maanantai 24. heinäkuuta 2023

Harmaiden päivien värejä

Muutama viime viikon aurinkoinen poutapäivä hujahti ohi nopeasti ja ainakin täällä palattiin takaisin sateisiin tai vähintäänkin pilvisen harmaisiin päiviin. Hyvä jos ehti edes tottua aurinkoon ennen kuin se palasi takaisin pilvien taakse piilottelemaan. Vaikka pilvisellä säällä otetut puutarhakuvat onnistuvat pääsääntöisesti aurinkoista päivää paremmin, en itse meinaa muistaa kaivaa silloin edes kameraa esille. Kuvia tietokoneelle siirtäessäni suorastaan yllätyin, kun kukkakuvien sijaan muistikortilta löytyi enemmän Nestorin ja Inkerin kuvia kuin puutarhanäkymiä. Minimaailmasta räpsityt otokset säästän kuitenkin talviaikaan. Nyt on tarjolla vähän epämääräinen setti niin köynnöksistä kuin hyötykasveistakin.

Loistokärhö 'Hagley Hybrid' alkaa hiljalleen päästä kunnon vauhtiin kukinnassaan.
Kesäkuussa ihastelin, kuinka hyvin kaurajuuren kukat sointuvat ruohosipulin kukkien sävyyn: samanlaista liilaa kummassakin, toisessa kukat killuivat vain metrin verran korkeammalla kuin toisessa. Kaurajuuri kukkii edelleen mutta nyt sen vieruskaverina kukkii sokeriherne 'Grijze Roodbloeiende'. Kaurajuuren kukinta on kestänyt mukavan pitkään. Asiaa on saattanut auttaa sekin, että olen leikannut kuihtuneita kukkia pois sitä mukaa kun olen niitä huomannut.
Yksi kaurajuuren varsi oli kääntynyt sivuun, joten sain sen ja herneen kukat ikuistettua samaan kuvaan.
Tästä näkyy kaurajuuren kasvutapa. Korkeutta on lähemmäs 1,5 metriä.

