perjantai 7. tammikuuta 2022

Viimeisiä ja ensimmäisiä

Joulukukista on tullut laitettua todella vähän kuvia blogiin tämän talven aikana. Niitä on kyllä ollut mutta kukinnat ajoittuivat sen verran lomittain että oikein komeaa yhteiskukintaa ei syntynyt. Lisäksi toinen valkoisista amarylliksistä kuivatti viimeisen kukkavartensa jo heti alkusenteillä. Tänä vuonna siis jouluasetelmat puretaan samaa tahtia pois kuin muutkin joulukoristeet.

Amarylliksien viimeiset kukkavanat lähtivät kaatuilemaan, joten leikkasin ne maljakkoon.
Kun joulusesonki on ohi, tulee mieleen kurkkia siemenlaatikoihin. Tutkin kaikki läpi ja tein alustavaa suunnitelmaa tämän vuoden kylvöistä. Pian siemenet saapuvat kauppoihin, joten oli hyvä aika tarkistaa, tarvitaanko täydennystä. Hyötykasvipuolelta tyhjeni viime kesänä useampikin pussillinen siemeniä ja pari kesäkukkaakin lisättiin listalle. Perennansiemeniä oli yltäkylläisesti ja ensimmäiset niistä pääsivätkin jo multaan. Kiikutan purkit tänään lumihankeen ja kurkkaan samalla, miltä styroksilaatikon alla talvehtivat alppiruusuvauvat ja helmililjat näyttävät.
Kylvöruukut on taas numeroitu, jotta tiedän, minkä taimia purkista nousee. 1: sinikatana 'Alba', 2: sinikatana, 3: punaluppio, 4: himalajanesikko, 5: syysvuokko, 6: amerikanvuokko, 7: niittykukkia. Siemenlaatikkoon jäi vielä monta pussia odottamaan seuraavia kylvöjä.
Lajittelin perennansiemenet sen mukaan, mitkä lajit tarvitsevat kylmäkäsittelyä, mitkä saattavat itää ilmankin ja mitkä eivät tarvitse kylmää kautta itääkseen. Ensimmäiseen erään pääsi sellaisia siemeniä, mitkä hyötyvät tai ehkä hyötyvät kylmäkäsittelystä. Vuokkoja olen kylvänyt muutaman kerran aikaisemminkin mutta hyvin huonolla menestyksellä. Viime keväänä kylvöksistä iti ainoastaan yksi amerikanvuokko eikä sekään ehtinyt kovin montaa lehteä tehdä ennen talvea. Onneksi siemeniä on niin paljon, että on taas vara testata eri menetelmiä. Seuraavan setin perennoja kylvän tammi-helmikuun vaihteessa, jolloin vuorossa ovat lajit, jotka saattavat itää ilman kylmäkäsittelyä. Nyt kylvetyistä lajeista katanat, vuokot ja palloesikko ovat silloinkin listalla mukana ja niiden lisäksi aika monta muutakin lajia. Pidän kylvökset huoneenlämmössä maaliskuun alkupuolelle ja vien sitten hankeen ne ruukut, joissa ei näy mitään elonmerkkiä. Varmuudella ilman kylmäkäsittelyä itävät siemenet kylvän maaliskuussa.
Leikkaan amarylliksistä aina heteet pois, niin eivät karistele siitepölyä pöydille. Tämä punainen ei ole luonnossa näin oranssi, vaan jonkun verran tummempi sävyltään.
Hopeaputousten talvehtiminen ei ole aina ollut ihan varmaa, joten kylvin jo niistä viime talvena keräämiäni siemeniä. Viime vuonna huomasin, että talvehtivista kasveista tuoreeltaan kerätyt siemenet itävät helposti mutta aiemmin kerätyt tarvitsevat liotusta itääkseen. Siispä karistelin pussista siemeniä ensin vesiastiaan likoamaan. Huvituin suuresti, kun siemenet alkoivat liikkua vedessä alkuun aika vauhdikkaastikin toisiaan tai purkin laitoja kohti. Hankaussähköä näemmä syntyy paperipussissakin sen verran paljon, että siemenistä tuli pieniä magneetteja. Kävin hakemassa kameran, erottelin siemenet toisistaan hammastikun avulla ja tein pienen kuvasarjan siementen salaisesta elämästä. En kertonut lapsille kokeesta, jotta purkki pysyisi paikallaan. Tämäntyyppisellä testillä voi kuitenkin havainnollistaa kivasti lapsille fysiikan ilmiöitä.

