maanantai 10. tammikuuta 2022

Hankala kasvupaikka: lumenkasausalue

Tämä postaus pureutuu kasvupaikkaan, jollainen varmaan monelta löytyy: kuiva, tiivis ja köyhä kasvualusta, johon talvella tulee valtavat kasat lunta ja mahdollisesti myös hiekoitushiekkaa. Keväällä kohta voi olla pitkään läpimärkä kun lumet sulavat. Kaiken kukkuraksi aurinko saattaa paahtaa aluetta aamusta iltaan, kuten meillä. Sinne ei viisi oikein mitään istutuksia tehdä mutta ei sitä haluaisi ihan hoitamattomanakaan pitää. Nurmikko saattaa näyttää siellä hyvältä alkukesällä ja syksyllä, mutta jo parin viikon hellejakson jälkeen nurmi on karrelle palanut eikä ilahduta muita kuin ruohonleikkaajaa (joka saa siis huilia syyssateisiin saakka). Meillä sellainen alue on kivikkorinteen juurella kadun päässä. Se on tonttimme ulkopuolella mutta kuten kaupunkialueella yleensä, sen hoito kuuluu silti asukkaille. Tuoksuvatukoiden tuhoamisen jälkeen alueelle jäi iso rikkaruohoja puskeva mullos, jonka kasvittamiseen kysyin naapurilta luvan. Osa kohdasta kun sattuu olemaan hänen ruohonleikkuualueellaan. Lupa heltisi, joten pääsen nyt esittelemään, mitkä kasvit menestyvät haastavissa oloissa.

Kesä-heinäkuun vaihteessa alue on värikkäimmillään. Oreganon tummat nuput sopivat komeasti keltamaksaruohon keltaiseen kukkamattoon.
Aloitetaan keväästä. Täällä on talvisin yleensä runsaasti lunta ja kadun päähän tuleekin joka talvi monen metrin korkuiset kinokset, jotka painavat varmasti monta tonnia. Vaikka suurin osa lumesta haetaan yleensä maalis-huhtikuun taitteessa pois, tulee sulamisvettä silti aika paljon. Toukokuussa kadun pää onkin hyvin vihreä. Osa kasveista on siemenestä kylvetty, osa taimina istutettu ja loput itsekseen levinneitä. Maasta puskee hirmuisesti ratamoa ja rönsyleinikkiä, joita kitken säännöllisesti vähemmäksi ja korvaan mieluisammilla lajeilla. Peltolemmikit kitken pois ennen kukintaa ja jätän näyttävämmin kukkivat puistolemmikit jäljelle. Myös ahosuolaheinä yrittää tunkea sekaan ja kovasti yritän pitää senkin kurissa. Helpommin sanottu kuin tehty... Omin avuin tulleista kasveista keto-orvokki ja siankärsämö saavat jäädä, sillä ne kukkivat myös silloin kun muu kukinta on hyvin vähissä. Myös ketoneilikka ja niittyhumala kuuluvat suosikkeihini, sillä niiden lehdet ovat kauniin tummanvihreitä läpi kesän. Keltamaksaruohoa kasvoi nurmen seassa jo silloin kun muutimme ja se saa minun puolestani levitä vapaasti, vaikka onkin kukinnan jälkeen aika ruskea.
Bellikset ja itsestään levinneet lemmikit aloittavat kukinnan. Kevätvuohenjuurten päällä aurauslunta on talvisin suunnilleen metristä puoleentoista, lemmikkien niskassa voi olla kolmekin metriä lunta.
Keto-orvokki kuuluu myös kevään ensimmäisiin kukkijoihin. Tämä yksilö puskee keltamaksaruohon seasta.
Kesäkuun puolivälissä lumenkasauspaikka alkaa muuttua värikkäämmäksi. Silloin kukkivat bellikset, kangasajuruoho, hopeahärkki, keltamaksaruoho, myskimalva, sammalleimu sekä niittyhumala. Istuttamani kasvit ovat pääasiassa heti kivikkorinteen juurella, jossa aloitin testaamaan eri lajien kestoa näissä oloissa. Keväällä pääsen laajentamaan lämpäreitä, sillä kaukasianmaksaruohoa lukuunottamatta kaikki ovat viihtyneet hyvin. Samalla rikkaruohot joutuvat taas pikkuisen väistymään.

