tiistai 1. joulukuuta 2020

Kukkakuulumisia

Marraskuu oli ja meni. Postausaiheet ovat yhtä vähissä kuin aina ennenkin tähän aikaan vuodesta ja aikaa tuntuu olevan vielä vähemmän. Olisi ollut kiva tehdä taas jonkinlainen joulukalenteri, mutta inspiraatio ei iskenyt ollenkaan, saati sitten tarpeeksi ajoissa kalenterin toteuttamiseksi. Viimevuotinen joulukalenteri löytyy arkistoista, joten sieltä voitte käydä vaikka lukemassa iltasaduksi kivan joulutarinan. Tarina tuskin saa jatkoa enää ensi jouluna, sillä päätähti kärähti kevätauringossa eikä toipunut siitä kunnolla koko kesänä. Pitää katsoa keväällä, mitä sen kanssa tekisi, jos se on enää kellarissa vietetyn talven jälkeen hengissä. Tänään esittelen ensimmäisiä joulukukkia ja pitkästä aikaa huonekasvien kuulumisia.

Huonekasvirintama sai marketin poistohyllystä vahvistukseksi söpön valkokirjavan kultaköynnöksen.
Huonekasvipeukalossani kun on jotain vikaa, tarvittiin kasvivalikoimaan paikkausta. Ruukussa kasvanut kirjovehka ei kestänyt puoltakaan vuotta ja lasilyhdyssä oleva vehkaparka vetelee viimeisiään. Pilkkulehdenkään voinnissa ei ole kehumista, vaikka se hengissä onkin. Pampula, eli sirovuoripalmu, on myös käytännössä kuollut.

Vähän toisennäköinen pullopuutarha kuin viime tammikuussa (kurkkaa täältä). Muratti onneksi tuntuu viihtyvän kohtuullisesti.

Pampulan viimeiset vihreät lehdet ovat rapisevan kuivia, mutta annan sille vielä mahdollisuuden puskea juuresta uutta alkua. Vierellä viime keväänä otettu koruköynnöksen pistokas, jonka yritän saada pysymään hengissä talven yli.
Rahapuu ja anopinkieli sekä anopinhammas viihtyvät edelleen mainiosti. Anopinkieli kukkikin yhden kukkavanan voimin kuukausi sitten. Orkideat ovat myös hengissä ja isompi on alkanut työntää uutta kukkavartta. En ole siis aivan toivoton tapaus. Toivottavasti kultaköynnöskin sopeutuu täällä vallitseviin ankariin oloihin.

Anopinkieli pääsi monen vuoden odottelun jälkeen työhuoneen pienten ikkunoiden äärestä olohuoneeseen. Lapset antavat vihdoin kasviparan olla rauhassa. Karokaan ei ilmeestään huolimatta ole tihutöissä.
Rahapuu saa keväällä saviruukun, sillä se alkaa olla jo niin kookas, että kevyt muoviruukku tuntuu liian huteralta. Orkidean vanhassa kukkavarressa oleva viimeinen kukka ehtii varmaan pudota ennen kuin uuden kukkavanan nuput aukeavat.

