet vähintään 80 sentin syvyydelle ja kirjoitin mieleen tulipunaisilla kirjaimilla 150-senttisten verkkojen hankinnan ensi syksyä varten. Suurin osa luumutarhankin verkoista kun on "vain" 120 senttiä korkeita, sillä korkeammat olivat lopussa silloin kun olin niitä hakemassa.
Joku huimapäinen jänis saattaisi vielä päästä luumuihin käsiksi kun kiipeäisi kasan päälle ja hyppäisi vallihautojen yli suoraan luumupuiden kimppuun. Toivon, ettei sellaisia superotuksia ole täällä päin.
Karo tietää, että seinän vieressä kannattaa pysyä näillä lumimäärillä.
Eilisaamun testimittaukset kertoivat, että lumensyvyys oli 85-90cm sellaisissa kohdissa mihin ei ole tuuli päässyt kinostamaan erityisen runsaasti lunta tai mihin ei ole kertynyt kolauslumia. Eli meillä lähinnä takapihalla. Edellisessä kuvassa vähän Karosta eteenpäin näkyvä valkoinen, lumilakkinen tötterö on lasten jalkapallomaali, jonka pitäisi olla 120cm korkea. Hangen päällä siitä näkyy vain 35cm. Nyt näyttää uhkaavasti siltä, että tänä keväänä tullaan rikkomaan vuoden 2018 lumiennätys. Olin merkinnyt silloin hankien olleen paksuimmillaan peräti 90-100cm. Ei kovin paljoa tarvita, että ennätys on historiaa. Ties vaikka olisi jo, sillä koko eilisen päivän satoi lunta. Jostain syystä ei huvita lähteä uudelle mittauskierrokselle.
Oijoi! Kuka nämä oksat ja pölkyt on jättänyt syksyllä varjokujalle odottamaan ensi kesää? Karo mahtui juuri ja juuri pölkkyjen ja seinän välistä, minä jouduin kahlaamaan.
Ja seuraavaksi livahdetaan tästä. Näin se käy kun on pieni.
Minä rämmin haarojani myöten hangessa, jotta pääsin kiertämään portin läpi etupihan puolelle.
No eihän ne jäljet sitten kuvassa niin syville näytä kuin miltä tuossa rämpiminen tuntui.
No, missä se emäntä oikein vätystelee?
Onneksi viikkoon on mahtunut muutakin kuin lumitöitä. Posti yllätti ystävänpäivänä minut ja muutaman muun puutarhabloggarin Oma Piha -lehden Pihakalenterilla. Olin ennen joulua hyvin vähällä tilata kalenterin itselleni kun monet sitä kehuivat mutta jostain syystä se unohtui silloin. Yllätys oli siis erittäin mieluinen. Sitä en tiedä, tuleeko kalenteriin tehtyä merkintöjä kun kaikki puutarhajutut ovat tietokoneella tai erillisessä puutarhavihossa, mutta sen näkee sitten syksyllä. Periaatteessa kalenterissa on kyllä juuri sen tyyppisiä taulukoita ja juttuja, joiden tekemisestä pidän. Vaikka sivuja ei tulisikaan täytettyä, niin olen ainakin viettänyt jo monta hyvin mukavaa tovia kalenteria selaillen, sen runsaita tietopaketteja lukien ja kaunista kuvitusta ihastellen ja se tulee varmasti pysymään käden ulottuvilla pitkään.
Lämmin ja hyvin ilahtunut kiitos Oma Piha -lehden toimitukselle ihanasta ystävänpäiväyllätyksestä!
Joko teillä on tullut mitta täyteen lumimäärän kanssa, vai vieläkö kolaaminen menee mukavasta talvipäivän ajankulusta? Itseäni alkaa jo tympiä jatkuva lumen lykkiminen mutta ei kai tässä auta muu kuin lähteä kolaamaan eilisillan ja viime yön aikana sataneet lumet. Nyt ei onneksi sada mitään. Muistakaahan muuten käydä osallistumassa synttäriarvontaan!

