tiistai 29. tammikuuta 2019

Uusta ööhön: aakkossarjan päätös

Aakkossarjan päätösosassa joutui käyttämään mielikuvitusta ihan kunnolla. Varsinaista aivojumppaa siis. Keksittekö te jotain W, X, Z, Å ja Ö -kirjaimista?

U niin kuin uusi. Uusi kevät, kesä tai kasvukausi, uudet suunnitelmat, uusi kukkapenkki, uudet kasvit, uusi kärhö... Tämähän on hyvin tärkeä sana puutarhassa!
Uusi kevät ja puutarhakausi on aivan nurkan takana! (kuva otettu viime huhtikuun puolivälissä).
Värit ovat tärkeitä minulle. Osa väreistä on mieluisampia kuin toiset. Pelkästään vihreää puutarhaa en missään nimessä haluaisi enkä myöskään sellaista, jossa on vain tietynvärisiä kasveja. Ovathan sellaiset puutarhat kauniita, harmonisia ja tyylikkäitä, mutta minusta on mukavaa, kun puutarhan värimaailma muuttuu kasvukauden aikana (Psst, vilkaise värisarjasta puutarhani eri värisiä kasveja).
Puutarhan väriskaala voi olla näinkin laaja. Saman kuvan voit muuten löytää sivun oikeasta laidasta (ei mobiiliversiossa). Sitä klikkaamalla pääset lukemaan suoraan värisarjan postauksia.
W-kirjaimen muoto muistuttaa mutkittelevaa polkua, jonka jokainen mutka avaa uusia näkymiä. Monesti puutarhassa polun muoto ei ole "tuplaveemäisen" terävä, vaan ennemminkin loivasti polveileva. Minulla ei vielä ole yhtään niin pitkää polkua, mutta yksi luovasti katsottuna oikean muotoinen on jo hyvin työn alla.
Hyyyvin loiva W-muoto alkaa istumakiveltä ja päättyy ensi kesänä patiolle. Näkymätkin polun varrella muuttuvat, jos katsoo kapeasta raosta kämmenten välistä suoraan eteenpäin samalla kun kävelee polkua pitkin.
X on merkki eräänlaisessa aarrekartassa, joka on piirretty lapionkärjellä uuteen kukkapenkkiin. Näitä merkkejä on vieri vieressä ja ne tarkoittavat sitä, että niiden kohdille on tarkoitus kaivaa kukkapenkin vieressä odottaville kasveille kuopat. Aarre on löydetty sitten kun kasvit ovat kotiutuneet paikoilleen.

Yrtit. Sisäinen yrttitarhurini on vasta heräilemässä samaa tahtia kun opin käyttämään yrttejä ruuanlaitossa. Toistaiseksi valikoimaan on vakiintunut basilika, oregano, persilja, rosmariini, ruohosipuli ja timjami. Viime kesänä kasvatin salviaa, mutta sitä on tullut käytettyä aika vähän. Tänä kesänä kokeilen ainakin sitruunabasilikaa, jonka siemeniä löysin syksyllä pilkkahintaan. Rakuunakin voisi olla mukava kokeilu, sillä ainakin kuivattuna sitä menee meillä ruuanlaitossa.
Viime kevään basilikakylvös. Tavallista vihreää basilikaa ja punalehtistä 'Dark Opal' -lajiketta.
Zigadenus elegans eli tähtililja on erikoisuus, jonka itämistä ja kasvamista kukintakokoon odotan suurella mielenkiinnolla. Nappasin sen siemeniä syksyllä kiertäneestä perennasiemenkirjeestä. Jos tekemäni syyskylvös syystä tai toisesta epäonnistuisi, laitoin muutaman siemenen hankikylvönäkin. Jätin vielä jonkun verran siemeniä odottamaan siltä varalta, jos kumpikin kylvös sattuisi epäonnistumaan. Niinhän sitä sanotaan, että kolmas kerta toden sanoo, mutta toivoisin kyllä kovasti, että nämä ensimmäiset kylvöt riittäisivät.

Å... ei vain tule mieleen yhtään mitään... hylkään surutta tämän kirjaimen.

Äänet. Puutarhaan kuuluu lintujen laulu, hyönteisten surina, tuulen suhina ja sateen ropina. Eri kasveista lähtee erilainen ääni, kun pyyhkäisee kädellä lehdistöä tai tuuli kahisuttaa oksia. Joskus puutarhassa kuuluu siilin rapina ja tuhina, mutta toivottavasti kenenkään ei ensi kesänä tarvitse kuunnella toukka-armeijan rouskutusta tai lehtokotiloiden kuorien rusahtelua jalan alla...
Tinteille kelpaa ruokinta-automaatiksi hyvin muovipullo, johon on leikattu pienet reiät alaosaan ja pujotettu tikku orreksi. Sinitiaisen tyyli on mainio, mutta siemeniä ei tuosta asennosta yletä napsimaan.
Öinen puutarha. Yöllä tunnelma puutarhassa rauhoittuu. Osa kasveista sulkee kukkansa, osa aukeaa vasta illan tullen. Tuulen tyyntyessä ja illan viiletessä tuoksut korostuvat. Valkoiset tai vaaleat kukat erottuvat pimenevässä illassa. Yökukkijat ovatkin usein tuoksuvia ja väriltään vaaleita, jotta yöllä liikkuvat pölyttäjät löytävät ne. Jos tuulee, lehdet kahisevat ja puut humisevat. Puutarhassa yöllä liikkuvat eläimet tuovat äänimaailmaan oman lisänsä. Öisen puutarhan tunnelma on joskus kuin sadusta.
Elokuun puolivälissä klo 21.37 oli upea auringonlasku. Etualalla tarhakeijunkukka 'Hansin' kukintoja.
Ja näin on saatu aakkossarjakin päätökseen. Jos edelliset postaukset ovat menneet ohi, löydät ne täältä:
Angervoista jouluruusuihin
Kivikoista tuoksuihin

Mukavaa viikkoa!