Viimevuotinen atsalea on viihtynyt eteisen viileydessä, samoin sen juurella oleva muratti. Muratti on samaa kuin lasilyhdyn sisällä oleva liuskalehtinen yksilö.
Nyt on jo hyvä hetki hankkia joulukukkia. Ostin yhden valkoisen amarylliksen viikko sitten ja viikonloppuna sain lahjaksi toisen. Viime joululta säästetty amaryllis on edelleen lepotilassa, vaikka otin sen varastoon hyvissä ajoin. Varmaan ajoittaa kukintansa pääsiäiseksi. Kultaköynnöksen kanssa samalla markettireissulla ostin hyasinttiruukun. Mietin kyllä siinä hyllyn kohdalla, jättäisinkö hyasintit kuitenkin vielä ostamatta, mutta päätin viimein sujauttaa ruukun ostoskärryyn. Mikä lie karman laki sitten iski huolimattoman myyjän muodossa, sillä hän onnistui katkaisemaan yhdestä koko kukkavarren poikki. Oikeasti! Mistä kohdasta pitää ottaa hyasinttiruukusta kiinni, jotta saa lehtupsun sisällä piilottelevan kukkavarren katkaistua!? Siinä vaaditaan jo taitoa. Jos ei olisi ollut iltaruuhka eikä takanani olisi ollut pitkää jonoa muita asiakkaita, olisin halunnut uuden tilalle. Nyt tyydyin kiltisti hinnanalennukseen ja toivon, että sipuli puskee toisen kukkavarren, niin kuin hyasintit joskus innostuvat tekemään. Ja oikeastaan tarvitsinkin vain kaksi hyasinttia suunnittelemaani asetelmaan, joten kolmas olisi ollut aivan turha. 
Amaryllis sai juurelleen kaksi hyasinttia ja kirjavan muratin, joka vietti kesän varjokujan ruukkuryhmässä. Sammalet keräsin marjapensaiden välistä.
Yksi muratin latvoista koristaa alempana olevaa asetelmaa. Laitan lähempänä joulua tähän vielä jotain jouluista koristetta tuomaan väriä.
Nyt väriä tulee riittävästi avautumassa olevista nupuista.
Keittiön ikkunalaudalla on vaihteeksi kunnon kasvirivistö. Ruokapöydän kääntämisen ansiosta lapset eivät pääse ihan joka hetki puutarhuroimaan ja koriin kieputettu valosarjakin saa olla rauhassa.
Postaustahti harvenee joulukuun ajaksi, sillä työkiireitä kasautuu kiitettävästi tähän vuoden loppuun ja pitäähän sitä jouluakin ehtiä jossain välissä laitella. Kokonaan tauolle en ole jäämässä, vaan postailen silloin kun tuntuu juttua tulevan. Haluan myös ehtiä käydä lukemassa teidänkin kuulumisianne ja pysyä kärryillä siitä, mitä täällä puutarhamaailmassa tapahtuu. Joko teillä muuten on joulukukat hankittuna?

22 kommenttia:

  1. Kauniita huonekasveja ja asetelmia! Suurin osa joulukukista on meillä jo hankittuna. Muutaman hyasintin saatan vielä ostaa. Hyvää joulukuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hyasintin tuoksu kuuluu ehdottomasti jouluun. Jos nuo hyasintit ehtivät kukkia kovinkin nopsaan, saatan hankkia niiden tilalle vielä uudet tuoksuteltaviksi. Hyvää joulukuun alkua!

      Poista
  2. Vau mikä anopinkieli!!! Meillä lahjaksi saatu amaryllis kukkii siihen malliin että en tiedä kukkiiko enää jouluna. Pari hyasinttia ostin, mutta en ole asetellut niitä vielä mihinkään. Joten ehdottomasti jotakin voisin vielä hankkia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sillä on jo kivasti kokoa, vaikka on se ollut joskus isompikin. Tänne muuttaessamme pienensin sitä ihan reilusti, sillä koko puska oli suorastaan valtava ja valtasi todella ison tilan kun pitkät oksat levisivät sivuille. Jospa amarylliksesi puskisi vielä uuden kukinnon joulun iloksi.

      Poista
  3. Hyvinhän sinun viherkasvisi voi. Näin tuollaisen kirjavalehtisen kultaköynnöksen, joka olisi kyllä pitänyt ostaa. Ehkä käyn sellaisen joulun jälkeen hankkimassa, sillä se on kivan näköinen.
    Tämä joulun alus on mennyt harvinaisen vähäisin joulukukin. Yksi amaryllis Rozetta on kukkinut ensimmäisen vanansa ja seuraava pullistelee avautumista ennkoiden. Kaupalla käydessä katselin kukkakaupan edustan valikoimaa. Himoitsin nättiä jouluruusua, mutta pienikokoisen ruukun 28 euron hinta suitsi äkkiä himot. Varmaan haen lähempänä joulua ainakn pari kukkaa ihan vain omaksi iloksemme. Tämä joulu kun näyttää hoituvan kahdenkesken Ukkokullan kanssa.
    Olet niin aktiivinen postaaja, että voit hyvällä omallatunnolla välillä väljentää. Ei sinua unohdeta.
    Mukavaa joulukuun alkua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhat viherkasvit voivat hyvin, nämä uudemmat kokeilut eivät niinkään. Toivottavasti edes kultaköynnös viihtyy. Tuo valkokirjava on kyllä todella nätti.
      On aika hinnakas jouluruusu ollut! Varmaan täälläkin ovat kukkakaupoissa samoissa hinnoissa. Marketissa näytti olevan vähän vajaat 7 euroa vaaleajouluruusun hinta. Niitä nuo puutarhassani kasvavat yksilötkin ovat. Punaisen jouluruusun jos jossain näen, aion vakavasti harkita sellaisen ostamista, vaikka olisikin vähän tyyriimpi. Niitä ei täällä tule liian usein vastaan. Joulukukat tuovat mukavasti joulun tunnelmaa. Kyllä niitä vain tulee ihasteltua monta kertaa päivässä nyt kun puutarha ei vie jokaista vapaahetkeä.
      Kiitos! Mukavaa joulukuun alkua sinullekin!

