sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Kellarin kuulumisia ja multahommia

Tänään koitti vihdoin se päivä, että pääsin raahaamaan ruukut pois kellarista. Ei siellä paljoa niitä ollutkaan: jalohortensia, kelta-apinankukka ja kolme prinsessaliljaa. Kaikki olivat jo alkaneet puskea versoa ja totta kai kirvat olivat osan niistä löytäneet. Isännän vapaapäivän ansiosta pääsin vaihtamaan mullat osalle eteisessä talvehtineista kukista sekä apinankukalle, jonka kasvuhalut yllättivät taas tänä vuonna. Sitä saa olla kurittamassa joka ikinen kevät ja silti se kasvaa ruukkunsa umpeen jo alkukesään mennessä!
Kelta-apinankukka ennen mullanvaihtoa.
Apinankukka käsittelyn jälkeen. Puolet kasvustosta lähti kompostiin.
Hortensia
Hortensia kasvatti viime kesänä yhden verson reilusti muita pidemmäksi. Lyhensin sen samanmittaiseksi muiden kanssa, katkaisin leikatun osan kahtia ja laitoin pätkät kokeeksi juurtumaan. En ole ennen kokeillut juurruttaa tätä, enkä oikeastaan tarvitse toista hortensiaa, mutta kun en vain raaskinut heittää roskiinkaan... Ehkä joku onnellinen saa sen lahjaksi, jos onnistun :)
Prinsessaliljatkin olivat jo alkaneet kasvattaa uutta versoa.
Prinsessat ja hortensia saavat totutella valoon jonkun aikaa ennen kuin vaihdan niille multaa. Ne ovat myös muista kasveista erillään niin kauan, että saan niistä kirvat hävitettyä. Mullanvaihdon lisäksi otin pari pistokasta pelargonista ja kylvin vihreää basilikaa. Edellisistä kylvöistä on itänyt punainen basilika ja herneet. Aiemmin kylvetyt timjami ja salvia ovat myös itäneet. Jännitettävää riittää siis vielä hetkeksi ja sitten pääseekin jo kylvämään lisää.

Toivon hartaasti, että kelit lämpenevät viimeistään siinä vaiheessa kun taimet ovat koulimiskokoisia, että saan ne eteiseen pois pikku puutarhureiden ulottuvilta. Muutama purkki (=15) mahtuu toistaiseksi olemaan keittiön työtasolla, mutta sitten olen pulassa, kun ruukkumäärä kasvaa! Miten te muut hallitsette taimirumban koulimisen ja ulos tai kasvihuoneeseen istuttamisen välillä?

6 kommenttia:

 1. Taimirumba hallitaan huonosti. Ei niille meinaa tilaa löytyä. Tänä vuonna ajattelin kokeilella että viesin kasvihuoneeseen jo aikaisessa vaiheissa joitan kestävämpiä taimia, kuten perennojen taimia. Sen näkee sitten kestävätkö ne pieninä vielä pakkasia, kun niitä kuitenkin todennäköisesti riittää öisin vähintään toukokuun loppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perennantaimet saattaakin kestää kesäkukkia paremmin kylmää. Styrox-laatikoilla ja harsoilla voi myös suojata pahimmilta pakkasilta. Toivotaan kuitenkin aurinkoista ja lämpötilojen suhteen tasaista kevättä.

   Poista
 2. Hei löysin tieni sinun blogiisi. Minulla on kellarissa varmaan 6 hortensian ruukkuja . Ne on kyllä kukkineet uudestaan paitsi viimevuonna. Prinsessa linjat on ihania minulla talvehti kerran rivarissa ja seuraavana vuonna se oli tosi komea . Silloin meillä ei ollut vielä mökkiä eikä kellaria. Ostan tänä vuonna uuden ja yritän talvettaa mökillä. Selailin blogiasi ja minulla on levisiat kyllä säilyneet yli talven . Mukavia istutuksia jo olet saanut aikaan .Mutta aina ei tiedä mitä talvi tekee ja tuo tullessaan. Minulla on myös puutarha blogi mutta talvella kun puutarha hiljenee niin postaan käsitöistä,sisustusta, leivontaa ja kukka-asetelmia. Käy kurkkaamassa minunkin blogiani jos vaikka kiinnostaisi jatkossakin.
  -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiva kun löysit tänne :) Prinsessat on tosi ihania ja mielestäni helppojakin. Erityisesti levisian talvehtiminen jännittää, koska viime syksy oli niin sateinen ja täällä lumet tuli siihen sulaan, märkään maahan. Kivikkorinteeni kohdalle on kinostunut yli metrin verran lunta. Jos kevätkin on kovin sateinen, niin johan siinä lumpeetkin hukkuu, kun kinokset lähtee sulamaan :D Pitää käydä sinunkin blogiasi vilkaisemassa. Kiitos kommentista ja hyvää alkavaa kevättä!

   Poista
 3. Oli kiva löytää blogisi. Nuo hortenssia ruukut näyttää niin tutun näköisiltä kun itselläkin on niitä talvehtimispaikassa ja harmi kyllä ne alko tekeen liian aikaisin nuppuja, saapas nähä kukkiiko ne kesällä ollenkaan. Olen ottanut hortensioista pistokkaita ja saanut ne myös juufrtumaan, muuta hidasta se on ennenkuin niistä kukkivat pensaat tulee. hyvää kevään jatkoa sinulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna minun hortensiassani oli nuput jo maaliskuussa. Ensimmäiset kukat aukesivat kesäkuussa, mutta kyllä niitä riitti silti ihan syksyyn asti. Kylmä kesä toisaalta auttoi asiaa. Mukava kuulla, että hortensian pistokkaan voi saada juurtumaan. Hyvää kevään jatkoa sinullekin!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!