sunnuntai 30. heinäkuuta 2023

Sateissa rähjääntynyt puutarha

Vesipisaroita koivuangervojen lehdillä.
Uutisia kun luki, niin taisimme päästä helpolla parin viime päivän rajuilmoissa. Ennusteiden mukaan piti sataa enemmänkin mutta taisivat pilvet ehtiä pudottaa suurimman osan lastistaan ennen tänne saapumista (hallelujaa siitä!). Silti viitisenkymmentä milliä parille päivälle reippaan tuulen höystämänä on aika paljon vettä ja se näkyy myös puutarhassa.

Ranskantulikukat pötköttelevät vähemmän edustavina muiden kasvien päällä.
Olen käyttänyt sadepäivät lukemiseen. Aloitin Diana Gabaldonin Matkantekijä-sarjan ihan vain sen vuoksi, että kirjahyllyyni on jostain eksynyt sarjan seitsemäs osa. En ole koskaan edes aloittanut sen lukemista, sillä minusta kaikki sarjamuotoiset kirjat pitää lukea järjestyksessä. Hetki varmasti menee ennen kuin pääsen omaan kirjaani saakka, sillä jo ensimmäinen "tiiliskivi" on 824-sivuinen. Sadepäivien jälkiä puutarhassa katsastaessani tuli mieleen, että viskiä on taidettu nautiskella muuallakin kuin kirjasarjan 1700-luvun Skotlannissa. Sen verran paljon nuokkuvaa ja nojailevaa väkeä löytyi puutarhastakin. On taas saksille töitä... Onneksi olin sentään tukenut ritarinkannukset jo hyvissä ajoin alkukesällä.
Ritarinkannus ja kirahvinkukka nojailevat sekä toisiinsa että seinäkkeeseen, myskimalva retkahti atsalean päälle.
Säikähdin, että tässä tappelussa oli jo tullut ruumiita mutta onneksi 'Apple Blossom' oli vain taipunut.
Olin kuvitellut 'Apple Blossomin' vaaleammaksi mutta tämä omani on kyllä aika tumma. Ehkä viileällä säällä on osansa.
Kirjavalehtinen ja valkokukkainen oregano 'White Spreckled' oli niin kauniisti pystyssä ennen sateita.
Oreganon yläpuolella loistokärhö 'Voluceau' on myös menettänyt suuren osan loistostaan.
Päivänlilja 'Stella d'Oro' on pysynyt hieman edustavammassa kunnossa.
Onneksi osa kasveista ei ole ollut sateista mokkonaankaan. Kärhöistä ne, jotka ovat saaneet kunnon otteen tuistaan, ovat pysyneet muita kauniimmin pystyssä. Myös suuri joukko perennoja ja oikeastaan kaikki pensaat ovat kestäneet rankemmatkin sateet. Vaikka sateinen ja kolea sää on kaukana siitä, mitä kesälle toivon, on siitä nyt ainakin se hyöty, että juuri ennen sateita levitetyt syyslannoitteet liukenevat nopeasti. Kaikki atsaleat ja pensasmustikat saivat annoksen, samoin osa luumupuista. Varmaan luumupuiden alla kasvavat kasvit ottavat oman osansa syyslannoitteesta mutta menkööt. Syyslannoitteen (samoin kuin muidenkin lannoitteiden) antaminen on harvinaista herkkua mutta nyt sitä sattui olemaan varastossa ja vielä muistinkin asian tarpeeksi ajoissa. Hyvin ovat kasvit talvehtineet niinäkin vuosina kun olen unohtanut koko asian autuaasti. Perennat ja suurin osa puuvartisista sai pärjätä tänäkin vuonna ilman.
Seinäkkeeseen tukevasti kiipeilleet 'Hagley Hybrid' ja 'Multi Blue' ovat edustuskunnossa.
Seinän varressa verenpisarat olivat saaneet osansa sateista mutta sekään ei ole estänyt toukkia nakertamasta reikiä lehtiin.
Tänä kesänä on ollut minusta normaalia enemmän niitä pieniä vihreitä tai vihreänruskeita toukkia, jotka nakertavat kasvien lehdet reikäisiksi. Jotain pistiäisiä varmaankin. Niitä on löytynyt verenpisaroiden lisäksi mm. parista kärhöstä, kuunliljoista, töyhtöangervosta, luumuista ja keijunkukista. Olen vain pudotellut niitä maahan huomatessani mutta sen kummempiin toimenpiteisiin en ole ryhtynyt. Eivät ne mitään kasvia lehdettömäksi ole ennenkään tuhonneet. Etanoiden ja kotilojen kanssa sen sijaan alan pian olla helisemässä, jos nämä sateet eivät pian ala loppua. Nyt on alkanut löytyä isojen kotiloiden lisäksi myös pieniä lehtokotiloita. Kasvimaan etanaongelma on suunnilleen hallinnassa mutta se vaatii jatkuvaa etanoiden keräämistä. Lahjotuista lapsista on ollut siinä paljon apua.
Hyönteishotellin kukkakatto ei ole tänä kesänä ollut kovin kukkaisa mutta sitäkin rehevämpi.
Hyönteishotellin "kattoterassin" kukittaminen meinasi ihan unohtua keväällä. Jossain vaiheessa toukokuuta tajusin, että enpä muistanut laittaa mitään sinne sopivaa esikasvatukseen ja siinä vaiheessa oli jo myöhäistä. Pienillä suunnitelmanmuutoksilla sain pari päivänsineä ja mustasilmäsusannan laatikon päätyihin ja keskimmäiseksi kaivelin haltiankukasta pienen jakopalan. Sekä päivänsinellä että mustasilmäsusannalla on ollut vähän turhan kova hinku ylöspäin ja kun räystään alla ei liiemmin valoakaan ole, on kukinta jäänyt vaisuksi. Alkukesän irrottelin toisiinsa köyttäytyneitä versoja erilleen ja yritin ohjailla alaspäin mutta pienetkin tuulenpuuskat heiluttelivat ne taas aivan sekaisin. Nyttemmin olen antanut niiden mennä miten lystäävät.
Mantsuriankärhön tuoksun erottaa jo aika hyvin puolen metrin päähän, vaikka kukkia on edelleen aika vähän auki.
Nimetön köynnöskuusama alkaa kukkia. Tuoksuva on tämäkin.
Päivän kärhöksi laitetaan köynnöskuusaman naapurina kukkiva loistokärhö 'Proteus'.
Heinäkuu oli meillä kovin sateinen taas tänäkin vuonna. Toivoisin, että nämä pian alkavat kesän viimeiset viikot olisi oikein kaunista ja lämmintä poutasäätä, jotta saisi tankattua juuri ennen syksyä kunnolla aurinkoenergiaa talven varalle.

