keskiviikko 2. elokuuta 2023

Harvemmin esiteltyjä

Heinäkuu vaihtui elokuuksi taas kerran aivan liian nopeasti. Vaikka elokuukin voi olla jopa kesän paras kuukausi mitä kukkaloistoon tulee, niin pimenevät illat kertovat syksyn vääjäämättä lähestyvän. Mutta yritetään työntää se ajatus taka-alalle ja keskitytään nauttimaan täysillä kesästä sen aikaa kun se vielä kestää.
Ensimmäiset keisarinviitat saapuivat nauttimaan lapinnauhuksen kukista.
Keltainen ei ole suosikkivärejäni puutarhassa mutta yhden nauhuksen voin antaa kasvaa ihan vain perhosten ja pörriäisten iloksi. Alunperin minun piti istuttaa nauhus kivikkorinteen päähän taustakasviksi, pölyttäjien riemuksi ja pitämään joutomaalta vyöryvät heinikot kurissa. Sittemmin nauhus on "jämähtänyt" grillikatoksen taakse varjopenkkiin ja vaikka itse sanonkin, sen paikkavalinta on melkoisen onnistunut. Juuri nyt sen lähistöllä ei kuki mitään ja rypäs keltaisia soihtuja ei isompien kasvien takaa juuri erotu niin isolle alalle, että se häiritsisi värisilmääni. Nauhus myös viihtyy oikein mainiosti paikallaan, joten miksipä palaisin enää alkuperäiseen suunnitelmaani. Toki siitä voisi ottaa jakopalan kivikkorinteen päähän, niin olisi sielläkin vielä yksi kasvi lisää pölyttäjien iloksi.
Lapinnauhus 'Hietala' koko komeudessaan. Kuunliljat eivät ihan vielä kuki.
Nauhus ja sen takana oleva töyhtöangervo ovat viimeiset kasvit ennen liiterin takana olevaa risujen ja muun roinan keräysaluetta. Kunhan haketettavaa risua tulee taas enemmän, jatkan istutusalueiden välissä kulkevaa hakepolkua vielä niiden viereen, niin tulee selvempi raja rikkaruohoja puskevan heinikon ja varsinaisen kukkapenkin väliin. Jokunen leskenlehti jaksaa puskea aluskasvina olevan kevätkaihonkukan läpi isompien kasvien sekaan mutta muuten rikkaruohot ovat pääsääntöisesti pysyneet kuitenkin omalla puolellaan, vaikka tämä osa puutarhaa ei ole koskaan ollut ensisijaisena kitkentäkohteena. Joka tapauksessa hakereunus antaa vielä sillekin viimeisen silauksen.
Eilen illalla aurinko osui kauniisti varjokujan päässä oleviin jaloangervoihin.
Rantalaukkaneilikka 'Sea Pink'.
Toinen rantalaukkaneilikoista päätti tehdä vielä yhden kukinnon. Se kukki oikein hienosti kesä-heinäkuussa mutta ne muutamat siitä otetut kuvat taisivat epäonnistua. Sen kukat tuntuvat olevan kameran tarkennukselle erityisen hankalia. Nyt, kun kukintoja oli vain yksi, kuvaaminenkin onnistui paremmin. Jostain syystä toinen rantalaukkaneilikka kasvaa kituliaammin kuin kuvan yksilö, vaikka niillä ei ole kuin nelisenkymmentä senttiä välimatkaa. Olen istuttanut ne vähän erilleen rusakoiden vuoksi. Ihan vierekkäin kasvavat puskat parturoitaisiin kerralla molemmat, mutta jos pupu joutuu ottamaan muutamankin askeleen päästäkseen toisen kimppuun, se saattaa kerralla pomppia kauemmas ja jättää toisen maistelun sikseen. Toistaiseksi se on ainakin pitänyt paikkansa, tosin eipä nyt kesäaikaan ole jänöjä liiemmin pihamaalla näkynytkään. Eilen illalla pelästytin yhden keskenkasvuisen rusakon tontin laidalta matkoihinsa.
Harmaakurjenpolvi 'Ballerina' löysi tiensä tänne viime kesän lomamatkalta.
Olen ollut parina päivänä vatussa lasten kanssa. Pakastimeen asti on mennyt suunnilleen 4,5 litraa ja suoraan suuhun toinen mokoma. Käytännössä lasten työpanos pakastimeen päätyneissä marjoissa on pari desiä, mutta olivatpahan juttuseurana. Tänään en jaksanut lähteä keräämään kun piti saada puutarhassakin jotain aikaiseksi. Järkevämpi olisi toki ollut vatustaminen nyt kun marjat ovat parhaimmillaan mutta ei sitä touhua joka päivä jaksa. Jos huomenna ei sada koko päivää, voisi käväistä vielä pari tuntia vatukossa hakemassa marjoja talteen.
Anopilta saatu daalia on kukkinut koko kesän.
Kasvimaalla krassi hehkuu keltaisena. Samassa amppelissa kasvaa myös kuukausimansikka ja herne.
