keskiviikko 17. heinäkuuta 2024

Satokuulumisia

Innostuneet avomaankurkut.
Edellisestä kasvimaapostauksesta alkaa olla kuukausi aikaa, joten laitetaanpa tilannepäivitystä nykyhetkestä. Ensin parhaat uutiset: etanoita tai kotiloita ei ole edelleenkään eksynyt kasvimaalle. Löysin viime viikolla kukkapenkkiä kitkiessäni yhden etanakiitäjäisen ja lapset löysivät alkukesästä etanahaiskiaisen (josta otettu kuva kaivettiin esille tunnistamista varten vasta äskettäin), joten vaikuttaa lupaavasti siltä, että luonto on päässyt tällä tontilla hyvään tasapainoon näissä nilviäisasioissa. Etanoita ja kotiloita löytyy silloin tällöin kukkapenkistä ja tontin laidan pusikoista, joten kuoriaisille riittää vielä evästä. Kukkapenkeissä etanaosasto ei vain saa niin paljoa tuhoa aikaiseksi kuin kasvimaalle eksyessään.
Rehevää on!
Tuholaisilta ei kuitenkaan voi ihan kokonaan välttyä: kaalikoita on paljon ja ne rei'ittävät ahkerasti lehtikaaleja ja nauriita. Oikein pölähdys käy, kun vähän ravistelee lehtiä ja koit lähtevät lentoon. Lehtikaaleja tuli istutettua niin paljon, että niistä riittää vähän koin toukillekin ja nauriin lehtiähän emme itse syö, niin joutavat olla houkutuskasveina. Ensimmäisen nauriin nostin viikko sitten syötäväksi. Ilmeisesti keväällä retiisejä vaivannut kaalikärpänen oli vähän maistellut nauristakin, mutta suurin osa juureksesta oli onneksi syömäkelpoista. Kirppojakin täältä löytyy. Ne ovat pesiytyneet vesikrasseihin, vaikka yritin hämätä niitä jättämällä sekä vesiheinät että kukkimaan innostuneet retiisinvarret kitkemättä. Ehkäpä jossain vaiheessa kirpat häipyvät ja saadaan maistella vesikrassiakin.
Salaattia, avomaankurkkua, lehtikaalia, sokerihernettä, vesikrassia... ja rikkaruohoja. On siellä yksi köynnöskrassikin.
Kutsun ylläolevan kuvan aluetta salaattinurkkaukseksi. Syykin on selvä: salaatin saa aikaiseksi vähemmistäkin aineksista. Ennen siinä oli maa-artisokkaa mutta ne kaivoin keväällä kokonaan pois. Ennen maanantain rankkasadetta kurkkujen vieressä kasvava melkein metrin korkuinen salaatti oli vielä komeasti pystyssä. Se alkoi tehdä kukkavartta ja kun tilaa ei tarvittu millekään muulle, annoin sen jäädä sillä ajatuksella, että saisin aikanaan omat salaatinsiemenet. Nurin kaatuneena se ei oikein silmää viehätä, mutta tulipahan kurkuille lisää tilaa kasvaa. Niiden kanssa vasta onkin ollut neuvottelemista, jotta osaavat lähteä ylöspäin. Matka on nimittäin suuntautunut hyvin sinnikkäästi kohti naapuria. Aloituskuvan kurkkurivistö on tuon kaiken lehtimassan seassa, joten pelkästä lehtien kasvattelusta kurkkuja ei totisesti voi syyttää. Satoa puskevat innokkaasti myös sokeriherneet. Palkoja on kerätty jo pariin otteeseen pakastimeen ja lisää tulee. Kovin makeita ne eivät kuitenkaan ole, joten tuoreena niitä ei ole juurikaan syöty. Ne on kasvatettu omista siemenistä, mikä varmaan vaikuttaa makuun. Ensi kesäksi pitää hankkia ostosiemenet.
Salaattinurkkaus on tynnyrin oikealla puolella. Nyt ollaan kasvimaan toisessa päässä. Yrttilaatikko jää selän taakse.
