tiistai 13. lokakuuta 2020

Kevään ja kesän muisto -haaste

Päivänkakkara 'May Queen' ja pikkuampiaisyrtti kukkivat runsaasti läpi kesän.

Kottikärryn kääntöpiirin Päivi haastoi minut mukaan Lappalainen etelässä -blogin Nilan alulle laittamaan haasteeseen. Kevät- ja kesäkuvia onkin hauska selailla yhä pimenevien syysiltojen ajankuluksi. Kaikkien kuvien joukosta oli valtavan haastavaa valita vain joitakin, kun kaikista tuli jotain kivaa muistoa mieleen. Taitaa olla tuttu tunne kaikille, vai kuinka?

Kevät alkaa siitä, kun saa ripotella ensimmäiset siemenet multiin. Pian sirkkalehtiä nousee purkista jos toisestakin ja pöydät täyttyvät taimiruukuista.
Tämäkin vuosi meni lapionheilutukseksi. Urakka alkoi tästä nurkasta heti kun routa oli sulanut. Syksyyn mennessä lähti kaikki nurmikko koko kuvan alueelta ja aika paljon lisääkin.
Keväällä ihastuttivat kevätkurjenmiekat ja kevättähdet. Varsinkin toukokuu oli kolea ja näidenkin kukkien päälle satoi vielä monta senttiä lunta ennen kuin toukokuu kääntyi lämpimämmäksi kesäkuuksi.
Vesimyyrän kanssa sodimme keväällä hetken aikaa. Karokin teki parhaansa tuholaisen häätämiseksi, mutta lopullinen voittaja sodassa taisi olla naapurustossa kesän ajan pyörinyt tummanharmaa kissa. Ei ole myyrää sen koommin näkynyt.
Kahden luumupuun upea kukinta ja syksyllä runsas ja makea sato jäivät erityisesti mieleen.
Kuusitiaisilla oli pesäonnea tontin laidan pöntössä. Tämä poikanen käytti metsänreunapenkin istumakiveä kiitoratanaan.
Tähtilevisia 'Little Plum' kukki kesän aikana kaksi kertaa todella näyttävästi ja teki yksittäisiä kukkia pitkin kesää. Kivikkorinteessä ihastutti myös kaukasiantörmäkukka 'Perfecta', joka aloitti heinäkuussa ja jatkaa kukintaansa edelleen.
Kantopuutarhasta löytyneseen aho-orvokkiin ihastuin niin paljon, että jaoin mättään ja istutin taimia varjokujalle aluskasviksi.
Harjaneilikat kukkivat kauniisti lukemattomin eri värisävyin.
Varjokujalla oli jo tänä vuonna melko rehevää, vaikka talvi kurittikin kuunliljoja ja sormivaleangervoita.
Kivikkorinnekään ei näytä enää niin keskeneräiseltä. Rinteessä oli useita talvitappioita, mutta myös upeita selviytyjiä.
Kasvimaan siirto oli jättimenestys, vaikka se vaatikin useamman päivän uurastuksen lapion varressa. Ensi keväänä sitten uudella innolla käytävien kimppuun!
Patiopenkin seinäkkeessä ihastuttivat kuukausi toisensa perään 'Hagley Hybrid' ja tuoksuherneet. Tuoksuherneiden siemeniä on jo kerätty iso pussillinen talteen, jotta saan ensi kesäksikin samanlaisen näkymän.
Loppukesällä selvisi, että jaloangervot viihtyivät erittäin hyvin kärhökaaren toissa keväänä tehdyssä laajennusosassa. Kukinta oli runsasta ja kasvustot valtavan tuuheita.
Upeasti tänä vuonna kukkinut ja kukoistanut daalia 'Wittem' edustakoon kaikkia kesäkukkia. Purppurarevonhännät, sarvileukoijat ja osa kosmoksista kukkivat myös erityisen pitkään ja runsaasti.
Syyssyrikkä ja perhoset olivat loppukesän seuratuimpia kohteita. Rajasin tästä eteenpäin otetut kuvat kuuluvaksi syksyyn, jotta postaus ei venyisi kohtuuttoman pitkäksi.
Haasteen säännöt:

Haasteen voi toteuttaa pelkkänä kuvasarjana tai jutustelun kera. Kuvien määrää ei ole rajattu ja kuvat voivat olla myös aikaisemmin julkaistuja. Kevät- ja kesämuistot voivat olla myös puutarhan ulkopuolelta.

