sunnuntai 27. joulukuuta 2020

Puutarhavuosi 2020

Joulunpyhät menivät ja vuodenvaihde lähestyy. Nyt on siis hyvää aikaa pohtia, mitä kuluneesta vuodesta jäi käteen, joten laitetaanpa taas liikkeelle vuonna 2018 aloittamani Puutarhavuosi-haaste. Haastepohjasta voit kopioida kysymykset ja valmiit vastausvaihtoehdot tai sitten vastailla kysymyksiin vapaamuotoisemmin. Itse väritin vaihtoehdoista osuvimman ja täydensin vastauksia tarkentavilla muisteloilla.

Aurinkopenkin punakosmokset hurmasivat runsaalla ja pitkään kestäneellä kukinnallaan.
1. Mitä sellaista teit puutarhassa, mitä et ole koskaan ennen kokeillut?
a. Suunnittelua /
Suunnitelmissa pysymistä
b. Laiskottelua / Hullun lailla ahkerointia
c. Kasvattaa hyötykasveja / koristekasveja
d. Betonitöitä / Romutaidetta / Kierrätystä

Suunnittelu ja suunnilleen suunnitelmissa pysyminen ovat sellaisia toimintatapoja, jotka tulevat minulta melko lailla luonnostaan ilman sen kummempaa miettimistä. Alkukesän projektit etenivätkin kuten suunnittelin, mutta loppukesä lähti lapasesta kuin vuohenputki puutarhakompostissa ja sitä tapahtuu minulle harvemmin. Siinä ei enää auttanut edes se, että tein vähän väliä lennossa uudet suunnitelmat ja yritin pysyä niissä. Pahemmanlaatuinen lapiokuume vei voiton niistäkin.
Suunnitelmana oli kaivaa tähän nurkkaan parin neliön kukkapenkki ja tehdä sen ympäri pieni kivipolku.
2. Pysyitkö viime talvena tekemissäsi puutarhasuunnitelmissa?
a. Tarkasti
b. Ai missä?
c. Suunnilleen kyllä
d. Hmm... *viheltelyä*... "suunnilleen"...

Kun luin tammikuussa tekemääni postausta edellisen vuoden puutarhaprojekteista, sanoin näin: " Tämän vuoden suunnitelmia katson sen sijaan hyvin positiivisin mielin: työmäärä ei ole loppujen lopuksi mitenkään valtava ja suurin osa on fyysisesti kevyttä puuhastelua." Niinpä... Antakaa minulle virtuaalinen korvatillikka, jos menen vielä joskus möläyttämään mitään vastaavaa!
Pari neliötä vasemmasta ylänurkasta venähtikin sitten "pariksi" neliöksi. Ja tässä on vain yksi projekteista!
3.Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja?
a. Ei
b. Yksi
c. Muutamia
d. Autolastillinen... eikun kaksi... eikun...

Muutamia kasveja ostin, mutta enimmäkseen jaoin jo puutarhassa ennestään olleita sekä siirtelin itsekseen kylväytyneitä siementaimia. Ensi kesänä uusia kasveja on tulossa varmasti autolastillinen, jos kaikki syyskylvöt sekä tulevat talvi- ja kevätkylvöt itävät. No, onpahan tuota neitseellistä mullostakin täytettäväksi.

4. Menetitkö kasveja?
a. En. Kasvatan vain luotettavia kasveja ja varjelen niitä suurimpina aarteinani.
b. Joskus tulee talvituhoja, joskus kesätuhoja. Joka vuosi vähintään yksi kasveista toteaa viihtyvänsä paremmin jonkun toisen puutarhassa. Suurin osa kuitenkin selviää puutarhassani.
c. Olen innostunut vyöhykkeiden venytyksestä ja haluan kokeilla aina jotain uutta ja eksoottista. Tuhoja tulee väistämättä.
d. Älä edes kysy, kuinka monta!


Talvi oli tuhoisa puutarhalleni. Tuhoja tuli joka puolella ja kestävämpiäkin kasveja, kuten maksaruohoja ja nukkapähkämöä kuoli. Lopetin kuolleiden kasvien laskemisen parinkymmenen tienoilla, etten masentuisi ihan kokonaan. Onneksi muutama arkajalkana pitämäni kasvi kuitenkin selvisi, vaikka suurin osa niistäkin kärsi talvesta. Märkä syksy ja samaa rataa jatkava talvi eivät todellakaan sovi tänne!

5. Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi, mitä et ole vielä(kään) saanut?

Iloisesti soliseva luonnonpuro tai oikein kunnon metsäpuutarha. Saavuttamattomia unelmia kumpainenkin tällä tontilla.

6. Mikä asia viime puutarhakaudelta tulee aina muistuttamaan sinua kesästä 2020?
a. Sää
b. Kukkaloisto

c. Joku muu. Mikä? 

Sää jaksaa puhuttaa aina, niin tänäkin vuonna. Lauhan ja epämääräisen talven jälkeen tuli pitkä, kylmä kevät. Erityisesti toukokuun lähellä nollaa keikkuvat lämpötilat ihmetyttivät. Onneksi kesäkuun helteet vauhdittivat kasvun takaisin normaaliin aikatauluun. Kesä-heinäkuun vaihteessa riehunut Päivö-myrsky kaatoi koivun heti talomme nurkalta ja kallisti naapurin omenapuun heidän taloaan vasten. Luumupuiden pyörähtelyä seuratessani pelkäsin niiden irtoavan juuriltaan, mutta onneksi omassa puutarhassa tuhot rajoittuivat maanrajasta katkenneisiin perennanvarsiin.
Päivö-myrsky määräsi tahdin ja puut tanssivat.
7. Mikä oli suurin saavutuksesi puutarhassa viime vuonna?

Ex tempore aloitettu nuotiopaikan kaivuuprojekti ja luumutarhan nurmisuikaleen muuttaminen kukkapenkiksi. Lapio heilui varmasti kymmeniä tunteja ja isäntäkin oli osan aikaa mukana.
Isäntä kaivoi suurelta osin nuotiopaikan montun ja auttoi kivien siirtelyssä.
8. Mikä oli paras ostoksesi/hankintasi?

Aitaverkko kasvimaalle. Rusakot eivät päässeet syömään vaivalla kasvatettuja vihanneksia eivätkä enää käyttäneet autotallimme takapuolta lepäilypaikkanaan. Ilmeisesti kasvimaan aitaaminen sai ne muuttamaan kulkureittinsä naapurin tontille.

9. Tuliko tehtyä virhehankintoja?
a. Ei, on vain erilaisia kokeiluja!
b. Ehkä...
c. Aivan liian monta!
d. Virhe? Mitä? Minullako?! Eeei suinkaan...!

Toistaiseksi ei tunnu siltä, että mikään hankinta olisi ollut virhe. Ensi kesänä sitten näkee, tuliko syysaleista napattua mukaan jotain, mikä paljastuu ensi kesänä virhehankinnaksi.
Pari vuotta sitten hankkimani kaukasiantörmäkukka 'Perfecta' pääsi "ehkä virheostos" -statuksestaan eroon, sillä se talvehti myös viime talvena erinomaisesti ja kukki runsaasti heinäkuulta talveen saakka.
10. Mikä kasvi yllätti sinut positiivisesti?

Perennoista pikkuampiaisyrtti: alkoi vihertää heti maan sulettua, kukki valtavasti alkukesällä ja uudelleen loppukesällä eikä maistunut rusakoille. Voi olla, että ärsyynnyn jossain vaiheessa sen valtavaan siementuotantoon, mutta se on sitten sen ajan murhe. Kesäkukista jaetulle ykkössijalle pääsevät punakosmos ja purppurarevonhäntä. Talvetettavista kasveista pasuunakukka pääsi yllättämään runsaalla kukinnalla.
Vähän epämääräinen hörökkihän tämä pasuunani on, mutta kukkien ja nuppujen määrä korvaa muut puutteet ulkonäössä.
11. Mikä kasvi oli suurin pettymyksesi?

Myskikurpitsa: valtasi kasvimaasta hirmuisen tilan eikä suostunut tekemään emikukkia ollenkaan. Ehkä kesän säissä oli jotain, mistä kurpitsat eivät pitäneet, sillä kesäkurpitsasatokin jäi kehnoksi.

