lauantai 20. marraskuuta 2021

Marraskuu matelee

Vuoden mustin kuukausi tuntuu matelevan suorastaan etananvauhtia eikä puutarhaan tee mieli sadesäällä edes vilkaista. Tänään oli melko poutainen päivä, joten kävin pitkästä aikaa tutkimassa, mitä puutarhassa tapahtuu näin marraskuun loppupuolella. Kukkia sieltä tuskin enää löytyisi vai miten se nyt menikään?

"Hieman" etuajassa kukinnan aloittaneen jouluruusun oksan leikkasin maljakkoon.
Ällistyin tänään siitä, kuinka nopeasti madot olivat tehneet työnsä takapihalla. Kukkapenkeistä ei löytynyt kovin montaa luumupuun lehteä, vaikka vain reilu kuukausi sitten maa oli niistä keltaisenaan. Myös kivipolut olivat puhtaita. Todisteet näette edellisessä kuvassa jouluruusun taustalta. Tarkkaan kun etsi, saattoi löytää viimeisiä melkein kokonaan maan sisään vedettyjä lehtirullia. Pitänee käydä viemässä matosille lisää syömistä kun kerta noin nälkäisiä ovat.
Esikotkin kukkivat, tosin kukat ovat jatkuvista sateista ja satunnaisista pakkasista jo selvästi kärsineet. Pieniä väripilkkuja kuitenkin.

Komeamaksaruohot ovat yleensä sitkeitä ja kukkivat talven tuloon saakka. Nyt alkaa kuitenkin näyttää aika mustalta näidenkin meininki.
Syysasterikin on jo oikeastaan luovuttanut.
Belliksissä näytti olevan vielä yksittäisiä kukkia siellä täällä mutta lähempää katsottuna ne olivat kärsineet esikoiden lailla vaihtelevista säistä. Pitää siis etsiä silmäystävällistä katsottavaa muualta kuin kukista.
Nukkapähkämö on vähän lytyssä, mutta muuten suht siistiä katsottavaa. Valkoiset eivät muuten ole hometta vaan yön jäljiltä lehdille jäänyttä lumihyhmää. Hetken aikaa jouduin itsekin ihmettelemään, että näinkö märkä syksy meillä onkin ollut.
Muutaman vuoden vanha tuijanruippana tuuhettui kesän aikana paljon, mutta on kasvanut vähän toispuoleisesti. Vasen puoli on pohjoiseen, mikä varmasti selittää osittain puolipallomaista muotoa.
Keijunkukka 'Midnight Rose' on edelleen mukavan näköinen väripilkku.
Kaikki talvetettavat kesäkukat on vihdoin kannettu joko eteiseen, kellariin tai ulkovarastoon. Ulkovarasto pysyy hetken aikaa vielä plussalla, vaikka ulkona olisikin pakkasta, joten kärhöt ja pienet alppiruusut saavat vielä olla siellä pidemmän pakkasjakson alkuun saakka. Samalla kun nostan ne kellariin, siirrän eteisestäkin pari ruukkua sinne talven viettoon.

Kärhöt alkavat näyttää tältä yleensä helmikuussa. Koruköynnös on selvästi eri maata ja aloittaisi kasvunsa jo nyt. Ensimmäistä kertaa yritän talvettaa tätä kellarissa.
Aina kun kehutaan havukasvien helppoutta, tekee mieli nauraa ääneen. Tai ainakaan jättikokoinen siperianpihta ei ole kovin helppo puutarhakasvi, jos se on istutettu autopaikan, rakennusten tai laatoituksen viereen. Onhan sen hoito helppoa: sen kun katselee vain tuuheaa, tumman vihreää puuta. Hankalan siitä tekee valtava roskan määrä. Neulasia karisee pitkin vuotta, mutta pari kertaa vuodessa se aiheuttaa hammastenkiristelyä kuorruttamalla suuren alueen tahmaisilla neulasillaan ja murusiksi hajoavilla kävyillään. Vähänkään kovempi tuulenpuhuri viskoo roskaa ympäri pihamaata, josta niitä kulkeutuu kengissä ja koiran tassuissa myös sisälle. Lisäksi alkukesällä siperianpihdasta tippuu sen verran paljon pihkaa, että puun alle jääneen auton tuulilasi puhdistuu korkeintaan autopesulassa, jos sielläkään. Tänä syksynä olen harjannut koko etupihan kiveyksen kahteen kertaan ja kummallakin kerralla neulasia ja kävyn suomuja on kertynyt 20-30 litraa. Keväällä on varmasti taas vähintään yhtä paljon harjattavaa kun talven puhurit ja sulava lumi ovat riipineet lisää neulasia irti. Osan roskasta kippaan happamasta maasta pitävien kasvien juurelle, osan jätän pihdan juureen pitämään heinät kurissa.
Rungon vasemmalla puolella on noin viiden sentin paksuinen kerros törkyä, oikealla puolella rönsyansikoiden seassa sen verran mitä puusta on karissut, eli sentti-pari.
Jotain hyvääkin siperianpihdassa on: sen oksista saa talveksi koristeet parvekelaatikkotelineisiin. Pehmeät neulaset eivät pistele käsiä, joten ne sopivat hyvin myös havukoristeiden tekoon. Huomenna voisikin viritellä näiden sekaan valot.
Ja juuri nyt näyttää siltä, että huominen valkenee mustan sijaan valkoisena. Jäätävä tuuli antoi jo päivällä ymmärtää, että kylmää on luvassa ja nyt tuulen mukana sinkoilee lumihiutaleita. Maa on paikoin jo aika valkoinen, vaikka mittarin mukaan ollaan vielä plussalla. Pääseeköhän puutarha vihdoin talvilepoon?

