tiistai 22. tammikuuta 2019

Kaikenkirjavat kukkaset

Värisarjan päätösosassa esittelen kaikki jämät, eli puutarhani kirjavat kukkaset. Tähän postaukseen pääsivät ne kukat, joissa on selvästi kahta eri väriä, eivätkä ne näin ollen sopineet mihinkään muuhun sarjan postauksista.

Tulppaanit ja esikot ovat puutarhani ensimmäiset kirjavat väriläiskät.
Tulppaanit 'Grand Perfection' nousevat sinisestä lemmikkimerestä.
Sirkustelttatulppaanit ('Peppermint Stick') huojuvat ensi keväänä taustalla näkyvien kuusten edessä. Pois tämmöiset luumutarhaan suunnittelemastani pastelliunelmasta!
Dramaattinen pihaesikko. Sain kesällä toisen pihaesikon alun, mutta sen väriä en tiedä. Jännittävää nähdä, millainen kukka siihen tulee.
Näiden niittyrinteessä kasvavien esikoiden piti olla aivan tavallisia keltaisia kevätesikoita.
Akileijat ovat loppukevään ja alkukesän sulostuttajia. Hauska, miten jotkut niistä katsovat taivasta kohti toisten tuijottaessa ujoina varpaitaan.
Sinivalkea japaninakileija aloittaa touko-kesäkuun vaihteessa. Tämä on mukava kukkapenkin reunuskasvina, sillä se jää noin parinkymmenen sentin korkuiseksi. Tänä keväänä näitä söpöliinejä pitäisikin olla enemmän, sillä sain viime kesänä pikkutaimia äidiltäni ja kylvin myös siemeniä.
Tämän korkean, viininpuna-valkoisen akileijan lajike olisi mukava tietää. Arvelin sitä aiemmin 'William Guinnessiksi', mutta olisiko 'Winky Red & White' kuitenkin lähempänä totuutta?
Nyppykurjenpolvella on terälehdissään niin huomiotaherättävän violetit suonet, että pääsi siksi tähän postaukseen.
Nyppykurjenpolvi on kesä-heinäkuun vaihteen kukkija.
Värililja 'Lollypop' ja puulilja 'Friso' kukkivat viime kesänä ensimmäistä kertaa. Kukintaa ei voinut edes parhaalla mielikuvituksella kuvailla loisteliaaksi. Jospa tänä kesänä pärjäisivät molemmat paremmin.
Puulilja 'Friso' jäi viime kesänä aika surkeannäköiseksi ilmestykseksi, mutta istutinkin sen vasta keväällä. Taisi kuivuus vaivata.
Värililja 'Lollypop' tuli salamatkustajana jonkin muun kasvin mukana. Mikäs siinä, onhan se ihan nätti.
Kärhöt jatkavat puutarhan kukkaloistoa pitkälle syksyyn saakka. Loistokärhö 'Piilu' on tällä hetkellä kärhöistäni ainoa kaksivärinen. Jännä nähdä, millaisia tulevat olemaan tämän jälkeläiset, jos syksyllä kylvämäni siemenet joskus itävät ja kehittyvät kukkiviksi taimiksi saakka.
Tämä kuvakulma saa noin puolitoistametrisen 'Piilun' näyttämään valtavalta.
Nyt olen esitellyt melkein kaikki puutarhani kukat, jotka kukkivat viime kesänä. Muutaman puuttumisen huomasin tässä matkan varrella, mutta jäipähän materiaalia tehdä tulevaisuudessa uusi sarja. Ja pitäähän sitä nyt viime kesän hankinnatkin joskus esitellä kukkivina! Kaikki sarjan postaukset löydät klikkaamalla sivun oikeassa laidassa olevan tunnisteluettelon kohdasta värisarja tai klikkaamalla tästä.

Mitä piditte kukan värin mukaan kasatusta postaussarjastani? Kaunista, talvista viikkoa!

28 kommenttia:

 1. Ensimmäisen kuvan ’Grand Perfection’ nousemassa sinisen lemmikkimeren keskeltä on mielestäni tosi kaunis ja onnistunut yhdistelmä. Viininpunainen akileija on myös pysäyttävän upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yhdistelmä tuli osittain vahingossa, sillä tein metsänreunapenkin samana syksynä kun istutin tulppaanit sinne. En sen kummemmin säästellyt lemmikkejä kun arvelin, että maassa on kuitenkin valtavasti niiden siemeniä. Ja niin olikin, alue lainehtii sinisenä koko alkukesän.

