lauantai 8. kesäkuuta 2019

Kantopuutarhaa ja katseenvangitsijoita

Loistokärhö 'Multi Blue' 
Olen jättänyt puutarhastamme tiettyjä nurkkia lähiviikkoina kuvaamatta ja esittelemättä, sillä niissä on ollut keskeneräisiä projekteja. Isäntä on ollut ahkerana (ja ehkä minäkin vähäsen), joten nyt on tullut aika paljastaa salaisuuksia. Ensimmäinen on ihan etupihalla ja näkyy kadulle asti. Kyllä oli naapureilla ihmettelemistä ja välillä työt seisahtuivatkin jutustelutauon ajaksi. Ei tullut hirvitornia eikä vankityrmää, vaan ihan oman mallin mukaan toteutettu köynnösportti etupihalta varjokujalle.
Portin sivut ovat eri mittaiset, jotta tulisi illuusio kaarevasta portista. Aidan puolella kasvaa tuoksuköynnöskuusama ja alppikärhö 'Pink Flamingo', toisella puolella ruukussaan loistokärhö 'Kaiser'. Lisäksi sinne on istutettu vaaleanpunaista tuoksuhernettä sekä miinanköynnökset.
Portin alta pääsemme varjokujalle ja mitäs näkyykään kujan päässä?
En tyytynytkään ihan pieneen katseenvangitsijaan: ruukkuryhmän takaa korkeuksiin kurottelee usean metrin mittainen pihlajan oksa.
Katseenvangitsijan kohdalla varjokujan toisella puolella on uusi kantopuutarha-alue.
Ruukkuryhmästä osa on korotettu pölkkyjen avulla korkeammalle.
Pihlajan oksa on sahattu jo kevättalvella ja se pötkötteli maassa viime viikkoon asti. Nähtävästi oksia voi hyötää kukkaan niinkin.
Ohjaan koruköynnöksen kiipeämään oksaa myöten korkeuksiin.
Kevään risupunoskokeilu päätyi "pesäksi" murateille, jouluhavulle (valesypressi?) sekä lankaköynnökselle.
Ruusuliisat ja anopilta saatu hortensia kukkivat.
Toisella puolella kukkii kelta-apinankukka. Kuvan oikeassa alanurkassa kantopuutarhaa. Kurkataanpas sinnekin tarkemmin.
Kantopuutarhan keskiosaan on tulossa matalaa jaloangervoa peittämään lakastuva valkovuokko. Täälläkin on katseenvangitsija.
Keväällä tekemäni risulintu pääsi metsäiseen ympäristöön. Ennen sen kohdalla oli valtava vattupusikko, nyt mm. saniaisia ja lemmikkejä. Luonto saa rajoitetusti levittäytyä sinne, katsotaan mitä tulee.
Siirsin sinne muutaman metrin päästä pari valkoista lemmikkiä. Niitä onkin tänä vuonna ilmestynyt jostain kymmeniä tontin yhteen nurkkaan.
Kantopuutarhassa kasvaa myös jokin kellukka. Tämä on nyt se mysteerikellukka patiopenkistä. Se ei mielestäni sopinut sinne, mutta täällä metsäisemmässä ympäristössä se on enemmän omiensa seurassa.
Ja tässä vielä takapihan puolelta kuvattuna. Etualalla jaloangervo 'Ericaa', niiden keskellä varjoliljaa, penkin etureunassa varjokujalle päin tupastiarellaa, lilaa esikkoa sekä pieni jouluruusun siementaimi.
Kierretään takapihan kautta patiolle, johon on ilmestynyt myös jotain uutta.
Ensimmäinen istutus: taka-alalla korkeaksi kasvavaa pelargonia, vasemmalla edessä omassa ruukussaan valkoinen afrikansinisarja, joka aukaisee ensimmäisen kukkansa aivan lähiaikoina. Oikeassa etunurkassa muutama tuoksupielus.
Tänään valmistui myös kärhöseinämä patiopenkin päätyyn.
Nyt ruokaryhmä ei ole enää niin irrallinen elementti patiolla. Istutin kaksi kärhöä kiipeilemään: 'Hagley Hybridin' ja 'Multi Bluen'. Paikka on todella paahteinen, joten upotin niille myös kasteluputken (sininen pätkä kärhöjen vasemmalla puolella). Putken pää menee kärhöjen väliin, joten molemmat saavat vettä ja ravinteita.
Tässä olisi ollut oikein hyvä kuva muutama päivä sitten tekemääni loistokärhön istutuspostaukseen. 'Hagley Hybrid' oli täyttänyt vuodessa 35cm:n ruukun. Pikkuisen oli juurissa oikomista.
Juuristo sai sen verran ronskia käsittelyä, että piti vähän karsia lehtimassaa vastapainoksi. Kipeää teki katkoa yli metrin mittaisia nuppuisia versoja, mutta ei mahda mitään.
Etureunaan ajattelin istuttaa jotain matalaa maanpeittokasvia.
Etupihalta päin näyttää tältä. Liiterin edustalla ei ole kummitus, vaan harso on suojaamassa myskikurpitsan tainta paahteelta. Metsän reunassa kukkii komeimmillaan pihlaja, jonka tuoksu leijuu patiolla asti.
Nyt on tuotu salat julki. Mukavaa viikonloppua!

