lauantai 22. kesäkuuta 2019

Puistokierros

Kävimme perheen kanssa alkuviikolla Kuopiossa Niiralan alppiruusupuistossa ja Valkeisenlammen puistossa. Esittelin jo aiemmin alppiruusut ja lupailin pian kuvakierrosta myös Valkeisenlammelta. Nyt on tullut sen aika. Lähdetään puistoon!

Niiralan alppiruusupuisto ja Valkeisenlammen puisto ovat aivan vierekkäin. Alppiruusupuistosta lähtiessä päätyy suoraan Valkeisenlammen puiston Rosariumin portaille. Muu perhe jatkoi lasten kanssa helpommin mentävää reittiä suoraan leikkialueelle ja minä jäin Karon kanssa ruusuja ihastelemaan. Erittäin kirkas auringonpaiste ja aurinkolasit tekivät kuvaamisesta varsinaista arpapeliä ja vasta kotona tietokoneella näin, että on tulossa tuskaisia hetkiä kuvien selaamisessa ja paljon kuvankäsittelyä tiedossa.
Viimesyksyisellä vierailulla Rosariumissa osa ruusuista ei kukkinut. Tässä auringon kanssa kilpaa hehkuva harisoninruusu 'Williams' Double Yellow'.
Pehmeän keltainen nostalginen ruusu 'Candlelight'. Ruusupenkkien reunuskasveina on erilaisia kurjenpolvia, tässä vaaleakukkainen.
Ja tässä lilahtavan pinkki. Ruusun lajike jäi epähuomiossa katsomatta, oli varmaan niin kiire eteenpäin.
Patioruusu 'White Babyflor' kukkii kauniisti, suorastaan häikäisevästi tässä kuvassa!
Laukkarykelmät siellä täällä ovat hauskan näköisiä. Alppiruusupuisto on portaiden yläpäässä olevan Ukkokodin vasemmalla puolella metsikön siimeksessä.
Jatketaan Rosariumista oikealle kiertämään lampea. Valkeisenlammen puisto on peruskorjattu 2000-luvun alussa ja siellä on monipuolisesti huomioitu eri-ikäiset puiston käyttäjät: on leikki- ja pelialueita, uimarantaa sekä oleskelu- ja piknikpaikkoja. Itse lampi on myös vapaakalastusaluetta ja puistossa näkyykin lapsien, lenkkeilijöiden ja auringonottajien lisäksi aina myös kalastajia. Valkeisenlampi ympäristöineen muodostaa noin 9 hehtaarin viheraluekokonaisuuden, joten ihan puolessa tunnissa ei kaikkea kierretä.
Suuria kivenlohkareita on käytetty paljon rannan istutuksissa.
Etualalla valkoista pikkusydäntä ja jotain matalaa kurjenmiekkaa.
Erilaisista kuunliljoista ja saniaisista muodostuu näyttävä kokonaisuus havujen, pensaiden ja puiden kanssa.
Minua viehättävät luonnonkivet. Tässä suurista kivenlohkareista on tehty polku suoraan veden äärelle.
Palataan takaisin rantaa kiertävälle polulle. Keltakurjenmiekat ovat parhaassa kukassa.
Violettia kurjenpolvea ja sateenvarjomallinen riippapuu. Puistossa on istutuskartta, josta olisi voinut tarkistaa eri lajit, mutta kävelin huomaamattani sen ohi.
Kurjenmiekkoja oli kukassa vaikka minkä näköisiä. Tämä vaaleansininen on mielestäni ihastuttava.
Grönlanninhanhikki 'Nuuk' edessä ja isorikko taaempana kukkivat kauniisti isojen kivien lomassa.
Kivifanille sopiva polku. Puiston pääkulkuväylä kulkee vasemmalla pensasryhmän toisella puolella. Tällä polulla voi hetken ajan olla aivan omassa rauhassaan piilossa muilta.
Keskustan puoleisessa päädyssä kivituhkapolku muuttuu laatoitetuksi kulkuväyläksi. Rungolliset syreenit kukkivat upeasti. Valkoinen syreeni on kuin poutapilvi.
Pitkä rivi liloja syreeneitä kukkii yhtä upeasti.
En jatkanut matkaa kaupungin keskustaan, vaan pensasruusualueelle. Teen sieltä myöhemmin oman postauksensa. En ehtinyt kiertää kuin puolet lammesta, sillä pensasruusualueelta piti lähteä melkein juoksujalkaa takaisin leikkipuiston luo evästauolle (lasten ruoka-aika, oma nälkä unohtuu kukkia katsellessa), jonka jälkeen meidän pitikin lähteä jo kotiin.
Eikös ole houkutteleva salapolku leikkipuistoon?
Tässä lähempää. Riippapihlajien oksat on ohjattu kasvamaan pergolan kattorakenteisiin.
Pidimme evästauon leikkipuiston vieressä puiden katveessa. Varsinaiset istutukset kiertävät lammen rantaa ja ylempänä on nurmialuetta oleskeluun. Osa puiston hopeapajuista ja poppeleista on 1950-luvulta, jolloin puisto sai nykyisen muotonsa.
Piknikpaikkamme toisella puolella oli mielikuvituksellisen näköisiä surukuusia. Ehkä tässä isä Kuusi pitää suojelevasti kättä lapsensa olkapäällä.
Karostakin taisi olla mukava päästä kävelylle tuttuihin maisemiin. Kuopiossa asuessamme lenkkeilimme usein Valkeisenlammella. Karo ei päässyt maistelemaan retkieväitä, mutta vesikippo oli sillekin varattu helteisen päivän helpotukseksi.
Puolet puistosta  jäi tosiaan tällä reissulla kiertämättä, mutta ehkäpä käymme uudestaan loppukesällä korjaamassa puutteen. Silloin puistossa kukkivat mm. jaloangervot, kuunliljat, nauhukset, punahatut sekä aina yhtä upeat hortensiat.

