Koska siemeniä oli paljon, päätin tehdä kylvökokeiluja. Laitoin samaan settiin myös perennasiemenkirjeestä ottamani kellokärhön siemenet. Jotta eri emokasvien siemenet eivät sekoittuisi, leikkasin ylimääräisistä kasvien muovisista nimilappusista suikaleet väliseiniksi ja merkkilapuiksi. Merkkilaput on numeroitu ja varmuuden vuoksi piirsin vastaavat numerot myös ruukkujen kylkeen. Siltä varalta, että paperille ja tietokoneelle kirjoittamani muistiinpanot häviävät, laitan "koodin" vielä tännekin ylös. Suluissa on siementen lukumäärä.
Ei numeroa='Piilu' (2kpl), 1='Justa' (12kpl), 2=kellokärhö (5kpl), 3='The President' (11kpl), 4='Jan Pawel II' (11kpl), 5='Justa' (8kpl), 6='The President' (7kpl), 7='Jan Pawel II' (8kpl)
Kastelu ja peittäminen vielä ja sitten vain odotellaan itämisen ihmettä. |
'Justan' ja 'The Presidentin' siemeniä jäi jonkun verran yli. Jos jollakin on kiinnostusta kokeilla kasvattaa itse jalokärhö siemenestä, voin postittaa postimerkin hinnalla. Vanhempina ollut 'Justa', 'The President', 'Piilu' sekä 'Jan Pawel II'. Jos ei ole kiinnostusta tai siemeniä jää vielä yli, laitan loput perennasiemenkirjeeseen, kunhan se ehtii minulle asti.
Pitäkää peukkuja kokeilulleni!
Jännä kokeelu, mutta tua on pitkäpinnaasten hommaa, ei mun. Toivottavasti monta piäntä kärhyä näköö päivänvalon.
VastaaPoistaPitkäpinnaisten hommaa on tosiaankin, jos jopa kolme vuotta voi mennä itämistä odotellessa. Katsotaan, miten kauan minulla riittää kärsivällisyyttä :D
PoistaOnnea kokeilullesi ja varmaan saamme lukea tuloksista! Hyvin mielenkiintoista :D. Meillä metsäkärhöt siementävät minne tykkäävät ja siirtelen niitä sitten kunhan saan ne ensin kukkaan.
VastaaPoistaPienikukkaiset, alppi- ym. kärhöt itävätkin helpommin kuin isokukkaiset. Ilmeisesti jalokärhöillä on siemenen kuori kovempi tai sitkeämpi ja sen vuoksi se vaatii pidemmän ajan. Raportoin edistymisestä, jos... KUN sellaista tapahtuu :)
PoistaSeurataan, miten lähtee kasvamaan
VastaaPoistaJännityksellä odotan itämistä :)
PoistaJännittävää ja mielenkiintoista! Toivottavasti kokeilu onnistuu :) Vähän tekisi mieleni kokeilla kärhöjen kasvatusta, mutta näinköhän siemenet selviäisivät talven ulkona...? Meiltä kun puuttuu eteinen, jossa talvettaa.
VastaaPoistaEn osaa sanoa yhtään siementen pakkasenkestosta ja siksi laitankin suurimman osan varmuuden vuoksi eteiseen. Mutta voisihan niitä kylmäkäsitellä jääkaapissa. Minä testasin nyppykurjenpolven siementen itävyyttä ihan vain laittamalla märän talouspaperin raollaan olevaan muovipussiin, siemenet paperin päälle ja pussin jääkaappiin. Noin viikon välein kurkkasin ja keräsin itäneitä sitä mukaa ruukkuun. Olisi tullut sanomista, jos multaruukkuja tai -pusseja olisin laittanut missään muodossa jääkaappiin, mutta tämä oli hyvin siisti tapa: yksikään siemen ei homehtunut ja useita iti. Laita sähköpostia, jos haluat kokeilla :)
PoistaMielenkiintoinen kokeilu kyllä, en ole koskaan kuullut että kenenkään jalokärhö olisi lähtenyt itsestään leviämään siemenistä. Siitä voisi päätellä, etteivät jalokärhön siemenet/pienet taimet selviä suomen talvista. Mutta ilman muuta kannattaa kokeilla. Eteinen taitaa olla varmempi valinta, mutta kylmäkäsittelyn taitavat silti tarvia. ja mahdollisesti jopa usean kuukauden kylmäkäsittelyn. Minun keväiset kärhökylvöt (eivät olleet jalokärhöjä) eivät ole vieläkään itäneet. Hiukan hankalaa kun itämistä joutuu odottamaan pahimmillaan vuosia. Jossain kohtaa aina unohtuu vahtia että multa pysyy kosteana. Mutta en ole luovuttanut vielä. Laitan vielä uusia siemeniä kokeiluun.
VastaaPoistaSivustolla, jolta löysin ohjeita jalokärhöjen siemenlisäykseen, sanottiin, että juuri pienet taimet eivät kestä kylmää. Eli se ainakin rajoittaa jalokärhöjen itsekseen kylväytymistä täällä. Jos ensi kesänä yksikään siemen itää, on pikkutaimilla kahden vuoden ruukkukasvatus ja kellarissa talvetus edessä. Toinen rajoittava tekijä on varmastikin kasvukauden lyhyys, sillä en muista koskaan ennen nähneeni noin isoja siemeniä kärhöjen siemenkodissa. Viime vuonnahan minulla ei osa kärhöistä edes ehtinyt kukkia, niin olisikin aikamoinen ihme, jos niistä siemeniä löytyisi. Eteisen lämpötila on ollut talvisin 5-10 asteessa, mutta ajattelin laittaa kärhökylvökset heti ulko-oven viereen kauas lämpöpatterista, että saisivat olla mahdollisimman kylmässä. Kellarissa olisi ollut 4-6 astetta, mutta siellä olisi varmasti vaarana kylvösten kuivaminen. Jännittävää seurata, miten kokeilu onnistuu. Toivottavasti sinunkin kärhökylvöksesi onnistuvat. Ehkä niidenkin siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyä ja itävät sitten ensi keväänä.
PoistaOliko ohjeessa muuten kanssa, että noita ei peitetä? Itsekin niin muistelisin, mutta tuntuu jotenkin hassulta jättää peittämättä noin isot siemenet.
PoistaSepä onkin jännä juttu, sillä minäkin löysin suurimmasta osasta sivustoja tiedon, että kärhöjen siemeniä ei peitettäisi. Tosin useimmat sivut käsittelivät kaikkia muita kuin jalokärhöjen siemenlisäystä. Sivulla, josta päädyin ottamaan kylvö- ja kasvatusohjeet, sanottiin, että siemenet peitetään muutaman millin - neljäsosatuuman kerroksella kasvualustaa (minä käytin kylvömultaa), jonka päälle voi vielä halutessaan laittaa samanpaksuisen kerroksen soraa. Sorakerros helpottaa kosteuden pitämistä sopivana ja estää rikkaruohojen ja sammalien kasvua, mutta ei ole pakollinen. Minulle tuli sama epäilys kuin sinullekin noin isojen siementen jättämisestä pintaan, joten ajattelin luottaa näihin ohjeisiin. Lisäksi sain sen kuvan, että kirjoittajalla olisi vuosikausien kokemus nimenomaan isokukkaisten hybridien jalostuksesta.
Poista