12 kommenttia:

  1. Oi miten hienosti jouluruusu kukkii. Näin tänään kaupassa upean punaisen jouluruusun mutta en raaskinut ostaa, väri oli hieno tumma, viininpunainen. Odottelen josko tulisi alennusmyyntiin vielä kun on istutuskelejä. Viime vuonna istutin jouluruusuja vielä 23.12.
    Toivottavasti saat kaiken hyvin talvetettua, huomenna tuon omat talvetettavani lasikuistille ja siitä sitten sisätiloihin kun pakkaset alkavat kunnolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, jouluruusussa oli vain tuo yksi kukkavarsi, mutta siinä oli kyllä pituutta ja kukkia kuin paremmassakin leikkokukassa. Enemmän se maljakossa ilahduttaa kuin pitkin pituuttaan kukkapenkissä retkottamalla. Minä ostaisin punaisen jouluruusun heti kun tulisi vastaan, mutta ei niitä ole oikein täällä päin myynnissä. Toivottavasti bongaamasi yksilö tulisi alennusmyyntiin.
      Eiköhän nuo kasvit taas hyvin talvehdi. Koruköynnös vähän arveluttaa, kun ei malttanutkaan jäädä suosiolla talvilevolle.

      Poista
  2. Ihana, ihana jouluruusu! Varmasti enemmän iloa sisällä nyt pimeän sään aikoina. Huomasin eilen, että kärhöt yrittävät kasvattaa uusia alkuja lehtihankoihin ulkosalla. Toivottavasti nyt eivät vallan sekoa ja innostu kasvamaan liikaa, koska näyttää jo ensi viikko muutamaa astetta kylmemmältä... Pihta onkin kiva havukasvi jouluhavuiksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouluruususta on tosiaan ollut paljon enemmän iloa maljakossa. Olisinpa älynnyt ottaa sen jo aikaisemmin sisälle! Täälläkin pari kärhöä tekee samaa. Tuskin kauaa jaksavat kasvaa kun on näin pimeääkin.

      Poista
  3. Hyvä idea leikata jouluruusu maljakkoon. Ei nämä säät tästä ainakaan kovin paljon lämpene. Jouluruusuja on nyt kaupoissa kukkivina, mutta hinnat aika korkeita. Jos olisi vaikka lasitettu parveke tai viileä viherhuone, voisin ostaa. Kun ei ole, pärjään maahan istutetuilla. Muutaman jouluruusun olen ostanut keväällä edullisesti. Silloin niiden hengissä pitäminen istutusaikaan saakka on helpompaa.

    Ihmiset motkottavat lehtipuiden tuottamaa roskaa. Vaan kyllä havuistakin roskaa syntyy. Kahdella naapurillamme on talojensa ympärillä runsaasti mäntyjä ja kuusia. Toisella naapurilla asfaltoitu etupiha kupruilee ja halkeilee, kun isoiksi kasvaneiden mäntyjen juuret luikertelevat aivan pinnassa asfaltin alla. Rännejä ja kattoa saa putsata monta kertaa vuodessa, etteivät ne ole tukossa. Neulasia on myös pihalla niin paljon, että niitä haravoimalla ja lakasemalla saa äkkiä kottikärryn täyteen. Kummankaan naapurin pihalla ei ole pahemmin istutuksia, sillä puunjuurien vuoksi kaivaminen on vaikeaa ja hapantakin taitaa olla. Talojen rakentamisen aikaan puut olivat pieniä ja harmittomia, jonka vuoksi niiden on annettu olla. Nyt talot katoavat puiden sekaan ja moni puu kasvaa aivan liian lähellä taloja, salaojarakenteista puhumattakaan. Tykkään puista itsekin, mutta jos pitää valita talon ja puun välillä, ei pitkään tarvitse miettiä.

