sunnuntai 28. marraskuuta 2021

Talvi-illan sininen hämärä

Terveiset täältä talvisista maisemista! Lämpötilakin on mukavan talvinen: -9 astetta tätä kirjoittaessani. Kauan jatkuneen vesisateen ja loppusyksyn synkkyyden jälkeen valkoiset maisemat ja hangella kimmeltävät timantit tuntuvat oikein mukavilta. Aamun ja iltapäivän sinisistä hetkistä puhumattakaan!

Jaloangervojen kuihtuneet kukinnot näyttävät todella kauniilta pakkaslumen kuorruttamina.

Pari postausta sitten kerroin, kuinka paljon kookas siperianpihtamme roskaa pihaa. Tässä kyseinen, harvemmin kokonaan kuvaan mahtuva roskaaja.
Sivupihaa illan hämärässä. Kärhökaaresta en leikannut kärhöjä syksyllä, joten ne ovat alkaneet kerätä lumikuormaa päälleen.
Lumentulo paljastaa hyvin kaikki pihalla liikkujat, tosin lapset ja Karo saavat sotkettua halutessaan kaikki jäljet hyvin tehokkaasti. Sen verran kuitenkin ehdin ulkoillessa huomata, että rusakko oli käynyt kaivelemassa kärhökaaripenkkiin kuoppia kurjenpolven, bellisten ja sammalleimujen kohdalle. Kummasti ne löytävät hangen alta juuri ne kohdat, missä on jotain vihreää. Painavatko ne jo syksyllä mieleensä sopivat talvieväspaikat vai haistavatko herkut hangen päältä? Tuskin sentään ovat istutuskarttoja käyneet lumettomaan aikaan piirtämässä. Myyrien ja hiirien jälkiäkin löytyy ja joitakin on jäänyt loukkuihin. Ennakkoaavistukseni melko hyvästä myyrävuodesta taisi osua kohdilleen. Toivottavasti jyrsijät eivät kuitenkaan saa puutarhassa pahaa tuhoa aikaiseksi.
Takapihalla ei näy edes jäniksen jälkiä. Taisivat lumien tulon jälkeen siirtyä kulkemaan metsän puolella. Tällä puolella pihaa kun suurin osa kukkapenkeistä on verkotettu.
Viimeisetkin kausivalot on nyt viritetty. Seinän vierustan havulaatikoista en saanut kelvollista kuvaa toisin kuin tästä varjokujalle johtavasta portista.
Siirrytään illan hämärästä sisälle. jossa asustaa uusin perheenjäsenemme. Lapset ihastuivat kaveriin saman tien eikä minuakaan haittaa, että joku ahkeroi täällä vaikka joka päivä valittamatta lainkaan. Sitä uusi tulokas nimittäin tekee. Lapset antoivat hänelle nimen Nuu-Nuu Teletappien robotti-imurin mukaan. Virallisesti hän on Xiaomi Roborock S6 Pure (ei maksettu mainos) ja näin parin päivän kokemuksen perusteella hän tekee työnsä varsin hyvin. Nurkkiin jää pikkuisen roskaa ja parista pienemmästä matosta joudumme luopumaan, mutta muuten Nuu-Nuu hoitaa työnsä vallan mainiosti. Karon karvatkin hän vetää vaivatta sisuksiinsa jopa matolta, jota saa keskuspölynimurilla hinkata pari kertaa ennen kuin siivousjälki on tarpeeksi hyvä. Ääntä hänestä lähtee 58-60dB, mikä vastaa ihmisen puheääntä (huom. puheääntä, ei lähimainkaan lasten mekastusta!). Ei siis liian meluisa kaveri minun mielestäni.

Lapsi on terve kun se leikkii, ehkä aikuinenkin. Kuinkahan lie kotitonttujen laita?
Tässä vielä esimakua siitä, mitä on aivan pian Nestorin ystäville luvassa. Minikämpässä jouluun valmistautuminen taitaa alkaa adventtikyntteliköstä.
Hyvää ensimmäistä adventtia!

24 kommenttia:

 1. Tunnelmallista ensimmäistä adventtia!🕯️

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. Jee, Nestorin kuulumisia! Ja hienoa, että Nestori on hankkinut teille pölynimurin ;-)
  Onpa upea pihta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nestori ilmeisesti kyllästyi tallustelemaan öisin pölyn ja koirankarvan seassa, joten päätti avittaa siivouksessa :D Pihta on kieltämättä upea, vaikka roskaakin pihaa melkoisesti ja sotkee auton pihkalla.

   Poista
 3. Minä olen vasta haaveiluasteella robotti-imurin kanssa. Miten Karo siihen teillä suhtautuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoi aluksi vähän ihmetellen mutta ei muuten välittänyt siitä oikeastaan yhtään. Väistääkin vasta kun imuri tulee ihan lähelle.

   Poista
 4. Meillä ei ole vielä lunta ollenkaan mutta jonkinlainen härmä on maassa. Maa on onneksi kovettunut että peurien kaviot eivät painu enää kukkapenkkiin. Valoja olemme viritellyt vielä lisää sisään sekä ulos . Mukavaa kun olette tyytyväisiä robotti imuriin minä imuroin vielä lihasvoimalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole edes varma, ehtikö maa jäätyä täällä tarpeeksi pysyäkseen jäässä talven yli. Pinnasta se ehti jäätyä, mutta kun satoi niin pian lunta paksulti päälle, voi olla, että syvemmällä oleva lämpö jaksaa sulattaa pinnan. Kahden aikuisen taloudessa sotkua ei synny varmastikaan niin paljoa kuin koiran ja kahden pikkulapsen taloudessa. Robotti helpottaa selvästi talon siistinä pitoa ja onhan sen menoa hauska katsellakin.

