sunnuntai 21. heinäkuuta 2024

Kesän eka kärhökatselmus

Tätä postausta olen odottanut kuin kärhöjä nousevaksi. Ei täällä mitään kärhöjuhlia vielä vietetä eikä varmaankaan koko kesänä, mutta sainpahan raavittua vihdoin kärhökuvia peräti kokonaisen postauksen verran. Aloitetaan kierros aurinkopenkistä, jossa tiukukärhö 'Arabella' on kukkinut hetken aikaa. Se alkaa näyttää jo melko runsaalta, vaikka ei vielä olekaan ihan komeimmillaan.
Kukkia kiven kupeessa.
Toisella puolella kukat lepäilevät tarhakeijunkukka 'Hansin' lehtien päällä.
Laitoin 'Arabellan' ympärille taas tänä vuonna haaraisia oksia ringiksi. Kärhö nousee alkukesällä risujen keskeltä tornina ylöspäin ja kaartuu versojen pidentyessä sivuille. Oksanhaarat ohjaavat osan kärhönversoista sivuille alempaa ja osan korkeammalta, jolloin kärhö vaikuttaa tuuheammalta mitä se tänä vuonna onkaan. Oksien avulla myös kukkiva osuus kärhöstä pysyy paremmin edes muutaman neliömetrin alueella ja osa kukistakin nousee samalla korkeammalle kuin silloin, jos kärhöllä ei olisi minkäänlaista tukea.
Koko komeus on levällään vähän joka suuntaan.
Lähdetään seuraavaksi takapihan suuntaan. Matkan varrella on loistokärhö 'Warszawska Nike', joka on kiukutellut jo muutaman vuoden. Luulen, että sen ensimmäisenä talvena vesimyyrä kävi maistelemassa sen juuristoa; tunneli kun kulki ihan siitä läheltä. Toinen talvi meni hyvin ja kärhö kasvoi ensimmäistä vuotta paremmin, vaikka ei sitäkään kovin loisteliaaksi suoritukseksi voinut kutsua. Nyt oli taas huono vuosi ja Nike-ressukka on yhtä pieni kuin istutuskesänään. No, onneksi vieressä loistokärhö 'Proteus' kasvaa paremmin. Se ei ihan vielä kuki, mutta nuppuja on jo monta.
Loistokärhö 'Warszawska Nike'.
Nuotiopaikalla mantsuriankärhö aloittelee.
Nyt ollaan nuotiopaikalla, eli siis takapihalla. Mantsuriankärhö on kasvanut kohisten ja täyttänyt koko seinäkkeensä. Nuppujakin on valtavasti ja siellä sun täällä on jo muutamia kukkia aukikin. Kohta se loistaa valkoisena kumpupilvenä kuusikkoa vasten. Reipas kasvuvoima tuli kuin tilauksesta, sillä mantsurialaisen suloinen kaveri 'Diamond Ball' ei ole herännyt. Nuotiopaikalla on muutenkin kovin autiota, sillä toisen seinäkkeen 'Madame Julia Correvon' nukkuu ja kolmannen seinäkkeen 'Miss Bateman' ehti vain puolimetriseksi ennen kuin alkoi nuokuttaa latvaansa. Luulen, että syynä on juuriston ja versojen epäsuhta, sillä 'Miss Bateman' ei ollut kovin iso, kun viime kesänä sen istutin. Katkaisin varuilta kaikki latvat, jotta pituuskasvua ei tulisi hetkeen lisää ja kärhö saisi aikaa kasvatella juuristoa. Jatketaan kierrosta eteenpäin seuraavia kukkijoita kohti. Huomatkaa monikkomuoto!
Pation luona kukkii jo kaksi loistokärhöä yhtä aikaa ja vielä samassa tuessakin.
Ensimmäistä kukkaansa raottelee tässä CORINNE ('Evipo063').
CORINNE ja Kaiser tarvitsisivat jo vähän asiallisemman tuen, vaikka hyvinhän nuo oksat ja naru asiansa ajavat eikä niitä enää tässä vaiheessa paljoa näy. Luulin jostain syystä, että nuo kärhöt olisivat jotenkin oikukkaita, mikä on ollut niin väärä luulo kuin olla ja voi. Aika luotettavilta tuntuvat kumpikin, vaikka CORINNESTA ei olekaan kuin parin vuoden kokemus. 'Kaiser' on kerrannaiskukkaiseksi kärhöksi talvehtinut oikein hyvin, vaikka sen kukat olisivatkin täysin kerrottuja, jos vanhat versot talvehtisivat onnistuneesti. Saman kesän versoihin tulevien kukkien keskus on hauska piikkipallo ja nyt kun kärhö on jo kolmatta (?) kesää maassa, kukkien kokokin on vähän kasvanut.
'Kaiser' on kukkinut jo useamman päivän.