    Toivottavasti kasviesi talvetus onnistuu hyvin. Ole siinä hommassa jo melkoinen mestari.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisinpa vain keksinyt ottaa jouluruusun aikaisemmin maljakkoon, niin siitä olisi ollut vielä pidempään iloa. Minä en ole vielä nähnyt täällä päin jouluruusuja kaupoissa. Jos tulee punaisia vastaan, ostan varmasti. Meillä on tosin kylmä eteinen, jossa viihtyvät talven yli. Ei niitä oikein lämpimissä sisätiloissa saa pidettyä hengissä.
      Meillä pihdan juuret eivät ainakaan vielä ole tehneet tuhoa laatoitukselle, mutta juurien takia halkeilleita ja kupruilevia asfalttialueita olen nähnyt minäkin. Meidän pihdan näkyvin haitta onkin toistaiseksi roskan määrä. Myös kulkuväylille kurottelevat oksat aiheuttavat riesaa, mutta niitä olen surutta leikellyt pois tieltä. Saapahan parvekelaatikoihin havut talveksi. Sitä en tiedä, miten pitkälle autotallin alle pihdan juuret ulottuvat. Onneksi talon suuntaan on tarpeeksi turvaväliä.

      Poista
    2. Näin uusimmassa postauksessasi pihan koko komeudessaan. Kaikilla asioilla on hyvät ja huonet puolensa. Ehkä en ihan heti suunnittelisi noin upean puun kaatamista, vaan kärräisin uskollisesti neulasia muualle. Naapuriemme pihassa on yhden pihdan sijasta kokonaiset metsälliset mäntyä, kuusta ja koivuja pihoillaan. Ei ihme, että asfaltti kupruilee, eikä pihoissa mitään kasva.

      Poista
    3. Ei pihta olekaan lähdössä mihinkään, vaikka roskamäärän takia siitä en valtavasti pidä. Se on hyväkuntoinen, suojaa tuulilta ja ikivihreänä myös näkyvyydeltä, ja tarjoaa pesä- ja piilopaikan linnuille. Ainakin pikkuvarpusilla on ollut siellä monena kesänä pesä. Sen hyvät puolet painavat vaakakupissa selvästi enemmän kuin huonot.

      Poista
  4. Jouluruususi kukkii hienosti ja varmasti ilahduttaa maljakossa tähän vuodenaikaan. Minä olen kummastellut monen kärhön lehtihangoissa näkyvää uutta kasvua - no, kohta pakkanen kasvun tappaa, toivottavasti tämä syksyinen kasvu ei haittaa ensi vuotta?
    Lukiessani sinun siperianpihta kokemuksia, olin tyytyväinen, että omani kasvaa arboretumissa ja saa vapaasti pudottaa kaikki neulasensa ym. maahan maatumaan. Uskon, että tuossa mainitsemastasi paikassa sen kasvusta seuraa noita haasteita, vaikka olisi kaunis katsella. Pihdan oksat näyttävät kivoilta noissa kukkalaatikoissa ja valosarja saa havut edukseen pimeällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisinpa vain älynnyt ottaa jouluruusun aikaisemmin maljakkoon! Meilläkin muutama kärhö on tehnyt lehtihankoihin uutta kasvua. Viime vuonna 'Hagley Hybrid' teki jopa parisenttisiä versoja myöhään syksyllä. En huomannut, että se olisi vaikuttanut kuluneen kesän kasvuun millään lailla, joten en ole nytkään huolissani.
      Kookkaaksi kasvavat havut kannattaa varmasti istuttaa kauas rakennuksista ja laatoitetuista piha-alueista. Varmaan kaikista karisee enemmän tai vähemmän neulasia, jotka pihkasta tahmeina tarttuvat joka paikkaan. Monta kertaa olen miettinyt, että mieluummin putsaisin auton tuulilasilta puunlehtiä kuin tahmaisia havunneulasia.
      Havut parvekelaatikoissa ovat minusta sopivan simppeli ja myös ilmainen tapa somistaa julkisivu talveksi. Sain tänään laitettua niihin valosarjatkin.

      Poista
  5. Upea jouluruusu! Ihanaa, että joku kasvi vaan iloitsee. Pihtanne kuulostaa olevan vain hieman väärässä paikassa. Sen siirtäminen ei vain taida onnistua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän aikaan kukoistavat kasvit käyvät jo hyvin vähiin, joten jokainen pienikin kukka ilahduttaa. Jouluruusunkin kukkaoksa retkotti pitkin pituuttaan muiden kasvien seassa mutta maljakossa ilahduttaa joka hetki.
      Siperianpihta on siinä mielessä juuri hyvässä paikassa, että se peittää näkymää yhden naapurin suuntaan ja tuo vihreyttä etupihalle. Kaikki muu sen olinpaikassa onkin sitten pielessä. Leveyttä sillä on enemmän kuin autollamme pituutta ja korkeutta noin neljä kertaa autotallin verran, joten siirto ei todellakaan ole mahdollinen. Yritetään siis pärjätä puun kanssa. Onhan se ainakin linnuille mieluisa pesä- ja piilopaikka.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!