maanantai 10. heinäkuuta 2023

Kotona taas

En maininnut etukäteen julkisesti missään mutta olin juuri melkein viikon poissa kotoa. Kävimme nimittäin perheen kanssa seikkailemassa pääkaupunkiseudulla ja paluumatkalla pysähdyimme Keski-Suomessa tutkimassa muutaman Avoimet puutarhat -kohteen. Karo ei päässyt mukaan, mutta kaapissamme asusteleva miniväki lähti myös reissaamaan.
Matkustimme junalla. Olikohan tämä kuva Jyväskylästä?
Lapset kysyivät jo hyvissä ajoin ennen matkaa, aionko ottaa Nestorin, Inkerin ja Minnin mukaan. En osannut silloin vielä vastata mitään, joten lapsetpa päättivät jättää Nestorin ovelle kirjeen, jossa kysyivät, haluaisiko Nestori lähteä mukaan reissuun. Mitäpä minä asiaan pystyin enää vaikuttamaan, varsinkaan kun pikkuväki oli sitten pakannut kapsäkkinsä ja oli lähtöaamuna odottamassa Nestorin puutarhassa. Matkaan vaan ja nokat kohti Etelä-Suomea. Ensimmäinen nähtävyys oli tietysti Korkeasaaren eläintarha. Väenpaljouden takia kuvaaminen siellä oli hieman haastavaa, joten jätetään sen visiitin dokumentointi yhteen kuvaan.
Hui! Onneksi oli lasi välissä!
Itselleni Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha oli matkan antoisin kokemus. Laitoin etukäteen muutamalle Etelä-Suomessa asuvalle puutarhabloggaajalle viestiä, haluaisivatko he osallistua pienimuotoiseen bloggaajatapaamiseen jossain pääkaupunkiseudun puutarhanähtävyydessä. Porukka kutistui vielä matkan varrella parilla ihmisellä mutta Mama's Gardenin Minna ja Oravankesäpesän Kati pääsivät paikalle. Oli hauska päästä tapaamaan kumpikin ja nähdä samalla upea kasvitieteellinen puutarha.
Sammalpuutarhan taustalla kasvoi valtava vuorijalava.
Päivä oli ihanan aurinkoinen. Varohan Minni sitä opuntiaa!
Jättiläismäisen nietospensaan kukkapilven sisällä puunhaarassa (laji unohtui katsoa) oli sopiva paikka vähän hempeillä...
Aavikkohuoneesta löytyi pikkuväen mittakaavassa olevia kasveja.
Välillä pitää vähän levähtää. Mikähän sademetsähuone tämä nyt olikaan, josta löytyi sopiva pesä mini-immeisille ja nelijalkaiselle?
Kaisaniemestä on tulossa joskus talvella enemmän kuvia, samoin puutarhoista, joissa kävimme Avoimet puutarhat -päivänä. Nyt on kiireellisempää raportoitavaa, sillä kotiin palatessa piti tietenkin tehdä edes pikainen tarkistuskierros omassa puutarhassa ennen kuin voi edes harkita matkalaukkujen purkamista. Sääennusteissa näkyi ennen reissua sen verran sateista ja koleaa säätä, etten oikeastaan ollut lainkaan huolissani kasvien pärjäämisestä. Naapurin pyysin kastelemaan kerran kasvimaalla olevat ruukut mutta kesäkukat sun muut saivat pärjätä omillaan. Täällä oli satanut yhteensä 29mm vettä viiden päivän aikana, joten oli hyvä, että huomasin ennen reissua siirtää läpimäriksi kastellut ruukut patiolta liiterin kuistille suojaan lisäkastumiselta. Kastelin kasvit tiistai-iltana eikä yksikään ollut vielä sunnuntai-iltana kastelun tarpeessa. Patiolla ne olisivat varmasti hukkuneet. Onneksi sentään ainoastaan yksi pikkuinen sadekuuro seurasi minua Etelä-Suomeen ja ehdimme pois alta juuri ennen kuin Helsingissä alkoi lauantaina sataa tulvaksi asti.