Pation luona kukkivat tällä hetkellä lisäksi ruukuissa loistokärhö SAMARITAN JO ('Evipo075') sekä viinikärhö 'Venosa Violacea'. Kumpikin on heinäkuun aikana näkynyt blogissa eikä ole sen kummemmaksi muuttunut, joten jätin ne pois tästä jutusta. Pation seinäkkeessä 'Multi Blue' teki yhden kukkanupun 20cm:n korkuiseen versoon mutta röyhkeästi nappasin nupun pois. Keskittyköön sekin kärhö kukkimisen sijaan voimien keruuseen tämän kesän. Komealla kukkatykityksellä käytännössä joka kesä ihastuttanut 'Voluceau' lähti vähän vaisusti ja hyvin myöhään kasvuun. Vihdoin sekin on venynyt metrin mittaiseksi ja nuppujakin näytti jo olevan näkyvissä. Kukkia ei varmasti tule olemaan tänä kesänä sadoittain mutta ehkä kymmenittäin kuitenkin kunhan kärhö vain pääsee alkuun.
Kärhökaaripenkissä ranskantulikukkien kaverina kukkii 'Omoshiro'
Jos moni kärhö kärsi suuresti viime talvesta, niin (mantsuriankärhön lisäksi) 'Omoshiro ja kaverinsa tarhaviinikärhö 'Krakowiak' selvisivät upeasti. Kumpikin lähti keväällä reippaina ja viime kesää runsaampina kasvuun ja 'Omoshiro' on kukkinutkin ihan mukavasti. Kukinta alkoi hitusen myöhempään ja versot jäivät lyhyemmiksi mutta olen sen kasvuun ihan tyytyväinen. 'Krakowiak' paikkaa pituuskasvua kipuamalla tuen huippua kohti. Kuvakulma on hieman kummallinen, sillä 'Omoshiron' kukat piilottelevat poikkeuksellisen korkeaksi kasvaneen pionin takana ja halusin saada mahdollisimman paljon kukkia samaan kuvaan näkyviin. Tulihan tuosta kuitenkin kuvan sommitteluun jännittävä linja kulmasta kulmaan...
Kärhökaaripenkkiä laajemmin. 'Omoshirosta' näkyy paria kukkaa vihreän keskellä, 'Beautiful Bride' kukkii pienesti etualalla olevan 'Blekitny Aniolin' takana.
Kärhöportti on tänä vuonna kovin vaatimattoman näköinen, kun kuudesta kärhöstä kolme nukkuu ja loput on vain puolet normaalista koostaan. Kaiken lisäksi kaikki nukkuvat ovat samalla puolen porttia. Hereillä olevista 'Justassa' ja 'The Presidentissä' on jonkun verran nuppuja, PRINCESS KATE vielä kasvattelee versojaan. Viime kesän istutuksista 'Beautiful Bride' teki jo kesäkuussa vanhan verson voimin yhden ison kukan ja toisen pikkuruisen, mutta on nyt innostunut kukkimaan tämän kesän versoilla. Sen kukat ovat valtavan suuret ja puhtaan valkoiset. Paino sanalla valtava; näin nuorella kärhölläkin kukan halkaisija lähentelee jo 20 senttiä kun yleensä ensimmäisinä kesinä kärhöjen kukat jäävät pikkuisen normaalia pienemmiksi. Paljonkohan se on muutaman vuoden päästä, kun "morsmaikulla" on kunnolla voimaa kasvaa? Sen kaveri JOSEPHINE ('Evijohill') on valitettavasti yksi nukkuvista kärhöistä.
'Beautiful Briden' kukka jos mikä on iso jopa loistokärhöksi.
'Blekitny Aniol' on tänä kesänä istutettu. Taustalla hyönteishotellin vehreä kattopuutarha.
Kauppanimeltään BLUE ANGEL eli 'Blekitny Aniol' talvehti kellarissa viime talven yli. Sillä on kaverina valkoinen 'Destiny', joka on toistaiseksi tainnut keskittyä enemmän juurtumiseen kuin nuppujen tekemiseen. Aikaisen kasvuunlähdön ansiosta 'Blekitny Aniol' ehti hienosti kukkaan yhtä aikaa jaloangervojen kanssa. Ehkä tulevina vuosina niiden kukinnat menevät ainoastaan hetken aikaa päällekkäin, mutta penkin reunassa on myös hieman myöhemmin kukinnan aloittavaa 'Halcyon'-kuunliljaa, jonka vaaleanlilat kukat ovat aika lähellä "enkelin" sävyä. Sama väri siis toistuu kahdella eri korkeudella.
"Enkelillä" on hörhelöiset terälehtien reunat.
Kärhökierros päättyi sinne mistä alkoikin: aurinkopenkkiin. 'Arabella' ja 'Elsa Späth' kasvavat reilun metrin päässä toisistaan mutta Elsa kurkkii aidan rakosista kivikkorinteen puolelle. Elsa on noussut uskollisesti joka vuosi mutta on ollut muuten vähän nihkeä kasvamaan ja kukkimaan. Tänä vuonna se selvästi pistää parastaan ja on kasvanut reippaasti usean verson voimin. Kukintakin toivon mukaan tulee olemaan runsain tähän asti.
Päivän kärhönä on 'Elsa Späth', jonka kukat ovat yhtä suuret kuin 'Beautiful Bridella'.
Ihan viittä vaille avonaisia kukkia on jo muutamassa kärhössä, joten loppukesän kärhökausi on meilläkin nyt hyvin käynnissä.

