Urban Farming -blogi haastoi kaikki puutarhabloggaajat tekemään puutarhoissaan yhden hyönteisiä auttavan asian ja kertovan siitä blogissaan. Yhden puutarhan touhut vaikuttavat pieneen alueeseen, mutta jos jokainen tekee jotain pientä, niistä yhdessä syntyy iso kokonaisuus. Minä haastan bloggaajien lisäksi mukaan myös kaikki lukijani. Halutessanne voitte käydä kommentoimassa tähän postaukseen, jos saitte inspiraation tehdä jotain hyönteisten hyvinvoinnin eteen.
|
Kamomilla houkuttelee erityisesti erakkomehiläisiä ja kukkakärpäsiä. |
Oli hieman vaikeaa keksiä jotain uutta, mitä meillä voisi vielä tehdä hyönteisten eteen. Tonttiamme ympäröi sekametsä ja puutarhan puolella on lisäksi lahoavia pöllejä, puunrangoista tehtyjä istutusalueiden reunuksia ja puoliavoin puutarhakomposti. En juurikaan siivoa kasvijätettä pois kukkapenkeistä, vaan silppuan niin kuivat varret kuin kuihtuneet kukatkin suurimmaksi osaksi kukkapenkkeihin. Jopa rikkaruohoja jätän maanpinnalle kuivumaan auringossa, ellei niissä ole jo siemeniä. Edellämainituissa on tekemistä ja suojapaikkoja jo aika laajalle määrälle erilaisia ötiäisiä. Pölyttäjien ja erilaisten petopistiäisten asuinsijaksi on hyönteishotelli. Puutarhan kasvivalikoimassa on huomioitu erityisen hyvät mesi- ja siitepölykasvit ja luonnonkasveillekin on sijansa. Niistä muuten kasvaa usein hyvässä mullassa erityisen komeita.
|
Päivänkakkara oli etsiytynyt tarhakeijunkukan sekaan ja saa minun puolestani kukkia siellä ihan vapaasti. |
Sen lisäksi, että annan luonnonkasvien hallitusti kasvaa myös kukkapenkeissä, olen tehnyt tontin laidan kuiviin heinikoihin ja esimerkiksi roska-astian viereen hankalasti hoidettavaan luiskaan pieniä ketolämpäreitä. En ole varsinaisesti perustanut niitä millään lailla, vaan siirtänyt nurmikolta, kukkapenkistä tai vanhempieni tontilta erilaisia ketokasveja tai esikasvattanut niitä siemenistä ja istuttanut valmiit taimet muun kasvillisuuden sekaan. Ne eivät ihan joka hetki ole mitään silmäniloja mutta pieninä alueina hetkellisen ränsistyneisyyden kestää helposti. Ketojen kasvillisuus myös muuttuu joka vuosi erilaiseksi. Yhtenä vuonna roskapöntön vierellä olevalla pikkuniityllä kasvoi paljon päivänkakkaraa, tänä vuonna kissankelloa näyttäisi olevan erityisen runsaasti, toisella reunalla on myös enemmän ketoneilikkaa.
|
Pikkuniityllä kissankellojen ja ketoneilikan kukinta on vasta alkamassa. |
|
Takapihan niittyrinteen laitaan istutin viime kesänä mäkitervakon, joka kukki komeasti kesäkuussa. |
Nurmikko leikataan meillä harvakseltaan, jolloin mm. apilat ja niittyhumalat pääsevät kukkimaan siellä. Nurmikkomme sisältää myös hyvin paljon kaikkea muuta kuin nurmiheinää enkä ole systemaattisesti edes pyrkinyt pääsemään eroon ns. rikkaruohoista. Siinä sitä olisikin hermo mennyt jo monesti, sillä joillain paikoin heinänkorsia kasvaa lähinnä mausteeksi ja pääosan vihreydestä hoitavat muut kasvit tai sammal. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä minusta matalana kukkiva nurmikko on jopa kauniimpi kuin ahkeraa hoitamista vaativa paraatinurmi. Kukkanurmikko pysyy myös vihreänä siinä vaiheessa kun nurmiheinät alkavat kärsiä kuivuudesta.
