torstai 25. heinäkuuta 2024

Hellepäivien höpinöitä

Sinikatanan kukka maksaruoho 'Strawberries and Cream' taustallaan.
Heinäkuu etenee mukavan lämpöisissä lukemissa loppuaan kohti. Ihme kyllä täälläkään ei ole nyt satanut hetkeen. Viileät yöt ovat kuitenkin pitäneet huolen siitä, että puutarhassa ei kuivuudesta kärsitä. Kulmat kurtussa seuraan sääennusteesta viikonlopun ja tulevan alkuviikon sademääriä sekä viileämpää keliä, ja yritän ajatuksen voimalla ohjata niitä johonkin muualle. Varmasti niitä jossain muualla kaivataan enemmän. Tämä tyttö nauttisi paljon mieluummin lämmöstä, auringosta ja uimakeleistä niin kauan kuin niitä vain edes potentiaalisesti voisi olla tarjolla. En ole moneen vuoteen päässyt uimaan näin montaa kertaa kuin tänä vuonna. Lähiuimarannallemme ilmestyi jo sinilevää, joten uimapaikkoja piti etsiä muualta. Onneksi seuraavaksi lähin uimaranta on vielä turvallinen polskia.
Mustikkaa oli tänä vuonna oikein mukavasti.
Uimisen lisäksi olemme tänä kesänä ylittäneet itsemme marjastajina. Mustikkaa on saatu pakastimeen melkein 20 litraa ja vadelmiakin jo neljä litraa. Vadelmakausi on täällä aikalailla alussa, joten marjastusta jatketaan vielä niiden osalta. Omalta pihalta on syöty vähäiset metsämustikat mutta pensasmustikoissa vasta ensimmäiset maistiaismarjat ovat kypsiä. Pensasmustikat tulee varmasti syötyä tuoreeltaan, samoin oman maan mansikat. Mustaherukoista 'Pohjan Jätti' kypsyy ensimmäisenä. Siitä onkin jo maisteltu tuoreeltaan terttujen ylimpiä marjoja. Jätin ja viherherukoiden sato syödään tuoreeltaan ja pakastetaan kokonaisina, pienempimarjaisista mustaherukoista teen mehua tai survosta kunhan kypsyvät.
Ihan kaikkialla vakivatukossamme ei ollut yhtä runsaasti marjoja kuin tässä oksassa.
Marjasadon lisäksi kasvimaalta tulee kerättyä päivittäin kaikenlaista. Nyt olen kuitenkin alkanut kiinnittää huomiota myös kesäkukkien siemensadon kypsymiseen. Mitä sitä ensi vuonna kasvattaisi? Löytyykö siemeniä? Mitkä kukat leikkaan surutta pois, mitkä jätetään kypsyttelemään siemensatoa? Saako joku kylväytyä omin voimin vai pitäisikö kerätä varmuuden vuoksi myös niitä pikkuisen talteen keväällä maahan ripoteltavaksi? Ensi vuoden suunnitelmat ovat jo hyvässä vauhdissa tässä vaiheessa kesää.
Mustaluumun juurella peikonkakkarat, leijonankita ja lobelia kukkivat. Näitä lisää ensi vuonna!
Kesäkukista on suorastaan huolestuttavan helppo siirtyä tutkailemaan perennojen siementarjontaa. Kukkapenkeissä on vielä joitain aukkopaikkoja, mutta riittäisikö jakaminen vai onko tarvetta kasvattaa siemenestä täydennystaimia? Perennojen siemenlisäys on hirmuisen koukuttavaa ja oikeastaan aika helppoakin. Se myös tarjoaa helpotusta vuodenvaihteen jälkeen alkavalle kylvösormien syyhytykselle: pääsee touhuamaan mullan ja siemenien kanssa mutta taimia ei tule joka nurkat täyteen, kun kylvökset menevät hangen alle pariksi kuukaudeksi saamaan kylmäkäsittelyä ja voivat senkin jälkeen lähteä kasvuun ulkosalla. Jakamalla tosin saisi suurempia ja aikaisemmin kukkivia taimia. Sekin on kivaa puuhaa.
