maanantai 31. tammikuuta 2022

Lintuja ja kylvöjä

Viikonloppuna oli Birdlife Suomen Pihabongaus-tapahtuma, johon tällä kertaa muistin ainakin yrittää osallistua. Naapurin lintulaudalta hävisivät pari talvea sitten linnut ja arvelin, että lähistölle muutti silloin "ammattimaisempi" lintujen talviruokkija, jolla on monipuolisempaa evästä tarjolla. Melkein tyhjää lintulautaa ei hirveästi innosta kiikaroida, joten itselläkin on ollut vähän lintuinnostus kateissa. Ulkoillessa kuitenkin huomasin tinttien alkaneen jo viserrellä keväisemmin ja tajusin, etteivät kaikki tirpat ole hävinneet meiltäkään. Lisäksi satuin näkemään ikkunasta isomman parven lintuja pyrähtelevän metsän laidassa, joten kävin hakemassa kiikarit ja kaukoputken ja tähyilin tunnin ajan ikkunoista ulos.

Satunnaisia tali- ja sinitiaisia näkyy silloin tällöin. Bongauksen aikana kameraan osui talitintti männyn rungolla.
Tämä parvi sai aikaan sen, että edes nappasin kiikarit, kaukoputken ja kameran käteeni ja aloin seuraamaan tunnin ajan lintuja.
Kyllä vain, täällä todella on räkättirastaita keskellä talvea!
Viime syksynä pihlajissa oli niin valtava marjasato, että linnuille riittää edelleen syötävää. Ei siis ihme, että räkättirastaatkin ovat jääneet tänne talvehtimaan. Laskin, että lintuja oli vähintään sata. Paikallisen lintuyhdistyksen sivuilta huomasin, että tammikuun aikana Pohjois-Savossa on kierrellyt jopa 350 räkättirastaan parvi. Ties vaikka näkemäni linnut olisivat olleet osa jättiparvesta. Rastaiden lähdettyä siirryin kiikaroimaan sivupihan metsää. Näin pienen tali- ja sinitiaisten sekaparven, käpytikan ja kaksi harakkaa. Joskus vuodenvaihteen tienoilla näin pyrstötiaisia mutta nyt niistä ei näkynyt jälkeäkään. Tilhiä ja variksiakin on välillä näkynyt mutta nekin piilottelivat tarkkailutuntini ajan muualla. Onneksi sain sentään jotain "saaliiksi".
Joku muukin on ollut liikkeellä. Tämä kepakko oli onneksi vain yksi 'Albina Plenaa' suojanneista risuista. Laitoin varmuuden vuoksi lisää risuja kärhön eteen.
Rusakoilta alkaa käydä luonnossa ruoka vähiin ja ne etsivät koko ajan uusia ravinnonlähteitä. Jäljistä huomaa, mitä ne öisin puuhailevat ja mihin milloinkin matka vie. Revin kokeeksi kärhöportin huipulta sylillisen loistokärhöjen viimevuotisia versoja ja vein puutarhakompostin viereen rusakoiden kulkureitille. Jos kelpaavat, niin pitää syöttää loputkin pitkäkorville, jos vaikka sitten pysyisivät edes hetken aikaa poissa pihalta. Tänään pitää käydä myös varmistamassa, että suojaverkot eivät ole hautautuneet liikaa lumeen. Vaikka Valtteri-myrsky ei tuonutkaan meille lunta viittätoista senttiä enempää, niin tuuli on saattanut kinostaa johonkin kohti sen verran paksummalti, että rusakoille on muodostunut kulkureittejä kiellettyihin kasveihin.

Taisi olla ensimmäinen kerta, että rusakko oli kiivennyt puutarhakompostin päälle tutkimaan pihlajan oksankärkiä.