P.S. Hyönteishotellin kattoterassi on nyt avattu.
Tänä vuonna tarjolla on kääpiösamettikukkaa, lobeliaa ja tuoksupielusta. Muutama yksiökin on vapautunut edellisistä asukkaistaan, joten tervetuloa uudet ötökäiset!

30 kommenttia:

 1. Hyvä kun laitoit harson, minun kesäkurpitsoille kävi osalle köpelösti kun lähdin reissuun ja harso unohtui. Taimet paloivat auringossa. Kantopuutarha on upea! ja voi että miten tykkään miehesi tekemistä köynnöstuista, hienot ja toimivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän surkeilta näyttävät minunkin kurpitsani, eivät näytä nauttivan kuumuudesta, vaikka saavatkin vettä ja varjostusta. Kiitos! Minäkin pidän isännän työn jäljestä. Rakennelmista tuli juuri sellaiset, mitä halusinkin.

   Poista
 2. Hieno köynnösportti ja kärhöseinämä. Tuossa patiolla on ihana kahvia juodessa tai ruokaillessa ihastella kukkivia kärhöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kärhöseinämä tuo myös pikkuisen näkö- ja tuulensuojaa patiolle ja varjostaa samalla patiopenkkiä aamupäivän auringonpaahteelta, joten ehkä kasvitkin viihtyvät nyt paremmin. Ovathan ne kyllä keskipäivästä eteenpäin suorassa auringonpaisteessa, mutta pitää valikoida siihen istutettavat kasvit sen mukaan. Kukkivat kärhöt heti pöydän vieressä on kyllä sen paras puoli :)

   Poista
 3. Kantopuutarhasi on niin hieno risulintuineen.Minäkin tein kantopuutarhan metsätontillemme,mutta risulintu puuttuu,kantoja kyllä piisaa ja muita oksia ja risuja.Istutuksia tein ostotaimista(revontuliatsalea ja japanin kärhö).Mustikka ja kanerva siinä kasvaakin luonnostaan.Kantoja toin metsästä,jotta asetelma näyttäisi luonnollisemmalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuskin minullakaan enää ensi vuonna on tuota risulintua, sillä se on tehty kokonaan risuista ilman rautalangan pätkääkään. Ei voi olla kovin pitkäikäinen, vaikka nyt onkin tukevan oloinen. Kantopuutarhasi kuulostaa ihastuttavalta; atsalea ja kärhö mustikan ja kanervan kanssa. Mustikan toivon leviävän omaankin kantopuutarhaani, sillä niitä kasvaa pieniä mättäitä tuossa lähistöllä.

   Poista
 4. Vau! Upea köynnöskaari ja seinämäjuttu, ja kantopuutarha on aivan ihana! Kellukka sopii sinne kuin nenä päähän. Hyönteishotellin kattoterassi :-) ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tänä vuonna hyönteishotellin kattoterassin kasvivalikoima on ehkä vähän paremmin valittu kuin viime vuonna, jolloin kehäkukat ja korkeat samettikukat kaatuilivat mikä minnekin ja joku katkoi kesäharsot :D

   Poista
 5. Tuo kantopuutarha on kyllä kiva. Kantturakasalle pitäs meijänkin männä! Hienot on köynnöskaari ja kärhöseinämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olisin halunnut oikein järeän juurakon, mutta niitä ei ollut tarjolla. Onneksi oli noita oikeita kantoja pari oksien ja pienempien juurakoiden lisäksi.

