maanantai 14. helmikuuta 2022

Blogi täyttää pian vuosia

Hyvää ystävänpäivää blogiystäväni ja kaikki lukijani! Lupailin edellisessä postauksessa, että tällä viikolla blogissa tapahtuisi jotain jännää. Enpä sitten malttanutkaan tämän pidempään pitää teitä odottamassa. Menkööt vaikka ystävänpäivän piikkiin.

Sinikatana 'Alba' ja kaukasianmaksaruoho 'Summer Glory'.
Loppukuusta tulee täyteen neljä vuotta ensimmäisestä postauksestani enkä voi sanoa katuneeni hetkeäkään bloggaamisen aloittamista. On tämä ollut niin antoisaa, mielenkiintoista sekä inspiroivaa, ja tuonut paljon iloa elämään varsinkin talvisaikaan. Kolmivuotissynttärit menivät vähän huomaamatta ohi ja se jäi vähän kaivelemaan. Nyt olin ajoissa liikkeellä ja sain hankittua arvontaan mielestäni kivat palkinnotkin. Esikasvatussesonki on sopivasti aluillaan (nopeimmilla jo alkanut) mutta palkinnoksi valitsemillani siemenillä ei olekaan vielä mikään kiire päästä multaan. Kaikkia niistä voi nimittäin kylvää suoraan maahan, jos esikasvatus ei tunnu omalta jutulta. Ne sopivat myös "puutarhattomille", sillä kaikkia näistä voi kasvattaa myös ruukuissa vaikkapa parvekkeella tai terassilla. Halutessaan niitä voi myös esikasvattaa, jolloin saa kukintaa ja satoa aikaisemmin.

Arvontapalkintoina on syötävissä minikokoa, kukissa korkeampaa.
Päädyin valitsemaan sekä kasvisten että kukkien siemeniä. Herkkupuolelta löytyy pikkuruisia palleroita tekevä porkkana 'Pariser Markt 5´, salaattisekoitus Baby Leaf mix sekä sekoitus eri värisiä retiisejä. Kukista valitsin isotsinnian 'Royal Purple' sekä isosilkkikukan 'Sybil Sherwood', jotka kumpikin ovat myös hyviä leikkokukkia. Jotta syötävää ja katsottavaa olisi yhtä paljon, lisään mukaan vielä pussillisen omista pioniunikoista kerättyjä siemeniä. Värivalikoimaa on laidasta laitaan, tosin meillä on lukumääräisesti eniten tullut yleensä luumun sävyjä. Seuraavissa kollaaseissa on kattaus viime kesän unikoista. Keräsin siemeniä aika monesta siemenkodasta ympäri pihaa ja sekoitin ne keskenään, joten lopputulos on täysi yllätys.

Luumun sävyjä ja yksi vaaleanpunainen pörriäinen.
Viime kesänä suurin osa kukista oli yksinkertaisia, mutta oli joukossa muutama kerrannainenkin. Maan ravinteikkuus varmaan vaikuttaa kukan malliin, sillä viime kesänä kerrannaiset yksilöt löytyivät paremmasta mullasta ja köyhempään paikkaan kylvetyt yksilöt jäivät yksinkertaisiksi. Kylvän kesäkukkia yleensä vasta perustettuihin kukkapenkkeihin, joiden maata en ole vielä ehtinyt parantaa. Siksipä suurin osa unikoistakin oli yksinkertaisia, tosin viehättäviä ovat minusta nekin. Pioniunikot onnistuvat parhaiten kun ne kylvää heti lumien sulettua suoraan maahan. Kukinta alkaa kesäkuun lopussa tai heinäkuun alussa ja jatkuu pitkään, jos käy leikkaamassa kukkineet kukat pois. Ruukkukasvatuksessakin kylväisin nämä suoraan ulos lopulliseen ruukkuunsa, jotta muutenkin korkeat kasvit eivät venähdä liian honteloiksi.
Erilaisia punaisia sekä yksi valkoinen. Alanurkan tummanpunainen pörrö on parin vuoden takaa. Kuva oli parempi kuin viime kesänä vastaavan näköisestä kukasta ottamani otos.
Arvonnan säännöt:

Osallistut arvontaan olemalla lukijani joko täällä bloggerissa tai blogit.fi -sivustolla ja jättämällä kommentin tähän postaukseen. Jokaiselle on tasapuolisesti yksi arpa tarjolla ja kaikki siemenet menevät yhdelle onnelliselle. Palkinto postitetaan vain Suomeen. Lisähupia tämänkertaiseen arvontaan tuo se, että toivoisin kommentissasi sinun esittävän minulle puutarhaan liittyvän haasteen tai erikoisemman tehtävän toteutettavaksi (esim. opetella kymmenen kasvia kiinan kielellä tai laskea, kuinka monta ötökkää löytyy neliömetrin alueelta kukkapenkistä). Yllytyshulluna lupaan toteuttaa vähintään yhden haasteista (paitsi jos kaikki ovat täysin mahdottomia toteutettavaksi). Saatanpa jopa heittäytyä ihan villiksi ja synttäreiden kunniaksi palkita myös parhaan tai hauskimman idean. Laittakaahan luovuus valloilleen!

Voittaja arvotaan blogin synttäripäivänä, eli sunnuntaina 27.2. klo 20.00. ONNEA ARVONTAAN!

34 kommenttia:

  1. Nyt pistit sanattomaksi. No, ensinnäkin Paljon Onnea Blogille! Olet yksi parhaista! Sitten haastan sut ottamaan kuvan 8 kasvista ja sinusta, ei tarvi olla kasvoselfie, käy muutkin, mutta 8 eri kasvia, 8 kuvaa, ja jokaisessa yksi kasvi ja sinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos kehuista <3 Kiitos haasteesta! Kasvokuvia en olisi blogiin laittanutkaan, mutta joku muu toteutus voidaan laittaa harkintaan :)

      Poista
  2. Lisäys tuohon mun viestiin, että tietysti ne kuvat sitten blogiin...

    VastaaPoista
  3. Hyvää ystävänpäivää, Minna. Onnittelut blogin merkkipäivän johdosta! Juttujasi on mukava lukea. Tässä toivomasi haaste: Kuvaa blogiisi kesän aikana puutarhasi kasveissa vierailevat 8 erilaista hyönteistä, joilla on hyödyllinen tehtävä puutarhassa.

    VastaaPoista
  4. Lämpimät onnittelut synttäriblogille! Hienoa, että ryhdyit bloggaajaksi. Sinulla on ollut paljon annettavaa meille. Olet myös yksi ahkerimpia vierailijoita ja kommentoijia, mikä on minusta todella mukavaa.
    Huh, millaisen haasteen laitoit. Tapoihisi kuuluu laittaa lukijoiden aivonystyrät töihin. Äkkipäätä tuli mieleen tehtävä, johon voit ottaa jälkikasvun mukaan. Laske, kuinka monta yli 15 centtistä kiveä (maanpäällinen osa) puutarhastasi löytyy. Julkaise kuva viidestä suurimmasta.
    Hyvää Ystävänpäivää sinulle myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos! Minusta on mukava käydä vieraisilla toistenkin blogeissa oppimassa uutta.
      En tosiaan halua päästää lukijoitani liian helpolla, kuten huomasit. Tosin eipä tuo sinunkaan haasteesi tulisi helppoa olemaan, jos sen päättäisin toteuttaa. Luulen, että lapset eivät vielä kesään mennessä osaa laskea tarpeeksi pitkälle, jotta saisin heidän kanssaan haasteen toteutettua. Kiviä nimittäin on eikä tuo 15 senttiä vielä hirveästi rajaa niiden määrää!
      Kiitos sekä haasteesta että ystävänpäivän toivotuksista!

      Poista
  5. Hyvää ystävänpäivää ja onnittelut plokille!
    Tiätysti kärhööhin liittyvä haaste. Uuren kärhötuen teko. Malli vapaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja hyvää ystävänpäivää sinullekin! Kiitos myös toteuttamiskelpoisesta haasteesta!