22 kommenttia:

 1. Hyviä oivalluksia vaikeista kirjaimista! Ihana tuo X-aarrekartta kasviaarteineen :D Taidampa ensi kesänä ajatella istutuspuuhat aarrekarttana :D
  Ei tule kyllä mullekkaan mitään mieleeä Å-kirjaimesta. Pitäisi varmaan katsoa ruotsinkielen sanakirjasta jokin osuva sana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pakko oli jotain keksiä, vaikka sitten kieli poskessa :D Eihän noista kirjaimista oikein mitään järkevääkään saa irti. Ensi kesänä taitaa löytyä paljon kätkettynä aarteita :D

   Poista
 2. Arvelin juuri, että mitä nyt näin vaikeisiin XY-kirjaimiin voi keksiä. Mutta olipa mainio tämä viimeisten kirjainten osasto! Et mennyt pelkillä latinakielisillä nimillä, vaan mielikuvituksen avulla olit kustakin kirjaimesta löytänyt oivallisia asioita. X - aarre, Ö - öinen puutarha, Ä - äänet. Nehän ovat puutarhan ydinasioita. Mukavia öisiä ja päivän hetkiä puutarhassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En halunnut pelkästään latinankielisiin nimiin tyytyä, eihän se olisi ollut yhtään niin hauskaa. Å jäi kyllä kaivelemaan pikkuisen hampaankoloon... Mukavia hetkiä puutarhassa myös sinulle!

   Poista
 3. Jälleen kerran tuli todettua, ettei mihinkään pidä suhtautua ennakkoasenteella. Olisin odottanut pelkkiä kasvinnimiä tällaisessa jutussa, mutta olikin upeasti oivaltava ja kattava katsaus puutarhaan kokonaisuutena, myös tunnelmiin ja suunnitteluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mukava kuulla, että pidit lähestymistavastani aiheeseen :) Minusta on hauska tilaisuuden sopivasti kohdalle osuessa vähän yllättää.

   Poista
 4. Hyvin loppuun saatettu aakkossarja. ❤️😊😊

  VastaaPoista
 5. Hyvin puristettu vaikeat kirjaimetkin läpi. Å kirjaimesta minulle tulee mieleen vain Åkerö -omenalajike. Siitäkin tiedän vain nimen, ja että se on vanha omenalajike.

  Kiva jatkokertomus kirjaimista puutarhassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Åkerön tiedän minäkin, mutta sitä kun ei meidän pihalla kasva, niin enpä voinut listallekaan ottaa.

   Poista
 6. Hauska postaussarja, kekseliäästi toteutettu! Mukavaa tammikuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mukavaa tammikuun loppua! Sitä ei olekaan enää montaa päivää jäljellä :)

   Poista
 7. Kekseliäästi käytit vaikeita kirjaimia, mukavasti toteutettu postaus :) Å-kirjain on kyllä hankala... Ehkä jotain Ahvenanmaahan liittyvää, tai kenties joku Åke-niminen henkilö on joskus risteyttänyt kasvin, joka nyt kukoistaa puutarhassasi :D En tiedä, vaikea on kyllä keksiä mitään järkevää :) Mukavia tammikuun viimeisiä päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Enpäs tullut edes ajatelleeksi, olisiko Åke-nimistä puutarhuria löytynyt jonkun kasvilajikkeen takaa :D Mukavaa tammikuun loppua!

   Poista
 8. Monenlaista keksit kirjaimista. Minä olen huono yrttien kasvattaja, basilikaa kasvatan tosin joka vuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Basilika onkin yksi parhaimmista yrteistä. Yrttien kasvattaminen tuntuu turhalta, jos niitä ei tule käytettyä ruunlaitossa ja siinä on minullakin vielä opittavaa.

   Poista
 9. Kummasti vaan keksiit, kaikista kirijaamista jotaki kirijoottamista. Kesä yät on kyllä mahtavia. Musta tuntuu useen, että vauhti senku kiihtyy, mitä enemmä kello on. Nii......aamut onki sitte aika ankeeta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Joskus on niin hyvä flow päällä, ettei malttaisi lopettaa ennen kuin nukahtaa pystyyn.

   Poista
 10. Hienosti meni aakkosten viimeiset. Aina voi ottaa latinankieliset nimet esiin "kummallisimpien" aakkosten kohdalla. Ö:stä tuli mieleen ötökät ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yritin latinankielisistäkin nimistä etsiä Å:ta mutta en löytänyt mitään, minkä olisin voinut tähän postaukseen laittaa. Harmillista. Ö:n kohdalla ötökkäkin kävi mielessä, mutta se oli mielestäni vähän turhan helppo... ;)

   Poista
 11. Mukavasti kirjotit vaikeistakin kirjaimista. Värit ja lämpimät kesäyöt niän sieluni silmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Värit ovat talven aikana kadoksissa, mutta sieltä ne muutaman kuukauden päästä alkavat yksi kerrallaan taas ilmestyä.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!