lauantai 15. heinäkuuta 2023

Pioneja ja ensimmäisiä loistokärhöjä

Vuoden paras aika alkaa olla käsillä, sillä loistokärhöt aloittelevat kukintaa. Tänä vuonna ne ovatkin yllättävän aikaisessa, sillä jo nyt on moni kärhö saanut ensimmäisiä kukkiaan auki ja vielä useammassa on isoja nuppuja. Jännittäväksi hetken tekee se, että pionit taas kukkivat harvinaisen pitkään, joten kärhöjen ja pionien kukinta meni tänä vuonna hienosti osittain päällekkäin.

'Omoshiro' kukkii yhtä aikaa perintöpioni 'Elinan' kanssa.
Hieman toisesta kulmasta, niin näkyy myös kaariportin toisella puolella olevaa 'Elinaa' samassa kuvassa.
Edessä 'Elina', takana 'Omoshiro'. Taustalla kukintaa aloittelee myös valkoinen ritarinkannus, joka on hurahtanut kaksimetriseksi.
Aurinkopenkissä vaaleakukkainen pionikaunotar ja 'Elinan' siementaimi 'Minna-Elina' kukkivat yhtä aikaa isotähtiputken ja harjaneilikan kanssa.
'Minna-Elinan' kukat muuttuvat selkeästi liukuvärisiksi vanhetessaan.
Tässä hienoa liukuväriä alapuolelta.
Aurinkopenkissä tein tarkoituksella isotähtiputken, harjaneilikan ja pionien kombon. Pionien edessä on myös vaaleanpunainen loistosalvia mutta se on jäänyt vähän pionien jalkoihin. Pitäisi siirtää sitä pikkuisen erilleen, jotta sekin saisi osallistua aurinkopenkin keskikesän tähtiporukkaan. Ripottelin jo viime syksynä sen siemeniä sopivampiin paikkoihin mutta yhtään tainta en ole löytänyt. Se taitaakin olla vähän krantumpi itämään ja kasvamaan muutenkin kuin sininen kaverinsa. Palataksemme aiheeseen, joskus onnistuneita yhdistelmiä syntyy myös vahingossa. Jokunen viikko sitten törmäsin eräässä marketissa ohikukkineiden kesäkukkien tarjoushyllyyn. Sieltä lähti muutama petunia mukaan mutta joku kasvi piti löytää viidenneksi, jotta kasvit olisi saanut tarjoushinnalla. Kuopus päätti, että otetaan hyllyn ainokainen orvokki. Vähän se oli reppanan näköinen mutta ainoa vielä jäljellä oleva kukka oli ihan nätti purppuranpunainen. Pienen uimahetken jälkeen lykkäsin orvokin kärhökaaripenkkiin keväällä istutettujen loistokärhöjen ja punahatun taimien väliin. Nyt kun sekä orvokki että toinen loistokärhöistä kukkivat, selvisi orvokin olevan täsmälleen samaa sävyä kärhön heteiden kanssa.
Kellarissa talvetettu loistokärhö 'Beautiful Bride' ja pari viikkoa sitten alelaarista napattu orvokki.
Toiselta puolelta näkyy kärhön puolikerrannaisia kukkia.
Istutan yleensä suurimman osan kärhöistäni maahan yhden vuoden kellarissa talvetuksen jälkeen. Ihan pienimmät ressukat tai pistokkaasta itse lisätyt kärhöt saavat kasvaa kokoa vielä toisenkin vuoden ennen maahan istuttamista. Loistokärhön SAMARITAN JO ('Evipo075') ajattelin kuitenkin pitää toistaiseksi ruukkukärhönä. Se kukkisi edellisvuoden versoilla kerrannaisena mutta jostain syystä tänä vuonna kukkia tuli vain uusiin versoihin. Kaunis se on silti hennosti liilareunaisine terälehtineen. Sen pitäisi kasvaa vain 1-1,5-metriseksi, joten se on kooltaan juuri sopiva ruukkukasvatukseen.