16 kommenttia:

  1. No sinne totisesti toivon poutasäätä! Ihan uskomaton määrä sadetta. Meillä satoi eilen ehkä kolmen tunnin ajan, mutta saldo oli vain 2 mm. Olen suunnitellut laittavani jonkun ison suppilon sademittariin, jotta saisin parempia lukemia. Tänään havaitsin, että pikkuinen erikoinen alppiruusu on taas lakastuttamassa lehtiään, imikät platkuina maassa, kanukka lurpottaa. Moni kasvi, kuten ukonhatut, syyspäivänlilja ja ritarinkannukset ovat tänä kesänä vain kuivattaneet kukkavartensa, ei ole ollut paukkuja kukkimiseen, kun on ollut niin kuivaa. Sekin on ikävää. Löytyisipä kultainen keskitie!
    Ihania kärhöjä ja muita kukkia sinulla siellä kyllä on. Ihanan näköistä, raikasta ja rehevää! Omaan silmääni kumminkin sateessa kaatuneet kasvit ovat kauniimpia kuin ruskeankeltaisina kuivuuteen kaatuilevat.
    Olen kiinnostunut kuulemaa mielipidettäsi Gabaldonista. Siinä on tiiliskivien sarja, jota olen joskus miettinyt, mutta en ole vielä aloittanut. Toisaalta nyt kesällä hirveän vähän tulee luettuakaan. Kumminkin olen historian harrastaja ja Skotlanti-fani, joten periaatteessa kirjasarja kiinnostaa, ellei ole ihan höttöä. Tv-sarjaa en ole jaksanut seurata, se on vähän liian - öööö - historiallisesti epäaitoa, ehkä? En oikein osaa sanoa. Enkä varmaan ole riittävästi katsonutkaan, muutamaa jaksoa joskus hetken silmäillyt.
    Ihana tuo valkokukkainen kirjavalehtinen oreganosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tämä vielä mitään kun vertaa Keski-Suomen sademääriin. Kaikki sympatiani menevät nyt sille suunnalle, sillä silloin kesäkuun lopulla meille osui samanlaiset määrät vettä kuin nyt sinne. Siihen vedenpaisumukseen nähden tämä ei ollut mitään.
      Vai että suppiloa sademittariin :D Toivottavasti teille nyt osuisi kunnon sadetta, ettei ihan kaikki kuolisi vedenpuutteeseen. Myönnetään, että sateen runnomia kasveja on mukavampi katsella kuin kuivuuteen nääntyneitä.
      Tässä vaiheessa sanoisin, että olen lukenut parempiakin kirjoja. Pieni tiivistäminen ei olisi tehnyt pahaa eikä olisi lainkaan haitannut juonen kulkua. Aloitin juuri toisen osan, joten en osaa sanoa, onko jatko samanlaista vai pitikö ensimmäisessä osassa kertoa laajemmin, jotta lukija pääsee paremmin sisälle tarinaan. Toisaalta makuja on monia ja jonkun mielestä sarja saattaisi olla kerrassaan ylivertainen. Mieluummin itsekin luen kirjan (tai kirjasarjan) kuin katson sen pohjalta tehdyn elokuvan tai sarjan.