      Poista
  6. Onnea blogillesi ja ihanaa, että aloitit blogin pitämisen!
    Tykkään blogissasi kaikesta sisällöstä ja siitä, että aina vastaat kommentteihin. Olet myös ahkera kommentoija muiden blogeihin, mistä hatunnosto pienten lasten äidille.
    Kiinnostavat siemenet, joita en ole ehtinyt vielä hankkia ihan tuollaisia, ja tuo porkkana alkoi heti kiinnostaa. Lopullisen sysäyksen antoi tuo unikkojesi käsittämättömän ihana luumun sävy! Oi että, tuollaisia kun onnistuisi saamaan. Mulla on unikkojen kanssa erittäin huono onnistumisprosentti.
    Koska tykkään miniasioista, haastan sinut tekemään Nestorille ja Minnille kasvimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos kauniista sanoistasi! Minusta on epäkohteliasta jättää vastaamatta kommenttiin, jonka joku toinen on käynyt minulle varta vasten kirjoittamassa. Mieluummin jätän postauksen tai pari tekemättä kuin odotutan lukijoitani päivätolkulla. Minusta on myös kiva käydä lukemassa toisten juttuja ja jättää joku viesti käynnistäni, jos postauksesta tulee mieleen jotain sanottavaa.
      Kiva, että sattui kiinnostavia siemeniä. Tuo luumun sävy oli yksi lempivärejäni unikoissa. Se sopi niin kauniisti monen kasvin kanssa yhteen. Enpä minäkään aina onnistu unikkojen kanssa. Viime kesänä yhteen kohtaan tuli alle 20 sentin korkuisia unikoita, jotka tekivät peukalonpään kokoisia kukkia :D Kuiva ja köyhä paikka ei toiminut niiden kanssa.
      Kiitos haasteesta! Nestorilla ja Minnillä oli jo viime kesänä kasvimaa, mutta saatanpa hieman muokata sitä tänä vuonna.

      Poista
  7. Onnea 4-vuotiaalle blogille! Kiva tekstejäsi on ollut lueskella. Upea setti luumuvärejä kuvakoosteessa! Kuvaapa ensi kesänä unikoita kukan takapuolelta ja tee vastaava setti julkaistavaksi.
    Hyvää ystävänpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja hyvää ystävänpäivää! Kiitos myös haasteesta! Enpä ole koskaan edes tainnut kurkistaa unikon kukan takapuolelle...

      Poista
  8. Hyvää ystävänpäivää! Vaikea keksiä toisille haasteita. Yksi minusta kiinnostava, pitkä tehtävä on, ottaa joka kuukausi vuoden aikana yksi kuva jostain puutarhan kohdasta. Ja vuoden jälkeen koostaa niistä postaus. Mieluiten aina sellainen kohta, jota pääsee kuvaamaan myös talvella ilman, että on saappaat täynnä lunta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin sinulle näin jälkikäteen! Olenkin aina ihaillut sinun järjestelmällisiä koosteitasi. Olen miettinyt, että olisi kiva tehdä sama, mutta aina se on jäänyt. Kiitos tehtävästä!

      Poista
  9. Hyvää ystävänpäivän iltaa.
    Olisi kiva, jos kertoisit kuvien kera neljästä mielestäsi parhaasta huonekasvistasi.
    Onnittelut myös nelivuotiaalle blogillesi. ❤️

    VastaaPoista
  10. Hurjan lämpimät onnittelut tosi kivalle blogillesi, näin mukava blogi ja bloggaaja ansaitseekin juhlinnan koko kuukauden verran! Kommenttisi lämmittävät aina mieltä!
    Tosi kiva arvonta ja oli hienoa nähdä noin monia erilaisia unikkoja, luultavasti kasvupaikka voi vaikuttaa siihen tuleeko kukasta kerrottu vai yksinkertainen?
    Annan peukut mm. Vaalean vihreän ehdotukselle kuvista joka kuukausi :).
    Kärhöpostaukset ovat aina mieleisiä ja kärhötuet kiinnostavat samoin.
    Varmaan teet myös Avointen puutarhojen aikaan seikkaperäisen postauksen, jotta täältä pääsee etänäkin osallistumaan ja kokemaan puutarhasi tunnelman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentistasi! Pitäisi kokeilla ensi kesänä kylvää unikkoja kunnon multaan ja katsoa, ovatko kaikki sitten kerrannaisia. Eiköhän avointen tienoilla tule joku postaus joka tapauksessa :)

      Poista
  11. Onnea sankarille:) Ihan samoja aatoksia kuin muillakin; olet ahkera kommentoija ja sinulla on hyviä postauksia. Jatka samaan malliin!
    Haasteena on kertoa 5:stä sellaisesta kasvista, joiden istuttamista puutarhaan olet katunut (syystä tai toisesta) Lisäksi 5 sellaista kasvia (puu/pensas/perenna) joita suosittelet kaikille.