   Poista
 5. Oi miten hieno pihta. Hyvää ja tunnelmallista ensimmäistä adventtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se pihan komistus ja hyvä näkösuoja tuon puolen naapuriin. Kiitos, sitä samaa!

   Poista
 6. Mahtava siperianpihta! Omani ovat puolimetrisiä ja tuntuvat kasvavan ihan järkyttävän hitaasti. Ehkä tiukalla savimaalla on osuutta asiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun pihtasi varmasti ottavat kasvispurtin muutaman vuoden sisällä. Eivätkös havut ole aina alkuun hidaskasvuisia? Tuo meidän pihtamme on istutettu ilmeisesti joskus 80-luvun lopulla tai 90-luvun alussa, joten se on n.30-vuotias.

   Poista
 7. Kauniisti lumi koristanut puut. Nestori on aivan mainio! Sai hyvälle mielelle.:)

  VastaaPoista
 8. Siperianpihta ON komea. Ei ihme, jos tuonkokoisesta havusta tulee roskaa.
  Lumi kyllä kaunistaa maiseman kertaheitolla. Ottaisin vähän sitä itsekin. Pakkasta meillä on nytkin hivenen alle +9, joten kasviressukat ovat ytimiä myöten jäässä. Tiistaisessa lumihangessa näkyi, että peurat ovat jälleen ryhtyneet kiertämään pihassamme. Tähän aikaan vuodesta ei ole syytä käydä suihkimassa Trico Gardenia ja tärkeimmät puskat on suojattukin. Keväällä onkin sitten oltava taas tarkkana.
  Toinen tyttäreni kissoista tapaa istua robotti-imurin päällä se tehdessä töitä. Onneksi katti kyllästyy nopeasti kyytiinsä.
  Ajattelinkin Nestorin jättävän pian Nuu-nuun hommiinsa ja ryhtyvän joulupuuhiin. Kivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se komean näköinen ja kokoinen. Meillä on jo lumi tarpeen, sillä lämpötila on pysytellyt melkein vuorokauden -18 asteessa. Sääennusteen mukaan pitäisi olla vain -15 astetta. Joutuisin varmaan heittämään muutamalle kasville hyvästit, jos ei olisi lunta suojaamassa kylmältä.
   Trico Gardenista tuskin on enää tähän aikaan hyötyä, parempi vain viritellä verkot suojattavien kasvien ympärille. Meillä oli jänis käynyt kaivamassa myskimalvoja.
   Netissä on näkynyt paljonkin videoita robotti-imurilla ajelevista kissoista. Onneksi Karo ei ole keksinyt kiivetä Nuu-Nuun päälle. Kiirettä pitää varmaan Nestorillakin joulun alla.

   Poista
 9. Kovasti on teillä jo lunta, meillä reilu 10cm, lissee on huomenna luvassa. Siperianpihtasi on kasvanu jo mukavan kommiiks pihapuuksi. Meillä ol pyhhee vasten yöllä varmaan tään kylän kaikki jänikset bileet pitäny, joka paikka, lähimehtiä myöten on jäläkii täynnä. Mittään eivät vahingoittanu, kun verkottoo kerittiin kaikki aiemmin. Tuo robotti-imuri on varmaan lemmikkitaloudessa hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänne on kertynyt oikein mukavasti lunta ja hyvä niin kun pakkastakin oli vuorokauden verran -18 astetta. Huomenna kai pitäisi sataa vielä lisää. Meilläkin oli viime yönä käynyt jänis penkomassa evästä. Varsinkin verkotettuja alueita se oli kierrellyt, haistoi varmaan hampaiden ulottumattomissa olevat herkut.
   Karosta irtoaa karvaa todella paljon nyt kun karvanlähtöaika on aluillaan, mutta kyllä sitä sotkua tulee lapsistakin. Robotti-imuri helpottaa siivousurakkaa jo nyt huomattavasti ja kura-aikaan hyötyä on varmasti vielä enemmän.

   Poista
 10. Tuosta kuvasta saakin hyvän käsityksen pihdan koosta, hienolta näyttää.
  Täällä on ihan kunnon talvikeli, pakkasta on ollut enimmillään ~15, tällä hetkellä -10. Onneksi maassa on lunta suojana. Nyt on luvassa enemmän lunta lähivuorokauden aikana. Kiva, että saat apua robotti-imurista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se jo komean kokoinen pihapuu. Meillä on tällä hetkellä vain -13 astetta, mutta vuorokauden ajan oli -18 asteessa. Alimmillaan lämpötila oli käynyt -19,5 asteessa, mikä on minusta aika kylmää marraskuulle. Ennusteissa näytti olevan lumisadetta tännekin päin luvassa.

   Poista
 11. Kylläpä teillä on kauniin talvista! Ja mikä kotielämän helpottaja onkaan muuttanut teille! Nestorin puuhia taas odotettavissa, lapset ovat varmasti innoissaan, koska me aikuisetkin jo odottelemme kalenterin aukeavan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvista on ja tänään lunta on satanut paljon lisää. Koko ajan taas tuiskuttaa, joten eiköhän heti aamullakin joudu taas lumitöihin. Ainakin imuroinnin osalta elämä helpottui huomattavasti Nuu-Nuun saavuttua.
   Vähän tässä itselläkin on kutkuttava tunne Nestorin joulupuuhien osalta; toimiiko kaikki kuvissa niin kuin olen suunnitellut? Yhtään kuvaa kun en ole vielä ottanut, sillä kaikki olisi pitänyt purkaa heti kuvaamisen jälkeen, etteivät lapset näe juttuja etuajassa :D

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!