|
Tässä kohdassa nurmikkoa kukkii apila ja rönsyleinikki. Kimalainenkin pääsi kuvaan. |
|
Toisaalla on niittyhumalaa, joka on myös hyvä pölyttäjäkasvi. Tuulisena iltana otetussa kuvassa ei vain pörriäisiä näy. |
Sitten siihen varsinaiseen jutun aiheeseen, eli yksi teko hyönteisten hyväksi. Minkäänlaista vesiastiaa meillä ei ole ollut aiemmin hyönteisille tarjolla (mihin ne sellaista sateisina kesinä olisivat tarvinneetkaan?), joten ideoin hyönteisten juomapaikan kivikkorinteeseen. Astiana on lasitettu saviruukun alunen, jonka keskelle laitoin vielä matalan kiven, niin ei pääse hyönteiset hukkumaan. Toistaiseksi en ole huomannut vesiastialla yhtään ötökkää, tosin eipä nyt ole hirmuhelteitä ollutkaan. Tänäänkin on melko viileää ja pilvistä ja toissapäivänä satoi paljon vettä. Kiven ympärillä pörrää nytkin kymmeniä kimalaisia, joten paikan pitäisi löytyä helposti, jos joku niistä sattuisi janoinen olemaan eikä saisi kukkien medestä janoaan tyydytettyä.
|
Hyönteisten juomakippo täyttää kivikkotörmäkukilta vapautunutta tilaa. Huomatkaa kivien koloon itsekseen pesiytynyt ketoneilikka. |
Loppuun vielä pari hyönteisiin enemmän tai vähemmän liittyvää loppukevennystä. Ensimmäisenä katsotaan kadun pään joutoaluetta, johon yksi valokuitufirma kävi kaivamassa kesäkuun lopulla valokuidun. Olimme tilanneet jo kevättalvella eri firmalta valokuidun, jonka kaivaminen tälle alueelle aloitetaan kai jossain vaiheessa syksymmällä. Kun kuitu oli kaivettu ja maa tasoitettu, katsoin, että onpa hyvä hiekkamaa ketokasveille ja miten helppo tuosta on nyt käydä kaivamassa viimeisetkin nurmet pois ja täyttää koko alue matalilla kukilla. Kivikkorinnettä kitkiessäni siirsin jo sinne eksyneet maitiaisen, ketoneilikan ja keto-orvokin taimet mulloksen päätyyn, kun ajattelin, että ei heinänsiementä keskellä kesää kuitenkaan kylvetä tai jos joku tulee siihen heilumaan, niin käyn sanomassa, ettei tähän meidän päätyyn kylväisi. Mielessäni jo näin itse ripottelevani siihen ketoneilikan ja muiden ketokasvien siemeniä heti kun niitä alkaa kypsyä.
|
Saitte varmaan kuvailemastani ajatuksesta kiinni? Istutetut kasvit tuossa kohdassa, mitä on kasteltu. |
No, ei mennyt kuin pari päivää, niin johan oli tuotu kunnon kerros mustaa multaa ja ripoteltu reilusti ruohonsiementä päälle. Olivat vielä varmuuden vuoksi levittäneet multaa pitkälti vanhan nurmen päällekin, joten puolen metrin hiekkasuikaleen sijaan siellä on yli metrin levyinen mullos. Ja tietysti kaikki tapahtui juuri sinä päivänä, kun olin itse muutaman tunnin käymässä toisella paikkakunnalla! Olisi kai pitänyt aidata pari neliötä ja laittaa isot huomiokyltit, että tämä pääty pörriäisille, kiitos. Saman tien kylvöstä tutkiessani ja hukutettuja kasveja esille kaivaessani ihmettelin pistävää lemua, mikä mulloksesta nousee. Tulimme isännän kanssa siihen tulokseen, että joko multa löyhkää tai sitten turkoosin sinisiksi käsitellyt heinänsiemenet. Toistaiseksi en ole tehnyt asialle mitään, mutta mieli tekisi haravoida multaa siemenineen vähemmäksi ja vaikka tasoittaa sillä yksi taaempana oleva monttu mieluummin kuin antaa nurmen kasvaa tuohon. Toisaalta, jos se meille valokuidun vetävä firma tulee muutaman kuukauden sisällä kaivamaan kadun päätyyn uuden mulloksen, niin siinähän se vastakylvetty nurmikin lähtisi.
|
Makaaberina loppukevennyksenä ruskohukankorento syömässä sokkopaarmaa (?) valokuidun pään merkkipaalussa. |
Jostain syystä paarmoja onkin ollut meillä aika vähän tänä kesänä... No, takaisin aiheeseen palataksemme: millaisia asioita teillä on tehty hyönteisten hyväksi tai saitteko tästä jutusta ideoita, joita voisitte toteuttaa omissa puutarhoissanne?