Valkoiset isotähtiputket etualalla on kasvatettu muutama vuosi sitten siemenistä.
Sitten on niitä perennoja, joita ei missään nimessä halua päästää siementämään vapaasti. Isotähtiputki on yksi niistä, joiden kanssa näemmä joudun repimään hiuksiani. Tummanpunainen tähtiputki on levitellyt jälkeläisiään ympäriinsä mutta yhtä innokas näyttää olevan myös valkoinen versio. Kummatkin kelpaavat myös hyvin lehtokotiloille, jopa paremmin kuin kuunliljat, joiden sanotaan olevan kotiloiden suosikkeja. Ei tarvitse olla kovin kummoinen sade, kun tähtiputkien lehdille ilmestyy lehtokotiloiden joukkotapaaminen. Helppohan ne on sieltä kerätä poiskin, mutta aikomus on silti vielä vähentää tähtiputkien määrää. Ihan kokonaan en niistä kuitenkaan ole luopumassa, sillä tähtiputken kukat ovat mieluisia pörriäisille. Kukissa käy erilaisia kimalaisia, mehiläisiä, kukkakärpäsiä, jääriä, kovakuoriaisia, jonkun verran perhosiakin ja myös ampiaisia. 
Nämä saattavat olla punajalkavakomehiläisiä.
Olen kytännyt kameran kanssa taas tänä kesänä erilaisia puutarhassa lentäviä tai mönkiviä ötiäisiä. Pikku hiljaa tietämys karttuu ja eri hyönteiset alkaa tunnistaa paremmin. Yllä olevan kuvan mehiläisten lajille en ole saanut varmistusta mutta aiemmin kesällä kuvaamani yksilö tunnistettiin punajalkavakomehiläiseksi ja nuo näyttävät aivan samoilta. Noita on ollut tänä kesänä todella paljon. Olen miettinyt, eikö niitä ollut viime kesänä näin suuria määriä vai enkö silloin vain osannut kiinnittää niihin huomiota. Yhden punajalkavakomehiläisen onnistuin viime kesänäkin kuvaamaan, joten täysin tuntematon otus se ei näillä tantereilla ole.
Inaturalist-sovellus ehdotti nimeksi törmähietamehiläistä tälle jaloangervo 'Europan' kukista nauttivalle pörisijälle.
Parina iltana taas olen ihmetellyt jaloangervoissa käyvää kuhinaa. Kukinnoissa oli vähintään kymmeniä ellei jopa satoja pikkuruisia, melko pitkäsarvisia mehiläisiä, joitka saattavat olla törmähietamehiläisiä. Toki jaloangervoissa käy isompia kimalaisiakin ja erilaisia jääriä, mutta noiden pikkuisten puuhia oli ällistyttävän jännittävää seurata. Yksittäisiä samannäköisiä on löytynyt aiemmin mm. isotähtiputkilta ja kamomillalta mutta mistä ihmeestä ne nyt yhtäkkiä näin suurena laumana pölähtivät jaloangervoille? En ole aiemmin pitänyt jaloangervoja mitenkään erityisen hyvinä pörriäiskasveina mutta nyt taidan muuttaa ajatuksiani.
Jaloangervot alkavat kukkia. Etualalla 'Fanal', taustalla vaaleanpunaisena japaninjaloangervo ('Peach Blossom'?) ja valkoinen 'Weisse Gloria'.
Kärhökaaripenkin jaloangervot ja niiden takana kiipeilevä tarha-alppikärhö 'Albina Plena' peittävät täydellisesti puutarhakompostorit. Vuosi sitten hankittu Biolanin puutarhakompostori olisikin ihan katseenkestävä ilman sen kummempaa peittelyä mutta kuormalavoista aikanaan tehty puutarhakompostikehikko alkaa vedellä viimeisiään. Se saa palvella sen aikaa minkä kestää saman kesän aikana kertyvän kasvijätteen sijoituspaikkana. Nykyään puutarhajätettä tuntuu kertyvän vähemmän, joten olen