Mansikat eivät oikein pidä näistä sadekeleistä. Joka kerralla saa kerätä kourallisen homehtuneita raakileita tai puolikypsiä marjoja kompostiin. Onneksi mansikoita on tullut tänä vuonna paljon enemmän kuin viime kesänä, niin olemme saaneet suuhunkin enemmän kuin puolikkaan marjan henkeä kohti. Kuukausimansikat ja lasten luumupuun alla olevat ahomansikat aloittivat mansikoiden satokauden ja jatkavat sitä syksyyn saakka. Seuraavaksi aloitti jatkuvasatoinen, amppelimansikkana alunperin ostettu mansikka, joka sekin jatkaa kukintaa ja raakileiden kasvatusta pitkälle syksyyn. Nyt puutarhamansikka 'Frida' on päässyt kunnon vauhtiin. Kun on tottunut kuukausi- ja ahomansikan sekä pienehköjä marjoja tekevän amppelimansikan kokoluokkaan, 'Fridan' marjoissa on ollut ihmeteltävää niin lapsille kuin aikuisille. Punnitsin ihan uteliaisuuttani eilisen marjasadosta muutamia mansikoita ja ulkoisen olemuksen lisäksi myös paino puhui omaa kieltään. Isoin kuukausimansikka painoi 2 grammaa ja kourallinen niitä 21 grammaa. Isoin amppelimansikka painoi 18 grammaa. Pienin 'Frida' taas painoi 44 grammaa ja isoin peräti 57 grammaa. Suurin osa 'Fridoista' ylitti 50 gramman rajan, joten kyse ei ollut edes yksittäisestä mutanttimarjasta. Makuunkaan ei ole tarvinnut pettyä, sillä 'Frida' on hyvin makea ja mehukas. Aromissa on hieman metsämansikkaa.
Ei tarvinne sen tarkemmin selitellä, mikä mansikka on mitäkin lajiketta.
Tuoksuherneiden esikasvatus meni tänä vuonna vähän puolittain huitaistuksi. Lisäksi maahan istutuksen jälkeen taimet tuntuivat jurottavan pitkään ennen kuin lähtivät uudelleen kasvuun. Pelkäsin, että kukintakin viivästyy aivan loppusyksylle mutta niinpä vain yhteen jos toiseenkin on ilmestynyt hiljalleen nuppuja ja ensimmäiset alkavat jo aueta. Kunhan niiden pääkukinta alkaa, saisi olla poutaa, jotta pölyttäjät olisivat ahkerasti liikkeellä. Käytin nimittäin keväällä osan vanhoista siemenistä loppuun ja pariin pussiin jäi vain yksittäisiä siemeniä, jotka jätin siltä varuilta, että ensimmäinen erä ei itäisi. Itävyysprosentti oli melko hyvä mutta tuskinpa enää ensi keväänä jaksavat joukoittain itää. Siispä tarvitsen uutta siemensatoa tulevien vuosien tuoksuhernesatoa varten.
Nuotiopaikalla kukkii kaksi oikein herkullisen väristä yksilöä. Taustalla tummempi violetti, josta en niin välitä.
Nuotiopaikan seinäkkeissä kasvaa kolmea eri lajikkeen tuoksuhernettä: valkoista, vaaleanpunaista ja 'Old Spice Mix' -pussista kylvettyä sekoitusta. Yllä olevan kuvan kukat ovat viimeisenä mainitusta sekoituspussista, joten taimien värit ovat täysi arvoitus kukintaan saakka. Olen istuttanut eri lajikkeet eri paikkoihin, jotta pysyisin siementen keräämistä varten itse paremmin kartalla siitä, mitä on missäkin. Aina ei tule merkittyä erityisen kauniin värisiä yksilöitä nauhalla, joten kuihtuneita kukkia leikatessa joutuu olemaan muistin varassa. Olisi perin ikävää leikata juuri ne palon alut, jotka piti jättää siementen keräämistä varten kasvamaan. Tosin eipä sekään ole varma lupaus seuraavan vuoden kasvien väreistä, sillä useampi eri värinen kukka lähekkäin voi risteytyä keskenään ja jälkeläiset olla ihan mitä tahansa. Tuleepahan hieman jännitystä elämään.
Ensimmäiset mantsuriankärhön kukat alkavat avautua.
Samassa seinäkkeessä ylemmän kuvan tuoksuherneiden kanssa kiipeilee kaksi alkukesällä istutettua kärhöä. Kellarissa talvehtineet mantsuriankärhö ja loistokärhö 'Diamond Ball' eivät häiriintyneet maahan istutuksesta, vaan lähtivät reippaasti kasvuun. Nyt ne aloittelevat kukintaa. Mantsuriankärhö oli minulle jo vanha tuttu, sillä edellinen yksilö kuoli pari vuotta kasvettuaan erityisen hankalan talven seurauksena. Olin istuttanut sen ohjeiden mukaan melko pintaan, mikä saattoi olla syynä menehtymiseen. Uusi yksilö pääsi parempaan paikkaan juuristo yhtä syvälle istutettuna kuin loistokärhöillä. Toivon mukaan kärhö osoittautuu edellistä pitkäaikaisemmaksi asukkaaksi. Mantsuriankärhöstä on tietääkseni kahta eri kantaa, joista toinen tuoksuu ja toinen ei juurikaan. Jotta saisin varmasti tuoksuvan yksilön, ostin taimen viime syksynä kukkivana. Parista pienestä kukasta ei hentoa häivähdystä enemmän tuoksua irtoa mutta kunhan kukkia alkaa olla kymmeniä ellei satoja auki, ei tarvitse olla ihan nenä kiinni kukassa hunajaisen tuoksun aistiakseen.
Päivän kärhö olkoon tänään 'Diamond Ball', jonka ensimmäinen kukka on melkein auki.
Jouduin eilen illalla melko yllättävään tilanteeseen ihan omalla kotiovellamme. Kello oli melkein kahdeksan, kun ovikello soi. Mennessäni avaamaan oven hämmästyin todella, kun oven takana ollut mieshenkilö kysyi ensimmäisenä hyvää iltaa toivotettuaan, ovatko vanhemmat kotona. Tiesin kyllä näyttäväni ikääni reilusti nuoremmalta (ja varsinkin meikkaamattomana, niin kuin kotona siihen aikaan normaalisti olen) mutta eipä ole vuosikausiin enää alaikäiseksi luultu. Ällistys varmaan näkyi kasvoiltani, sillä sekunnin hiljaisuuden jälkeen hän itsekin alkoi pahoitella erehdystään ja esitti sitten asiansa. Saman kadun asukas oli ja olemme vielä jutelleetkin muutaman kerran kohdakkain kadulla sattuessamme. Ei siinä mitään, jos viisi tai kymmenen vuotta nuoremmaksi luullaan, sillä silloinkin arvaus osuu reilusti täysi-ikäisyyden puolelle, mutta parikymmentä vuotta pois alkaa tuntua yhtä loukkaavalta kuin teini-ikäisestä tuntuisi, jos melkein nelikymppiseksi luultaisiin. Tai jos nelikymppistä veikattaisiin kuusikymppiseksi. Ei imartelisi varmaan sekään. Pitänee jatkossa laittaa lapset avaamaan ovi, niin vältyn tahattomasti nolaamasta pahaa-aavistamattomia ovikellon rimputtelijoita.
Loppuun vähän auringon lämpöä neljän päivän takaa. Tummapapurikko nautiskeli kehäkukista.
Kivaa viikkoa!