Kellarissa talvehti myös  SAMARITAN JO.
Hallayöt alkukesällä saattavat aiheuttaa joihinkin kärhöihin epämääräisiä kukkia. Kuulostaa uskomattomalta, että kuukauden, jopa kaksi ennen kukintaa ollut pakkasyö voisi millään vaikuttaa kukkiin, joista ei ollut siinä vaiheessa vielä edes nuppua näkyvillä. Ilmiö on kuitenkin todellinen. Usein kukkiin tulee vihertäviä viiruja tai osa terälehdistä on aivan kuin olisivat osittain vihreitä lehtiä. Ensimmäisenä niistä tuleekin mieleen joku virus tai tauti, jolloin herkästi ohjeistetaan leikkaamaan versot poikki tai poistamaan vähintäänkin kaikki vioittuneet osat. Se on kuitenkin turhaa, sillä yleensä ainoastaan ensimmäiset aukeavat kukat ovat poikkeavan näköisiä ja seuraavat aivan normaaleita. Latvaverso kun ottaa eniten osumaa ja vielä lehtihangoissa piilotelleet sivuversojen aiheet säilyvät vahingoittumattomina. Sitten, jos vikaa näkyy kasvussa muutenkin tai kaikki kukat ovat epämuodostuneita, voi alkaa epäillä jotain tautia. Pakkasvioituksista ei edes kerrota juuri mitään eikä varsinkaan suomenkielisillä sivustoilla. Itse laitan muistiin kaikki alkukesän hallayöt ja ne kärhöt, jotka olivat hallan iskiessä hyvässä kasvussa. Koska kärhöt yleensä kestävät hyvin pakkasta, en suojaa niitä mitenkään. Minua ei haittaa, jos ensimmäiset kukat ovat vähän epämääräisiä. Niistä on nimittäin hyvä tarkistaa, millainen pakkanen mihinkin kärhöön vaikuttaa ja millä lailla.
Loistokärhö 'Kaiserin' ensimmäinen kukka ei ole ihan sitä mitä piti.
'Kaiser' ponkaisi keväällä todella reippaaseen kasvuun ja oli jo puolimetrinen, kun kesäkuun alussa tuli parin asteen pakkanen. Sen kukka on oikeasti kunnolla kerrannainen mutta nytpä kukka on selvästi yksinkertainen vähän epämääräisesti auenneilla heteillä. Lisäksi osa terälehdistä on epämuodostuneita. Vihreää väriä ei ole kuitenkaan tässä näkyvillä lainkaan. Esimerkiksi tarhaviinikärhö 'Justa' on usein kärsinyt meillä hallaöistä. Sen kukkiin tulee lähes poikkeuksetta vihreäkärkisiä tai jopa kokonaan vihreitä terälehtiä, jos versot ovat saaneet osansa alkukesän halloista. 'Miss Batemanilla' ja 'Madame Julia Correvonilla' olen kuullut olevan samaa vaivaa, mutta meillä kumpikaan niistä ei ole toistaiseksi ollut kasvussa hallan osuessa kohdalle. Teen vielä ihan kunnon postauksen aiheesta, jos vioittuneita kukkia ilmestyy lisää. Jos ei, niin onpahan nyt tullut jo lyhyesti kerrottua asiasta.