Yrttilaatikko jäi kuvaamatta mutta eipä siellä mitään jännää nyt näykään. Pelkkää vihreää vain eikä vielä hirmuisesti sitäkään, kun salkopavut eivät ole ehtineet täyttää seinäkettään. Hyvin ne kyllä ovat löytäneet tiensä oikeaan suuntaan. Talvesta selvinnyt oksa timjamista kukkii ja tämän vuoden taimet ovat kasvaneet hyvin. Näyttääkin lupaavasti siltä, että ensi talveksi saa taas ihan hyvin timjamia pakastimeen. Löysin alennusmyynneistä stevian, jonka istutin lavan keskelle. En ole vielä testannut sitä mihinkään mutta aikomus olisi jossain vaiheessa kesää kokeilla sillä makeuttamista. Vinkkejä otetaan mieluusti vastaan, jos jollekin sen käyttö on tuttua. Samassa lavassa kasvaa myös muutama kaurajuuri, salviaa, ranskanrakuunaa, kahta erilaista papua, tuoksuherneitä sekä yksi köynnöskrassi. Sitruunamelissa ei talvesta selvinnyt enkä ostanut uutta.
Lehtikaalit ovat melkein hätää kärsimässä 'Evakko'-tomaatin kanssa. Kyssäkaalit näyttävät mahtuvan sekaan paremmin.
Tomaatti näyttää viihtyvän vallan mainiosti myös kasvulavassa. 'Evakko' on suorastaan villiintynyt. Sillä on aika tukevan oloinen runko mutta siinä vaiheessa kun raakileet alkoivat kasvaa ja pensaassa oli monta haaraa vähän joka suuntaan, sille piti laittaa lisätukea. Ajattelin tomaatin hämäävän edes vähän kaalien tuholaisia mutta ei näytä toimivan. Laitetaan siis tuleville vuosille muistiin, että tomaatin seuraksi vähän matalampia kavereita. Kylvin lavaan myös palsternakkaa mutta niistä on itänyt vain yksi eikä sekään ole muutamaa senttiä korkeampi. Jos ne olisivat itäneet paremmin, olisin karsinut sekä tomaatista että lehtikaaleista alalehtiä pois. Lehtikaalien alalehtiä onkin jo kerätty jonkun verran syötäväksi ja kyssäkaaleista otettu pari syötäväksi. Loputkin kyssät saa pian kerätä pois, jolloin lavan reunaan saattaisi mahtua vaikka pieni salaattikylvös.
Kaalikoit ovat löytäneet kyssäkaalienkin lehdet mutta syötävät osat ovat virheettömiä.
Tomaattien ja avomaankurkkujen satokausi on myös aloitettu. Ensimmäisenä kypsyi kaupasta valmiina amppelina ostettu tomaatti 'Verino' ja heti sen perään 'Maskotka'. Kummastakin on syöty jo monta tomaattia. Kolmanneksi nopein oli tänä vuonna 'Cereza Amarilla'. Ensimmäinen 'Tumbling Tom Red' punertaa myös, joten se lienee neljänneksi nopein. Kaikkien kehuma 'Vilma' on kyllä kasvanut komeasti ja tehnyt aika hyvän määrän raakileita mutta ne ovat vielä ihan pieniä eikä niissä ole minkäänlaista merkkiä kypsymisestä. Kasvutapa sillä on oikein hyvä; tanakka ja kompakti. Aivan toista maata kuin 'Maskotkalla'.
'Verino' amppelissa ja 'Maskotka' parvekelaatikossa.
Parvekelaatikkoon pötkölleen istutettu 'Maskotka' on kasvanut oikein komeasti kahteen suuntaan. Rehu on selvästi päättänyt valloittaa koko seinätilan. Pääverso lähti jo alkujaan suuntautumaan suoraan sivulle ja siitä alaspäin. Olen virittänyt sille tukinaruja, jotta painava verso ei napsahtaisi poikki sadon ja lehtimassan painosta. Tyveltä lähtenyt toinen verso taas haluaa kasvaa suoraan ylöspäin ja tietty tarvitsee sekin tukemista. Pienemmät sivuhaarat ovat onneksi pysyneetkin lyhyinä ja tehneet oikein mukavasti raakileita. Maassa olevaan ruukkuun istutettu 'Maskotka' on jäänyt paljon pienemmäksi ja meinaa retkottaa tuista huolimatta. Vihdoin siis löytyi 'Maskotkalle' sopiva kasvatustapa: tuettuna vaakatasoon tai alaviistoon.