Haasta mukaan blogikavereistasi viisi tai vähemmän. Kerro, kuka haasteen aloitti ja laita julkaisemastasi haastepostauksesta viessti Lappalainen etelässä -blogiin. Nila toivoo löytävänsä jotain uutta ensi vuoteen joko uusien blogien tai mielenkiintoisten kasvituttavuuksien myötä.

Haastan mukaan seuraavat ihanat blogit:
Anun puutarha
Puutarhan Lumo
Puutarhahetki
Päivänpesän elämää

24 kommenttia:

 1. Kauniita kevään ja kesän muistoja. 'Hagley Hybrid' ja tuoksuherneet ovat ihana yhdistelmä samoin, kuin eriväriset runsaasti kukkivat jaloangervotkin.
  Kiitos haasteestasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kummatkin yhdistelmät tuottivat valtavasti iloa kesän aikana. Ole hyvä!

   Poista
 2. Ihania muistoja keväästä ja kesästä! Kuusis juniori on kyllä ihanin kuvista silti, se on älyttömän söpöli ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pörheä tintinpoika sattui asettumaan juuri oikeanlaista taustaa vasten.

   Poista
 3. Sullon tosiaan lapio heilunu ja maisemat muuttunu hyvääsesti. Ihanan färine tua patiopenkin seinäke. Mäki otin ensimmäästä kertaa siämeniä omista hajuhernehistä. Nykku viälä muistaas, mihinkä oon ne laittanu :D Kuinka sattuukaan syrikkähän kolome eri perhosta kuvausetääsyyrelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän ne tuoksuherneen siemenet löydy kevääseen mennessä :D Syrikässä oli niin paljon perhosia jatkuvasti, että kolme perhosta lähekkäin ei ollut mitenkään tavaton näky. Vaikeampaa sen sijaan oli saada kuva otettua juuri silloin kun kaikki ovat sopivasti näkösällä. Tuossakin kuvassa nokkosperhonen on vähän piilossa.

   Poista
 4. Varjokuja näyttää hienolle, hyvät kasvit. Upeita kukkaistutuksia muutenkin ympäri pihaa.

  VastaaPoista
 5. Hagley Hybrid ja pinkki tuoksuherne ovat ihana yhdistelmä, ihan kokeilemisen arvoinen.
  Olet ahkeroinut menneen kesän ja edellisetkin oikein kunnolla. Tulokset näkyvät selvästi. Josko jo ensi kesänä olisi aikaa niistä vähän nauttiakin. Vaikka blogiasi seuranneena luulen projektien jatkuvan.
  Toivottavasti naapurin harmaa kissa hoiti myyräongelman pysyvästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi tuoksuherneen ja kärhöjen yhdistelmää. Seinäkkeestä on ollut pitkäaikainen ilo, kun tuoksuherneet aloittivat kukinnan vähän ennen kärhöä ja kummatkin jatkavat edelleen kukintaa.
   Katsotaan kuinka käy. Nautin kyllä niistä lapiohommistakin, eli kesä ei ole mennyt hukkaan, vaikka puolet siitä menikin kaivamiseen. Ensi kesälle on parikin kaivuuprojektia odottamassa, kasvimaan käytävät ehkä isoimpana urakkana.
   Kissaa ei ole näkynyt pitkään aikaan, mutta eipä ole näkynyt vesimyyrääkään. Liiterin ja varaston loukkuihin on sen sijaan mennyt jo muutama "tavallinen" myyrä.

   Poista
 6. Värikäs ja moninainen kukinta ympäröi puutarhaa kaikkialla. Kasvimaa kaaleineen on kaunis ylhäältä katsottuna ja todella - jaloangervot ovat oikeassa paikassaan, ne kukkivat parhaintaan! Mukavia syyspäiviä puutarhaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ensimmäistä kertaa näin varsinkin takimmaiseksi istuttamani 'Amethyst'-jaloangervot kookkaina ja runsaasti kukkivina. Entisessä paikassaan vain kituivat. Kannatti vaihtaa paikkaa. Mukavia syyspäiviä!