14 kommenttia:

 1. Ehkä sinun on hankittava halpissilmälaseja ovensuuhun lainattavaksi huononäköisille ovikellon soittajille. Voisi kyllä pasmat mennä sekaisin, jos joku oven takana erehtyisi 20 vuotta avaajan iästä. "Pilailetko vai onko muuten ollut vaikea päivä"?, saattaisi käydä mielessä.
  Voi mahdoton, mikä kukkien paljous Hagley Hybridissä. Onko se aina noin voimakkaan vaaleanpunainen? Omani on merkittävästi haaleampi, enemmän vaalea lila kuin vaaleanpunainen. Kärhösi saavat taatusti runsaan annoksen rakkautta muun huomion lisäksi.
  Johan on mansikoilla kokoa.
  Olen jo muutaman tuoksuherneen palon leikannut talteen. Ovat kukkineet jo niin pitkään, että pelkään siementuotannon vievän innon kukkimiseen. Ensimmäisiin palkoihin laitoin nimimerkinnän. Sitten päätin, että kukkikoot ihan kaikki nimestä välittämättä. Pääasia, että omat siemenet itävät ja kukkivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voisikin olla tarpeen. Ja vielä joku varoituskyltti, että täällä asuu teiniltä näyttävä aikuinen. En ole muutenkaan kovin sukkelasanainen saati sitten tuollaisten täysin puskista tulevien tokaisujen edessä. Jälkeenpäin on käynyt mielessä, että olisi kai pitänyt sanoa, että toki voin soittaa vanhemmilleni mutta en ymmärrä, mitä tekemistä heillä olisi meidän ovellemme tulevan henkilön kanssa.
   'Hagley Hybrid' vaalenee jonkun verran kukinnan edetessä mutta nyt kun on viileämpää, vasta avautuneiden kukkien väri vielä korostuu. Ja tietysti pilvisellä säälläkin on osansa. Liilaksi en kuitenkaan sitä sanoisi mutta ihmisethän näkevät usein värit eri tavoin.
   Kannattaakin leikata tuoksuherneistä ahkerasti kuihtuneita kukkia pois, niin jaksavat kukkia pidempään. Minäkin sain tänään napsia ensimmäiset kuihtuneet kukat pois sellaisista väreistä, joista en halua siemeniä kerätä talteen.