Isäntä sahasi etupihan siperianpihdasta yhden kehnomman alaoksan pois. Se hankasi kahteen isompaan oksaan eivätkä neulasetkaan olleet yhtä tuuheita kuin muissa oksissa. Jouti siis poistaa.
Olen odotellut ensimmäisiä taimia yhtä hartaasti kuin huhtikuussa odottaa ensimmäisiä piippoja näkyville. Hopeaputous on selvästi hidas itämään eikä varsinkaan hätähousun näemmä kannattaisi käyttää vanhoja siemeniä. Liotuksesta huolimatta mullasta ei pilkistä vieläkään yhtään tainta. Onneksi eteisessä talvehtineista yksilöistä löytyi siemeniä, niin voi odottaa edes hitusen luotettavampaa ja nopeampaa itämistä. Tänä vuonna hopeaputoukset ovat onneksi talvehtineet melkoisen hyvin, joten ei ole tarvetta kymmenille taimille. 25.1. kylvetyt kelloköynnökset eivät ole vielä itäneet. Viime vuonna siemenpussissa oli kahdeksan siementä ja niistäkin vain kolmesta kasvoi elinkelpoinen taimi. Tänä vuonna yllätyin siemenpussin avatessani, sillä siemeniä oli peräti 20 kappaletta. Kylvin niistä puolet ja jätin loput varalle. Toivon tietysti hyvää itämisprosenttia, jotta loput siemenet säästyisivät ensi vuodelle.
Ensimmäinen hopeaputouksen taimi on ilmestynyt. Siemen on kylvetty 23.1. eteisestä kerätyistä hopeaputouksista. Vasemmalla puolella on vanhoista siemenistä 5.1. tehty kylvös.
Hopeaputouksen itämisestä innostuneena päätin tehdä uusia kylvöjä. Etukäteen tekemäni suunnitelman mukaan nyt olivat vuorossa perennat, jotka ovat sisällä maaliskuun alkuun saakka. Silloin siirrän lopputalveksi hankeen ne purkit, joissa ei näy itämisen merkkejä. Jos ihmettelette seuraavassa kuvassa purkkien kummallista numerointia, se johtuu siitä, että tammikuun alussa tekemäni hankikylvöissä numerointi on yhdestä kahdeksaan. Tässä kylvössä on osittain samoja lajeja, joten ne on numeroitu samoilla numeroilla. Tein kerran sen virheen, että syys- ja hankikylvöissä oli käytössä samat numerot, vaikka kasvit olivat eri lajeja. Siinäpä olikin sitten keväällä pohtimista, että oliko tämä ykkönen sitä vai tätä sorttia. Nyt numero 4 on aina amerikanvuokko, olipa kylvöaika mikä hyvänsä.
1: sinikatana 'Alba', 2: sinikatana, 4: amerikanvuokko, 5: syysvuokko, 6: himalajanesikko, 9: metsäkatkero, 10: tarhakylmänkukka, 11: kaukasiantörmäkukka 'Perfecta', 12: ranskantulikukka. Oikeassa reunassa paprika 'Astor' ja selleri 'Prinz'.
Ei pitäisi koskaan tutkia siemenhyllyjä silloin kun on kiire. Paprikansiemeniä valitessani en huomannut katsoa, montako siementä pussissa on, joten huomasin vasta kylvöpuuhissa, että kallis pussi keltaista 'Astor'-suippopaprikaa sisälsi vain neljä siementä. Nyt saisi olla itävyysprosentti täydet 100 ja kasvuhalut erinomaiset, ettei tulisi ihan tolkuttoman kalliita paprikoita. Sellerinsiemenet olen normaalisti kylvänyt vasta helmikuun alkupuolella mutta siemenet olivat jo vanhoja. Jos eivät idä, niin ehdin vielä kylvää myöhemmin tuoreempia siemeniä. Tästä tämä kylvö- ja taimiruljanssi nyt alkaa toden teolla!

12 kommenttia:

  1. Meillä taisi reilut 20cm tulla lunta, tosin vielä kyllä vähän tuiskuttaa edelleen. Pitäisi itsekin käydä katsomassa suojatut puut ja talsia lumet ettei jänöt vaan pääse yllättämään 🤭
    Sormet rupeavat itselläkin kutisemaan kylvöpuuhiin, kun lueskelee noista kylvöistä 😄 Itselläkin kylvössä hitaasti itäviä, että saa nähdä miten tulisilla hiilillä itse kohta olen 🙈

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä on satanut vähän enemmän. Täälläkin on tullut vielä viime yön ja tämän päivän aikaan sentti tai pari lisää mutta aika kaukana mistään mahdottomasta lumikaaoksesta jäätiin.
      Nämä kylvöjutut ovat hyvin tarttuvaista laatua, se k-virus jää tartuttavuudessaan kakkoseksi viimeistään maaliskuussa :D Hitaasti itävät lajit koettelevat kärsivällisyyttä. Viikko-pari niiden kylvämisen jälkeen pitäisikin kylvää jotain nopeasti itävää helpottamaan hermostusta.