   Poista
 2. Kuten jo aikaisemmin mainitsin, tämä värisarja oli kiva idea! Pitäisi koota itsellekin omista kukista, mutta ei ole tässä vaiheessa kaikista kuvia. Olisi mielenkiintoista nähdä, mitä väriä on eniten, suorastaan en osaa veikata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aivan hyvin voi tehdä yhden sarjan vajaalla "miehityksellä" ja uuden puuttuvilla kasveilla vaikka ensi talvena :)

   Poista
 3. Minusta ei ole "Winky red & white". Ostin sellaisen kukkivana viime kesänä ja on erilaiset kukat. Nämä akileijat on niin vinkeitä, kun risteytyvät ja pakkaavat muuttamaan muotoaan, mutta eivät onneksi kaikki sentään.
  Itselläni on paljon akileijoja, enkä tiedä läheskään kaikkien nimiä. Harmi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, kiitos tiedosta! Minunkin akileijani voi hyvin olla joku nimetön risteymä. Olen saanut sen välikäden kautta enkä tiennyt edes sen kukan väriä.

   Poista
 4. Voi miten kaunista! 'Grand Perfection' tulppaani on kerrassaan upea, samoin iki-ihana 'Piilu'. Myös akileija on kaunis. En kyllä yhtään osaa sanoa, mikä lajike on kyseessä, mutta suloisia ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olisin ostanut 'Grand Perfectioneja' lisää viime syksynä, mutta niitä ei ollut. Jospa vielä joku sipuli jaksaisi kukkia, vaikka kovasti olivat viime keväänäkin jo taantuneet.

   Poista
 5. Onpa kiva idea tällainen värisarja. Niin ihania kukkia sinulla on. Postaus vie ajatukset kesään pois näistä pakkasista. Mutta kevättä kohti ollaan menossa - onneksi.

  VastaaPoista
 6. Ihanat lemmikit :) Nyppykurijenpolovella o hianot kukat ja lehtimuato. Son ollukki hankintalistalla jo jonku aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyppykurjenpolven lehdet ovat hienon ulkonäön lisäksi myös mukavan tuntuiset kosketella.

   Poista
 7. Kaunis tuo viininpun-valkea akileija!

  VastaaPoista
 8. Kauniita monivärisiä kukkia! Nyppykurjenpolvi on ihana, niinkuin niin moni muukin kurjenpolvista!

  VastaaPoista
 9. Kauniita kirjavia kukkijoita! Iloa viikkoosi!

  VastaaPoista
 10. Aika ihania kirjavia sinulla siellä puutarhassasi! Kaksiväriset tulppaanit ovat ilopilkkuja keväällä. Tuo punainen akileija on kyllä upea, ja kukkiikin näköjään runsaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä, punainen akileija on innokas kukkija. Yritän ehtiä napsimaan siitä kuihtuneet kukat pois ennen kuin siemeniä kehittyy, mutta niitä on hankala löytää jatkuvasti aukeavien uusien kukkien seasta. Kauhulla odotan, milloin se lähtee maailmanvalloitukselle :D

   Poista
 11. Kauniita monivärisiä kukkia:) Ihanat keväällä heti nuo kaksiväriset tulppaanit.

  VastaaPoista
 12. Nietoksien keskellä on mukavaa katsella tällaisia kuvia puutarhan väriläiskistä. (Ei sillä, ettenkö rakastaisi lumitalveakin. Värejä vaan alkaa olla ikävä.) Etenkin punavalkoiset tulppaanit ovat ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin pidän tuollaisista ensimmäisen kuvan kaltaisista tulppaaneista. Värit ovat kieltämättä aika vähissä näin keskitalvella.

   Poista
 13. Ihana kukkapostaus näin keskellä talven pakkasia! Tulee niin hyvä fiilis kun katselee kesäkuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minusta talven keskelle tarvitaan juuri värejä ja kesäisiä kukkakuvia :)

   Poista
 14. Upeita väripilkkuja! Minulla on noita sinivalkoisia japaninakileijoja kylvettynä hankikylvönä, toivottavasti saisin niistä yhtä hienoja kukkia kuin sinulla. Myös punaiset akileijasi ovat upeita. Mulla taitaa olla 'William Guinnessia' ja se on mielestäni tummempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin tulin siihen tulokseen, että 'William Guinness' olisi tummempi. Hyvä saada kuitenkin varmistus omille pohdinnoille. Japaninakileija on hellyttävän näköinen ja paljon helpompi kurissa pidettävä kuin korkeammat akileijalajikkeet. Siemenet karisevat yleensä emokasvin juurelle eikä isoksikaan kasvaneessa yksilössä ole kovin syvälle ulottuvaa juuristoa. Tsempit kylvöksellesi!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!