12. Mihin käytit suurimman osan puutarhabudjetistasi?
a. Kasveihin
b. Kiviin / Kiveyksiin
c. Pihan rakenteisiin, perustuksiin, toimintoihin...
d. Puutarhamatkailuun

Aurinkovarjo, aitaverkko ja nuotiopaikalle alkusysäyksen antanut tulipata olivat tämän kesän kalleimmat hankinnat ja osa niistäkin löytyi tarjoushyllyiltä. 

13. Mitä opit?

Syksyinen puunlehtiralli, jossa kärrätään kaikki omalta pihalta ja naapurista liikenevät puunlehdet kukkapenkkeihin, on vaivannäön väärti. Lehtikasojen alla talvehtivat kasvit säästyivät viime talven tuhoilta, vaikka olisi luullut, että jatkuvat vesisateet olisivat saaneet lehdet vettymään ja saaneet alleen jääneet kasviparat suorastaan mätänemään ja kuolemaan hapenpuutteeseen. Ehkä lehdet toimivatkin sen sijaan sateenvarjoina ja pitivät maanpinnan allaan kuivana. Tänä vuonna kärräsinkin lehtiä entistä useampaan paikkaan siltä varalta, että viime talven olosuhteet toistuisivat tänä talvena.

14. Odotatko tulevaa/alkanutta kasvukautta...
a. Suurin suunnitelmin?
b. Kunnianhimoisin odotuksin?
c. Kauhunsekaisin tuntein?
d. Into pinkeänä ja sormet syyhyten?

Projektia jos jonkinmoista on taas hautumassa ja odottamassa ensi kesää. Niiden lisäksi kiinnostaa, miltä hurjan muodonmuutoksen kokenut takapiha näyttää keväällä, kun sinne istuttamani sipulikukat ja muut kasvit alkavat kukkia.
Yksi kesän parhaista hetkistä on valoisa ja vehreä alkukesä. Ensi kesänä tämän atsalean vieressä kasvaakin pioni. Sininen rivi tustalla on aikaisemmin mainitsemaani pikkuampiaisyrttiä.

Haasteen säännöt:
1. Kerro, keneltä sait haasteen.
2. Kerro haasteen aloittaja (Minna Hiidenkiven puutarhassa -blogista).
3. Haasta muutama blogiystäväsi mukaan.

4. Käy laittamassa haasteen aloituspostaukseen kommentti, niin postauksesi lisätään haasteeseen osallistuneiden listalle ja muut näkevät, ketkä kaikki ovat jo osallistuneet.

Haastepohjan löydät klikkaamalla tästä. Pohja on sama kuin viime vuonna, joten muistatkaa korjata 6. kysymyksen vuosiluku oikeaksi.

Haastan mukaan seuraavat ihanat blogit:

Käväisepä täältä lukemassa, kuinka muut ovat vastailleet:

44 kommenttia:

 1. Kiitos haastamisesta, tämä on kiva haaste! Ja haastavakin, sillä en yhtään muista, mitä suunnittelin vuodelle 2020, jos mitään... olen melko suunnittelematon, tai sitten ainakin niin hämäläinen, että suunnitelmani eivät suinkaan elä vuosivauhtia, vaan pikemminkin kymmenvuotiskausia ennen kuin voi nähdä jotakin suunniteltua käyvän toteen :-D
  Toivottavasti teille ei tule toista yhtä tuhoisaa talvea, on niin hirveä surku menettää kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Hyvin (ja pitkään) suunniteltu on puoliksi tehty :D Talvi näyttää toistaiseksi aika lupaavalta: lunta on ja pientä pakkasta eikä syksy ollut yhtä vetinen kuin vuosi sitten. Vielähän tämä voi muuttua ihan miksi tahansa, mutta ainakaan peli ei ollut heti alusta lähtien menetetty.