14 kommenttia:

  1. Voi tuota Karoa, se on niin söpö ja mainio!
    Huh huh teidän lunta. Ei ole yhtään kivaa kahlata vyötäisiään myöten hangessa! Meillä on joskus ollut isoimmissa dyyneissä lunta puolireiteen ja Ransu-rassukka on yrittänyt seurata jalanjäljissäni, humpsahtaen syvään reikään, jonka uumenista sitten kuului surkeaa naukumista. Tämä kun tultiin kotiin enkä ollut vielä ehtinyt lapioida reittiä auki autolta ovelle. Luojan kiitos meillä ei tuollaisia lumimääriä edes tule kuin teillä, enhän enää edes pääsisi kotiin viikon poissaolon jälkeen.
    Toivottavasti kasvit tuolla selviävät ilman turbojänisten hyökkäyksiä.
    Mukavaa, että kalenteri löysi tiensä perille! Itse käytän tuota ihan perus-käsilaukkukalenterina (minulla on iso käsilaukku ;-))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se aikamoinen otus :) Ei tosiaan tehnyt mieli kahlata hangessa yhtään enempää kuin oli pakko. Joka askel upposi ihan maahan saakka. Karo ei lähtenyt edes yrittämään hangessa rämpimistä. Namin perässä tuli kyllä mutta sen verran pakkaslumen alla ollut nuoskalumikerros kannatteli Karoa, ettei se uponnut ihan korvankärkiään myöten. Ei meilläkään onneksi ihan joka talvi tule näin valtavia määriä lunta. Hyvä puoli tässä on se että suurin osa pensaistakin on hautautunut täysin lumen sisälle. Korkeasta mustilanhortensiastakaan ei näy kuin pikkuisen latvoja, sillä kadulta päin puhaltava tuuli on kinostunut juuri pensasryhmän kohdalle jättimäiseksi kinokseksi. Luumupuut sen sijaan ovat vaarassa, jos joku supersankaria leikkivä jänö keksii kokeilla taitojaan.
      Minullakin on sen verran suuri käsilaukku että kalenteri mahtuisi sinne vallan mainiosti. En vain tiedä, raskinko kuljettaa sitä koko ajan mukana kaiken maailman rojun seassa :D Ehkä pidän sitä vain keittiön pöydällä puutarhavihkoni kanssa samassa pinossa, niin se on käden ulottuvilla aina kun tulee tarve laittaa puutarha-asioita muistiin.

      Poista
  2. Juuri tulin lunta lykkimästä. Viikolla en ehtinyt/jaksanut/viitsinyt, joten nyt senkin edestä. Vaikka nyt jo pakastaa, oli lumi kosteaa ja raskasta. Hyvin oli onneksi säilynyt kinoksen alla jäätymättä, niin sain ähellettyä sitä pois. Puoli pihaa jaksoin, huomenna jatkuu. Se on totta, että kolalla ei tee räntälumen kanssa yhtään mitään. Sitäpaitsi kinokset alkaa olla sitä luokkaa, ettei kohta jaksa työntää ylämäkeen muutenkaan.
    Tulisi hiljalleen lämpenevä kevät, niin ei hukuttaisi sulavesiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, jos teillä on viikossa tullut yhtä paljon lunta mitä meillä, niin sinulla on ollut lumitöitä kerrakseen! Onneksi ei ollut ehtinyt jäätyä, sillä siinä sitä vasta olisi ollut raskas urakka. Sulamisvesiä muuten saattaakin tulla todella paljon. Jospa tulisi sellainen aurinkoinen ja kevyesti tuulinen alkukevät, niin osa lumesta haihtuisi suoraan ilmaan. Sitten kun alkaa paljastua helposti kevätahavasta kärsiviä kasveja, niin voisi olla lämmin ja pilvinen sää. Olikohan liikaa toivottu? :D

      Poista
  3. Voi näitä lumivuoria! Tuo Sipin päivän ennuste oli minulle uusi, vaikka monet monituiset hokemat ovat tuttuja. Aina oppii uutta. Minä olen ihan samoin päättänyt hankkia lisää verkkoja ja nimenomaa 150cm korkeita. Ihan järkyttävää, kun ei pysy perässä lapiohommissa ja monet puut ovat suuressa vaarassa. Noita rusakkojen loikkia olen minäkin pelännyt, näyttää monessa kohdassa siltä, että lähellä olevan lumivuoren päältä nälkäinen otus näkee herkulliset ruokavarastot yhden reippaan loikan takana - huh.
    Onnittelut kivasta yllätyksestä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tutustuin vasta Sipin päivänä tuohon ennusteeseen :D Sipin päivästä olikin vaikka minkälaisia ennusteita lähtien kanojen munintaonnesta kesän säihin. 150-senttiset verkot pitävät normaalitalvina puut turvassa ilman jatkuvaa vahtimista. Tänä talvena sekään ei ihan riitä, mutta korkeamman verkon vierestä ei tarvinnut sentään lapioida ihan niin syvälle kuin matalampien. Toivottavasti rusakot eivät innostu extreme-loikkiin tai verkkojen yli kiipeilyyn. Kiitos!