   Poista
 2. Hauska tilanne ovella. Muistan minäkin, että joskus 15 vuotta sitten ollessani tyttärien kanssa reissulla, joku sanoi meitä sisarussarjaksi (ehkei kuitenkaan ihan tosissaan niin kuvitellut). Joo, joku tolkku sentään. Minäkin ihastelin Hagley Hybridin valtavan loistokasta kukintaa. Kyllä nämä säät ovat nyt jakautuneet epätasaisesti, sillä meillä paistoi oikeastaan koko viime viikko aurinko - tänään on pilvistä, mutta sademittariin ei ole kertynyt mitään ennusteista huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tuolle vielä osaa joskus nauraa. Ihan vielä ei, vaikka eipä tuo enää niin paljoa ärsytä kuin eilen illalla. Viime viikolla paistoi aurinko neljänä päivänä ja niistäkin kolmena oli puolipilvistä. Muina päivinä satoi vettä ja niin on satanut tänäänkin yhtä parin tunnin poutaisempaa jaksoa lukuunottamatta. Vettä ei onneksi ollut kertynyt kuin muutaman millin päivän mittaan mutta ihan äsken alkoi sataa kaatamalla.

   Poista
 3. Minulla oli nuorempana sellainen ääni, että aina kun vastasin puhelimeen, kysyttiin onko isä tai äiti. Siinä sitten selittelin, että olen tämän perheen äiti, onko asiaa :D
  Onhan hieno 'Hagley Hybrid', mahdoton määrä kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhelimessa onkin hankala päätellä langan toisessa päässä olevan ääntä ja kun oli lankapuhelimet käytössä, ei välttämättä tiennyt yhtään, kuka perheestä vastasi.
   'Hagley Hybrid' kukkii joka vuosi oikein komeasti.

   Poista
 4. Teillä on vettä tullut taas tänäkin kesänä paljon. Ihanasti kukkii Hagley Hybrid. Kaikilla ei ole yhtä hyvät sosiaaliset taidot. Pari vuotta nuorimman lapseni syntymän jälkeen alkoi jo ottamaan päähän, kun saman viikon aikana jo kolmas ihminen tuli onnittelemaan raskaudesta (en ollut raskaana, vatsan muoto vain jäi pyöreäksi). En ollut kovin iloinen silloin siitä. Nykyisin ikä jo suojaa moisilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää siltä, että silloin kun Etelä-Suomi kärsii kuivista kesistä, kaikki sateet kasaantuvat tänne. Menisi edes vuosittain nämä säiden vaihtelut eikä näin, että samaa säätä on vuodesta toiseen tarjolla.
   Ymmärrän hyvin, että raskaudesta onnitteleminen ottaa päähän, jos ei ole raskaana.

   Poista
 5. Ompa tuo kaunis kärhö Hagley Hybrid sopisi värinsä puolesta minun kärhölle pariksi . Pitää taas katsella alesta jos jotain löytyisi mutta jos ei niin ei myöskään haittaa minulla on niin paljon vielä istutettavaa ja siirtoja että ehkä pitää suosiolla jättää .
  Kun tulee tarpeeksi vanhaksi kahdenkymmenen vuoden pieleen arvaus nuoremmaksi olisi lottovoitto .😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin suositella 'Hagley Hybridia'. Se on ollut varma ja reipas kärhö ja sitä näkee usein myynnissäkin.
   Uskon kyllä, että jo kymmenen vuoden päästä parikymmentä vuotta alaspäin arvattu ikä tuntuisi imartelevalta mutta mietipä päinvastoin: miltä tuntuisi, jos kuusikymppisenä luultaisiin kahdeksankymppiseksi. Saattaisi vähän kiristää leukaperiä...

   Poista
 6. Meillä on vaihtunut hyvä ilman kriteerit kahden viime vuoden aikana ns. päälaelleen. Lapsen krooninen migreeni, jossa kirkas aurinko on kauhistus, merkitsee meillä sateisten ja pilvisten päivien tärkeyttä. Olen itsekin alkanut näkemään värejä ja tuoksuttamaan tuoksuja sateen jälkeen ihan eri tavalla kuin aiemmin. Aurinkoinen päivä on ns. vain aurinkoinen päivä, jota katsellaan tummien aurinkolasien takaa. Pilvisellä säällä ei tarvitse pimennystä ja kaiken näkee todellakin värikkäämpänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaisessa tilanteessa pilvinen sää onkin varmasti erittäin toivottua. Itse kaipaan aurinkoa ja valoa.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!