En tänä vuonna esikasvattanut krasseja lainkaan ja siementen liotuskin unohtui. Kasvimaalle yhden lavan reunaan suorakylvetyt siemenet eivät itäneet ja ruukkuihin kylvetyilläkin kesti ikuisuuden itää. Tietysti kohdalle sattuivat ne kesäkuun alun kylmät säät, jotka varmasti hidastivat itämistä. Nyt kuitenkin ensimmäiset krassit ovat alkaneet kukkia. Vaikka muualla puutarhassa keltaisella on hyvin pieni vähemmistöosuus tarkkaan harkituissa paikoissa, kasvimaalla saa olla niin keltaista kuin oranssiakin. Tänä vuonna tosin oransseja kehäkukkia on ollut jo melkein liikaakin, joten yritän vähän rajoittaa niiden siementämistä ja suosia lempeämpiä värejä. Ensi vuotta varten keräsin jo pikkuisen talteen siemeniä ainokaisesta vaaleankeltaisesta kehäkukasta. Tarkoitus on kerätä siemeniä myös 'Bronzed Beauty' -lajikkeesta, vaikka niiden perimään on varmasti sotkeutunut muitakin värejä. Ehkä sieltä silti vielä jokunen söpö, murrettu sävykin vielä tulevaisuudessa löytyy.
Isosudenporkkana? Etualalla vaaleankeltainen on luullakseni kaliforniantuliunikkoa, joka laittaa illalla kukkansa suppuun.
Kasvimaan viereen tekemäni kesäkukkapenkki on tänä kesänä ollut vihdoin iloisenkirjava sekamelska yhtä sun toista leikkokukaksi kelpaavaa kasvia. Sinne menivät kaikki ylimääräiset kesäkukan taimet ja suorakylvettäviä siemeniä. Yhteen kohtaan ripottelin veriapilan siemeniä ja siitä olen käynyt silputtamassa kasvimaalle katetta silloin kun ruohosilppua ei ole ollut riittämiin tarjolla. Kesäkukkasekoituksesta on noussut itselleni aivan tuntemattomia kasvituttavuuksia, joista ainakin haaleankellertävä kaliforniantuliunikko pääsee jatkoon. Isosudenporkkanaksi epäilemäni kasvi on myös ollut mukava täytekasvi niin kukkapenkissä kuin asetelmissakin, joten se taitaa myös saada jatkopaikan.
Ihana tumman luumun sävyinen pioniunikko.
Pioniunikot olivat vuosien takaisesta kylvöstä elämään jääneitä yksilöitä. Tänä vuonna suurin osa on ollut tuota samaa tumman luumun sävyä. Niistä pitää myös kerätä siemeniä talteen ja ripotella muuallekin puutarhaan. Pioniunikon lehdet eivät ole kovin kauniit mutta korkeampien kasvien seasta noustessaan niiden kukat ovat upeita. Jostain edellisvuosien jämistä on myös ilmestynyt saman sävyistä ruiskaunokkia pariin paikkaan. Pidän juuri tuosta sävystä paljon, joten lienee sanomattakin selvää, että siemeniä kerätää talteen ruiskaunokeistakin. Kesäkukkaseoksesta peikonkakkara ja tuoksupielus saavat kylväytyä itsekseen kesäkukkapenkkiin ja miksei sen ulkopuolellekin marjapensaiden väliin mutta tuskinpa kerään niistä siemeniä. Myöskään seuraavan kuvan luikero ei tule saamaan jatkopaikkaa.
Komeasilkkikukkako? Latva jatkuu ties miten pitkälle ja kukkia aukeaa varren alaosasta lähtien pikku hiljaa.
Onko tämä sitten isosilkkikukka? Kasvaa siivosti ja on kaunis, joten saa jatkopaikan.
Lisää tuttuja ja tuntemattomia kesäkukkia on ilmestynyt aurinkopenkkiin, johon ripottelin myös samaa siemenseosta. Jätetään niiden esittely kuitenkin toiseen kertaan, sillä näkymät eivät ole muuten siellä kovin kummoiset. Jostain syystä kevään visio ei sitten kohdannut taaskaan todellisuutta... Ihan jokainen edellissyksynä istutetuista perennantaimista ei selvinnyt talvesta eivätkä aukkopaikkoihin ripotellut kesäkukansiemenet riittäneet täyttämään välejä. Moni kesäkukka kun sattui olemaan sellaista hentokasvuisempaa mallia, jotka tarvitsisivat rotevampia vieruskavereita pysyäkseen pystyssä. Muutostyöt ovat kuitenkin käynnissä, joten ehkä vielä joskus se viimeinenkin parin neliön ala aurinkopenkistä alkaa näyttää hyvälle.
Ja mikäs se kukkii keskellä kesää? Jouluruusu 'Pretty Ellen Spotted' on vähän eksynyt aikataulusta ja väristäkin.
Enpä muista, milloin olisi jouluruusu aloittanut uusintakierroksen heinä-elokuun vaihteessa. Liekö sateinen kesä huijannut jouluruusun sisäistä kalenteria. 'Pretty Ellen Spotted' on hankittu vuosi sitten heinäkuun lopussa ja se kukki aivan loppuvuodesta lumen seassa. Kevään kukinta taisi jäädä siltä välistä tai ainakaan en muista sen kukkineen. Hassua jouluruusun kukassa on kukinta-ajan lisäksi sen väri, sillä terälehtien pitäisi olla valkoisen sijaan vaaleanpunaisia. Ja sen värisenä se kukkikin silloin viime syksynä. Suurella mielenkiinnolla seuraan, mitä tämä aikataulusta ja väreistä eksynyt luonnonoikku keksii seuraavaksi tehdä.
Päivän kärhöksi valitsin tänään loistokärhö 'Innocent Blushin'.
Iloista ja värikästä elokuuta!