Hyvävointiset kasvit olivat vastassa liiterin kuistilla.
Muutaman päivän poissaolon jälkeen aina huomaa, kuinka puutarha on suorastaan ryöpsähtänyt kasvuun. Aivan kuin se vain odottaisi hetkeä, jolloin puutarhuri kääntää selkänsä. Katsoin jo ennen matkaan lähtöä, että ranskantulikukan nuput näyttävät yllättävän keltaisilta. Matkan aikana kukat olivat alkaneet aueta ja keltaisiahan ne olivat. Itse asiassa koko puska oli jo alkukeväästä selvästi pontevampi kasvamaan kuin vieressä olevat kaverit. Olisi pitänyt jo silloin arvata, että se ei tietenkään ole toivottua sorttia. Kävin hakemassa lapion ja revin mokomaan pois, ettei sen perimää sotku valkoisiin ranskantulikukkiin. Revin keltaisia samasta kohdasta pois jo viime kesänä, mutta ilmeisesti joku juuri jäi vielä kiskomatta. En edes tainnut kaivaa sitä kovin tarkasti pois, sillä luulin koko kasvin olevan vain kaksivuotinen. No, kolmatta kesää ovat kasvussa niin keltainen kuin valkoinenkin. Tai toivottavasti keltainen ei enää ilmesty, sillä nyt kaivoin sen pois aika tarkasti.
Tärkeysjärjestys on selvä: ensin pois väärä kasvi, sitten kuvan otto ja siivous jääköön johonkin hamaan tulevaisuuteen.
Tiukukärhö 'Arabella' oli saanut sateisesta säästä huolimatta jo useamman kukan auki.
Maassa talvehtineista loistokärhöistä 'Multi Blue' ehti kukkaan ensimmäisenä. Melkein jäi huomaamatta lehtien seassa piilotteleva kukka.
Kärhökausi on siis korkattu nyt myös isokukkaisten kärhöjen osalta. Versojen ja nuppujen määrästä päätellen kukinta tulee olemaan tänä kesänä loistokkaampi kuin koskaan. Ai, että kun odotan niiden kukintaa! Moni muukin kasvi oli alkanut kukkia. Etelänmunkki kukkii oikein kauniisti heleänsinisenä ja riitelee erittäin lahjakkaasti peittokurjenpolvi 'Cambridgen' kanssa. Munkki saa luvan siirtyä johonkin muualle ja kurjenpolvi ottaa munkin tilankin haltuunsa. Kutsumaton vieras oli ilmestynyt myös valkoisten isotähtiputkien sekaan. Siementaimista kun kasvattelee, saattaa lopputuloksena tulla mitä tahansa ja niin kävi nytkin. Valkoisten seassa kasvaa hailean vaaleanpunainen yksilö, josta leikkasin saman tien kukkavarret maljakkoon. Kunhan tässä puutarhapuuhiin joudan, kaivan senkin kompostiin tulikukan kaveriksi.
Valkoisten isotähtiputkien sekaan ei kaivata tuota etummaista hailukkaa.
Kaisaniemen nietospensas oli vähän kookkaampaa lajiketta kuin tämä minulla oleva 'Yuki Snowflake'.
Varjoliljat olivat myös ehtineet aloittaa reissun aikana kukkimisen.
Pionien komein kukinta meni minulta ohi reissun takia. Lisäksi jatkuvat sateet olivat ränsistyttäneet kukkia ennenaikaisesti. Leikkasin kaikki ruskettuneet ja karisevat kukat pois, jotta sivunupuista aukeavat kukat nousisivat hitusen ylemmäs. Nyt on onneksi luvattu vähän poutaisempaa säätä, joten saan vielä nauttia sivunuppujen kukinnasta.
Perintöpioni 'Elinan' sivunupuista aukeavat kukat ovat yksinkertaisempia kuin pääkukat.
Kärhökaaripenkkiä, 'Elinat' molemmin puolin porttia.
Vaikka reissaaminen on ihan hauskaa, on kuitenkin ihana olla taas kotona.