      Poista
  2. Teillä taitaa lunta olla jo ennestään sen verran, mitä tänne etelään tuli lauantaina ja sunnuntaina. Pihabongaus jäi tyngäksi, kun lintuja ei pahimman myräkän aikana näkynyt. Ja myräkän jälkeen aika meni lumihommissa. Räkättirastaita ei ole meillä näkynyt, mutta muilta olen kuullut niistä. Mustarastaita on runsaasti.
    Hurraa, pikkuinen taimi jo näkyvissä. Kylvin ensimmäiset siemenet vasta to 27.1. Innokkaana kurkkasin tänä aamuna pesuhuoneen pöydän alle, mutta eihän siellä vielä mitään näkynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä oli tosiaan jo aika paljon lunta ennestään. Ei ole tullut mitattua, mutta kyllä tuolla varmasti jo yli polven uppoaa. Lumitöissä ei minulla kovin kauaa mennyt kun ei Valtteri pyryttänytkään niin paljoa kuin etukäteen ennustettiin.
      Meillä ei ole mustarastaita näkynyt eikä lauantain jälkeen räkättejäkään.
      Kannattaa niitä ruukkuja kurkkia, vaikka kylvöstä ei olisi montaa päivää kulunutkaan. Joskus joku siemen yllättää itämällä supernopeasti. Tosin sitten aika tuntuu entistä pidemmältä, jos itämisen merkkejä ei ala näkyä innokkaasta tutkimisesta huolimattakaan.

      Poista
  3. No nyt on kauden siemenkylvöt korkattu ja itämisen seuranta alkaa! Paprikalajikkeiden siemenpussit eivät todellakaan sisällä montaa siementä, mutta onneksi niiden itävyys on aika hyvä. Minulla on nyt 3.vuosi, kun kylvin "Thor"- ja "Astor"-lajikkeet omista siemenistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä muistaa kerätä 'Astorin' hedelmistä siemeniä talteen. Pussissa kyllä sanottiin sen olevan F1-lajiketta, eli jälkeläiset eivät välttämättä ole emokasvin kaltaisia., mutta jos sinulla ne ovat tehneet oikean näköisiä jälkeläisiä, niin miksei sitä sitten kokeilisi itsekin. Kiitos vinkistä!

      Poista
  4. Jee, kylvöt aloitettu täälläkin. Keijunmekon pienet taimet ilahduttavat ja piti jo kylvää basilikaakin, äkkiä itivät :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että keijunmekot itivät sinulla nopeasti. Viimeksi kun itse kylvin niitä, itämiseen meni ikuisuus. Basilika itää yleensä vauhdilla. Minä jätän sen kylvämisen myöhemmäksi.

      Poista
  5. Lunta on meillä nyt rapiat 70cm. Ei tie miel kahloomaan männä mehtään, lumikenkiäkin höttönen upottaa. Pihabongausta en tehny ja sitä myökin on ihmetelty, miten räkätit on tähänaikaan liikkeellä. Kuitenkin napakoita pakkasiakin on ollu.
    Ens vikkolla meinasin kylyvöksii laittoo, keijunmekkoja omsista viimekesäsistä sain ja hyvin on muutama talavehtinukkin.
    Valon miärä lisääntyy, kevättä kohti männään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä onkin sitten paljon lunta. Räkätit ovat pärjänneet pihlajanmarjojen turvin tänne saakka. Pakkasilla ovat varmaan kököttäneet vieri vieressä jonkun tuuhean kuusen suojissa. Saa nähdä, riittääkö niille syötävää kevääseen saakka vai siirtyvätkö etelämpään ennen kevättä.
      Minullakin olisi keijunmekon siemeniä mutta en taida tänä vuonna kasvattaa niitä lainkaan. Valon määrä on lisääntynyt jo nyt selvästi kuukauden takaiseen ja koko ajan tulee valoisampaa.

      Poista
  6. Ullan tavoin kuittaan yli 70 cm hanget, metsässä huomaan olevan paljon vähemmän, hyvä jos puolet tuosta.
    Valtteri ei tuonut meille kymmentä senttiä uutta lunta mutta kyllä sitä vielä saadaan, enemmän kuin tarpeeksi.
    Yritän kovasti hillitä kylvämishalujani, toistaiseksi lampun alla kasvamassa on vain 10 chilin taimea, seuraavat kylvöt teen vasta maaliskuussa jolloin yritän kylvää maltillisesti muutamia tomaatteja. Itsehillintä on vaikea laji!
    Onnea itämiseen ja taimikasvatukseesi ja mukavia helmikuun päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellä suunnalla on kunnon kinokset. Onneksi Valtteri ei viskannut teille sen enempää, talvea on kuitenkin jäljellä. Meilläkin on perinteisesti helmi-maaliskuussa satanut paljon lunta ja hanget ovat silloin olleet korkeimmillaan ennen kuin kevät alkaa niitä sulattaa.
      Sinulla on toistaiseksi pysynyt hyvin lapasessa kylvöjen määrä. Vielä ehtii karata käsistä :D Chilien onkin hyvä olla jo taimella, jotta niistä ehtii saamaan kunnolla satoa.
      Kiitos, samoin sinulle!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!