14 kommenttia:

  1. Onpa tosiaan erikoinen kukinta-aika jouluruusulla. On ehkä säät tosiaan saaneet sen kellon sekaisin. Ihanaa, että teillä on perhosia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toistaiseksi ei ole näkynyt muita kuin pari keisarinviittaa ja muutamia nokkosperhosia sekä tummapapurikkoja. Ja sitten joitain yksittäisiä tunnistamatta jääneitä pikkuperhosia. Kookkaat päiväperhoset antavat kuitenkin vielä odottaa itseään mutta eiköhän niitäkin ala pian näkyä.

      Poista
  2. Teidän sateet ovat tainneet siirtyä teiltä meille, muutamassa päivässä on tullut yli 50mm. Vattuja on pitänyt mennä keräämään mutta en viitsi mennä litimärkiin puskiin. Omasta puutarhasta on saatu vähän. Jouluruusu on mennyt sekaisin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivoinkin, että joku muu paikkakunta olisi saanut vaihteeksi loton jättipotin sateiden suhteen. Tosin nyt meilläkin sataa kaatamalla. Johan se pari päivää oli taas satamatta... Kävin tänään illemmalla kurkkaamassa, olisiko tuossa talon takana metsikössä vattuja mutta saalis oli yksi kypsä. Joitain puolikypsiä ja raakoja siellä näkyi, mutta enpä tiedä, kannattaako sitä määrää edes lähteä keräämään.
      Jouluruusuressukka ei tiedä, mikä vuodenaika on ja minkä värinen hänen pitikään olla :D