18 kommenttia:

  1. Ihanaa, että on näinkin monta kärhöä ja lisää tulossa. Toivottavasti ne loputkin nousevat! En tiedä, voiko kärhö nousta vielä syyskesällä, vai meneekö se sitten automaattisesti ensi vuoteen.
    Onpa Corinne kaunis! Hurmaavat sävyt. Blekitny Aniol on myös ihanan hempeä, ostin sen viimein tänä keväänä ja se kukkii nyt isossa ruukussa istutuspaikkaa odotellessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko olla tyytyväinen siihen, että suurin osa on hengissä ja kukkii. Muistaakseni äidilläni joku kärhö nousi yhtenä vuonna vasta alkusyksystä. En ole kyllä varma, muistanko oikein. Miksei kärhö voisi nousta syksymmälläkin? Ehkä kuitenkin olisi parempi nousta sen verran ajoissa, että ehtii kerätä voimia talvehtimiseenkin.
      Corinne on kaunis minustakin. Kirjavakukkaisia minulla ei hirveästi olekaan, joten kärhö täydentää sopivasti valikoimaa.
      'Blekitny Aniol' sopiikin puutarhaasi mainiosti. Sillä on niin söpöt kukat eivätkä ne ole edes kovin suuria. Värikin on hyvin kaunis.