miettinyt, josko ne voisi jatkossa jemmata ensimmäisen kesän ajaksi ihan vain läjäksi puutarhakompostorin viereen tai sitten hankkia jonkun verkkohäkin tai vastaavan kevyemmän ratkaisun. Biolaniin jemmataan edelliskesäinen, jo osittain multaantunut puutarhajäte sekä kesän aikana pikakompostorista tyhjennettävä puolivalmis tavara loppukypsymään. Nyt oli taas pikakompostori täyttynyt, joten kärräsin melkein kottikärryllisen sieltä Biolaniin. Sekoittelin siitä osan viimekesäiseen puutarhajätteeseen, joka alkoikin jo olla melko valmiin näköistä multaa. Antaa nyt kuitenkin vielä kypsyä sen aikaa, että mullalle tulee jossain tarvis. Pari projektia onkin jo muhinut mielessä.
Vaikea uskoa, että vuoden päästä vasemmanpuoleiseen kehikkoon jemmattu tavara näyttää samalta kuin viereisen kompostorin sisältö nyt.
Valkea ritarinkannuskin osallistuu puutarhakompostorien peittämiseen. Tarhakimalainen eksyi samaan kuvaan.
Ritarinkannukset ovat kasvaneet tänä kesänä valtavan suuriksi ja komeiksi. Aurinkopenkin paahteessa ritarinkannus jäi sentään himpun alle kaksimetriseksi toisin kuin taka- ja sivupihalla kasvavat ritarinkannukset. Takapihan tummansininen ritari kurottelee taivaita kohti kirahvinkukan kanssa ja majapenkin muhevassa savimullassa kasvava valkoinen vetäisi kerralla alppikärhöjäkin korkeammalle. Alkuun näytti siltä, etteivät harvinaisen paksuiksi kasvaneet varret tarvitsisi edes tukemista mutta sitten tuli sateisempi jakso ja painavat kukinnot alkoivat kaatuilla joka suuntaan. Niinpä niille piti viritellä naruja. Huomaamattomampi juuttinarukin loppui harmillisesti kesken, joten sekä ylläoleva valkoinen että muutama kuva takaperin isotähtiputkien taustalla näkynyt tummansininen ritaripuska piti köyttää vaalealla matonkuteella. Siinäpä vasta puutarhan kaunistus mutta pysyvätpähän ritarinkannukset tukevammin pystyssä.
Valkoinen ritarinkannus huitelee 2,5 metrissä. Kuva otettu edellisten sateiden jälkeen 16.7.
Yllättävän korkeaksi on kasvanut myös käärmeenlaukka (kiitos näistä Katja!).
Kookkaita ovat muutkin loppukesän perennat tänä vuonna. Ranskantulikukista osa on nostanut kukkansa parin metrin korkeudelle, pari aurinkopenkissä kasvavaa yksilöä on vähän matalampia (n.120cm). Se muuten kuuluu myös selvästi niihin lajeihin, joista kannattaa leikellä kuihtuneet kukinnot pois hyvissä ajoin. Viime kesänä selvästi unohdin osan, sillä kärhökaaripenkkiin oli ilmestynyt salakavalasti ainakin kymmenen tainta. Jos ne päästäisi kasvamaan, ei koko penkkin kohta enää mitään muuta mahtuisi. Hyvin näyttää ranskantulikukkakin pörriäisille kelpaavan, joten niistäkään ei kokonaan hankkiuduta eroon.
Ranskantulikukan siitepöly onkin aika punaista, samaa sävyä naapurin ruskettuneiden tuijien kanssa.
Pörriäisiä täällä on runsain määrin mutta loppukesän kookkaat päiväperhoset loistavat vielä poissaolollaan. Yleensä mustilanhortensian kukkiessa neitoperhoset saapuvat ja niiden mukana kaikki muutkin. Nyt ei ole neitosia näkynyt, missähän lienevät? Ehkäpä vielä joku päivä pölähtävät paikalle sankoin joukoin.