Sattuipa osuvasti. Eilen nimittäin kiikutin alapihalle laakean metallisen astian ajatuksella tarjota pörriäisille juotavaa. Harmikseni astian pohjaliitokset eivät pitäneet ja vesi valui pois. Jätin astian paikalleen merkiksi, etten unohtaisi hommata uutta. Se järjestyy, kunhan pääsen kauppaan. Kotoa löytyy sopivankokoisia vain muovisina. Tuuli vie sellaisen tyhjänä.
VastaaPoistaLuonnonkukkia meillä ei kovin paljon kasva. Joskus olen tuonut muualta mm. puna-ailakkia ja mäkitervakkoa, mutta eivät ole kotiutuneet. Harakankelloja on ilmestynyt moniin penkkeihin ja pensaiden viereen. Nurmikolla kasvaa runsaasti apilaa, rönsyleinikkiä ja sitäkin enemmän niittyhumalaa. Jälkimmäisestä pörriäiset tykkäävät näköjään paljon. Puutarhassa on sentään paljon istutettuja kasveja, joiden kukinnoissa on paljon kaikenlaisia pörriäisiä. Toisissa enemmän, toisissa vähemmän.
Meille on tulossa valokuitu. Se on jo kadulla, josta piuha vedetään taloon. Aika on vielä hiukan auki, mutta ilmeisesti vuoden loppuun mennessä. Kaivu-ura tehdään talon naapurin puoleiseen päätyyn, ns. puskanurkkaukseen, jossa jäljet peittyvät todennäköisesti pian, viimeistään ensi kesänä. Aion olla paikalla, ettei suuria möhläyksiä tapahdu. Valokuitufirmat ostavat kaivuhomman ulkopuolisilta yrittäjiltä.
Viikko sitten oli uutisissa juttu valokuitufirmasta, joka oli täyttänyt kaivannot kivisellä ja risuisella jätemaalla. Asukkaiden hyvin hoidettu nurmikko oli muisto vain, eikä uudessa maa-aineksessa mikään kasvanut. Uutisessa ei mainittu valokuitufirman nimeä, eikä sitä, miten asia ratkaistaan.
Vedenpitävyys on aika oleellinen yksityiskohta juoma-astioissa. Muoviastia tosiaan lähtee helposti tuulen mukaan. Meiltä ei metallista vatia löytynyt mutta nyt sattui olemaan tuo savilautanen vailla parempaa käyttöä.
PoistaMinä taas olen yrittänyt saada harakankelloja viihtymään, mutta syystä tai toisesta se ei onnistu. Onneksi kissankellot näyttävät viihtyvän hyvin ainakin pikkuniityllä. Muistaakseni istutin taimia myös takapihan niittyrinteeseen mutta ainakaan vielä siellä ei ole kukkia näkynyt. Niittyhumala on hyvä pörriäiskasvi. Minusta se on myös kaunis, vaikka moni ei siitä pidä lainkaan. Olen antanut myös marjapensaiden väliin tulleiden niiittyhumalien kasvaa.
Aika nopeasti tuo valokuitu tällekin kadulle kaivettiin, varmaan viikossa oli joka talon kohdalle vedetty kuitu ja peitetty jäljet. Kaivannot on ilmeisesti täytetty sillä maalla, mitä kaivaessa ylös nousi ja kerätty vain isoimmat kivet seasta pois. Olimme reissussa silloin kun kadun tämä pää tehtiin, joten en voinut kysyä, olisiko sieltä saanut muutaman kiven omaan käyttöön. Pintaan tuotiin asiallisen näköistä mustaa multaa. Tuntuu hassulta, että hetken päästä toinen firma kaivaa omat kaapelinsa viereen (tai mihin nyt vetävätkään ne). Ihan varmasti yritän järjestää itseni paikalle silloin kun meidän pihalla alkavat kaivella tai vähintäänkin siirtää jo etukäteen edestä pois kaikki arvokkaammat kasvit. Nurmikosta niin väliä.