      Poista
  4. Muutaman sintin olen ostanut ja kolme amaryllistä availee nuppujaan. Sipulit tuli tilattua syyssipuleiden kanssa samasta paikasta. Jouluruusun varmaan vielä hommaan terassin pöydälle mikäli kelit vain pysyy leutona. Sisälle sitä ei kannata tuoda, kärsii vain raasu.
    Tähän aikaan vuodesta on tosiaan mukavaa lueskella enemmän ja itsellänikin bloggailu harvenee. Vähän fiiliksen mukaan kuten aina on mukava mennä monessakin asiassa💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouluruusu ei tosiaan sisällä lämpimässä viihdy. Meillä on ollut niille mieluisa paikka eteisen pöydällä. Tänä vuonna paikan valtaa kuitenkin tuo atsalea muratteineen, jos en löydä jostain vaaleanpunaista jouluruusua.
      Fiiliksen mukaan on hyvä postailla. Ei tule pakkopullaa koko jutusta :)

      Poista
  5. Hyvin näyttävät viherkasvisi voivan! Minulla on tosi niukasti viherkasveja, eivät vaan ole oikein minun juttuni. Joulukukkiakaan en ole vielä ostanut, mutta itsenäisyyspäiväksi pitää jotakin hankkia. Hyasintti kuuluu tuoksuineen jouluun, joten jossakin vaiheessa sellaisia meiltä myös löytyy. Harmittaa tuo sinun kauppareissusi, itse olisin ehkä hakenut uuden, koska oli ihan myyjän moka. Bloggaamisessakin on pidettävä välillä lomaa, ja meillä puutarhaihmisillä se luonnollisin ajankohta lieneekin tällä pimeällä kaudella :) Mukavaa joulunodotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä pitäisin viherkasveista, mutta taidan olla vain liian huolimaton hoitaja suurimmalle osalle niistä. Reilua kuivahtamista ja talvista pimeyttä sietävät pärjäävät parhaiten. Minunkin jouluuni kuuluu ehdottomasti hyasintin tuoksu. Minäkin olisin hakenut uuden, jos olisi ollut vähän hiljaisempi aika kaupassa. Väkeä oli valtavasti! Sain kuitenkin nuo kaksi hyasinttia ja sen vaurioituneen reilusti halvemmalla, mitä olisin saanut ostamalla kaksi irtohyasinttia, joten en jäänyt murehtimaan sitä liikaa. Mukavaa joulunodotusta!

      Poista
  6. Hyvin voivia on siulla siellä viherkasveissa. Tappioitakin aina välillä tulloo. Pitäs olla itsekullakin vanhanaikanen sali , missä viherkasvit olisivat loistossaan. Tuon atsalean viihtyminen onkin hyvä juttu, sekun on aika nilipukas menestymään vuosia. Miulla on yks atsalea ja kolome amaryllistä nyt joulukiks. Muut hommoon myöhemmin. Hidastuva blokkailu on joulunalla ymmärrettävee, ei toinna siitä ressata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo jotka selviävät hoidossani, näyttävät onneksi hyvävointisilta. Vanhan ajan sali olisikin hyvä paikka kasveille. Minulle tosin riittäisi, jos olisi edes vähän valoisammat ikkunat. Atsalean onni on eteinen, sillä viileässä se ei pääse kuivamaan liikaa ennen kuin muistan sen kastella. Onneksi joulukuussa niin moni on väkertänyt joulukalenterin blogiinsa, niin ei luettava lopu kesken, vaikka osa bloggaajista vähän lomailisi.

