Hippohiiri toivoi postausta istutussuunnitelmista ja istutusalueista. Näihin osaisi varmaan joku ammattipuutarhuri vastata paremmin, mutta esittelen nyt vähän omia tapojani suunnitella istutuksia. Meillä melkein jokainen istutusalue on lähtenyt liikkeelle tarpeesta saada juuri siihen kohtaan jotain kaunista (tai poistaa pihalta joku hankalasti siistinä pidettävä kohta). Mielessä on ehkä ollut ajatus siitä, että aikaa myöten alue laajenee johonkin suuntaan, mutta kerralla ei pienten lasten kanssa ole jaksanut eikä ehtinyt laittaa kaikkea kuntoon. Kukkarokaan ei olisi kestänyt sitä, että hankkii taimistolta valtavan määrän kasveja ja tekee kaikki valmiiksi yhdellä rysäyksellä. Isojen pensaiden ja puiden paikat on harkittu tarkkaan, mutta perennoja on lykitty milloin mihinkin kasvamaan kokoa tai kokeilemaan viihtymistään.
|
Kärhöt istutan kerralla lopulliseen paikkaansa. Tässä 'Piilu' muutamia lumihiutaleita kukillaan.
|
Puutarhan ensimmäiset "meidän" kasvit taisivat olla sivupihan kolme syreeniä ja takapihalle hankitut kaksi alppiruusua. Millekään niistä ei tehty oikeaa kukkapenkkiä, vaan kaivettiin vain palanen nurmikkoa pois ja parannettiin maata. Odotin silloin viimeisilläni esikoistamme, joten ajatuksena oli vain istuttaa jotain jo kasvamaan ja peittämään metsän reunan pusikoita. Myöhemmin sitten voisi poistaa niiden ympäriltä lisää nurmikkoa ja tehdä muita istutuksia. Kasvimaan teimme myös heti ensimmäisenä keväällä. Ensimmäinen varsinainen kukkapenkki oli kivikkorinteen alku. Halusimme saada esikoisen ristiäisiin pihaantuloa vähän siistimmäksi ja paahteinen luiska oli omiaan kivikkokasveille.
|
Tästä kuvasta näkee hyvin, kuinka istutusalueet ovat pala kerrallaan laajentuneet. Aikamoinen palapeli!
|
Pikku hiljaa istutuksia on tullut lisää ja entiset ovat laajentuneet. Koska olen käyttänyt istutusalueisiin puutarhassa ennestään ollutta multaa, on ollut pakko varautua maasta nouseviin rikkaruohoihin ja kasvattaa alueilla vähintään yksi kesä vain kesäkukkia ennen perennojen istutusta. Siinä on ollut toisaalta hyvää aikaa miettiä tulevia perenna- tai pensasistutuksia. Kesäkukkien avulla huomaa hyvin, onko värimaailma mieluisa tai ovatko kasvit sopivan korkuisia kyseiseen kohtaan. Samalla tulee seurattua sitä, kuinka hyvin kosteus pysyy maassa vai sopisiko alue paremmin kuivan paikan kasveille. Muutaman kukkapenkin olen suunnitellut talven aikana melko perusteellisesti ja kevään tullen toteuttanut ne saman tien. Niistä olen kertonut esimerkiksi postauksissa
Kun inspiraatio iskee ja
"3D-pihasuunnitteluohjelma".
|
Kaukasiantörmäkukka 'Perfecta' ei ole mokkonaankaan hallaöistä, vaan aukoo kukkiaan tasaiseen tahtiin.
|
Jos suunnittelen aivan uutta aluetta, merkitsen sen kivillä, kepeillä tai narulla. Katselen aluetta eri puolilta ja siirtelen merkkejä niin kauan, että olen tyytyväinen. Saatan pitää merkit useamman päivänkin nurmikolla ja pyöritellä suunnitelmia päässäni ennen kaivamiseen ryhtymistä. Kun alue on mulloksella, piirtelen maahan kepillä tai lapionkärjellä hahmotelmaa istutuksista. Jos alueelle on tulossa puita tai pensaita, laitan niiden kohdille erilaisia merkkejä, joita siirtelen niin kauan, että ne asettuvat sopiville paikoille. Esimerkiksi postauksessa
Nurmikko pienenee, monttu laajenee olen käyttänyt risuja ja kiviä. Suunnitelmia muuttavat myös maata kaivaessa ilmestyneet kivenjärkäleet, kuten seuraavasta kuvasta voi huomata.
|
Tänä kesänä kaivettu nuotiopaikka-alue muutti paikkaa ja muotoa moneen kertaan kaivamisen edistyessä. Kuvan alareunassa nurmikolla näkyy vielä vihreä pyykkinaru tulevan istutusalueen reunan merkkinä.
|
Nuotiopaikka-alueelle en ole suunnitellut istutuksia ollenkaan paperilla, vaan olen kaivaessani miettinyt, mitä kasveja sinne haluaisin ja missä olisi niille sopivimmat paikat. Viimeisen kaivettavan osan kivitilanteesta en edes tiedä, mutta suunnitelmissa olisi istuttaa sinne ainakin pari koivuangervoa. Katsotaan, kuinka käy.