Hyvä juttu! No mutta vesiastia onkin ihan oleellinen.
VastaaPoistaKivikkorinne on niin kaunis! Voi hitsi, miten ylitehokasta toimintaa firman puolesta. Yhdessä turkulaisessa kerrostaloyhtiössä asuva ystäväni on kylvänyt sinne pihalle mm. kyläneidonkieltä ja muita kauniita, kuivuutta sietäviä niittykukkia, joita sitten taloyhtiön innokkaat mummelit repivät häiritsemästä pensashanhikkeja ja muita parempia kasveja, joiden siellä kuuluu kasvaa. Ei ole helppoa puutarhanhoito silloin, kun on aivan ristikkäiset visiot!
Tästä oivallisesta jutustasi tulee mieleen, että täytyy taas petrata kuivan ketoni hoitoa, toisin sanoen köyhdyttämistä. Siihen kun putoavat vaahteranlehdet, niin ne rikastuttavat maata vähän liikaa. Kunpa voisin tilata lastillisen hiekkaa jostakin!
Paarmoja on meillä ollut ihan riittämiin. Mukavasti ne aloittivat kauden juuri, kun minäkin aloitin talon päädyn laudoitusprojektin ja keikuin hikisenä tikkailla.
Kiitos! Toivottavasti vesiastia on myös edes jonkun otuksen mielestä tarpeellinen. En ole nähnyt edes oravaa siinä juomassa!
PoistaTaloyhtiöt ovatkin asia erikseen. Jokaisesta löytyy ihan varmasti se mummeli, joka nyppii joka ikisen kuivan lehdenkin pois ja haraa kasvien välit multapinnalle alituiseen. Ja liruttaa tilkkasen vettä joka päivä, jotta varmasti ei lopu tekeminen kesken. Sitten kun siinä joku haluaisi vähän jotain niittykukkasta laittaa, niin nekin revitään rikkaruohoina pois.
Paarmat ovat ärsyttäviä. Onneksi edes sudenkorennot näyttävät napsivan niitä suihinsa.
Kiitos Minna haasteeseeni osallistumisesta. Saitpa upean kuvan ruskohukankorennosta. Sinulla todella on hyönteisiä suosiva piha ja ylipäätään monimuotoisuutta ylläpitävä. Ajattelepa, jos sinun pihasi tyyppisiä olisi enemmän, miten valtavasti olisi hyönteisillä parempia elinympäristöjä. Ihana pieni juoma-alusta hyönteisille. Vesiastiat kuivuvat kuumalla ilmalla tosi nopeasti. Onneksi nyt on jo alkanut yöt olemaan sen verran kosteita, että yökastetta on kasveissa aamusella. Kuulin , että eri kuitufirmojen kuituja varten laitetaan tuossa yhdellä kaivauksella riittävän monta putkea, johon sitten puhalletaan kuitu, eli ainakaan meillä Porissa ei avata kuin yhden kerran maat. Toivottavasti pätee teilläkin ja kuulemani pitäisi paikkansa. En ole koskaan ajatellut, että tosiaan mäkitervakkoa voisi siirtää pihapiiriin. Kaunis kasvi. Tuntuu aika hurjalta, että ovat käyttäneet peitattuja siemeniä, kuten väri antaisi ymmärtää. Olisi kyllä hyvä tietää, mistä peittauksesta on kysymys. En ole ennen moiseen törmännyt.
VastaaPoistaKiitos sinulle haasteesta! Meillä auttaa varmasti se, että tontin ympärillä on metsää. Tuskinpa täälläkään näin paljon olisi kaikenlaisia hyönteisiä, jos ympärillä olisi tiheää asutusta ja postimerkin kokoisia pihoja. Kun metsän laidassa kasvaa mm. nokkosta, haapaa ja muutaman metrin päässä rajalta raitaakin, saa keskittyä omalla tontilla enemmän kukkiviin kasveihin.