   Poista
 7. Kiva, että tartuit haasteeseen :). Valinnan vaikeus on varmasti kaikille tuttua, kun kuvia alkaa selailla ja hyvä niin, sehän kertoo hyviä hetkiä sisältäneestä kesästä. Sinun kaivuuprojektit ja polkujen lisääntyminen edistävät tavoitettasi, joten hienoa, että olit niin ahkera - tulos näkyy jo nyt, mutta varmasti jatkossa vielä selvemmin, kun istutukset vähän kasvavat.
  Hagley Hybrid & tuoksuherne on kyllä niin hemaiseva yhdistelmä. Sait kuviin mukavasti eläimiä, enkä puhu nyt vesimyyrästä (parempi ilman sitä).
  Hei, voitko neuvoa sellaisessa teknisessä kysymyksessä eli miten bloggerissa saa kuvan näkymään ”terävällä reunalla” kuten sinulla, minulla on sellainen himmeä reunus kuvissa. Yritin teema -> lisäasetukset - > kuvat .. etsiä sopivaa kohtaa asian hoitamiseksi, mutta en onnistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kesästä jäi käteen aikamoinen pino hyviä muistoja ja talveksi on mukavasti puuhaa, kun suunnittelen tänä kesänä kaivetuille alueille loppuja istutuksia. Totta, tulikin aika eläimellinen postaus. Melkein laitoin yhden rusakkokuvankin, mutta jostain piti karsia :D
   Tekniseen kysymykseen ehdottaisin teeman vaihtoa tai html-koodin muokkausta. Minulla kuvat tulevat automaattisesti tuollaisina. Yritinkin joskus etsiä sitä, kuinka saisin kuviin nätit reunukset ja törmäsin silloin html-koodin muokkaamiseen. Homma meni mielestäni niin vaikeaksi, että päätin heittää ajatuksen romukoppaan. Löysin pikaisesti googlettamalla tällaisen ohjeen: http://kristiinaraden.blogspot.com/2014/11/blogin-kuvien-kulmien-pyoristys.html#.X4cu_WgzaUk
   Heti ensimmäisenä on ohje, kuinka tässä uudessa bloggerissa saa kehykset pois kuvista. Toivottavasti saat tuolta apua :)

   Poista
 8. Kiitos haasteesta!
  Täytyypä alkaa käymään kevät- ja kesäkuvia hartaudella läpi;)

  Monta kaunista kukkijaa löytyi kesän aikana puutarhastasi, keväästä syksyyn asti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Sinulla on mukavia hetkiä kesäkuvien parissa tiedossa :)

   Poista
 9. Kesä huipentuu viimeiseen kuvaan. Ensi kevättä odotellessa......

  VastaaPoista
 10. Ihana katsaus kesän ahkeroinneistasi. Jollain automaattikirjoituksella huomaan kirjanneeni ylös Hagley Hybridin....
  Ensi kevättä odotellessa on vähän aikaa hengähtää ja suunnitella uusia juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sinulla onkin tehokas tapa kasvattaa hankintalistaasi :D Ei yhtään haittaa, vaikka 'Hagley Hybrid' on nyt listallasi. Se on ollut oikein ahkera kukkija näin kolmen kesän kokemuksella.

   Poista
 11. No niin täältähän löytyi vaikka mitä. Minä olen kiintynyt noihin angervoihin sinulla on niitä ihana kasvusto. Minullakin niitä on melkoisesti mutta niihin ei sitten kyllästy. Ne on keväällä jo todella kauniit kun lehdistö pukkaa kasvuaan. Levisiaa minullakin oli monta vuotta rivarin rinteessä. Ne jopa siemensivät itse ja minäkin lisäisin niitä siemenistä. Mutta sitten ne yhtenä vuonna vaan hävisi. Syrikkäsi on aivan ihanan värinen onko se sinulla maassa talven❓ ja onko se pitkäikäinen ❓ tämä perenna kiinnostaa kovasti. Kiitos sinulle tästä postauksesta ja haasteeseen vastaamisesta. ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaloangervot ovatkin kauniita ja erityisesti isona ryhmänä. Minun levisiani ei ole suostunut lisääntymään itsenäisesti. Tänä vuonna se kuitenkin teki ensimmäistä kertaa siemeniä, joita yritän saada itämään. Syrikkä pääsee kellariin talveksi. Ei se täällä talvehtisi ulkona kuitenkaan. Syyssyrikkähän on pensas, joten kai se voi elää vanhaksikin. Kiitos sinulle kivasta haasteesta!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!