      Poista
  2. Mä olen töissä (tehdaslinjalla) kuunnellut muutaman osan Gabaldonia. Paikoitellen se on ihan viihdyttäväkin, mutta mua ainakin häiritsee ylenpalttinen teinimäinen parisuhderiitely ja päälleliimatun oloiset, ylipitkät seksikuvaukset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutaman kerran tuli minullekin mieleen, että päähenkilöt voisivat pitää välillä mölyt mahassaan. Seksikuvauksista sanoisin, että muutama muu kirjailija osaa kuvailla asioita houkuttelevammin eikä pitkäkään teksti tunnu puuduttavalta. Tämä jättää ainakin minut ns. kylmäksi. Mutta kuten Sailalle sanoin, makuja on monia.

      Poista
  3. Vettä on tosiaan tullut nyt riittämiin. Meilläpäin kerrottiin, että koko heinäkuun sademäärä tuli yhdessä vuorokaudessa. Eipä olisi haitannut, jos olisi tullut vähän tasaisemmin. Onneksi sademäärä tuli myös täällä suht tasaisesti, ei mitään hirmuryöppyjä.
    Hyvin samanlainen tilanne syyslannoituksen suhteen täälläkin 😊 Aiemmin on jäänyt antamatta, ja hyvin on silti kasvit pärjäilleet! Mutta juuri nyt tänä vuonna ajattelin ryhdistäytyä asian suhteen. Saapa nähdä, tapahtuuko kasveissa joku huikea muutos 😊
    Toivotaan tosiaan mukavia säitä elokuulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei onneksi tullut lähellekään koko heinäkuun sademäärää kerralla. Siinä sitä olisikin ollut tulvan ainekset kasassa!
      Ehkä talvenarkojen kasvien kanssa syyslannoituksella voi olla enemmän vaikutusta talvehtimisen onnistumiseen mutta kestävämmät peruskasvit eivät varmasti sitä niin kaipaa.

      Poista
  4. Sadetta on saatu nyt täälläkin aika paljon ja kasvit on kaatuillu . Ritarit tuin minä myös ajoissa ja silti yksi pehko kaatui ja katkeili kun kasvoi yllättävän korkeaksi tänä vuonna . Toiset taas ruskettuivat alhaalta yllättävän nopeasti . Vesi heinää on kasvanut tänä vuonna ihan älyttömästi.
    Muutaman kotilon olen minäkin tänä vuonna löytänyt ne ovat kyllä aika kovia leviämään joten pitää seurata minunkin tilannetta .
    Syyslannoitus on minulla vielä kylvämättä ja aion sen tehdä ihan kohta ehkä huomenna . Olen kyllä yrittänyt kylvää sen joka vuosi.
    Siirtoja minullakin tulee jonkinverran ja uusia istutuksia mutta pitää tehdä niille ensin paikkaa valmiiksi mutta kun on ollut poutaa on ollut marjojen keräystä .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korkeaksi kasvavat kasvit ovat aina haasteellisia, jos sattuu oikein kunnon rankkasade ja tuulinen keli kohdalle. Meillä ruskettuvat alhaalta, jos pääsevät kärsimään kuivuudesta kesän aikana. Nyt ei ole tarvinnut siitä kantaa huolta...
      Kannattaa ollakin varuillaan heti ensimmäiset kotilot löydettyään. Ripottelin itse äsken ferramolia riskialttiille paikoille. Jospa edes muutama kotilo heittäisi niiden ansiosta henkensä.
      Minäkin kävin tänään lasten kanssa pari tuntia keräämässä vattuja. Herukat eivät ole meillä vielä lähellekään kypsyneet, joten niillä ei ole kiire. Nyt kun olisi tämän viikkoa poutasäätä, niin pääsisi vielä vattuun. Niitä nimittäin olisi ja paljon!

