lauantai 10. maaliskuuta 2018

Kuka olen? Kasvien tunnistamista

Luin Kivisen Vilman kuunliljojen nimeämispulmista ja tuli mieleen, että kaikilla on varmaan puutarhassaan kasvi tai useampi, jonka lajiketta ei itse tiedä. Joku on ehkä tullut jakopalana, toiseen eksynyt jo taimimyymälässä väärän lajikkeen nimilappu ja kolmas saattaa olla vaikka pihan edellisen omistajan perintöä. Tai sitten niin kuin 'Elina'-pionini, josta olen kertonut aiemmin (löytyy täältä). Minullekin noita nimiä vailla olevia on muutama kertynyt ja ajattelinkin kysyä tunnistusapua teiltä. Näyttääkö joku tutulta? Lainausmerkeissä on nimi, jolla kasvia itse kutsun. Lisätietoja voi kysyä, jos helpottaa tunnistamista. Kiitän jo etukäteen avusta!

Jaloangervo "hempuli", keskikokoinen, kukat matalahkossa varressa.

Onko tämä kamtsatkanmaksaruoho? 20-25cm korkea, kukkii kesä-heinäkuussa.

Kurjenpolvi, 40-50cm korkea
Kuunlilja "mini", noin 15cm korkea lehdistö.

Keskikokoinen kuunlilja valkeilla lehden reunoilla.
Kuunlilja 'Elegans'? Rotevin näistä, sinilehtinen, kukinto tiivis, valkea, jää usein lehtien sekaan.
Maksaruoho "Elisa", aloittaa kukinnan heinä-elokuussa, 30-40cm korkea.
Syysleimu "Marjatta", korkea, kukan väri luonnossa tummempi, jopa luumunpunainen.

8 kommenttia:

 1. Minulla on muutama veikkaus, mutta varma en ole. Eli tuo angervo voisi olla japaninjaloangervo (Silverastilbe), koska se vaikuttaa kuvan perusteella suhteellisen matalalta, kukinnot ovat ilmavat ja lehdet kiiltävät. Tosi kaunis väri muuten 😊 Tuo maksaruoho ainakin näyttää kamtsatkanmaksaruoholta. Kurjenpolvi näyttää kovasti Rozanne-lajikkeelta. Mutta kuten sanoin, nämä olivat vain veikkauksia. Mukavaa viikonloppua!🌸

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehdet siinä tosiaan on kiiltävät. Muistelisin, että se on "polvenkorkuinen", eli 50cm suunnilleen. Kaventaa ainakin huomattavasti vaihtoehtojen määrää tieto siitä, että kuuluu japaninjaloangervoihin. Nyt vielä vertailemaan eri lajikkeita keskenään. Tuntuu, että jaloangervoissa varsinkin eri sivustoilla saattaa olla ihan eri kasvi samalla nimellä. Pidän mielessä tuon Rozannen, jos tulee vaikka taimimyymälässä vastaan. Sillähän se lopullisesti varmistuu, että pääsee vertailemaan yksilöitä rinnakkain. Suuret kiitokset avusta ja mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 2. Kauniita ovat kukkasesi ja minua viehättää myös se että pihaalasi on kiviä koska niitä minäkin suosin omassa puutarhassani. Keltaista maksaruohoa on tuo korkeampi joka taitaa olla juuri mainitsemasi niminen ja toinen matalampi ja se on Kamtsatkmanmaksaruoho ja Siperianmaksaruoho on myös korkeampi.Joskus pitää nähdä kukka luonnossa niin että osaa tunnistaa sen. Mukavaa kevään odotusta sinulle! Inkeri puutarhurintytar.blogi .net

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuon korkeus on aina jäänyt siihen parinkymmenen sentin tienoille, joten ehkä se nyt varmistui kamtsatkanmaksaruohoksi. Versot ovat melko rennot, vaikka pysyvätkin pystyssä. Ja nyt vasta muistin, että tyvellä on tuossa kuvassa vielä kultamaksaruohonkin verso :D Mukavaa kevään odotusta sinullekin ja kiitos tunnistusavusta!

   Poista
 3. Hei ja tervetuloa uusi bloggari :) Itse vaan seurailen sujuvasti ja haen ideoita omaan pihaani. Kaipaus kevääseen ja kesään on valtava ja täällä on kiva seurailla kuvia ja tarinoita. Se kummasti lievittää "oireita" tai niin ainakin kuvittelen ;) Kasvien nimissä en siuta osaa auttaa, mutta täällä varmasti on asiantuntioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :) Itsekin etsin toisten blogeista ideoita, että pääsee sitten kunnolla tositoimiin, kun nuo tälläkin hetkellä kasvavat lumihanget sulavat. Aurinkoista kevään odotusta!

   Poista
 4. Hei hyvä kun selvisi tuo kurjenpolvilajike. Olen tuota monesti ihaillut ja havitellut omaan puutarhaani, nyt tiedän millä nimellä hakea. Terkuin Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjenpolvet on kyllä hienoja ja kukkivatkin pitkään. Minulla on vasta tuo yksi, mutta hankintalistalla on muutama.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!