Ensimmäiset rasiaan kerätyt mansikat. Kädessä tomaatteja (kelt. 'Cereza Amarilla', isommat pun. 'Maskotka' ja pienemmät 'Verino').
Muissa ruukuissa näyttää myös hyvälle. Rosmariini kasvaa rehottaa, samoin basilikat. Basilikaa ja sitruunabasilikaa olen pakastanut jo monta rasiaa ja niitä on saanut kerätä huoleti myös ruuanlaittoon. Chili 'Hungarian Yellow Wax Hot' ja paprika 'Lombardo' tekevät oikein lupaavasti satoa. Kummassakin on vielä jokunen kukka jäljellä mutta kävisiköhän kerrankin niin, että suurin osa sadosta ehtii kypsyä ulkona? Aiempina vuosina niiden kukinta on alkanut melko myöhään, joten ulkona on loppunut kasvukausi kesken ennen kuin pääsato on kypsynyt. Chilin hedelmät näkee pitkän matkan päähän mutta 'Lombardon' satoa joutuu etsimään tuuhean lehdistön seasta. Raakileita on kuitenkin paljon, vaikka niitä ei kuvassa juurikaan näy. Samettikukkakin on hautautunut lehtien alle.
Chili 'Hungarian Yellow Wax Hot' vasemmalla ja paprika 'Lombardo' oikealla.
Jos ehditte ihmetellä kummallisia harsoviritelmiä ja kahden parvekelaatikon edessä olevaa pitsiverhoa, niin ne ovat olleet varjostamassa ruukkuja aurinkoisina päivinä. Tummat ruukut kuumenevat helposti liikaa, jolloin juurten toiminta kärsii. Harso auttaa siihen ongelmaan ja kasvit pysyvät virkeämpinä, vaikka aurinko porottaisi suoraan lehdille. Vettäkin kuluu vähemmän kun sitä ei haihdu suoraan mullasta. Nyt peitteet repsottavat paikoitellen, sillä tuuli on temponut niitä irti enkä ole viitsinyt pilvisinä päivinä käydä kiinnittämässä niitä takaisin.
Vanha risumatto varjostaa jälkikompostorin kylkeä.
Jälkikompostorissa kasvavat avomaankurkut ja kesäkurpitsa ovat viihtyneet tänä kesänä todella hyvin. Risumatto on pitänyt mullan sopivan viileänä ja tasakosteana, joten myöskään muurahaiset eivät ole alkaneet pesiä mullassa. Koko kesän ensimmäinen avomaankurkku kerättiin juuri jälkikompostorista ja kohta saa ottaa ensimmäisen kesäkurpitsankin syötäväksi. Kesän uusi kokeilu, hokkaidokurpitsa, kasvaa autotallin päädyssä raudoitusverkkoa pitkin. Reviiri on vallattu ja matka näyttää jatkuvan sekä ilmojen halki nurkan ympäri että maata pitkin johonkin.
Hokkaidokurpitsan maailmanvaltaus on alkanut.
Päivän kärhönä on hokkaidokurpitsan taustalla risuhäkkyrässä kiipeilevä loistokärhö 'Blekitny Aniol'.
Lopuksi täysin asiaan liittymätön menovinkki. Ajelimme isännän kanssa sunnuntaina Maaningalle Vätysteatterin komediaesitystä katsomaan. Täytyy sanoa, että ei menneet lippurahat hukkaan. Kun leskirouvan makuukamarin lattia pitää uusia ja menossa on mukana niin ammattivaras, perintöä kärsimättömästi odotteleva vävypoika kuin leskirouvan 20 vuotta sitten kuollut aviomieskin, niin melkoisen sopan ainekset ovat kasassa. Onneksi rouvan hyppysissä pysyy isompikin kimppu ohjaksia. 
Kesäteatterin ystäville menovinkki.
Käykeehän kahtomassa, jos lähialueilla ajeletta!