    VastaaPoista
  12. Hyvää ystävänpäivää, Minna, ja isot onnentoivotukset blogisi merkkipäivän johdosta. Kuten tiedätkin, blogisi on ahkerassa seurannassa täällä Jyväskylässä sekä äidilläni, joka antoi sysäyksen osallistua haasteeseen. Hän ei kuulemma keksinyt mitään jännää pääsi menoksi, joten tehtävä lankesi minulle. Tsinnioiden jonkinasteisena hordaajana minua miellytti arvontapaketissa tuo ihana Royal purple, joten toivon voittajalle samalla tsinniahulluutta!

    Keksimäni haaste menee näin: askartele pihallesi soitin (tyyli vapaa), josta saat ainakin 5 eri säveltä. Soita ja nauhoita soittimellasi puutarhafilosofiaasi kuvaava melodia. Raportoi sekin tietysti blogiisi!

    P.S täällä myös kelloköynnös iti pelkän liotuksen voimalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitoksia! On aina mukava kuulla, että näitä sepustuksiani jaksetaan lukea.
      No huh, tuota haastettasi! Onneksi en luvannut toteuttaa joka ikistä kommentteihin tipahtavaa tehtävää, sillä tuossa riittäisi kyllä haastetta kerrakseen. Ellei sitten ota viittä eri kokoista kiveä ja kopsuttele niitä yhteen. En kyllä taitaisi tyytyä niin simppeliin ratkaisuun...
      Toteamme siis yksissä tuumin, että kelloköynnöksen siemenet sujautetaan jatkossa liotuksen jälkeen suoraan multiin eikä aleta niitä sen kummemmin näpräämään.

      Poista
  13. Onnea blogillesi ja ihanat unikon värit etenkin nuo luumunväriset.
    Puutarha runo olisi kyllä kiva lukea ja oma olisi tietysti innoittajana. Mukana arvonnassa.

    VastaaPoista
  14. Onnittelut erittäin kivasta blogistasi, sieltä löytää monenlaista kokeilua ja onnistumista, hassutteluja ja taituruutta... valtavasti kauniita kasveja ja aina uusia projekteja, joita seurata! Nykyään puhutaan paljon aistipuutarhoista, joten haastan sinut esittelemään 5 kasvia tai puutarhasi elementtiä, missä erilaiset aistit voivat saada hienoja kokemuksia. Löydät varmasti viiden eri aistialueen elementit puutarhastasi helposti! Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentistasi ja mielenkiintoisesta haasteesta! Mukavaa loppuviikkoa!

      Poista
  15. Mukana ja onnea blogille! :) Haaste: 5 ennestään tuntematonta hyötykasvilajiketta testiin ensi kesänä :)

    hippohiiri@gmail.com

    VastaaPoista
  16. Lämpimät onnittelut blogisi merkkipäivästä! Sinun juttujasi on mukava lueskella ja kommenttisi ovat mahtavia 😊 On ollut mukava oppia sinulta uusia juttuja. Jatkahan samoin tulevien kommellusten kanssa 😄
    Mitä haasteeseen tulee, niin ehdotettu on kyllä jo hyviä ja itselläkin mielessä käyneitä kuten Maatuskan esittämä haaste. Mutta mutta, Esittele 5 luonnonkasvia, jotka ovat jääneet puutarhaasi ihan luvan kanssa asustamaan 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Toivottavasti asiaa tulee koko ajan enemmän ja niitä kommelluksia vähemmän. Tai no, onhan niitä varmasti ihan viihdyttävää lukea :D Kiitoksia haasteesta!

      Poista
  17. Mukana arvonnassa! Haasteena voisi olla vaikkapa ötököistä vapaan lehtikaalin kasvatus eli miten pidetään ne kaalikärpäset kaukana omista istutuksista. Ehkä tämä ei alan ihmiselle ole kummoinenkaan, mutta omille lehtikaaleille kävi tosi köpelösti viime kesänä. Ja niin kauniita kuin ne taimet ensin olivat!

    postin.tuomaa@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos haasteesta! Voin jo suoraan vastata, että kaalikärpäsistä, -perhosista ja kirpoista (sekä rusakoista) selviää kun virittää ehjän hyönteisverkon joka puolelta tiiviisti kaalien suojaksi ja huolehtii, että se myös pysyy tiiviinä koko kesän. Jos ötököihin lasketaan myös etanat, niin verkko ei auta muita kuin etanoita pysymään turvassa ja kaalit ovat taas mennyttä. Konstit on kokeiltu ja ehkä rivien välistä on luettavissa, että vähän kehnolla menestyksellä täälläkin on onnistuttu :D Haastetta siis kerrakseen!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!