      Poista
  5. Heh, kieltämättä vettä tuli parin päivän ajan ihan reippaasti. Näin vaatinattomasti sanoen 😅 En muista milloin viimeksi olisi satanut kaksi päivää ja yön putkeen taukoamatta, eikä nyt puhuta tihkusta 🙈 kuulin, että lauantai aamupäivään mennessä oli tullut 70ml vettä ja sitä jatkui vielä seuraavaan yöhön. Puutarhassa on ollut aika lakastunut tunnelma 😂 mutta eipähän tartte kastella istutettuja kasveja 😅
    Kärhöjäsi ihailen edelleen 🤭 ne ovat niin ihanan runsaat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulemma siellä teilläpäin onkin satanut ihan urakalla. Otan osaa! Meille ei ollut ensimmäinen kerta tälle kesälle useamman vuorokauden yhtäjaksoinen sade mutta onneksi pysyi vain reippaana tihkuna eikä kaatosateena, niin ei hukuttu.
      Kärhöt ovatkin tänä vuonna oikein reheviä ja kukkivat runsaasti. Pitää tehdä kunnon kärhöpostaus kunhan suurin osa pääsee vauhtiin.

      Poista
  6. Säätiedotusten sade-ennusteita katsellessani ajattelen sinua ihmetellen, miten ihmeessä ette ole jo hukkuneet veteen. Niin hyvää kuin vesi puutarhalle tekeekin, liika on liikaa. Eikä jatkuvissa vesisateissa mikään työ pihalla edisty. Harvoin kaatosateessa jaksaa kovin pitkään työskennellä.
    Meillä on satanut viime viikon lopulta lähtien joka päivä, aika runsaastikin. Toistaiseksi en ole sateisiin kyllästynyt, sillä kevään ja alkukesän kuivuus on ollut puutarhalle ja puutarhurille liian rankka kokemus. Eilen aamupäivällä kasveja siirrellessäni ihmettelin, miten runsaistakin sateista huolimatta maa on pintaa lukuunottamatta edelleen aivan kuivaa. Voi olla, että viikon parin päästä sateet alkavat minuakin tympimään. Tässä vaiheessa kiitän jokaisen kärsivän kasvini puolesta ja iloitsen syyslannoitteen imeytymisen tehostumisesta.
    Pitäähän sitä hyönteishotellillakin olla viherkatto. Edistyksellistä ja kaunista. Köynnöskuusamasi näyttää koreaköynnöskuusamalta. Itselläni se kukkii parhaillaan samanlaisena. Alapihan ruotsinköynnöskuusama on hieman erilainen ja sen kukinta näyttää olevan jo ohi. Voin toki olla väärässäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmettelen välillä itsekin, miten maa ei jo lainehdi vähintään naapureiden pihoilla. Tässä kumpareella tilanteen ei pitäisi ihan heti niin pahaksi mennä. Joitain lakoontuneita kasvustoja kun nostelee, löytyy aika paljon ihan homehtunutta versoa. Samoin katteet tai maahan jääneet oksanpätkät yms. "roska" alkavat homehtua maatumisen sijaan. Harmaahomeisia mansikoita keräsin eilen pari kourallista kompostoriin. Jatkuva kosteus siis ei todellakaan ole hyväksi.
      Koreaköynnöskuusama tosiaan näyttää hyvin samalta kuin tuo minun kuusamani. Kiitos vinkistä! Tuoksuköynnöskuusamana sen olen saanut mutta heti ensimmäisen kukinnan aikana heräsi epäilys, että sitä se ei taidakaan olla.

      Poista
  7. Ny on sarerintamat ruvennu menemähän meiränki ylitte. Parin päivän saldo on n.45mm. Saret on löysäs, räpöttelöö vähän väliä. Onneksi vaan kastikat kumarteloo pahemmin. Joo, ehkä mun 'Apple Blossom' on pikkuusen vaaliampi. Niin ihana tua sun kärhöseinäke.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä, että teillekin on vihdoin osunut sadetta. 45 milliäkin auttaa jo jonkun verran ja hento sade ei lakoonnuta kasvustoja kovin pahasti. Luulen, että lämpimämmällä säällä 'Apple Blossom' saattaa kukkia hieman vaaleampana. Nyt on ollut niin viileitä öitäkin, ettei ihme, jos värit vahvistuvat.
      Kiitos! Kärhöseinäke on joka päivä edellistä kauniimpi kun nuppuja aukeaa lisää. Yritin tänään lukea patiolla kirjaa mutta katse kääntyili huomattavan usein kärhöjen suuntaan.

      Poista
  8. Tasan ei mene sateetkaan. Kun lopulta sataa, sitä tulee hirveellä tohotuksella eikä se tee hyvää hentokasvuisimmille yksilöille. Muutoinhan sade on hyväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei mene tasan ei. Sadetta kerta viikkoon ja mieluusti vielä yöllä olisi minulle oikein passeli.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!