sunnuntai 28. heinäkuuta 2024

Vain kolme kuvaa kuukaudessa: heinäkuu

Nyt on vuorossa heinäkuun H-kuvat. Haaste on lähtöisin Kristiina K:n blogista. H:lla alkavia heinäkuuhun liittyviä sanoja kyllä keksi vaikka miten monta mutta helle, hiki ja heinänuha (ei onneksi vaivaa minua) olisivat olleet vähän haastavia ja ehkä myös epäesteettisiä kuvattavia. Hammaslääkärilläkin kävin mutta enpä halunnut häntäkään kuvata, vaikka tuskinpa nuorehko, huumorintajuisen oloinen miesoletettu sitä olisi pannut pahakseen. Puutarhasta sen sijaan löytyi tuoksu- eli HAJUHERNE. Lajike on 'Mammoth White' ja se kasvaa kasvimaan yrttilaatikon takareunassa papujen kaverina. Kukinta on vielä vähän vaisua mutta runsastumaan päin.

Toiseen kuvaan pääsi HYÖNTEISHOTELLI. Siitä ei olekaan tainnut olla kuvia koko kesänä. Ihan niin kova vilske siellä ei ole tänä vuonna käynyt kuin monena muuna vuonna, mutta ainakin kolme eri lajin hyönteistä siellä asustelee ja ahkerasti täyttää pesäkoloja. Tänä vuonna hyönteishotellin katolla ei olekaan iloisenkirjavia kesäkukkia, vaan lankaköynnöstä, jaloangervo 'Brautschleier' sekä siemenestä viime vuonna kasvatettu keijunkukka. Ja nyt kun muistelen, niin viime vuonnakin siellä taisi olla keijunkukkaa, jaloangervoa ja ehkä lobeliaakin. Jaloangervosta vain oli matala lajike 'Deutschland', jonka istutin talveksi maahan mutta en enää keväällä muistanut, mihin. Myöhemmin kesällä se sitten löytyikin varjokujalta lehtoimiköiden välistä.
Kolmanteen kuvaan pääsi HERÄNNYT. Loistokärhö 'Jan Pawel II' ilmestyi vihdoin esiin ja näyttäisi nousevan jopa kahden verson voimin. Kovasti sitä jo ehdittiin kaipaillakin. Enää kuusi kärhöä unten mailla. Jos ne vielä tämän kesän aikana päättävät heräillä, niin taidanpa tavoistani poiketen suojailla niitä vähintään lehtikasoilla talveksi. Eivät ottaisi ressukat vielä pahemmin takkiin talvesta.
Vähän viime hetkille jäi taas tämän haasteen toteutus, mutta onhan tässä vielä muutama päivä heinäkuuta jäljellä.

16 kommenttia:

  1. Hyvinhän tässä ehti, heinäkuuta on vielä pitkään, vastahan se alkoi ;-)
    Ihanaa, että kärhö nousee noin reippaana! Toivottavasti ne muutkin. Varmaan hyvä ajatus suojata näitä myöhäisiä, niillä on vähäiset ravintovarastot ehkä juurakossa vielä silloin, kun talvi tulee. Kamala ajatus! On tässä vielä kuukausia siihen. Huoh, olisipa kevät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan vasta tosiaan vaihtui heinäkuuksi ja nyt kuukausi on jo lopussa. Mihin se aika oikein menee? Täällä ei ole kunnollista kasvukautta kuin reilu kuukausi jäljellä. Ekat hallayötkin saattavat yllättää jo elokuussa, vaikka normaalisti meneekin syyskuun puolelle. Onneksi niiden jälkeen voi olla vielä pitkäänkin hyvää keliä. Toivotaan, että tänä vuonna olisi aurinkoinen syksy ja sopivasti kylmää ennen talvea, jotta kaikki osaisivat tuleentua ajoissa.

      Poista
  2. Hyönteishotellinne on oikea luxus-paikka pörriäisille. Aitoa Hiidenkivi-designia.
    Jan Pawel II:n herääminen luo uskoa, että ne toisetkin sieltä nousevat. Huomasin parissa kärhössä runsaasti ruskeita lehtiä ja toisesta kokonaan ruskeaksi menneen pitkän verson. Ettei vain olisi lakastumistautia. Leikkasin ruskeat osat pois. Toisaalta säätkin ovat olleet haastavat, kun lämmöstä huolimatta on todella kosteaa ja rankkasateita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Designia hyvinkin!
      Melkein jo toivoisin, että muut kärhöt nousisivat vasta ensi keväänä. Niin vähiin alkaa tämän vuoden kasvukausi jo käydä. Runsaat sateet voivat varmaan aiheuttaa muitakin sienitauteja. Ruskeiden osien poistaminen on varmasti hyvä varotoimenpide.

      Poista
  3. Ihanat H-kuvat ja niin ajankohtaiset. Mullakin hajuherne vasta aloittelee kukintaansa. Ensi vuonna ehkä esikasvatan sisällä, tai ainakin kylvän aikaisemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä esikasvatin hajuherneet, mutta niiden hoito jäi vähän retuperälle jossain vaiheessa ja ne jurottivat pitkään. Onneksi lähtivät kuitenkin sen jälkeen hyvin kasvamaan.

      Poista
  4. Hienoa, että kärhö heräsi. Hieno katto hyönteishotellilla.

    VastaaPoista
  5. Voi miten kaunis ja hieno hyönteishotelli!

    VastaaPoista
  6. Hieno hyönteishotelli 😄 tuommoisen voisi itsekin väsäillä. Ja kiva että kärhöt ovat edelleen elossa 😊 jospa ne selviäisivät paremmin ensi talvesta. Itsekin varmaan koittaisin suojata, jos omani olisivat noin talvesta itseensä ottaneet 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Saa ottaa mallia hotellista. Kuudesta muusta kärhöstä nyt ei vielä tiedä, mutta jospa nekin viimeistään ensi vuonna heräilisivät.

      Poista
  7. Ihastuttava hajuherne, tykkään. Itselläni eivät hajuherneet siemenet edes itäneet. Hyöteishotelli on ihan ***** hotelli. Taitaa olla hyvin varattuja huoneistot?
    Kärhökin ehti enen syksyä mullasta ylös, ehtiikö saada kukkasensa auki?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minullakaan itänyt kuin puolet kylvämistäni siemenistä. Hetki meni tajuta, että hyönteishotelli taisikin saada tähtiluokituksen eikä haukkuja :D Kyllä siellä asukkaita on ihan hyvin.
      En usko, että 'Jan Pawel II' ehtii näillä korkeuksilla enää kukkia tänä vuonna. Tuskin edes annan sille sellaista mahdollisuutta, vaan nippaisen latvat poikki ennen kuin nuppuja alkaa kehittyä. Pitää nyt ensin vähän seurata, kuinka nopeasti se on päättänyt pituutta kasvaa. "Janne" on aika rotevakasvuinen kärhö, joten se saattaa hyvinkin venähtää metrin viikossa sille päälle sattuessaan.

      Poista
  8. Onpa teillä hulppea hyönteishotelli! Hyvä, että Pawel tuli esiin kertomaan, että hengissä ollaan! Ensi kesänä on sitten kukinnan vuoro!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan sillä kokoa. Toivon kovasti, että 'Jan Pawel II' olisi edes lähes entisellään ensi vuonna.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!