   Poista
 6. Hyviä juttuja on pihaasi tullut! Tuo portti on ihana! Tykkään porteista. Minulla on metsäpuutarhassa vähän sinun kantopuutarhasi ideaa.

  VastaaPoista
 7. Voi että miten upeita juttuja olette tehneet! Kaariportti ja kärhöseinämä on täydellinen! Kiitos kun esittelit! Hei nyt äkkiä vielä kärhöjen juurella maanpeittokasvi kun ne pitävät siitä, ettei aurinko paista juurelle? Nauroin noiden naapureiden arvailuille, hauska :D Nyt tuosta kujanteesta tuli jännittävä ja kaunis. Ihanaa kesää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tähän hätään ei ole vielä sopivaa aluskasvia, mutta laitan paksulti ruohosilppua katteeksi, kunhan isäntä leikkaa nurmikon seuraavan kerran. Kyllä sekin viilentää maata aika hyvin. Meillä on mukavat ja huumorintajuiset naapurit :) Ongelmapaikasta tulee koko ajan parempi kun kasvit ottavat tilansa. Nyt aidan takana oleva ryteikkö ei pistä silmään kun kujanteella on kaikanlaista katsottavaa. Ihanaa kesää!

   Poista
 8. Siistiä jälkeä, komeat rakennelmat olette tehneet! Kärhöseinämä tulee olemaan upea, kun kesä etenee ja kärhösi innostuvat kukkimaan. Paljon olette saaneet helteistä huolimatta aikaiseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Luulen, että 'Multi Blue' jurottaa jonkun aikaa samalla lailla mitä se teki viime kesänä ruukutuksen yhteydessä. Juuristokaan ei ollut mitenkään mahdottoman isokokoinen. 'Hagley Hybrid' sen sijaan varmaan kukkii jo pian komeasti.

   Poista
 9. Kärhöportti ja -seinä ovat hienoja, yksinkertaisia ja selkeitä. Noista voisi ottaa mallia itsellekin!<3
  Hieno kantopuutarhan alku! Omani on vasta vaiheissaan: yksi projekti ja sitten pääsee keskittymään kantoprojektiin. Oli kiva nähdä sinun projektisi tulos.:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mallia saa ottaa ihan vapaasti :) Mielenkiintoista nähdä sitten aikanaan sinunkin kantoprojektisi.

   Poista
 10. Kantopuutrhasi on tosi hieno ja aina vain paranee kasvien myötä. Kellukkakin löysi sopivan paikan (=mysteerikasvisi).
  Köynnöstuet ja portti ovat myös hienoja ja erittäin siististi toteutettuja. Heti alkoi päässä hyrräämään, josko vastaavan portin saisi alapihalle. Kunhan Ukkokulta saa kompostikehikon rakennettua, taitaa seuraava projekti jo häntä odotella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Isäntä tekee huolellista työtä aina kun saan hänet innostumaan rakentelusta. Meillä on puutarhakomposti vielä vähän kesken, mutta eiköhän sekin tässä kesän mittaan valmistu.

   Poista
 11. Hienoja uusia elementtejä olette puutarhaan ahkeroineet. Pidän noista kaikista kovasti, ja vielä kerran pitää kehua, miten hienolta uusi pationne näyttää. Kantopuutarhasi on todella kaunis, ja risulintu sopii sinne täydellisesti. Samoin kellukka, joka on juurien välissä kuin kotonaan (niin kuin tietysti onkin :) ) Ötökkähotellisi on ihana, minulla on vielä omani rakentamatta. Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Patiolla ollaan vietetty jo monta kivaa hetkeä. Kyllä kannatti, vaikka olihan siinä urakkaa kerrakseen. Ötökkähotellissa ei ole vielä kovin paljoa vilskettä ollut, mutta muistaakseni viime kesänäkin siinä alkoi näkyä enemmän elämää vasta myöhemmin kesällä. Mukavaa sunnuntai-iltaa sinullekin!