10 kommenttia:

  1. Ranskantulikukka pitäisi saada lisääntymään omassa puutarhassa. Ei ole tehnyt sen muutaman vuoden aikana jonka on täällä ollut, yhtään taimea. Enkä muista kerätä siemeniä talteen. Josko nyt muistaisin. Akileijoista keräsin jo siemeniä, siitä jossa on kirjavat lehdet. Samoin keräsin siskon hevosille kehäkkan kukintoja. Itselle otin siement talteen valkoisesta vuorijulmaltenkukasta, jos saisin siitäkin siemeniä. Olisi valtavasti kaikkea kerättävää, ensimmäiset pionitkin kypsyttevät siemeniään.

    Upeat jaloangervot. Meidän paahdepihassa ne viihtyvät harmillisen huonosti. Kaksi kukkii juuri nyt, enemmälle ei oikein ole tilaa suotuisilla paikoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä ranskantulikukkasi innostuu tänä kesänä tekemään siementaimia. Enpä ollut kuullutkaan, että kehäkukkaa käytetään hevosille. Piti ihan googlettaa. Ainakin punainen vuorijumaltenkukka tekee itävää siementä. Taimet ovat vain todella pieniä ja hentoja pitkään, taisivat tämänkin kevään taimet jo kuukahtaa alkukesällä kuivuuteen kun en muistanut kastella.
      Eivät jaloangervot meilläkään ihan joka paikassa viihdy. Savimulta ja varjoisa paikka on mieluisa niille.

      Poista
  2. Toivottavasti siellä hyvät säät jatkuvat! Tänne saisi tulla kunnon sade, vaikka sateita on tänä kesänä tullutkin yllättävän hyvin. Mutta nyt edellisestä sateesta (patsi paria ripausta) on yli viikko, ja välillä on kovin kuumaa. Ja tuulista.
    Teillä on ihan uskomattoman kokoisia perennoja! Ihan eri meininki kuin täällä. Komppaan Katjaa; minulla on ollut ranskantulikukka aika monta vuotta ja vasta tänä vuonna kasveja on kaksi. Tähtiputkiin ilmestyy aniharvoin siementaimia, hyvä kun alkuperäisetkään taimet pysyvät hengissä.
    Yksi valkoinen sinikatanan taimi näyttää olevan elossa! Luulen, että sinä lähetit siemenet, tai sitten tilasin niitä lisää. Itävyys ei ole ongelma, vaan se, että saisi istutetut taimet pysymään elossa. Nyt toivon, että tämä pikkuinen jaksaisi jatkaa elämää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että meidän sateet ohjautuisivatkin sinne saaristoon. Täällä riittää kosteutta, kuten kasvien koosta voi varmasti päätellä. En ole lannoittanut kukkapenkkejäni mitenkään oikeastaan koskaan, joten kasvuvoima on vain kosteudesta tullut. Johtuisiko sitten samasta syystä tuo siementaimien tuotto? Jos kasvit eivät vain kuivuudesta kärsiessään jaksa tehdä niin paljoa siemeniä?
      Hyvä, että sinikatana on hengissä. En muista lähettäneeni sinulle sen siemeniä, mutta enpä noita kaikkia muista muutenkaan. Aika monelle niitä on mennyt, joten ehkä sitten sinullekin.

      Poista
  3. Täällä on pitkästä aikaa siinä mielessä erikoinen kesä, että sateita on tullut todella usein. Välissä on kuitenkin aurinkoista ja lämmintä sekä tuulista. Pääsee hyvin hoitamaan pihahommia, kun sateet eivät jatku päivätolkulla. Eilen aamupäivällä oli kunnon ukkonen rankkasateineen. Iltapäivällä paistoi aurinko kuumasti. Helteet ovat nyt valoittaneet maamme päänupin. Utsjoki-Kevo on keikkunut +30 asteessa useamman päivän. Sateiden huono puoli on kotiloille mieluisat olosuhteet. Niitä on tullut kerättyä valtavia määriä. Ferramoliakin olen kylvänyt.