Ylhäällä kukassa on bellis, myskimalva, kangasajuruoho ja hopeahärkki, keskikuvassa keltamaksaruoho ja niittyhumala. Alhaalla kukkii myskimalva, bellis ja pieni alku sammalleimua.
Yleissilmäys illan hämärissä 22.6.2021. Kukassa keltamaksaruohot, tarhakeijunkukka 'Hans' (tolpan juuressa), päivänkakkara, hopeahärkki ja kangasajuruoho. Muutama valkoapilamätäskin näyttää kukkivan ja jokunen myskimalva. Kukkineet lemmikit on jo kitketty pois.
Viikkoa myöhemmin 27.6.2021 aloittaa ketoneilikka. Sen ja ison keltamaksaruoholämpäreen välissä on pääasiassa rikkaruohostoa, jonka korvaan keväällä muilla kasveilla.
Kesä-heinäkuun vaihteen kukkijoita: ylhäällä ketoneilikka, karpaattienkello ja myskimalva, alhaalla valkomaksaruoho, tarhakeijunkukka 'Hans', myskimalva ja oregano.
Heinäkuun alussa myskimalvat ja oreganot kukkivat komeimmillaan ja alueesta on tullut perhosten ja pörriäisten taivas. Kukassa on vielä hopeahärkkiä, valkoapilaa ja bellistä.
Tässä kuvassa vasemmalta oikealle keltamaksaruohoa, myskimalvaa, karpaattienkelloa, valkomaksaruohoa ja oreganoa.
Oregano ja ainakin viisi nokkosperhosta.
Meillä satoi viime kesäkuussa säännöllisesti vettä, joten kadun pään nurmikkokin pysyi pitkään melko vihreänä. Viimeiset sateet tulivat juhannuksen tienoilla ja 7.7. nurmikko alkoi jo rutista jalan alla. Maanpeitekasvit sen sijaan porskuttivat iloisesti. Hopeahärkin ja valkomaksaruohon osuutta aion kasvattaa selvästi, sillä niistä tulee hyvin väriä myös kukinta-ajan ulkopuolella. Tarhakeijunkukka 'Hans' on ollut suurin yllättäjä, sillä en uskonut sen viihtyvän muualla kuin kukkapenkin kuohkeassa mullassa. Muutama sellainen pääseekin kokeilemaan eloaan keskemmällä lumenkasausaluetta, niin tulee vähän korkeuttakin matalien maanpeitekasvien sekaan. 'Hans' myös kukkii käytännössä koko kesän ajan, mikä ei ole haitaksi lainkaan.
Verratkaa kuvan etureunan harmaata nurmikkoa kivikkorinteen reunakivien edustaan. Tässä vaiheessa paahtavaa kuivuutta oli kestänyt vasta alle kaksi viikkoa.
Heinäkuun puolivälistä alkaen lumenkasausalueen kukinta oli hyvin vaisua. Siankärsämöt kukkivat mutta niitä oli vain muutama pieni rypäs, joten kovin näyttävää kukintaa ne eivät saaneet aikaiseksi. Niiden lehdet pysyvät kauniin tummanvihreinä läpi kesän eivätkä ne säikähdä tallaamista, joten sopivat mainiosti tällaiselle alueelle. Yllä olevassa kuvassa siankärsämöitä näkyy myskimalvojen jatkeena kuvan vasemmassa reunassa.
Syyskuun alussa olin kuvannut kangasajuruohon ja hopeahärkin muodostamaa mattoa. Reunoilla juuresta uudelleen kasvun aloittaneita myskimalvoja ja oreganoja. Leikkasin ne nimittäin kukinnan jälkeen mataliksi.
Tällaisen "joutoalueen" kasvivalinnoissa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon pystyy käyttämään aikaa hoitotoimenpiteisiin ja saavatko kasvit levittäytyä täysin villisti vai eivät. Myskimalva ja oregano ovat perhosten ja pörriäisten suosiossa ja selviävät uskoakseni ihan missä vain. Ne myös tekevät valtavasti itävää siementä, joten kuihtuneet kukinnot on käytävä saksimassa pois ennen siementen kypsymistä, jos ei halua niiden valtaavan koko aluetta. Aloitin itse leikkaamisen siinä vaiheessa kun kukinnossa oli enää muutamia nuppuja aukeamatta. Leikkasin kukkavarret kokonaan pois, jotta jäljelle ei jäisi katkottuja tynkiä. Puutarhakasveista hopeahärkki, kangasajuruoho, sammalleimu ja valkomaksaruoho pärjäsivät ilman hoitamista eivätkä ole ainakaan vielä levittäytyneet riesaksi saakka. 'Hansin' kuihtuneita kukkia kävin silloin tällöin leikkaamassa pois ihan vain yleisen siisteyden takia. Bellis tekee myös paljon siemeniä, mutta läheskään kaikki sen taimet eivät selviä talvesta, joten tilanne pysyy aika hyvin hanskassa. Ketokasveista ketoneilikka, päivänkakkara, siankärsämö, keto-orvokki ja niittyhumala ovat levittäytyneet hyvin maltillisesti. Ne saisivat minun puolestani ottaa oman tilansa vähän vauhdikkaamminkin.
Keto-orvokki kukki vielä 26.9.
Jos teillä on vastaavanlainen alue oman tonttinne rajalla ja haluatte tehdä siihen muutoksia, kannattaa varmuuden vuoksi kysäistä lupaa kunnan puistotoimesta. Täällä lupa heltisi saman tien, mutta varoitettiin siitä, että mitään kiinteitä rakennelmia tai huoltotoimien estäviä juttuja ei saa tehdä. Kovin suuria rahallisia panostuksiakaan ei kannata tällaiselle alueelle uhrata, sillä jonain keväänä traktorin kauha saattaa kaapaista iloisesti lumen mukana myös pintamaata mennessään. Suurimmalle vaurioriskialueelle aion minäkin jättää olemassa olevan nurmikon, mutta ainakin kuvissa näkyneen rikkaruohoalueen korvaan mieluisammilla lajeilla jo tänä vuonna. Syksyllä jo pikkuisen aloitin urakkaa. Jos aikaa ja kasveja riittää, laajennan aluetta myös kivikkorinteen alkupäätä kohti.