Alkuun siemenet liikkuivat nopeammin mutta ryhmien kasvettua kookkaammiksi liikkeet hidastuivat selvästi. Ehkä lopulta siemenistä olisi tullut yksi iso möykky mutta ajattelin 6 tunnin liotuksen riittävän itämiseen ja koe keskeytettiin.

Loppuun vielä amarylliskuva. Tämä valkoinen kerrottu on vuodesta toiseen yksi joulukukkasuosikeistani.
Joulu alkaa olla siis taputeltu ja kevätsesonki kylvöjen osalta aloitettu. Tästä se taas lähtee!

18 kommenttia:

 1. Tykkään kun laitat postauksiin paljon kuvia!❤️

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että otoksilleni on tyytyväisiä katselijoita, vaikka ne eivät mitään ammattikuvaajan taidonnäytteitä olekaan :)

   Poista
 2. Minulla jäi amaryllikset ostamatta, ensi jouluna sitten tuplamäärä. Nythän muuten saakin hankikylvöjä tehtyä, hyvä muistutus. Taidan käydä omat perennansiemenet läpi ja viskaista multaruukuissa hankeen. Helppoa kylvöä kun keväällä sitten näkee mitä nousee ja mitä ei. Omat esikkoni onnistuivat hyvin vuosi sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuplamäärä ensi jouluna kuulostaa oikein hyvältä. Hankikylvöistä on tullut minulle jokavuotinen tapa. Siitä ei kylvöt paljoa enää helpotu ja yleensä onnistuvatkin aika hyvin.

   Poista
 3. Sinulla on mainioita kokeita. Tykkäsin loppusyksystä "matojen lehdensyönti" -seurannasta ja nyt tämä "siementen ryhmäytyminen" ilahduttaa, sillä moista ilmiötä en ole tullut edes ajatelleesi, saati huomanneeksi.
  Toivotan onnea hankikylvöillesi. Ihan varmasti ainakin osa noista lähtee kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaiset luontoon liittyvät fysikaaliset ilmiöt ovat minusta mielenkiintoisia. En ole tullut itsekään aikaisemmin huomanneeksi tuota hankaussähköilmiötä liotusvaiheessa. Monet liotettavat siemenet ovat sen verran painavampia, niin painuvat pohjaan.
   Kiitos! Niin minäkin luulen. Ainakin katanat ovat olleet yleensä hyviä itämään.

   Poista
 4. Wau ja wau mitä lajeja nyt kylvät! Tulee niin makeita kasveja. Sinussa asuu selvästi pieni tiedemies. Jänniä kokeiluja. Huomaan, että ihmiset kyllästyvät joulukukat heti joulun jälkeen, olenkin käynyt shoppaamassa eurolla tai parilla upeita kukka-asetelman, joista iloitsen kovasti. Joulun jälkeen aina ihanat kukka-alet... upeat amaryllikset Sinulla 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista! Hankeen menneet kylvökset ovat minustakin kaikki hienoja lajeja. Punaluppio on noista itselleni täysin uusi tuttavuus ja jännityksellä odotan erityisesti niitä. Fysiikka oli kouluaikoina yksi lempiaineistani ja edelleen erityisesti luontoon liittyvät fysiikan ilmiöt ovat minusta kiinnostavia.
   Täällä oli heti joulun jälkeen joulukasvit -50% mutta en ehtinyt käydä shoppailemassa mitään. Hyvä, jos sinä olet tehnyt löytöjä alehyllyistä. Kyllä ne hieman kukintansa loppupuolella olevat kasvitkin ilahduttavat pitkään.