PoistaKorento ruokaili ihan rauhassa useamman minuutin ajan ja antoi tulla ihan lähelle kuvaamaan. Kai se on jo tottunut siihen, että joku hyypiö seurailee alituiseen.
Olisi kiva nähdä hyönteisiä juomassa vesikipolla mutta ehkä ne ovat toistaiseksi saaneet riittävästi nestettä aamukasteesta ja kasvien medestä. Tässä lähellä on syvä ojakin, jossa varmasti osa hyönteisistä käy juomassa. Pariin vuoteen ei ole ollut niin kuivaa kesää, että ojan pohja olisi kokonaan kuivunut.
Teillä päin on varmaan tehty kaivuut yhteisurakkana. Se oli täälläkin huhujen mukaan kunnalla toiveena mutta toinen firma lähti kaivamaan kiireellä ennen kuin toisella oli rakennuspäätös tehtynä. Tiedä sitten mikä on todellisuus huhujen ja myyntiedustajien puheiden takana. Parempihan se noin niinkuin yleisesti ottaen olisikin mutta ainakin tässä meidän kadun päässä toivon, että tuo vastakylvetty nurmi lähtee eikä tilalle tuoda ihan noin hyvää multaa. Puutarhan parhaaksi -ryhmästä löysin yhden keskustelun peitatuista nurmensiemenistä. Siihen joku oli linkannut tuoteselosteen eräältä valmistajalta. Siinä siemenet oli käsitelty mm. merilevällä ja muilla juurtumista ja kasvun alkuvaiheita tukevilla aineilla. Luulisin, että tuohon on varmaan käytetty jotain samantyyppistä siementä. Haju on joka tapauksessa melkoisen pistävä, jopa kemikaalimainen.
Löyhkän lähde voi olla myös multa johon on sekoitettu lietettä tai muuta vastaavaa. Tai sitten kompostiaineksen maatuminen on vielä kesken. Joskus pussimullassakin on melkoinen haju, yrit'n aina ajatella, että siinä pussissa on sitten kunnolla kompostia mukana.
VastaaPoistaPörriäisten juma-astia on hyvä, minä käytän piripintaan täytettyä kastelukannua, sellaisessa olen nähnyt ampiaisen juomassa. Linnuillekin on astia, mutta en tiedä käykö siinä kukaan kissojen takia.
Aivan hyvin voi olla sekin syynä hajuun. Jospa tuo lähipäivinä haihtuisi.
PoistaOlen itse etsinyt pidempään jotain kivannäköistä lintuallasta mutta ei ole tullut vastaan mieluista. Olisi hauska katsella lintuja kylpemässä.
Teillä on huomioitu hyönteiset hyvin. Minäkin pidän enemmän "rikkaruohoja" pullistelevasta, kukkivasta nurmikosta kuin hienosta paraatinurmikosta. Laiskana puutarhurina tulee myös ihan vahingossa oltua hyönteisystävällinen. Joka paikkaa en vaivaudu pitämään siistinä, vaan tontin reunoilla saavat kaikki kasvit rehottaa vapaasti, nurmikolla saa kasvaa mitä hyvänsä voikukkia myöten ja kauniina pitämäni "rikkaruohot" saavat jäädä kukkapenkkiin. Hyönteishotellikin meiltä löytyy edellisten asukkaiden jäljiltä. Sitä voisi tosin hieman ehostaa. Lintuja ajatellen ostettu vettä tarjoava keijupatsas soveltuu ehkä pörriäisillekin. En tosin ole koskaan nähnyt siinä yhtäkään juojaa. Pörriäisten suosimia koristekasveja voisin istuttaa lisää. Mökillä joka paikka rehottaa miten sattuu, mikä on pörriäisten kannalta varmasti hyvä asia. Tontilta löytyy mm. hyönteisille mieluisaa kosteikkoa, luonnontilassa olevia alueita ja maahan lahonneita puita. Melkein voisi sanoa, että mökkitontti on sitä hyönteisystävällisempi, mitä vähemmän minä siellä touhuan. Sinne suunnittelemani kukkaniitty on edelleen pelkästään sunnnittelun tasolla, siitä ilahtuisi hyönteisetkin. Jospa saisin sen tänä vuonna edes jollain tapaa alulle.