14 kommenttia:

  1. Niin kauniita kuvia että täällä alkaa kohta jo kevään odotus!❤️

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. Tämä oli oikein hyvä postaus, on ihailtavaa tehdä moisesta pihan ulkopuolisesta joutoalueesta kauniisti kukkiva ’niitty’. Töitä joudut alueen hoitamiseen tekemään, vaikka kustannukset ovatkin edullisia. Onneksi palkaksi on silmäniloa niin itselle kuin ohikulkijoille.
    Oregano toimii varmasti oikein näppärästi tuollaisella paikalla, pitääkin muistaa siirtää oma oregonkasvustoni arboretumiin, sillä nykyisessä paikassa se leviää liikaa, mutta kukka on kaunis ja kasvi ansaitsee paikkansa sopivassa kohdassa.
    Ahosuolaheinä on minunkin kokemuksen mukaan melkoinen valtaaja. Kukassa ei sinänsä ole vikaa, mutta hetken päästä se nujertaa monet vieruskaverinsa. Kitkeä siis saa aika pontevasti.
    Keto-orvokkeja kasvaa minulla useammassa paikassa ja erityisen mieleisiä ne ovat arboretumin kallion ympärillä, yritän levittää niitä sinne oikein matoksi asti. Tuossa sinun paikassa ne ovat kerrassaan ihastuttavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Motivaatiota lisää kummasti se, että mullos oli jo valmiina ja lisäksi alue on heti ensimmäisenä vastassa pihaan tullessa. Kunhan vähemmän hoitoa vaativat kasvit ottavat enemmän tilaa voin vähentää myskimalvojen ja oreganon määrää. Silloin ei kulu niin paljoa aikaa siementuotannon estämiseen. Onneksi tuossa ei kasva hankalia juuririkkaruohoja, niin pärjää kun vain ehtii kitkemään ennen kuin siemenet kypsyvät.
      Sinulla olisi arboretumissa tosiaan hyvin tilaa oreganolle ja vaikka myskimalvallekin. Kumpikin kukkii pitkään, houkuttelee paljon pölyttäjiä eikä tarvitse hoivaamista. Ahosuolaheinä on myös hankala kitkettävä, sillä sen juuret katkeilevat niin helposti ja jokaisesta pätkästä syntyy uusi, nopeasti leviävä yksilö. Eikä sen kukkakaan ole niin näyttävä, että sitä sen vuoksi haluaisi säästellä.
      Keto-orvokki kuuluu minusta kauneimpiin luonnonkasveihin. Julkaisehan kesällä kuvia orvokkimaton ympäröimästä kalliostasi!

      Poista
  3. Paikka on kuvauksesi perusteella aika haastava, mutta systemaattisella työllä olet saanut sen jo kivan näköiseksi. Onneksi myös köyhän paikan kasveja on kivasti saatavilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihan kaikki kasvit eivät tosiaan tuossa viihdy. Suurimmaksi ongelmaksi varmaan muodostuu kivikova maa yhdistettynä kuivuuteen. Rikkaruohojen kitkeminenkään ei käy ihan käden käänteessä kun juuret ovat niin tiukassa. Onneksi ihan kaikki rikkaruohot eivät tuolla viihdy ja ne loputkin kasvavat aika kituliaasti eivätkä levittäydy hirmuista vauhtia.