      Poista
  4. Suloinen Karo mutta tuo lumimäärä on kyllä melkoisen hurja😬 Täällä ei sittenkään ole lunta kovinkaan paljon verrattuna tuohon. Tosin lisää on ensi viikolla kyllä tulossa, huoh😩

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, onhan täällä aikamoiset kinokset. Ja illan mittaan on alkanut sataa lisää. Luulin jo, että nyt saataisiin olla hetki ilman lumitöitä mutta väärässä taisin olla. Hohhoijjaa...

      Poista
  5. Meillä oli jopa kaksi päivää taukoa lumitöistä, nyt tänään päästään taas lumihommiin. Teillä lunta on tosi paljon. Meilläkin alkaa olla aika ennätykset kohta lumen määrässä. Ja alan jo kaivata aurinkoa, sitä ei ole näkynyt pitkään aikaan kuin pikku vilahdus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaksi päivää taukoa lumitöistä ei hirveästi lohduta. Pettyneet fiilikset oli minullakin kun eilen illalla huomasin, että lumisade alkaa uudelleen. Onneksi ei kuitenkaan satanut paljoa, joten tänään ei tarvitse kolata pihaa. Aurinkoa kaipaan minäkin, kovin on ollut pilvistä viime viikkoina.

      Poista
  6. Hurjasti on teilläkin lunta. Toivottavasti ei ennee satelis lissee, johan noitten sulamiseenkin aikoo männöö paljon. Pikkusella koiralla on hankaluuksia rämpii lumessa, ajokoirakaan ei mielellään hankeen näyttäs mänevän. Naapuri ol jänismehällä viikonloppuna ja tietä pitkin koira juoks enimmäkseen. Kannattaa kerralla ainakin arimmille (omenapuille) kasveille hankkii 1,8m verkkoa. Rautakaupasta se hankittiin, josta on leikelty sitten sopivia. Se on niin topakka, ei taitu ihan hevillä. Myö on laitettu yks toloppa, johon aina se sijotaan kiinni, jos sattuu kovasti tuulemaan niin ei kaada heti syksyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsoin eilen lumikarttoja ja kyllä tämä koko itäinen Suomi on saanut tänä vuonna aikamoisen määrän lunta niskaansa. Pohjoisessa on tietysti samoja määriä mutta siellä se taitaa olla aika normaalia. Jäniksiä näyttää hanki kantavan vähän turhan hyvin, jäniskoiran tilanne on toinen, joten en ihmettele, että ajokoira jolkottelee mieluummin teitä pitkin.
      1,8m korkeat verkot ovat hankalia säilytellä kesän yli. 150-senttinen verkkorulla sopii hyvin varaston hyllylle ja normaalitalvena sekin riittäisi vallan mainiosti. Meillä ei ole kuin nuo viisi luumupuuta, joille tarvitaan korkeammat verkot. Muille suojattaville riittää matalammatkin kun joka tapauksessa hautautuvat niin syvälle hangen sisään ennen kuin jänöt pääsevät 120-senttisen verkon yli, etteivät ole vaarassa joutua jyrsityiksi.

      Poista
  7. Mistäpä sitä muusta puhuisi ja kirjoittaisi kuin lumesta! Joka päivä uusi ennätys ja joka päivä uudet polut, jotka saa käyttöönsä, kunhan ensin kolaa ja lapioi kaiken valkoisen tieltään. Ja entäs sitten kattolumet, aivan uusia koostumuksia, kun ovat sinne kerrostuneet. Jännätään, milloin tulevat alas ja tuovatko tullessaan myös lumiesteet!! Mahtavatko mitkään verkot emää riittää jäniksiltä suojaamaan! Onneksi eivät pääse rungon alaosaa pureskelmaan, on jo pupuillekin liikaa sukeltaa niihin syvyyksiin. Tsemppiä Karolle ja emännälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, näin juuri! Meillä ei tarvitse jännätä, tulevatko kattolumet alas, sillä tiilikatolta eivät lumet tule muuten kuin sulamalla tai pudottamalla. Onneksi tuulensuunta oli joidenkin lumisateiden aikaan juuri sopivasti sellainen, että talon katolle ei kertynyt niin paljoa lunta. Niinpä luotamme siihen, että katto vielä kestää. Siitähän se lumikuorma sitten kevenee kun lumet alkavat sulaa. Ei vain sataisi enää kovin paljoa lunta lisää.
      Eivät riittäisi meidän verkot ainakaan pupuesteiksi ellen olisi käynyt lapioimassa vallihautoja niiden ympärille. Puput taitavat onneksi etsiä jo helpompia ruokapaikkoja. Äsken näin yhden loikkivan naapurin pihan suunnasta katua eteenpäin. Olisiko ollut jonkin lintulaudan antimille matkalla? Kiitos tsempeistä! Toivottelen samaa sinulle, lunta on teilläkin :)

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!