'Hagley Hybrid' ei ole muistaakseni saanut koskaan hallavaurioita, vaikka lähtee kasvuun ensimmäisten joukossa.
Seuraavan kuvan kärhönkukka on meillä ensimmäinen laatuaan, vaikka sillä ei ole mitään tekemistä pakkasvaurioiden kanssa. Monta vuotta kasvanut 'Multi Blue' teki ensimmäistä kertaa kunnolla kerrannaisen kukan, kun yleensä sen kukat ovat olleet mallia "yksinkertaisen kukan keskellä nököttävä merisiili". Kärhö ei ollut vielä kunnolla kasvussa kesäkuun alun hallaöinä (enkä usko pakkasen muutenkaan aiheuttavan jotain hienoa), joten ehkä se on vihdoin varttunut tarpeeksi suureksi tehdäkseen kunnon kukat. Toistaiseksi kaikki muut avonaiset kukat ovat niitä merisiili-mallisia, mutta yksi kerrannainen kukka antaa jo toiveita siitä, että jossain vaiheessa niitä voi olla enemmänkin.
'Multi Blue'. Löydätkö kukasta vihreän toukan?

Vasta kuvia tietokoneen näytöltä katsellessani älysin 'Multi Bluen' terälehdellä pötköttelevän toukan. Jonkun sortin pistiäinen tai mittari siitä varmaan tulisi, jos linnut tai hyönteishotellissa majailevat erakkoampiaiset eivät sitä satu huomaamaan. Erakkoampiaisia tuntuu nyt olevan aika paljon, joten enpä taida olla yhdestä toukasta huolissani. Nyt jään kyttäämään seuraavia avautuvia kärhöjä. Hyvää viikonloppua!

14 kommenttia:

  1. Omoshiro on todella kaunis ja isokukkainen. Meillä kukkia Omoshirossa on nyt yllättävän vähän, johtuneeko kesän kuivuudesta ja siitä, että olisi pitänyt kastella sitä vielä enemmän.
    Ihanat kuvat. ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, ja näyttää olevan vielä aikainen kukkijakin. Viime vuonna se aukoi myös ensimmäisiä kukkiaan pionien kanssa yhtä aikaa, mutta silloin pionien kukinta oli jo aika lopuillaan. Tänä vuonna ehtivät kukkia pidemmän aikaa yhdessä.
      En osaa sanoa, mikä 'Omoshiroasi' vaivaa, ehkä tosiaan kuivuus. Tai sitten se vähän huilailee, jos kukki viime vuonna oikein runsaasti.
      Kiitos!

      Poista
  2. En taida olla oikein kukkaihminen. Olen istuttanut monta kertaa kärhöjä, kuolevat aina. Pionia en ole itse edes uskaltanut ajatella, mutta tänä keväänä sain lahjaksi yhden. Pelkään sen tappamista niin paljon, että kun lahjoittaja sanoi, että taimen olisi hyvä olla vielä hetki ruukussa, että juurtuisi hyvin, en uskalla näemmä laittaa sitä lainkaan maahan. Kauhukseni huomasin, että se on nyt juurtunut niinkin hyvin, että erittäin korkeasta ruukusta juuret olivat työntyneet jo maahan. Taitaa olla aika rohkaistua ja istuttaa se mitä pikimmiten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toiset ovat enemmän hyötykasvi- toiset kukkaihmisiä eikä siinä ole mitään pahaa. Kannattaa lainata rohkaisuksi kirjastosta Rea Peltolan ja Vesa Koivun Pionit-kirja. Siinä on kerrottu kaikki oleellinen pionien istuttamisesta ja hoidosta. Loppujen lopuksi pioni on aika helppo kasvi, kun vain osaa istuttaa sen oikeaan syvyyteen ja oikeanlaiseen maahan. Liian syvälle tai pintaan istuttamalla sen voi saada helpostikin tapettua tai vähintään se juroo vuodesta toiseen.

      Poista
  3. Omoshiro on tosi kaunis kärhö. Olet rakentanut upean yhdistelmän Elina-pionista ja Omoshirosta. Minna-Elinan liukuvärjätyt terälehdet ovat hienoja nekin. Täällä ei pioni-kärhö -yhdistelmä ole mahdollinen, kun pionien kukinta on lähes kokonaan ohi loistokärhöjen aloittaessa. Ja löysin vihreän toukan lehdeltä.
    Kuivuus tai hallayöt tai molemmat yhdessä? Kärhöjen kukissa on tavallista enemmän vioituksia. Madame Julia Correvon avaa parhaillaan kukkiaan ja moni niistä on jo nuppuisena vaurioitunut. Mitään ötököitä en ole löytänyt. Lehdistö on tervettä. Kärhöjen kasvu jää selvästi edellisvuosia matalammaksi, mikä taitaa olla kuivuuden aiheuttamaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ehkä teilläkin saattaisi joskus osua loistokärhöjen kukinta pionien kanssa yksiin, jos joku vanhoilla versoilla kukkiva kärhö onnistuisi talvehtimaan hyvin. En muista, onko sinulla 'Omoshiroa', mutta siitä voisit saada pioneille kukintakumppanin. Minullakin se kukki kerran vanhoilla versoilla alkukesästä. 'Miss Bateman' voisi kuulemani mukaan olla myös aika hyvä vaihtoehto.
      Voi kuivuudellakin olla osansa kukkavioituksiin. En ole päässyt itse sitä teoriaa testaamaan, sillä täällä ei ole useampaan vuoteen ollut niin kuivaa, että se näkyisi vielä kärhöjen juuristoalueella. Korkeuteen kuivuus ainakin vaikuttaa ja mahdollisesti myös seuraavan vuoden versomäärään. Niin kauan kun lehdet näyttävät normaaleilta, ei minusta ole mitään syytä huoleen.