      Poista
  4. Vaikea paikka, jonka hoitamisessa menee oma aikansa. Ainakin siihen saakka, kunnes löytyy viihtyvät ja lisääntyvät kasvit. Olet kyllä saanut alueen jo kauniiksi ja monipuoliseksi. Kävelyreittieni varrella on pari paikkaa, joissa tontin omistaja on ottanut tehtäväkseen huolehtia myös "yhteisestä" tontista. Useimmiten niissä näkee maksaruohoja ja sammalleimuja sekä orvokeita. Yleensä nuo alueet on laitettu nurmikoksi, mikä on ehkä yksinkertaisin hoidettava. Ja vähemmän altis ilkivallalle, jota sitäkin näkee.
    Sopivien kasvien löytäminen lumenkeräyspaikoille on minusta ehkä hankalinta. Omassa pihassa on sisäänkäyntiä vastapäätä laajahko alue, johon olisi kiva istuttaa pensaita. Se on kuitenkin paikka, johon on talvella pakko kolata lunta ja josta se sulaa varsin hitaasti. Perennoilla siis mennään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toiveissa on, että ratamojen ja muiden rikkojen siemenpankki käy muutaman vuoden sisällä vähiin ja sallitut kasvit valtaavat oman tilansa. Silloin vähenisi monta työtuntia kesässä kun ei tarvitsisi käyttää kitkemiseen aikaa.
      Minusta olisi kiva, jos kadunvarsille olisi istutettu enemmänkin erilaisia maanpeitto- tai ketokasveja. Leikattu nurmi vaatii toki vähemmän ajattelemista kuin muu kasvillisuus mutta eipä se minusta kovin kaunista ole. Erityisesti silloin kun kuivuutta on kestänyt kauan, ruskeaksi kulottuneet nurmet eivät silmää hivele.
      Pensaat harvemmin kestävät lumikinosten painoa. Varsinkin keväällä kun kinokset alkavat sulaa ja painua tiiviimmin kasaan, ne helposti taittavat oksia poikki. Meillä oman pihan kolauslumet mahtuvat aika hyvin nurmialueelle ja osa perennapenkkeihin. Toki lunta tulee paljon vähemmän kuin kadun päähän traktorilla aurattuna. Onneksi sinnekin on löytynyt olosuhteet kestäviä kasveja.

      Poista
  5. Hyvin olet kasveja löytänyt hankalaan paikkaan. Näyttää oikein hyvältä.

    VastaaPoista
  6. Pitkälle olet pohtinut tätä tilannetta ja hyvin olet sen klaarannut. Meillä ei rivarinpihalla sellaisia alueita ole. Mökillä meillä tontti on koko päivän melkein auringossa mutta ihmeen hyvin ovat kasvit pärjänneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Paahteiselle paikalle löytyy valtavasti eri kasvilajeja ja puolivarjonkin kasvit voivat viihtyä vallan mainiosti, jos kasvualusta on hyvä ja kosteutta riittää tarpeeksi. Sitten kun paahteeseen yhdistää kehnon kasvualustan, niin se alkaa karsia lajeja. Minä en viitsi tuohon kadun päätyyn lapiolla perustaa kunnon kukkapenkkejä kun talvella maa kuitenkin tiivistyisi lumimassojen alla ja täydennykseksi tulisi hiekoitushiekkaa. Pitää vain löytää lajit, jotka siellä pärjäävät.

      Poista
  7. Erittäin onnistunut alue, joutomaa joka kuitenkin kukkii kauniisti ja voi hyvin. Meillä vastaava paikka on lasikuistin vasen puoli, meidän makuuhuoneen edusta. Siihen tulee vedet ja talvella kasataan lumet. Varjoisa, välillä rutikuiva ja välillä tulviva paikka. Alla kallio jota ei voi kaivaa esiin, muuten tiivis savimaa. Nyt siinä kasvaa siperiankurjenmiekkaa mutta ei ole siistin näköinen kun katolta tulvivat vedet vie kasvustot kumoon. Joku matala olisi hyvä mutta urakka niin iso etten ole jaksanut ryhtyä muutokseen vaikka onkin puutarhan häpeäpilkku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Teillä voikin sitten olla vielä hankalampi paikka kuin tuo meidän kohta. Tuli mieleen, että joku matalahko kuunlilja voisi pärjätä siellä, jos kallio ei ole ihan pinnassa. Et vain tainnut olla kovin suuri kuunlilja-fani...? Rönsyansikkaakin voisi varmaan kokeilla. Aluettahan voi muokata pala kerrallaan, niin ei ole yhdellä kertaa hirmuinen urakka.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!