lauantai 3. maaliskuuta 2018

Jalokärhöjä

Rakastan kärhöjä, erityisesti isokukkaiset ovat lähellä sydäntäni. Tutustuin kärhöihin äitini puutarhassa, missä niitä on parikymmentä erilaista. Omaan puutarhaani en ole ehtinyt vielä kerätä kuin muutaman, mutta hankintalistalla on useitakin ihanuuksia. Jokin valkea isokukkainen sopisi yhteen suunnitelmaani. Vinkkejä otetaan vastaan, jos joku tietää aikaisin kukkivaa lajiketta.

'Justa'
Ensimmäinen hankintani oli 'Justa', 2€ maksanut minikokoinen raaskutaimi erään myymälän kesäsesongin päätösalesta. Reppana pääsi samantien isompaan ruukkuun kasvamaan kokoa loppukesän (2016) ajaksi ja kukkikin jo nätisti. Kukat ovat pienet, mutta sitäkin suloisemmat. 'Justa' talvehti kellarissa ja pääsi maahan viime kesänä.

'The President' on viime kesän hankinta. Sen istutin 'Justan' kaveriksi. Harmikseni kesän koleat säät viivästyttivät kärhöjen kasvua, mutta eivätpä onneksi kärsineet kuivuudesta. Jospa silmäteräni keskittyivät juurten tekemiseen. Minä en koskaan raski leikata kaikkia versoja poikki istutuksen yhteydessä, vaan jätän yhden varren leikkaamatta ja annan sen tehdä kukan tai pari. Mieluummin annan kärhön vahvistaa juuristoaan ruukussa ja talvetan yhden talven yli kellarissa.
'The President'


Tällä hetkellä lempikärhöni on 'Xerxes', käsittääkseni 'Elsa Späth' toiselta nimeltään. Kukat ovat isot ja terälehdet kauniin pyöreät. Nuput aukeavat melko tummina ja vaalenevat kukinnan edetessä. Kuvassa oleva kukka vaaleni vielä ihan hitusen ennen kuihtumistaan. Yhdistelmä vaaleanpunaisen pikkusydämen kanssa oli mielestäni aika herkullinen.

'Xerxesin' viereen olen istuttanut tiukukärhö 'Arabellan', joka murjotti viime kesän eikä kukkinut lainkaan.
'Xerxes' (''Elsa Späth')
'Piilu' tuli minulle jakopalana äitini puutarhasta ja pääsi kellarissa talvetuksen jälkeen maahan. 'Piilun' pariksi löytyi viime keväänä 'Jan Pawel II', joka kasvatteli itsensä 2,5 metrin korkeuteen siitäkin huolimatta, että leikkasin sen versot (sitä yhtä lukuunottamatta) istutettaessa matalaksi. Siitäkään en saanut kuvaa, sillä lumi satoi maahan ennenkuin yksikään sen nupuista ehti aueta.

'Piilu'


Näitä kuvia katsellessa en malttaisi millään odottaa lumien sulamista. Tänä vuonna kaikki kärhöni olivat ensimmäistä kertaa maassa talven yli. Jännitettävää riittääkin siinä, selvisivätkö kaikki, pitääkö joku jo heti välivuoden vai onko jokin kokonaan menetetty.

5 kommenttia:

 1. Kaunis tuo Justa, eikä ollut hinnallakaan pilattu! :) Minulla on myös Piilu kärhö. Istutin sen vasta viime kesänä. Jännä nähdä onko selvinnyt talvesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin. Joskus näemmä kannattaa tehdä heräteostoksia alelaareistakin :) Lumisuoja on ainakin täänä vuonna ollut riittävä, sitä en osaa arvailla, onko sateinen syksy vaikuttanut talvehtimiseen.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Kärhöihin minäkin olen hurahtanut, ovat vähän oikukkaita, nyt kylmien, sateisten kesien jälkeen ja vielä vähäluminen viime talvi takana tekivät sen, että osa kärhöistäjoko paleltui, mätäni tai pitää välivuotta -tiedä heistä! Ihana Piilu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmä kesä ei kyllä sovi yhtään kärhöille. Osa niistä kukkii muutenkin niin myöhään, ettei sitten ehdi kukkaan ollenkaan. Äidilläni yksi kärhöistä suuttui jostain, piti kaksi välivuotta putkeen ja on sen jälkeen noussut joka vuosi. Se on toisaalta osa niiden viehätystä, ettei koskaan tiedä, mitä on luvassa. Ne on vaan niin kauniita, että pienet oikut sietää :D

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!