18 kommenttia:

  1. Sinulla on niin ihanat monilajiset viljelylaatikot! Kaalin (kaalilaatikon, heh) suhteen minulla on sellainen vinkki, että tilli näyttää toimivan aika hyvin kaalin tuholaisten hämäämisessä. Minulla on nimittäin itsekseen kylväytynyttä tilliä samassa ruudussa, johon kylvin palmukaalia. Kaalissa on toki reikiä, mutta ei ollenkaan niin pahasti kuin niinä aiempina vuosina, jolloin olen sitä kylvänyt. Kaaliperhosten runsauden takia olen jättänyt kaalit kokonaan pois monena vuonna. Saa nähdä, kuinka nyt tulee satoa, melko hitaasti ovat kyllä kasvaneet.
    Meillä satoi taas viime yönä! Ihan ihmeellinen tällainen tasasateinen kesä. Yhdessä vaiheessa oli parin viikon tauko kesäkuussa, mutta muuten on tullut vettä kerran viikossa tai peräti kaksi kertaa! Alkukesällä ruukkuun istutettu rosmariinikin on edelleen ihan vihreä.
    Hauska tuo pitsiverho, vähän sen tarkoitusta kyllä mietin :-D
    Näytelmä kuulostaa hyvin hauskalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä kylvää ensi kesänä tilliä kaalikasvien sekaan. Kiitos vinkistä!
      Onpa eriskummallinen kesä kun teillekin riittää vettä. Hyvä homma, jokainen pisara teille on pois meiltä. Houkuttelepa seuraavan parin päivän sateetkin sinne suunnalle. En nimittäin ehtinyt tyhjentää tänään sadevesitynnyreitä. Tai oikeastaan voit saada vaikka seuraavan kahden viikon sateet, en kaipaa niitä ollenkaan.
      Pitsiverho oli aika passelin mittainen varjostin kahdelle pitkälle parvekelaatikolle. Pysyi paremmin paikoillaankin kuin harsot.

      Poista
  2. Kaalikoiden vuoksi jätin tänä vuonna kaalit kokonaan kylvämättä. Täytyypä kokeilla seuraavaksi tuota Sailan kommentissaan mainitsemaa tilli-vinkkiä.
    Mahtava määrä avomaankurkkuja kypsymässä. Mansikatkin ovat ehjiä ja kauniita, parasta A-luokkaa. Itse kasvatettu maistuu niin hyvältä. Sen lisäksi kasvimaa tuo kesään monenlaista kaunista katseltavaa. Kyssäkaalikin upea väriltään. Hyvä, että siitä on syöty vain lehtiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla oli kaalien siemeniä reilusti yli oman tarpeen, joten tuli sitten kylvettyä niitä enemmän kuin oli tarkoitus. Onneksi niihin ei ole toistaiseksi iskenyt muita tuholaisia. Luin jostain, että violetin sävyiset kaalit eivät olisi ihan ensimmäisenä tuholaisten ruokalistalla, jos vihreääkin on tarjolla. Toistaiseksi näyttää pitävän paikkansa.
      Kohta saa tehdä ison satsin maustekurkkuja. Otin jo isoimmat tuosta ryppäästä syötäväksi mutta loput saavat vielä kasvaa pari päivää. Mansikoista osa on mennyt ilmeisesti ampiaisten tai jonkun muun otuksen suihin mutta toistaiseksi syötävää on tullut itsellekin. Toivottavasti luvatut sateet eivät toteutuisi, jotta home ei iskisi taas kerran mansikoihin.

      Poista
  3. Your garden is very productive!
    The tomatoes and the beans, perfect!
    Here too much sun doesn't let the plants produce much!

    VastaaPoista
  4. Mahtavasti on sinulla monenlaista satoa tulossa! Aloituskuvan avomaankurkku on kyllä aivan huikea 😊 Kivasti on myös jo tomaatteja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pieneltä alaltakin voi näemmä saada paljon satoa kun on sopivat lajit viljelyssä.