   Poista
 2. Vähän erikoisempi kasvi tuo pasuunankukka. Minkä ikäinen hän on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain tuon pasuunakukan keväällä 2019 pistokastaimena. Se kukki jo viime kesänä muutamalla kukalla. On aika vauhdikas kaveri kasvamaan :)

   Poista
 3. Jotensakaan en ole nyt oikein vielä päässyt vauhtiin suunnitelmien suhteen. No syksyllä kyllä piirtelin jo kaikenlaista muuripuutarhasta navetankivillä pengerrettyyn rinteeseen mutta nyt en ole enää varma toteutuuko ne ja millä aika välillä?! Toisaalta sitten kun alkaa tapahtumaan niin usein tulee rytinällä valmista kun naapurin mies tulee kaivurinsa kanssa visiitille😊 Tällä hetkellä lähinnä mielessä vain erilaiset kasvitilaukset keväälle 2021, van eräänlaista suunnitteluahan se on sekin👍
  Mahtavasti teillä toteutui tänä vuonna suunnitelmat ja on ihailtavaa, että ainakin päällisin puolin pystyt pysymään suunnitelmissasi👍 Pieniä lipsahduksia ei lasketa😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvea on vielä paljon jäljellä, joten on hyvin aikaa suunnitella. Kasvitilaukset lasketaan ilman muuta suunnittelukategoriaan :D Kaivurimies naapurissa on luksusta. Varsinkin silloin jos on iso tontti ja paljon suuria kiviä siirreltäväksi.

   Poista
 4. Iso kiitos haasteesta, otan sen ilolla vastaan. Puutarhajutut ovat vähissä näinä harmaina välipäivinä.
  Sinulla on ihailtavaa suunnitelmallisuutta ja kykyä pysyä niissä. Meikäläinen loikkii sinne tänne ja ryhtyy hetkittäisten inspiraatioiden herättämiin uurastuksiin - jotka onnekseni ovat yleensä ihan hyviä.
  Sinun lehtirallisi - varsinkin naapurin puolelta - naurattaa aluksi, mutta päämäärä siinä hommassa on kaikkea muuta kuin naurettava. Toivottavasti tämä talvi ei tuo kasvimenetyksiä.
  Mukavia välipäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä! Puutarhasta ei todellakaan irtoa juttua tähän aikaan vuodesta, mutta onneksi voi palata takaisin kesään vanhojen tai aiemmin julkaisemattomien kuvien avulla.
   Kai naapuritkin ovat lehtirallilleni naureskelleet, mutta jos he itse olisivat puutarhaihmisiä ja huomaisivat lehtien tuoman hyödyn, voisi naureskelu loppua lyhyeen. Minun onneni on, että heille lehdet ovat jätettä, josta pitää hankkiutua eroon. Talvi on alkanut lupaavan normaalina säiden puolesta, joten ainakaan peli ei ole menetetty heti alussa. Arvokkaimmista aarteista keräsin siemeniä ja kylvinkin jo osan, jotta olisi paikkaustaimia mahdollisten menetysten varalta.
   Kiitos! Mukavia vuoden viimeisiä päiviä sinullekin!

   Poista
 5. Suuret kiitokset inspiroivasta haasteesta. Pitänee uppoutua viime kesän kuviin.... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Mikäs sen mukavampaa puuhaa vuodenvaihdetta odotellessa :)

   Poista
 6. Näitä on kyllä kiva lukea! Kun lapiokuume iskee, se on menoa se. Se taitaa myös olla tarttuva tauti;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin. Mielenkiinnolla odotan, minkälaisia kertomuksia itse kultakin tulee. Voi olla, että lapiokuume on tarttuva tauti. Flunssasta poiketen se on pahimmillaan kesällä :D

   Poista
 7. Oli sulla taas tapahtumarikas kasvukausi. Kiva seurata mitä ens vuasi tuaa tullessaan. Tontilla on viälä tilaa temmeltää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Temmellystilaa tosiaan riittää. Pitää vain huolehtia, että lapsetkin mahtuvat vielä temmeltämään :D

   Poista
  2. Hienoa! Minäpä käväisen kurkkaamassa ja lisään sinut listan jatkoksi.

   Poista
 8. Tätä oli mukava lukea. Minulla ei ole nyt yhtään vielä mitään suunnitelmia ensi vuoden kasvien tai muunkaan puolesta. Sinulla oli hurjat lapionheilutukset ja hyvää jälkeä syntyi. Harmillista nuo kasvien menetykset, nyt en itse muista menettäneeni mitään kasvia toivottavasti sama onni jatkuu itselläni kuin myös sinulle toivon. Täällä ei ole lunta kasvien peittona ja nyt on luvattu vuoden vaihteen jälkeen pakkasia saa nähdä miten käy. Nyt kuitenkin toivotan hyvää Uutta Vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talven aikana ehtii suunnittelemaan vaikka mitä. Siellä etelässä talvi taisikin olla suotuisampi kuin täällä, jossa routaisen maan päälle satoi vuoroin vettä, vuoroin lunta ja lämpötila sahasi nollan molemmin puolin. Toivottavasti tänä talvena ei tulisi missään talvituhoja. Hyvää uutta vuotta!