      Poista
  4. Vau, sulla kukkii jo monta kärhöä. Hyvä, hyvä :) Mullon vasta muutamas kukkia, eikä niistä ykskää oo jalokärhö. Mullon ollu viinikärhö 'Södertelje's joskus viheriää, samoon 'Alba Luxurians's, mutta siinä se taitaa kuukua asiahan. 'Minna-Elinan' liukufäriätyt kukat o hianoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkii hyvinkin ja koko ajan aukeaa lisää kukkia. Tänään oli 'Voluceaussakin' ensimmäiset kukat auenneet. 'Alba Luxurians' taitaa tosiaan tehdä vihreänkirjavia kukkia ihan jo luonnostaankin. Väriä kukinnan edetessä vaihtavat kasvit ovat hauskoja. Aivan kuin saisi kaksi eri kasvia yhdessä paketissa.

      Poista
  5. Minäkin luen näitä kärhöjuttuja tosi mielelläni ja ihailen kuvia. Myös minun Omoshironi kukki pionien kanssa samaan aikaan, mutta eivät osu noin hyvin samaan kuvaan. Nyt tuntuu kärhöjen nuppuja aukeavan tasaiseen tahtiin, mutta edelleen on muutama kärhö, jotka ovat nousseet aika vaivalloisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöt ovatkin kuvauksellisia. 'Omoshiro' tuntuu olevan jopa täällä hyvin aikainen kukkija loistokärhöksi, mikä on oikein mainio asia. Minullakin pari kärhöä kasvaa vähän hitaanlaisesti mutta ehkä ne kasvavat sitten maan alla enemmän ja ensi kesänä komeilevat myös maan päällä loisteliaasti.

      Poista
  6. Siellä kärhöt ovat jopa aikaisemmassa kuin täällä. Omoshiro on kukkinut pitkään mutta moni muu kärhö antaa odotella itseään tai kasvaa tosi kituliaasti. Vihreitä terälehtiä on tänä vuonna paljon ja kukka epänormaali, hallalla ja kylmällä on vaikutusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöt ovat joskus oikukkaita. Meillä osa antoi odottaa itseään aika pitkään mutta alkuun päästyään kasvoivat vauhdilla. Ehkä teillä oli hallaa kriittisemmässä vaiheessa kuin meillä tai sitten enemmän pakkasta, sillä en ole huomannut muissa kuin 'Kaiserissa' pientä vauriota. Toivottavasti kärhösi saavat nyt vauhtia ja kukkivat loppukesän komeasti.

      Poista
  7. Kiitos kärhötietopankista liittyen pakkasöihin. Minä en taida kuin keräillä kasveja, en oikein jaksa perehtyä niiden sielunmaisemiin kovin syvällisesti, mutta uusi tieto näin hyvin tarjoiltuna selittää kyllä muutamia asioita. Usein juuri ensimmäinen kukka esim. kärhö Aljunushkassa on ollut usein vähän omituisen muotoinen, mutta tuo hallaviotus selittää sen.
    Paljon sinulla jo kukkiikin kärhöjä. Meillä ei kuitenkaan olla juuri edellä täällä kakkosvyöhykkeellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! En minäkään tiennyt aikaisemmin syytä ensimmäisten kukkien epämuodostuneisuuteen. Muutama vuosi sitten kuitenkin törmäsin jotain muuta tietoa etsiessäni tuohon ja koin ahaa-elämyksen. Minulla ei ole 'Aljonushkaa' mutta olen kuullut sen lähtevän aikaisin kasvuun. Niinpä se voikin olla monia muita alttiimpi hallavaurioille. Onneksi alkukesän hallat eivät sentään vie koko kukintaa. Pienet muotovirheet eivät haittaa mitään.
      Joka vuosi tuntuu käyvän näin, että täällä kiritään kesä-heinäkuun vaihteessa Etelä-Suomi kiinni. Onneksi niin käy, niin ei tarvitse hylätä niin montaa loppukesän kukkijaa ihan vain kasvukauden lyhyyden vuoksi pois.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!