   Poista
 5. Kuten Samettihortensia totesi, sinussa asuu selvästi pieni (tai suuri) tiedemies. Ihailen näitä kylvökokeitasi ja pidän kovasti peukkuja, että saisit aikaan tänä vuonna useita reippaita taimia kaikista lajeista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin toivon, että saan tarpeeksi taimia kaikista lajeista. Punaluppio on minulle uusi tuttavuus eikä siemeniäkään ollut paljoa, joten erityisesti siitä haluaisin saada edes muutamia taimia. Samoin sinisiä sinikatanoita haluaisin saada edes muutaman yksilön valkoisten kavereiksi.

   Poista
 6. Minulla on tänään ohjelmassa joulun pois siivous. Tästä innostuneena suksin saksimaan kaatuilevat amaryllikset. Ja pitäisi tutkia myös siemenlaatikot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen myös jo aloittanut joulukoristeiden poistamisen. Joulukuusi on tarkoitus viskata tänään tai huomenna pihalle. Amaryllis on hyvä leikkokukka ja näyttääkin jotenkin virkeämmältä maljakossa kuin asetelmassa sivulle retkottavana.

   Poista
 7. Hauska huomio tuo siementen ryhmäytyminen 😄 Sinulla on muutenkin tosi kivoja huomioita ja kokeita ja niistä on tosi kiva lukea täällä 😊
  Toisaalle jo kommentoinkin, että itsekin aloitin kylvöjen suunnittelun paperilla ja listasin mitä siemeniä pitäisi ostaa 😊 Tuli yhtäkkinen innostus puuska, kun aiemmin ei ole puutarhaa ehtinyt ajatella 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Siementen liikkumista vedessä oli yllättävän koukuttavaa seurata. Niiden erottelu toisistaan oli hyvin haastavaa, kun pyrkivät saman tien liikkumaan seuraavaa siementä kohti :D
   Eikö ole jännää, että puutarhainnostus saattaa iskeä ihan yhtäkkiä näin talven keskellä? Pian siemenet saapuvat kauppoihin, joten hyvä olla ajoissa listan kanssa valmiina. Minulla siemenhankintalista kulkee nyt koko ajan mukana, niin ei tarvitse ulkoa yrittää muistella hankittavia lajeja, jos sattuu osumaan yllättäen siemenhyllyille.

   Poista
 8. Mielenkiintoisia kokeiluja sinulla, minä en kylvää mitään muuta kuin hyötykasveja tänä vuonna mutta palloesikot siemensivät valtavasti ihan itsestään viimekin vuonna jo syksyllä.
  Minäkin kävin ostamassa alesta paljon kukkia ja nautin niistä myös todella paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kylvän taas ihan kaikkea; perennoja, kesäkukkia ja hyötykasveja, joten myöhemmin keväällä on taas odotettavissa jonkinasteista kaaosta ikkunalaudoilla. Kesäkukkarintamalla ruukkumäärän pitäisi onneksi olla aika paljon vähäisempi kuin viime vuonna. Olisipa hienoa, jos minullakin palloesikot päättäisivät tehdä siementaimia ihan oma-aloitteisesti. Murustelin kyllä viime keväänä kukkineen esikon siemenkodat kasvin ympärille, joten toivossa eletään. Minä en viitsinyt lähteä joulunpyhien jälkeen aleostoksille kun ei ollut muuta käyntiä kylillä silloin.

   Poista
 9. On aina niin ihana lukea kirjoituksiasi, Minna! Täälläkin on jo vanhat siemenet ratsattu ja uusia jo tilattu (hups). Suunnitelmatkin on jo tehty. Kaikkea hyvää uudelle vuodelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Sinäkin olet sitten päässyt jo hyvin vauhtiin puutarhajutuissa. Minulla siemenhankintalista odottaa jo valmiina laukussa siemenhyllyille pääsyä. Netistä en ole ajatellut tilata, ettei vain tule valinnan vaikeutta suuren valikoiman edessä. Saattaisi pian tulla ikkunalaudoille turhan ahdasta :D Kukkaisaa, satoisaa ja kaikin puolin antoisaa uutta vuotta!

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!