      Poista
  3. Tosi kaunis väri pioniunikossa, toivottavasti saat niitä lisää. Jos kaikki tänne ennustetut sateet toteutuvat, saattavat vatut kärsiä, tänäänkin jouduin valikoimaan, mitä otin astiaan.
    Kiva, että nauhus löysi noin sopivan paikan, se on tosiaan monien perhosten suosikki, joten on kiva antaa paikka sillekin. No, jopas on jouluruusulla erikoinen kukinnan ajankohta :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kolme tuollaista kunnolla kerrannaista luumupunaista pioniunikkoa on nyt näyttänyt kukkansa ja lisäksi yksi yksinkertainen joulunpunainen. Johonkin ovat perimästä ilmeisesti hävinneet kaikki vaaleammat sävyt mutta se ei minua haittaa.
      Täälläkin piti sataa jo eilisestä lähtien mutta niinpä vain yksi pieni sadekuuro oli tänään iltapäivällä. Puolisen tuntia sitten vasta alkoi sataa kaatamalla. Useamman päivän jos sataa, niin eipä ole paljoa mitä kerätä vatukoista.
      Nauhuksen tilalla oli alunperin rantakukka mutta se ei viihtynyt siinä sen paremmin kuin viimeisimmässäkään paikassa, josta kaivoinkin sen lopulta kokonaan pois. Nauhus sen sijaan on viihtynyt oikein mainiosti. Perhosten määrää taitaa vähän rajoittaa varjoisa paikka mutta ainakin pari keisarinviittaa ja kymmenet kimalaiset ovat löytäneet sen hyvin.

      Poista
  4. Hyvin on pioniunikkosi pitänyt kerrotun muotonsa kerätyistä siemenistäkin ja värikin sievä. Kovia ovat kylväytymään, omat vuosia sitten kylvetyt ovat jatkaneet yksinkertaisina pinkkien jälkeläisinä joka vuosi maasta uusina sukupolvina nousten. Sekaisin on jouluruususi vuodenajoista tosiaan kun nyt keksi kukkia. Toivottavasti pääsee silti keväällä oikeaan kukintarytmiin takaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurin osa noista omista siemenistä kylvetyistä tai kylväytyneistä onkin ollut yleensä yksinkertaisia mutta tänä vuonna yhtä vaille kaikki ovat olleet samannäköisiä. Minusta tuntuu, että kasvualustalla on ainakin jonkun verran vaikutusta kerrannaisuuteen, sillä hyvässä mullassa on tullut harvemmin yksinkertaisia kuin kuivassa tai vähän köyhemmässä maassa. Epäilenkin siis, että huonoon maahan joutunut siemen ei jaksa tehdä kerrannaista kukkaa, vaikka perimältään olisikin kerrottu. Voin toki olla väärässäkin.
      Saa nähdä, milloin jouluruusu kukkii seuraavan kerran.

      Poista
  5. Ihania nämä päivän kärhösi!
    Nauhus on hieno ja komea. Mainio perhoskasvi tosiaan. Ne eivät minun ilmastossani tai maassani viihdy, mutta hankin silti viime syksynä uuden kallionauhuksen hävinneen tilalle. En tiedä, meinaako se kukkia, mutta joitakin lehtiä siinä sentään on. Tummat lehdet ja lämpimänkeltaiset kukat ovat aika päheä yhdistelmä.
    Ihanan värinen unikko tosiaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Näin tulee esiteltyä joka kerta joku kärhö.
      Nauhukset taitavat tarvita varjoa, kunnolla multaa ja reippaasti kosteutta. Joskus aurinkoisina ja lämpiminä päivinä tuokin nuupotti lehtiään silloin kun aurinko edes tunnin verran osui siihen. Muutenhan se onkin varjossa koko päivän mutta keskikesällä vähän ennen puoltapäivää aurinko paistaa siihen suoraan puiden latvojen välistä ehkä vajaan tunnin verran ja toisen mokoman iltapäivällä mutta vain kasvuston yläosiin. Nekin pienet hetket saivat sen osoittamaan mieltään, vaikka kuivuudesta ei ollut tietoakaan.