20 kommenttia:

  1. Hienoa, että Nestori, Inkeri ja Minni pääsivät matkalle mukaan. He ovat niin herttainen pari ja selvästi rakastuneita. Mahtoi olla parilla ihmettelemistä, kun pääsivät valtavan vuorijalavan tyvelle kuvattaviksi.
    Harmin paikka, etten päässyt mukaan tapaamiseen. Olisi ollut kiva treffata sinua. En ole Mama´s Gardenin Minnaa ja Katiakaan nähnyt aikoihin. Kaisaniemen kasvitieteellinen on mukava ja sopivan väljä paikka kierrellä porukallakin. Katselemista siellä riittää. Hyvä, että ehditte lauantain kaatosateen alta pois. Meillä sade tosin oli huomattavasti maltillisempi. Ja tänään kivan aurinkoista, lämmintä ja kuivaa.
    Puutarhasi näyttää oikein hyvinvoivalta. Runsaiden vesisateiden haitat eivät kuvissa näy, vaikka taatusti niitäkin. Kohtuullisuus olisi näissä sääasioissa suotavaa, vaan siihen ei itse voi paljoakaan vaikuttaa. On vain koitettava sopeutua ja luovia kykyjensä mukaan.
    Sinulla on upea valkoisten varjoliljojen pehko. Ja perintöpioni Elina on minusta hieno. Tämä kesä ei tainnut olla pionien kannalta paras mahdollinen. Kuivuudesta ne eivät kovin paljon loukkaantuneet, mutta vesisateet veivät kukinnasta loiston varsin tehokkaasti.
    Viimeinen kuva on kaunis ja tunnelmaltaan houkuttelevan rauhallinen. Tykkään symmetriasta, joka ehkä lisää näkymän rauhallisuutta. Kiva kuulla, että kärhösi lupaavat hienoa kukintaa. Luin juuri Sarin puutarhat -blogin juttua Avoimiin osallistuneesta lohjalaisesta Villa Kokkokalliosta. Hän oli kuvannut huvilan puutarhan pari kärhöä, joista toinen on kerrottu vaaleanpunainen. Harmittelin, ettei kärhön nimi tullut esiin. Kävi mielessä, että sinä saattaisit sen tunnistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei käsilaukkuni kätköistä ainakaan riitelyä kuulunut, joten sopuisalta parilta Nestori ja Inkeri vaikuttavat. Luulen, että heille oli ihan joka asiassa ihmettelemistä.
      Minustakin olisi ollut mukava tavata sinut mutta ilmeisesti ampparit olivat eri mieltä asiasta. Uusi yritys sitten kun seuraavan kerran pääsen Etelä-Suomeen. Jos vaikka silloin pääsisi tutkimaan Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan. Nähtävää olisi varmasti sielläkin. Seurasin koko edeltävän viikon päivittäin sääennusteita ja toivoin, että sateet pysyisivät poissa. Ja niin ne onneksi suurimmaksi osaksi pysyivätkin. Ei olisi ollut kivaa kierrellä sateenvarjon kanssa puutarhassa eikä sadesäässä olisi loma muutenkaan tuntunut lomalta. Tänään on täälläkin ollut aurinkoista ja poutaista.
      Aika monen kasvin alimmat lehdet ovat kuraiset ja jotkut kukat ovat taipuneet melkein maata vasten. Pionit kärsivät eniten. Nyt, kun olen ehtinyt tutkia puutarhaa tarkemmin, on alkanut löytyä etanoiden jälkiä. Ainakin kasvimaalla ovat peltoetanat rellestäneet mutta todennäköisesti sekä niitä että lehtokotiloita on vaellellut muuallakin puutarhassa. Kaksi aika pientä yksilöä onnistuin löytämään muiden puuhien lomassa. Niistä ei ole jatkossa enää riesaa. Näin myös pari sammakkoa, jotka varmasti auttavat etanoiden vähentämisessä.
      Kiitos! Tällä hetkellä tuo viimeisen kuvan näkymä onkin aika rauhallinen, kun rönsyakankaalit ovat kukkineet eivätkä jaloangervot ja kärhöt ole vielä aloittaneet. Ehkä parin viikon päästä alue alkaa hiljalleen värittyä kohti parasta loistoaan ja sittenpä kukintaa riittääkin ihan talventuloon saakka.
      Minusta se kärhö näyttää ihan 'Piilulta'. Sehän tekee kerrannaiset kukat edellisvuoden versoihin ja tekstissä mainittiinkin, että kärhöt ovat vasta tänä keväänä istutettuja. Terälehtien ja heteiden väri täsmää samoin terälehtien aaltoilevat reunat. Pikaisella googlailulla en löytänyt muitakaan, jotka voisivat tulla kyseeseen.

      Poista
    2. Kiitos kärhötunnistuksesta. Piilu se voi hyvinkin olla, kun vinkkisi perusteella lähdin netissä seikkailemaan.
      Jotain hyvää märkyydessäkin, kun pihallanne loikkii sammakoita. Aikoinaan niitä oli meidänkin pihalla, mutta vuosiin ei ole enää näkynyt ainuttakaan. Sammakot eivät taida olla Suomessa vielä uhanalaisia, mutta maailmalla kyllä.