Seuraavista linkeistä pääset lukemaan halutessasi muita postauksiani samasta puistoalueesta:
Niiralan alppiruusupuisto
Valkeisenlammen Rosarium osa 1
Valkeisenlammen Rosarium osa 2

12 kommenttia:

 1. Kiitos esittelystä, näyttää kiinnostavalta tutustumiskohteelta! Hienoja kiviä tosiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Valkeisenlammen puisto on minusta Kuopion kauneimpia puistoja.

   Poista
 2. Ompas kaunis puisto ja kauniisti ruusut kukassa:)

  VastaaPoista
 3. Kaunis puisto. Hieno puu tuo surukuusi! Istutettu on meillekkin molempiin pihoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Kannattaa tutustua, jos joskus liikkuu Kuopion suunnalla.

   Poista
 4. Voi ihanaa ja kiitoksia tästä ja alppiruusupostauksesta! On tosi kivaa nähdä joskus myös julkisia istutuksia, kun itse ei kesällä irtoa mihinkään suuntaan katselemaan muiden kaupunkien istutuksia!

  Minun salainen unelma on rakentaa Merenrantakaupunkiin alppiruusupuisto myös. Ajatus on kytenyt jo joitakin vuosia, ja sopivia mäntymetsiköitä on kartoitettuna. Ehkä joskus...

  VastaaPoista
 5. Ihana ruusupostaus ja hienot surukuuset! Kuopio on tehnyt Valkeisenlammen ympäristöstä hienon virkistysalueen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Valkeisenlammen ympäristö on yksi Kuopion kauneimmista alueista, varsinkin puutarhaharrastajan näkökulmasta.

   Poista
 6. arvaappa vaan kuka menee tänään tutustumaan puistoihin!? olemme parhaillaan tyttäremme luonna Kuopiossa. katselen täs Kallavedelle ja odottelen nuorison heräämistä, et päästään lähtemään päivän retkille:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin! Jos ette jo ehtineet käydä, niin Hapelähteen puistossa kannattaa myös piipahtaa. Toivottavasti sade ei häirinnyt kierrostanne :)

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!