VastaaPoistaMinusta on kiva, kun kasveissa käy vilske, joten siksi pitää myös nähdä vähän vaivaa pörriäisten houkutteluun. Pidän itseänikin monessa puutarha-asiassa aika laiskana, mikä on ainakin hyönteisille mieleen. Teilläkin kuulostaa olevan paljon hyönteisille hyviä juttuja kummassakin puutarhassa.
PoistaUpea kuva sudenkorennosta.
VastaaPoistaSiirsin monta vuotta kukkapylväänä pihalla pitämäni kuusen pölkyn makaamaan syreenipuskan juurelle. On ulkopuolelta jo lahonnut kivasti, joten siinä on uskoakseni talvella monelle hyönteiselle suoja. Kaarnaakin sain pelastettua ympärille vielä melkoisen hyvän alueen. Toivon vain, ettei kukaan sitä lähde pois kuljettamaan, kun ei ihan omalla piha-alueella ole. Muutoinkin yritän pitää pienen pihan ympäristöä niin villinä ja vapaana kuin suinkin, vaikka ei tänne niin paljon hyönteisiä pääse eksymään, kun on vielä aika umpinainen. Mutta useampi perhonen on pihalla lennellyt tänä kesänä, pitäisi vain olla enemmän perhoskukkia. Ja ensi vuonna paljon yrttejä hyönteiskasveiksi.
Pantterietana ei hyönteinen ole, mutta sen viihtymisestä edelleen pihallani olen ylpeä. Näin kuivanakin kesänä on löytänyt hyvän oleskelupaikan (yksi pantterietana oli juurikin tuon syreenin alle laittamani puupölkyn alla, anteeksi että vein kotisi!) ja pari päivää sitten näkemäni yksilö olikin iso. Pantterietanalle pitää jättää kasveja lahoamaan syötäväksi, muun muassa kitkemisestä syntyvät kasat on hyvä jättää maahan maatumaan.
Tuosta vesiastiasta sen verran, että naamioisin sitä enemmän luonnolliseksi. Soraa tai pieniä kiviä ja puun oksia ja muuta tuon ison kiven lisäksi. Huomasin nimittäin kerran pihalle jättämästäni muovisesta kukkaruukun alusesta, ettei liian puhdas ole hyvä. Alusella oli veden seassa hieman kukkamultaa ja lintu oli käynyt siinä pulahtamassa. Tuumasin, että älä lintu hyvä likaisessa vedessä ui ja vaihdoin aluseen puhdasta raanavettä (kun sadevettä ei meille tipahtele). Eipä sen jälkeen allas linnulle kelvannut :( Lintualtaassa linnut käyvät ahkerasti pulahtamassa ja juomassa.
Sudenkorentoa oli helppo kuvata, kun se keskittyi nautiskelemaan paarma-ateriastaan. Toivottavasti kuusenpölkkysi saa olla rauhassa ja pantterietanakin löytää uudelle majapaikalle syreenin juureen. Moni ei olisi iloinen pantterietanan kaltaisesta kookkaasta nilviäisestä, mutta sehän saatta pistellä poskeensa jopa espanjansiruetanoita, joten ihan hyödyllinen otus se on.
PoistaKiitos vinkistä! Pitääpä koettaa tehdä lautasesta enemmän lätäkön näköinen ja katsoa, kelpaisiko se sitten paremmin pörriäisille.
Hyvä haaste ja kiinnostavasti kerroit omista toimistasi asian edistämiseksi. Meillä oli eilen iso ryhmä puutarhassa puutarhayhdistyksen jäseniä ja he ihmettelivät, miten paljon täällä oli kukissa pieniä kimalaisia ja muita pörisiöitä. Jotain on siis mennyt oikein :).
VastaaPoistaKiitos! En ihmettele yhtään, että teillä pörrää paljon hyönteisiä. Maaseutuympäristössä niitä on varmasti jo luonnostaan enemmän kuin kaupungissa ja sinulla on vielä lisäksi runsaasti hyviä pörriäiskasveja.
PoistaTeillä on hyvät olosuhteet hyönteisille.
VastaaPoistaTuntuu olevan ainakin jonkunlaisille hyönteisille hyvät olot.
Poista