    Johan on korkeita ritareita! Osa ainakin näyttää pysyvän kohtalaisen hyvin pystyssä. Meillä isotähtiputket eivät ole tehneet siementaimiryntäystä. Ranskantulikukkakin odotti jälkeläisiä kuusi vuotta. Viime vuonna siementaimia alkoi ilmaantua hyvinkin kauas emosta. Tänä kesänä vielä enemmän. Katkaisin kukkavanat heti kukinnan päätyttyä. Kukkimisvaiheeseen edenneen ranskantulikukan juurakko on jo aika iso. Muiden kasvien joukosta sitä pois kaivaessa saa jo varoa toisten juuria.
    Kesä on suosinut öttiäisiä. Niitä mönkii jos jonkinlaisia. Perhosia odottelen; neitoja, amiraaleja, nokkosperhosia mm. Pihassa lentelee ainoastaan sitruunaperhosia ja valkoisia pikkuperhosia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopivasti sadetta ja poutaa olisikin se optimaalinen kesäsää. Hyvä, että teillä on ollut vaihteeksi kosteampaa. Kolmas kuiva kesä putkeen olisikin jo ollut yhtä liikaa kuin kolmas märkä kesä meille. Nytkään ei ole tarvinnut kuivuudesta kärsiä mutta maakaan ei sentään lillu läpimärkänä koko ajan.
      Ritarit pysyivät kukkien avautumiseen saakka hyvin pystyssä. Jos olisi ollut poutaa, ei olisi varmaan tarvinnut tukea niitä silloinkaan. Vesi painoi aivan liikaa runsaissa kukinnoissa.
      Luulisi, että syksyn ja talven säät olisivat vähentäneet myös hyönteisten määrää. Onneksi ei sentään siinä asiassa ollut käynyt katoa.

      Poista
  4. Onko tuo 1000 neliötä kasvuston osuus vai onko se teidän tontin koko? Mietin vain, kun meillä on tontti 900 neliötä, että teillä aarin verran isompi. Meillä on tontilla talo ja autotalli sekä laatoitukset, eli kasvustoalaa ei tosiaankaan ole noin paljon. Olenkin miettinyt, että pitäisi oikein tehdä mittaus, paljonko on tehokasta kasvatusalaa ihan oikeasti. Sinulla mahtuu tuohon tilaan ihan hurja määrä kaikkea. Olin ajatellut, että sinulla on ihan valtavan iso tontti käytössäsi. Olet taitavasti saanut monia erilaisia kasveja ja ympäristöjä mahtumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on tontin koko ja siihen mahtuu talon lisäksi isompina elementreinä autotalli-varasto, liiteri-varasto, 25 neliön laatoitettu patio ja varmaan suunnilleen saman verran pihaantulon laatoitusta. Kaikki rakennukset on kuitenkin sijoitettu suht järkevästi tontin laitamille, joten sekä sivu- että takapihalle jää aika isot yhtenäiset alueet nurmikolle ja istutuksille. Etupihallakin on jonkun verran tilaa. Toki kuvakulmatkin hämäävät välillä ja näkymä vaikuttaa kuvassa isommalta kuin livenä. Jos rakennukset olisi lätkäisty keskelle tonttia ja niiden välissä kiveystä, ei saisi mitenkään mahtumaan näin paljoa kaikenlaista.

      Poista
  5. Luulin jo kommentoineeni tähän aikaisemmin, mutta ilmeisesti jäi puuha suunnitteluasteelle ja jouduin jälleen säntäämään johonkin kesken kaiken. Meillä on sateet edelleen jääneet hyvin vähäiseksi. Nyt pitäisi jo sataa, ettei kaikki kuivu. Sait tosi hienoja kuvia ötököistä ja kukista. Minä en siinä tahdo onnistua lainkaan ainakaan järkkärillä (laukaisin on hidas kuin mikä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi, mihin ne teidän sateet ovat kaikonneet? Kuvaan hyönteisiä kännykän makroasetuksella. Se on paljon nopeampi kuin automaatti mutta pitää vain ehtiä saada kamera tarpeeksi sopivalle etäisyydelle hyönteisestä. Todella paljon tulee epäonnistuneitakin mutta tarpeeksi monta kuvaa kun ottaa, niin aina joku onnistuu riittävän hyvin.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!