perjantai 9. lokakuuta 2020

Rinsessa

Tarhalyhtykärhö 'Princess Kate' on kerännyt ihastusta viime päivinä täällä blogissakin, joten päätin tehdä siitä nyt ihan oman postauksensa. Prinsessa, toiselta nimeltään 'Zoprika', kukkii meillä nyt ensimmäistä kertaa. Kutsun häntä itse mieluummin prinsessaksi, koska 'Zoprika' kuulostaa minusta ennemminkin itäeurooppalaiselta kulkukoiralta. Hänen kuninkaallinen korkeutensa on hieman kärsinyt jatkuvista sateista ja parista hallayöstä, mutta siitäs sai kun vitkasteli keväällä. Ehkä hän muistaa ensi keväänä herätä ennen juhannusta ja aloittaa kukintansa muiden kärhöjen mukana. Muutaman melkein virheettömän kukan olen kuitenkin syksyn aikana löytänyt kuvattavaksi.

Kukan ulkopinta on purppurainen, mutta sisus on melkein puhtaan valkoinen.
Aamukaste saa nupun värin näyttämään kirjavalta. Kärki alkaa jo raottua.
Yritin etsiä prinsessasta tietoa, mutta hirveästi sitä ei irronnut. Ehkä mielenkiintoisin tieto oli minusta se, että prinsessan vanhemmat on pidetty salassa. Clematis on the Web -sivustolla on yleensä mainittu vanhemmat tai tieto siitä, ettei niitä tiedetä. Ensimmäistä kertaa törmäsin tällaiseen, että vanhempia ei ole haluttu paljastaa. Jännittävää!
Selvästi kruunupäinen kuninkaallinen.
Hitusen enemmän auki. Taustalla täysin avonainen kukka.
Kärhön on kasvattanut hollantilainen kärhötaimisto J. van Zoest B.V. vuonna 2003. Nimen se sai vuonna 2011. Hollanninkielisestä tekstistä sanakirjan avulla kääntämällä sain sen verran selvää, että kärhön nimeksi on annettu alunperin 'Zoprika', mutta se nimettiin prinssi Williamin ja Katherine Middletonin avioitumisvuonna uudelleen 'Princess Kateksi'. Jos oikein ymmärsin, niin nimenvaihdoksen takana oli ainakin osittain kaupankäynnin vauhdittaminen, sillä texensis-ryhmän kärhöistä 'Princess Diana' oli silloin todella suosittu ja 'Princess Kate' -nimellä kärhö sijoittuisi katalogien aakkosellisessa luettelossa sen lähelle. (Tästä klikkaamalla pääset tämän tiedon lähteenä olleelle hollanninkieliselle sivustolle.). Korjatkaa hollanninkielentaitoiset, jos pääsi tapahtumaan pahoja käännösvirheitä.
Vähän viileämmällä kelillä kuvatun aukeavan kukan sisus on vaalean vihreä.
Tällä kukalla oli oma sateenvarjo.

'Princess Kate' kasvaa melko korkeaksi: 3-4-metriseksi.  Kukat ovat pienehköjä, vain 4-6cm leveitä ja muodoltaan kukinnan lopulla jopa kellomaisia. Terälehtiä on 4-6 ja ne ovat yllättävän paksuja. Se kuuluu texensis-ryhmään, jonka kärhöt kukkivat saman vuoden versoilla. Se siis leikataan joka vuosi alas, jotta kukinta ei karkaa liian korkealle. Täällä meillä tosin talvi pitää leikkauksista huolen silloinkin kun sitä ei toivoisi. Näin ensimmäisellä kunnon kasvukaudella prinsessa kiipesi vaivatta kärhökaaren huipulle, eli reilu parimetriseksi. Luulen, että näin pohjoisessa se tuskin ehtii ylittää kolmea metriä kesän aikana.
Kukan keskusta on pitkään piilossa.

Vasta kun kurkistaa kunnolla kukan sisälle, näkee violetinpunaisen keskustan seasta pilkistelevät kellertävät heteet.
Ainutlaatuisen väriyhdistelmänsä ja kukan muodon ansiosta kärhö palkittiin parhaaksi uutuudeksi vuoden 2012 Plantarium-näyttelyssä.
Taustapuolelta prinsessa on minusta jopa melkein kauniimpi kuin edestä.
Vaikka tämä "Rinsessa Kati" ei kuulukaan suosikkikärhöjeni kärkikaartiin, on se kuitenkin aika söpö ja sopii hyvin muiden kärhökaaren kaunottarien joukkoon.
Joko teillä on oma prinsessa puutarhassa?

28 kommenttia:

  1. Kyllä Prinsessa oman postauksen ansaitsee ❤ Kaunis ja viehättävän näköinen kukka. Tuo väritys on jänskä - kukka on kyllä nähtävä myös takaa! Hyvää viikonloppua sinulle ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Prinsessa on kyllä kaunis. Värin takia sen juuri halusinkin, vaikka onhan tuo kukan muotokin nätti. Hyvää viikonloppua!