      Poista
  7. Ymmärrän hyvin postaustahdin harventumisen, sama tilanne on täälläkin. Nyt voi hyvin keskittyä muihin puuhiin ja palata vuoden vaihteen jälkeen tänne puutarha-aiheisiin. Minullakin on aika vähän viherkasveja, joten keskityn nyt joulukukkiin. Ei mene kauaa, kun ikkunalaudat täyttyvät esikasvatuksista, joten en ehkä osta uusia viherkasveja senkään vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä puutarhasta juttua saa oikein tähän aikaan vuodesta. Ehkä olisi minunkin viisasta säästää tilaa esikasvatuksille, mutta toisaalta haluan jotain vihreää marras- ja maaliskuun välillekin. Kultaköynnöksen saa onneksi amppeliin, joten se ei vie tilaa taimilta.

      Poista
  8. Mukavat asetelmat olet jo tehnyt. Minä en ole ostanut mitään vielä mutta tänään suunniteltiin lähtemään kauppoihin vähän katselemaan kukkia ja viikonlopun ruokia osittain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Onnistutkohan vain katselemaan kukkia vai lähteekö jotain pientä jo matkaankin? ;)

      Poista
  9. Inspiraatio on tosiaan tähän vuodenaikaan vähän hakusassa, mutta kyllä se taas päivien pitenemisen myötä löytyy!

    Joulukukat ovat hieman vaiheessa. Vanhat ritarinkukat ovat kuistilla ja jos joku niistä suvaitsee kukkia, se tapahtunee aikaisintaan keväällä. Sipulina ostettu ritarinkukka on puskenut noin kahden millin verran vihreää lehteä. En vissiin muistanut mainita sille, että joulu on jo ovella?? Jääkaapissa on hyasinttiruukku aika lailla samassa tilassa, mietin nostaisiko sen jo valoon vai antaisiko suosiolla odottaa kevääseen... Onneksi valmiimpia kukkia saa kaupasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväällä juttua irtoaa huomattavasti helpommin kuin tähän aikaan vuodesta.
      Helpommalla pääsee kun hankkii jo valmiiksi nupulliset kukat, mutta niissä ei sitten ole valinnanvaraa ihan niin paljoa kuin sipulina ostetuissa amarylliksissä. Toisaalta on ihan hauska, jos joku ns. joulukukista innostuukin kukkimaan keväämmällä. Pääasia, että kaikki kukkivat eivätkä nuupahda ennen aikojaan.

      Poista
  10. Etoo hetikää toivoton tapaus! Sultahan löytyy vaikka kuinka monta hyvinvoivaa kasvia. Multa tuppaa harveta kukkarivistö useenki, mutta ny on ihimeen kaupalla pysyny liki kaikki elos. Suurimmalla osalla ku on altakasteluruukut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä sitkeät sissit paikkaavat tilannetta, kun uudet kokeilut heittävät henkensä. Pampulan kohtalo vähän harmittaa, mutta elättelen vielä toiveita, että se työntäisi edes yhden verson juuresta. Saisin toisen mahdollisuuden yrittää sen kanssa. Altakasteluruukut ovat käteviä.

      Poista
  11. NYt kun puutarha uinuu talviuntaan, huonekasveista saa piristystä, varsinkin joulukukista. Minäkin hankin tänään 3-sipulisen hyasinttiruukun, valkoisen, itsenäisyyspäivän kunniaksi. Eivät minunkaan vanhat amaryllikset tee ainakaan jouluksi kukkia, jotenkin niitä on vaikea saada uudestaan kukkimaan, paitsi vahingossa 😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulukukat ovatkin tämän loppuvuoden paras piristys. Minä en edes tiedä, minkä värisiä nuo omat hyasinttini ovat. Oletan niiden olevan valkoisia, mutta eipä sillä väliä ole, kun valkoisen amarylliksen kanssa ovat. Kaikki värit sopivat. Minä olen saanut yhden kerran vanhan amarylliksen tekemään nupun, mutta eipä sekään jouluksi osunut. Tänä vuonna laitoin sipulin lepäilemään jo hyvissä ajoin, mutta amaryllis on selvästi eri mieltä sopivasta lepokauden pituudesta :D

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!