      Poista
  6. Mäkää keltaasesta niin piittaa, mutta muutamia on kuitenki ja näin syyskesällä seki färi muka sopii paremmi. Kivikkorinne vois olla nauhukselle liian kuuma ja kuivaki paikka. Tuashan son hyvä. Monellaasta hianua kukkijaa löytyy. Jouluruusut saattaavat yllättää kukkien ihan hassuna aikana ja näköjään färiäki vaihtaen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla, että nauhus ei ihan noin komeasti kivikkorinteen päässä viihtyisi mutta ehkä kuitenkin pärjäisi. Se kohta, johon sitä suunnittelin, on alempana rinteellä ja saa puolet päivästä aidasta varjoa. Lisäksi maa on siinä hyvin savista. Vasta myöhemmin iltapäivällä alkaa paistaa siihen kohtaan mutta silloinkin edessä olevat syysleimut antavat vähän varjoa.
      Silloin tällöin jouluruusuissa näkyy kukkia myöhään syksyllä mutta nyt oli kyllä ensimmäinen tähän aikaan kukkiva.

      Poista
  7. Ei ole keltainen minunkaan lempivärini puutarhassa, mutta syyskukkasiin se jotenkin sopii. Tuo valon tuntua puutarhaan ja tärkeintä, että monet keltaiset ovat hyviä pörriäis- ja perhoskasveja. Kuivuudesta kärsivä soihtunauhukseni kukki nopeasti aikaa sitten. Olen harkinnut sen siirtämistä talon päädyssä asuvan kallionauhuksen kaveriksi, vaan vielä on siirtämättä. Nyt on sopivan kosteaa siirroille, mutta niin on sitten siirrettäviäkin jonoksi saakka. Samoin kasvimaalle keltaiset kukat sopivat jostain syystä erinomaisesti. Sammareita, kehäkukkia, krassia. Tuovat väriä vihreiden hyötykasvien lomaan.
    Hieno keisarinviitta. Olen kovasti odottanut perhosia. Yhtenä päivänä olin näkevinäni pikkuapollon, mutta se ei suostunut laskeutumaan nähdäkseni tarkemmin.
    Toivottavasti jouluruususi varhainen aloitus merkitsee pelkästään runsasta syyskukintaa. On ne niin ihania. Omia jouluruusujani jo yhtenä päivänä tutkin, josko nuppuja vähitellen ilmestyisi. Ei näkynyt.
    Upean värinen pioniunikko. Tuollaisia voisi olla isompikin rypäs.
    Lasten marjatyöpanokseen ei varmaan paljon voi laskea, mutta samalla kylvät marjastuksen siemenen heidän kesiinsä. Omassa lapsuudessa, teini-iässä ja vielä aikuisenakin tuli varsinkin isän kanssa kuljettua marjassa. Niitä aikoja ja tapahtumia on kiva muistella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksy onkin voimakkaiden värien aikaa. Keltainen väri erottuu valkoisen tapaan aika hyvin hämärtyvissä illoissa, joten siitä on paljon iloa. Kasvimaalla kukista on myös hyötyä tuholaisten harhauttajina, joten hyväksyn siellä tyytyväisenä ne keltaiset ja oranssitkin värit.
      Niin sitä joskus kertyy siirrettäviä enemmänkin mutta onpahan tässä vielä kasvukautta hyvin jäljellä. Ei ole mikään hoppu.
      Apolloperhonen olisi aika hieno nähdä, mutta eipä niitä taida täällä saakka koskaan näkyä.
      Nyt oli alkanut aueta toinenkin jouluruusun nupuista. Samanlainen valkoinen on sekin.
      Minusta oli hauska, että esikoinen halusi vielä ehdottomasti käydä yhtenä päivänä marjastamassa. Itseäni ei olisi niin enää huvittanut mutta pakkohan sinne oli lähteä, kun toinen halusi.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!