      Poista
  2. On hän kaunis, ja ehkäpä juuri kuninkaallisena ei rönsyilekään runsaasti joka paikkaan, vaan kukkii hillitysti muutamina kukkakruunuina. Minulla on Prinsessa Diana, olisi varmasti kukkivampi jossain valoisammassa paikassa, mutta ihanat kukkaset siinäkin. Onhan se hienoa, että on näitä kuinkaallisia omassa puutarhassa. Mahtavasti olet tehnyt taustatietoa Prinsessastasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa nähdä, kuinka prinsessa innostuu tulevina kesinä rönsyilemään, vai pysyykö hillitty tyyli. Dianakin on kaunis. Tiedon etsiminen oli kyllä varsinaista kivien kääntelyä. Onneksi löytyi tuo hollanninkielinen sivusto, vaikka sen kääntämiseen kuluikin todella paljon aikaa kun en ole koskaan kieltä opiskellut.

      Poista
  3. On hyvin erikoisen kaunis. Hienoa kun olet saanut menestymään. Minulla ei ole mitään näin erikoisuuskärhöjä, niitä tavallisia vain. Alppikärhöt kukkivat nyt toista kertaa. Varmasti on tullut suositummaksi nimenvaihdoksen myötä. Olisi ihana myös kukkakimpuissa tämä kaunottaresi. Onnellista viikonloppua toivotellen ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meille taas ensimmäiset alppikärhöt rantautuivat vasta tänä kesänä. Tai olihan minulla viime kesänä yksi tarha-alppikärhön pistokastaimi, mutta sille kävi huonosti talvella. Enpä ole kokeillutkaan, kuinka prinsessan kukat muuten kestävät maljakossa. Ainakaan nuo isokukkaiset loistokärhöt eivät kovin kestäviä leikkokukkia ole. Onnellista viikonloppua!

      Poista
  4. ’Princess Kate’ näyttää oikein kauniilta ja kukan kruunumainen muoto on hieno. Pitäisi itsekin hankkia jokin Texensis- ryhmän lyhtykärhö ja tämä sinun kaunottaresi olisi varmaan hyvä valinta.
    Mukavaa viikonloppua. 🌿🍁🍂🌾

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Prinsessa sopisi varmasti hyvin myös sinun kärhökokoelmaasi. Kiitos! Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  5. Voi miten kaunis♥ Minä olen noista kärhöistä haaveillut, mutta en ole vielä saanut hommattua, ehkä ensi kesänä:) Ihania syyspäiviä sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitapa ehdottomasti joku kärhö ostoslistallesi ;) Kiitos! Ihania syyspäiviä!

      Poista
  6. Voi kun on kaunis syksyn Prinsessa 🤍 Todella suloinen. Toivottavasti hän tosiaan ensi kesänä muistaa herätä ajoissa, jotta ehtii kukoistaa enemmän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi kiva nähdä prinsessan kauniit kukat ennen kuin kylmyys ja syyssateet ruskettavat ne. Niin nimittäin kävi tänä vuonna.

      Poista
  7. Aika ihana tuo rinsessa Kati:)

    VastaaPoista
  8. Tuo on aivan ihana kärhö! Meilläkin se kukkii Sydänpolun luona, 'Princess Diana' sen sijaan ei tänä vuonna kukkinut lainkaan. Kauniita syyspäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa teillä 'Princess Diana' kukkisi taas ensi vuonna komeasti. Kauniita syyspäiviä sinnekin!

      Poista
  9. Aika erikoinen kruunupää, kaunis ja ylhäinen. Ei ole täällä päin näkynyt :)

    VastaaPoista
  10. Oi, kyllä hän on suloinen💚 Olen oikeastaan vasta viime vuosina innostunut kärhöistä kun on tullut multaisia alueita joihin näitä voisi kuvitella istuttavansa. Kuivalla yläpihalla eivät pärjää. Ehkäpä vielä joskus myös tämä rinsessa juurtuu meidänkin puutarhaan👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidähän nimi mielessä, prinsessa sopisi varmasti teidänkin puutarhaan mainiosti :)

      Poista
  11. Onpa kivat kukat rinsessalla. PS Sinun kuvasi ovat ihan hyviä blogissa käytettäväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö vain olekin :) Kiitos! Eipä kuvien tarvitse puutarhablogissa ammattilaistasoisia ollakaan. Eri asia sitten, jos olisi ammattikuvaaja ja blogi olisi samalla myös omaa työnäytettä.

      Poista
  12. Onpa se ihana!
    Pitäisi hankkia ;)

    VastaaPoista
  13. Keväällä ostin omani, yksi niistä harvoista taimista mistä olen maksanut normihinnan vaikka kirvelikin. Mutta olihan tuo saatava. Kesän kasvatin ruukussa ja syksyllä laitoin multaan, saapa nähdä kuinka talvehtii. Muutamia kukkia teki mutta ei hirvittävästi. Kauniita ovat

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä löysin omani viime kesänä puoleen hintaan ja sekin kyllä vähän kirpaisi. Harmittanut olisi, jos sille olisi käynyt talven aikana köpelösti. Toivottavasti sinun prinsessasi talvehtisi myös hyvin.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!