      Poista
  5. Vilma vaatii välillä kuritusta jotta alkaa kypsyttää satoaan, eli kuritan sitä vähentämällä kastelua ja johan alkaa tomaatit punertaa. Maskotka oli meillä ensimmäinen, se oli tämän vuoden kokeilu sinun innoittamana ja jää kasvatukseen tulevaisuudessakin. Juuri ostin alesta lisää sen siemeniä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä sitten antaa 'Vilmalle' vähän harvemmin vettä kunhan raakileet saavat ensin vähän kokoa lisää. Kiva kuulla, että olet ollut 'Maskotkaan tyytyväinen. Se on kasvutavastaan huolimatta vakiosuosikkini. Satoa tulee runsaasti ja nopeasti ilman kasvihuonetta ja se kestää myös hyvin kylmää. Siitä saa muuten kerättyä omat siemenet, ei ole F1-lajike. Tietysti jos alesta löytyy siemeniä, niin pääsee vielä helpommalla.

      Poista
  6. Rehevältä näyttää keittiötarhassa ja ihanaa kun satoakin on jo kerätty.
    Jäin miettimään tuota basilikan pakastusta, laitatko vain lehdet suoraan pakkaseen vai pitääkö niitä esikäsitellä jotenkin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna näyttää onnistuvan hyvin. Nypin basilikasta lehdet rasiaan ja laitan pakastimeen. Helppoa ja hyvin toimii! Kannattaa olla aika pienet rasiat, sillä lehdet alkavat sulaa sekunneissa ja mitä useammin rasian laittaa takaisin pakastimeen, sitä nuhjuisemman näköisiä pohjimmaiset lehdet lopulta ovat. Parempi kun voi käyttää koko rasian sisällön kerralla tai enintään kahdessa erässä.

      Poista
  7. Tuntuu joka vuosi olevan jokin riesa kasvua haittaamassa. Onneksi sentän osa kasveista aina säästyy tuholaisilta. Minulla on usein jokin salaatti kukkinut ja seuraavana vuonna voi salaatti sitten kasvaa mitä kummallisimmissa rakosissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman tuholaisia ei minään vuonna selviä mutta onneksi joka vuosi ei mene kaikki. Täällä salaattia kasvaa muutenkin vähän siellä sun täällä, kun taskuun unohtunut siemenpussi ripottelee siemeniä omaan tahtiinsa. Olisi ollut hauska saada omia salaatinsiemeniä mutta taidan kuitenkin nykäistä retkahtamaan päässeen salaatin pois. Se on aika pahasti tiellä kun käy kurkkuja keräämässä.

      Poista
  8. Hyötykasvien alueesi näyttää oikein rehevältä ja satoakin on tulossa hyvin. Minä päätin tänä vuonna jättää kaikki kaalikasvit kylvämättä ja jätin niiltä vapautuvan tilan muille. Arvelin, etten ehkä jaksa etsiä toukkia riittävän ahkerasti. Hyvä, ettei ikäviä nilviäisiä ole kuitenkaan ollut haitallisessa määrin työtäsi haittaamassa. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä vuosi taitaa olla vihdoin hyvä satovuosi. Ihmeen paljon etanat saavatkin tuhoa aikaiseksi. Eron huomaa selvästi nyt kun niitä ei ole. Kiitos, hyvää viikonloppua!

      Poista
  9. Hienoa satoa ja monenmoista! Upeat mansikat! Täällä hyötykasviviljely on niin turhaa, kun ollaan koko ajan menossa. En ehtisi hätyytellä pois minkäänlaista lentävää ja ryömivää. Hyvä, kun olet saanut etanariesankin loppumaan / vähenemään! Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksivuotisia hyötykasveja on pakko hyysäillä vähän väliä, jos meinaa satoa saada. Tosin tänä kesänä olen huomannut, kuinka paljon muuta ehtii kaikkea tehdä, kun ei ole etanoita metsästettävänä. Siinä vasta työllistävä tuholainen! Kiitos, mukavaa viikonloppua!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!