   Poista
 12. kivoja projekteja teillä valmistunut! kantopenkki hauska. tykkään myös ojakellukasta, meillä sitä kasvaa terijoensalavan alla olevassa varjopenkissä kompostialueella. tänä keväänä laitoin ekaa kertaa myös putket juurialueelle istuttamilleni kärhöille. luin muistaakseni Puutarhalehdestä kärhöjen oikeaoppisesta istuttammista ja päätin kokeilla.
  oletko suunnitellut pihanne laattapolkujen väliin nurmikkoa vai perennoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mysteerikellukkani on siis kuitenkin ihan tavallinen ojakellukka? Vähän sitä olen alkanut jo epäillä, mutten ollut varma, sillä sain sen ystävältäni pikkutaimena eikä hän muistanut lajiketta. Hän kuitenkin sanoi, että hänen kellukkansa terälehdet tulevat enemmän ulos. Jostain on varmaan tullut ystäväni jalostettujen kellukoiden sekaan ojakellukan siementaimi, joka sitten päätyi minulle. No, on se silti ihan hauska kasvi tuossa ympäristössä. Laattapolkujen väleihin tulee pensaita ja perennoja. Jotain siellä jo kasvaakin, mutta paljon on vielä tyhjää.

   Poista
 13. Pajon hyviä ideoita. Hyönteishotelli kattoterasseineen on tosi kiva. Kurpitsan ja kesäkurpitsan taimet kasvoivat alusta asti kasvihuoneessa (pidän ovia auki lämpimällä), joten tuttuivat aurinkoon ja paahteeseen siinä samalla. Jos näin ei ole ollut, niin harso tai varjoinen paikka tosiaan välttämätön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minun kurpitsani tottuivat varmasti lämpimään, sillä olivat eteisessä, mutta suora auringon paahde oli niille uutta. Kolmiopenkissä olikin hellepäivinä aika ankarat olosuhteet niinä hetkinä kun aurinko porotti sinne suoraan. Loppukesällä varjostavaa kasvillisuutta on jo sen verran, että kurpitsatkin varmasti pärjäävät paremmin.

   Poista
 14. Ihanat salaisuudet postasitkin. Portti on aivan ihana ja hyönteishotelli mainio samalla ihan koriste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kukkalaatikko piristää hyönteishotellin ilmettä kivasti.

   Poista
 15. Aika mielenkiintoinen idea on jättää puiden kannot ja somistaa niistä puutarha. Meillä on pihahommat käynnissä meidän pihalla ja minulle on tullut aikaisemmin vain mieleen vuokrata kantojyrsimet ja jyrsiä kannat pois. Tosi hauskan näköinen tämä tapa, mitä sinä olet käyttänyt, kiitos ideasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joskus kannot on pakko jyrsiä pois tieltä, mutta usein niistä voi saada todella hienon näköisiäkin katseenvangitsijoita kukkapenkkiin. Erilaisten eliöiden määrää lahoavat kannot lisäävät valtavasti. Kantopuutarhan taustalla näkyvät kannot ovat kunnan metsän puolella, joten niitä piti joko korostaa tai sitten peittää pois näkyvistä korkeammalla kasvillisuudella. Samasta syystä en voi istuttaa vapaasti kasveja niiden ympärille, vaan luotan siihen, että minulle mieluisat luonnonkasvit löytävät tiensä sinne. Vähän kuitenkin avitan istuttamalla sopivia kasveja (kuten lemmikkejä ja saniaisia) aivan tontin rajalle ja kitken vadelmia, valvatteja ja leskenlehtiä pois. Meillä on yksi vaahteran kanto todella hölmössä paikassa, mutta emme ole vaivautuneet sitä jyrsimään poiskaan. Neljän vuoden aikana sen ulkonäkö on muuttunut melkoisesti, kun erilaiset sienet ja käävät vuorollaan värittävät sen kylkiä. Sen päälle on kasvanut sammalta ja yksi puolukkakin. Satoa odotellaan tulevina vuosina :D

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!