      Poista
  2. Ihania kärhöjä! Paljon itselleni ihan tuntemattomia nimiä. Warszawska Nikeä on meilläkin ja mielestäni sillä on ehdottomasti yksi hienoimmista väreistä kärhöillä.
    Kärhöt ovat kyllä hauskoja, koskaan ei tiedä millainen kasvu on kesäisin tulossa vai ilmestyykö ollenkaan. Mutta kaiken kaikkiaan upeita kasveja, joista löytyy jokaiseen makuun värimaailmaa ja kasvutapaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Warszawska Niken' sävy on todella hurmaava. Sitä on todella vaikea kuvata, meinaa tulla aina liian punaisena. Toinen yhtä samettinen ihanuus mutta eri sävyssä on 'Voluceau'.
      Tähän saakka yksikään kärhö ei ole meillä jäänyt nukkumaan, mistä pitää olla todella onnellinen. Tosin nyt sitten tuli nukkujia ihan korkojen kanssa. Toivottavasti nousevat ensi vuonna.

      Poista
  3. Moni on sentään hereillä, vaikka kasvu ja kukkiminen on vaatimattomampaa. Tämä ei selvästikään ole kärhöjen kesä. Tai sitten talvi ei ollut niille suosiollinen. Miten vaan, kunhan jaksaisivat sinnitellä hengissä. Toivotaan, että nyt nukkuvat pitävät vain välivuoden ja nousevat taas ensi keväänä pirteinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurin osa on hereillä edes jollain lailla ja onneksi muutama kukkii ihan kunnolla. Suurin syypää oli varmasti viime syksy ja talvi. Kasvukaudessa ei mielestäni ole ollut mitään sellaista, minkä olisi pitänyt kiusata kärhöjä. Minäkin toivon, että tämä on vain välivuosi eikä lopullinen menetys.

      Poista
  4. Kärhökatselmukset ovat aina kiinnostavia lukea. Haluaisin vielä jonkun kärhön hankkia - no, 3 on istutettuna suurempiin ruukkuihin odottamaan istutusta elokuun lopulla. Mutta jonkun kiinnostavan voisi hankkia näidenkin lisäksi.
    Menetykset on kai pakko hyväksyä, vaikka ne harmittavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on listalla vaikka kuinka monta kärhöä ja ruukussa maahan istuttamista odottamassa tällä hetkellä neljä. Osa kyllä jää kellariin vielä ensi talveksi mutta yhtä vähän mietin, pitäisikö se jo istuttaa maahan.
      Eilen muuten löysin ihan minimaalisen alun 'Jan Pawel II':sta, eli enää kuusi unten mailla. Ehkä osa niistäkin vielä herää piakkoin.

      Poista
  5. Sinulla on todella paljon erilaisia kärhöjä. Onneksi suurin osa selviää, vaikka kärhöjen kanssa voi olla aina välillä isojakin menetyksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä on kertynyt ihan mukavasti. Tämä olikin ensimmäinen vuosi, jolloin täällä jäi kärhöjä nukkumaan. Tosin nyt niitä on yksi vähemmän, kun löysin eilen 'Jan Pawel II':sta pienen verson alun. Pitkään sillä menikin herätä.

      Poista
  6. Ihanan paljon kärhöjä! Kaiserin väri on söpö pinkki, tuo taitaa päästä omalle hankintalistalleni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Kaiserissa' onkin aika herkku väri; sähäkkä mutta ei ihan silmiinpistävän räikeä. Sitä näkee ainakin täällä päin harvoin myynnissä mutta ehkä siellä etelämpänä on runsaammat valikoimat.

      Poista
  7. Onpa hienot kärhöt ja moni kukassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näihin aikoihin meillä on normaalistikin moni loppukesän kärhö kukassa. Nyt tuntuu, että olisi vähän myöhäisemmässä tai sitten se johtuu siitä, että eivät ole niin tuuheita kuin yleensä. Jospa ensi vuonna olisivat taas entisellään.

      Poista
  8. Kiva kärhö postaus vaikka kaikki eivät halua tulla esitetyksi 😄 .
    Minulla ei kovin montaa vielä olekkaan mutta kaikki on elossa ja kukintaakin on .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvinaisen ujoa sakkia tänä vuonna :D Kiva, että sinun kärhösi ovat tukevasti hengissä.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!