      Poista
    3. Sammakoilla tosiaan on lokoisat oltavat, kun on runsaasti kosteutta ja sapuskaa tarjolla. Vaikka nyt ei ole pariin päivään satanut, öisin on sen verran koleampaa, että kastetta tulee runsaasti. Siinäpä on kurnuttajien hyvä pomppia etanajahdissa.

      Poista
  2. Vautsi, ihana tuo viimeinen kuva. Niin harmi, että pionit ehtivät kukkia kauneimmin poissa ollessasi. Kesäaikaan on vaikeaa olla noin pitkään poissa kotoa, aina jotain menee sivu suun.
    Mahtavaa, että miniväki pääsi reissuun Minniä myöten! Heillä onkin paljon sulateltavaa, niin monissa paikoissa kävitte.
    Miten teillä päin vain sataa, kun täällä kärvistellään taas kuivuudessa! Kysyn vaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Onneksi 'Elina' tekee hyvin sivunuppuja. Laskin aiemmin suurimmassa osassa varsia olevan neljä, monessa viisi ja parissa peräti kuusi sivunuppua. Pioninkukkia riittää siis vielä hetkeksi, vaikka pääkukinta menikin ohi.
      Totta kai miniväki piti ottaa mukaan, varsinkin kun lapsetkin sitä ehtivät pyydellä. Kovin näyttävät Nestori ja Inkerikin väsyneiltä reissun jälkeen. Kumpikin retkottaa sohvalla ja matkalaukkukin on jäänyt purkamatta.
      Olen ihmetellyt sitä samaa, että mikä ihme niitä sadepilviä kerää juuri tähän. Tänään ei sentään satanut pisaraakaan mutta jo loppuviikolle oli taas ennustettu sateen mahdollisuutta. Toivottavasti menevät pois, jotta maa saisi välillä edes vähän kuivahtaa.

      Poista
  3. Minäkin ihastelin viimeistä kuvaa! Kiva, että pääsitte lomareissulle ja moniin mukaviin kohteisiin /tapaamisiin! Voihan Nestori, kun on löytänyt rakkauden Inkerin kanssa, oivaa matkaseuraa siis - unohtamatta Minniä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pidän tuosta näkymästä itsekin. Oli kiva matkailla ja näyttää samalla Nestorille ja Inkerille isoa maailmaa.

      Poista
  4. Kaunis näkymä muhkeat pionit kärhöportin vierellä. Onneksi pionit eivät kokonaan ehtineet kukkia poissaollessa. Näyttää olleen hyvä reissu isommilla ja pikkuväellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi kyllä harmittanut, jos koko kukinta olisi mennyt sivu suun. Onneksi sivunuput pidentävät mukavasti kukinta-aikaa. Oli oikein hyvä reissu meillä kaikilla.

      Poista
  5. Molemmat Elinat kukkivat upeasti. Reissussa on kiva olla mutta se kotiinpaluu on aina yhtä mukavaa. Oli varmasti kiva tapaaminen vaikkakin pienemmällä porukalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan niissä ihan jonkun verran vielä kukkia jäljellä, vaikka aika paljon niitä piti leikata pois. Bloggaajakavereita on aina kiva tavata ja saada kasvot sinne blogin taakse.

      Poista
  6. Hyvä reissu teillä ja kaunis myös kotiinpaluu omaan puutarhaan!

    VastaaPoista
  7. Oli kiva tapaaminen, kiva kun kutsuit mukaan! (blogien lukemiseni laahaa pahasti jäljessä, mutta haluan lukea kaikki läpi läpi kronologisesti :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kiva kun pääsit tulemaan! Luen itsekin aina kaikki postaukset järjestyksessä läpi.

      Poista
  8. On muuten kummallista, että viikossa ei mikään kasva, kun sitä odottelee kotona.... mutta annas olla, kun menee viikoksi pois, niin johan on puutarha pahuuden vallassa rikkaruohoineen kaikkineen. Pitäisiköhän laittaa jokin kamera kuvaamaan poissa ollessa, että minkälainen puutarha-armeija koloista kömpii touhuamaan ja kasvattamaan ihan kaikkea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin juuri! Aivan kuin kasvit (ja erityisesti ne rikkaruohot) vain odottelisivat hetkeä, jolloin puutarhuri on poissa. Pitäisi varmaan hankkia riistakamera puutarhaan. Näkisi myös, paljonko siellä vipeltää rusakoita öiseen aikaan.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!