   Poista
 9. Kiva, että käynnistit jälleen tämän haasteesi.
  Oli kiva palata vuoden aikaansaannoksiisi, sait niin paljon uutta tehtyä. Nuo kivipolut jaksavat joka kerta ihastuttaa ja ilmakuvasta näkee hyvin, miten hauskasti ne polveilevat puutarhassanne. Joskin suunnittelit kaudelle vain kevyttä puuhastelua, niin korvatilkkaan ei ole aihetta! Varmasti olette itsekin varsin tyytyväisiä, sillä tehdyt ponnistelut olivat hyviä juttuja ja ilahduttavat jatkossa tosi paljon. Nuotiopaikka näyttää jo nyt hyvältä ja kasvien asetuttua alueesta tulee ihan helmi.
  Harmeja tuli minullekin menetetyistä kasveista, mutta sellaista se välillä on.
  Uusin unelmin uuteen vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kivipolut ihastuttavat minuakin kerta toisensa jälkeen, vaikka niiden saumojen kitkeminen ei mitään herkkua olekaan. Nuotiopaikka vaatii vielä paljon työtä ennen kuin sitä voi kutsua helmeksi. On siellä kuitenkin jo muutaman kerran istuskeltu ja makkaraa paisteltu. Talvitappioille ei aina mahda mitään. Tuleepahan tilaa uusille kasveille. Hyvää vuoden loppua ja vielä parempaa uuden alkua!

   Poista
 10. Paljon kaikennäköistä mahtui kuluneeseen vuoteesi! Ihania projekteja saitte valmiiksi. Toivottavasti tämä talvi olisi kasveille hyvä. Onnellista uutta vuotta!

  VastaaPoista
 11. Kiitos, sain Titan kautta haasteen ja kuittaan sen tehdyksi. Olipa mukava tehdä. Onnellisia asioita uudelle vuodelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Käväisen huomenna lukemassa ja lisään sinut listan jatkoksi. Kiitos, toivottelen sinulle sitä samaa!

   Poista
 12. Ihana! Tunnistan itsessäni tuo lapiokuumeen myös!
  Vastasin haasteeseen, mutta näköjään vähän vajaasti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapiokuume on hyvin tarttuva tauti ja vaivaa vain kesäisin :D Minäpä käyn kurkkaamassa, mitä olet vastannut.

   Poista
 13. Vastasin haasteeseen.
  https://kottikarrynkaantopiiri.blogspot.com/2021/01/puutarhavuosi-2020.html

  VastaaPoista
 14. Vastasin viimein: http://saaripalsta.blogspot.com/2021/01/puutarhavuosi-2020.html

  VastaaPoista
 15. Vastasin haasteeseen
  https://puutarhaonkotini.blogspot.com/2021/01/puutarhanvuosi-2020-haaste.html

  VastaaPoista
 16. Minäkin vastasin!
  http://www.viherrin.com/2021/01/puutarhavuosi-2020.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva :) Tulen heti lukemaan ja lisään postauksesi listan jatkoksi.

   Poista
 17. Haaste vastaanotettu ja vastattu. Kiitos alullepanosta:)

  VastaaPoista
 18. Haasteeseen vastattu:)
  https://kukkiajahaaveita.blogspot.com/2021/01/puutarhavuosi-2020-haaste.html

  VastaaPoista
 19. Haasteeseen vastattu, tosin vähän eri lailla.
  https://pihakuiskaajanpuutarha.blogspot.com/2021/01/kiitos-ja-hyvasti-ihana-puutarhani.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Kiitos osallistumisesta! Käyn lukemassa ja lisään listan jatkoksi.

   Poista
 20. Vastasin haasteeseen, linkki Oravankesäpesän vastauksiin löytyy tästä:
  http://www.oravankesapesa.net/2021/01/puutarhavuosi-2020.html

  VastaaPoista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!