|
Tässä vielä muutama päivä sitten otettu ilmakuva luumutarhasta ja siihen liittyvästä nuotiopaikka-alueesta.
|
Luumutarhan alkuperäisen laajennussuunnitelman löydät postauksesta
Virtuaalihyppy tulevaisuuteen. Ei ne suunnitelmat ja todellisuus kohdanneet taaskaan ja hyvä niin. Ehkä paras (ja kantapään kautta opittu) vinkki, mitä minulla on istutussuunnitelmien tekemiseen antaa, on se, että kaiva ensin ja suunnittele istutukset / hanki kasvit vasta sitten. Ei ole kovin miellyttävää huomata puulle kuoppaa kaivaessa, että vastassa onkin kallio 20 sentin syvyydessä. Kaikkia mullokselle myllättyjä kohtia ei myöskään tarvitse kasvittaa saman tien, vaan niihin voi kylvää kesäkukkia tai vaikka salaattia ensimmäisen vuoden ajaksi ja hankkia kasvit vasta myöhemmin. Ensimmäiset suunnitelmat jalostuvat todennäköisesti paremmiksi, kun jättää asian muutamaksi kuukaudeksi hautumaan. Toivottavasti tämä kummallinen sepustus vastasi edes osittain Hippohiiren kysymykseen. Hyvää viikonloppua!
Kunpa pystyisikin kaivamaan ensin ja sitten vasta hankkimaan kasvit. Itselläni on enemmänkin niin, että ostan kasveja ja sitten etsin niille vimmatusti paikkoja. No puita en kyllä uskalla ostaa ilman valmista paikkaa.
VastaaPoistaKyllä minäkin olen välillä hankkinut kasveja, joista en tiedä ostohetkellä, mihin ne istuttaisin. Alelaareista erityisesti tulee tehtyä juuri sellaisia ostoksia. Viime syksynä ostin esimerkiksi kaksi nietospensasta ja tänä vuonna 'Sinikka'-luumun, eli puuvartisia tarttuu käteen aivan yhtä helposti kuin perennoja :D Meillä vaan on vielä toistaiseksi ollut aina myös tyhjää multapinta-alaa, joten paikat ovat löytyneet suht helposti, vaikka vähän joutuukin kivien takia kaivamaan useamman kerran kuoppaa ennen kuin on sopiva kolonen löytynyt.
PoistaRipiästi teillon hommat sujunu. Isoja istutusalueeta joka kesä. Hyviä nua ronekuvat, selekeyttää kummasti.
VastaaPoistaAluus maltoon kaivaa alueet ensi, toki mulloli ainaki osa kasviista miäles ja hankiin mikkä sai, välihin istutin omia maanpeittoperennoja. Niiton saanu myähemmin poistaa uusien kasvien tiältä. Nykku istutuspaikat rupiaa olemahan kortilla, käytän tuata Minnan taktiikkaa :D
Olen minäkin hankkinut välillä kasveja tietämättä, mihin niitä istuttaisin. Alelaarit ovat petollisia paikkoja :D Silti suosittelen muille (ja itsellenikin) ensin kaivamaan ja sitten vasta hankkimaan kasvit. Todennäköisesti minäkin alan ostaa ensin ja miettiä vasta sen jälkeen sitten kun puutarha on jo täyteen istutettu. Nyt tilaa kuitenkin vielä riittää.
PoistaSiulla on hyvät suunnitelmat ja paljon ootta suanu aikaseks, tänäkin kesänä. Nuotioalue ois meilläkin suunnitteilla tuonne mehtäalalle. Miullakin tulloo ussein hankittuu kasvit ensin ja sitten mietin minne istutan. Kävin kokkeilemassa tuolla asetuksissa omaa kommentoimistani ja siellä ol kentässä nimi, tallensin brofilin uuvestaan. Laitan nyt siulle ensimmäisenä kommentin. Kiitos neuvoista!
VastaaPoistaOsoite näkyy edelleen, mutta käynpäs kohta antamassa toisen ohjeen, jota voisit kokeilla. Harva malttaa kaivaa ensin kukkapenkin ja sen jälkeen vasta lähteä taimiostoksille. Kyllä se minullain menee usein siihen, että kun taimistolla tulee kiinnostava kasvi sopivaan hintaan vastaan, se napataan mukaan ennen kuin kukaan muu ehtii. Tosin minulla on melkein aina tyhjää mullosta, johon voi lykkiä kasveja valeeseen siihen asti, että niille keksii lopulliset paikat.
PoistaNoista ilmakuvista saa tosi havainnollisen käsityksen teidän tontista ja istutusalueista. On hyvinkin järkevä ja taloudellinen tapa kylvää ensin kesäkukkia uusille istutusalueille. Minäkin olen käyttänyt samaa keinoa siten, että joidenkin uusien kasvien väleihin laitan kesäkukkia tai siirrän jotain itsellä olevaa jakopaloiksi (vaikka tiedän kasvin olevan siinä vain väliaikaisesti maan peittona).
VastaaPoistaVaikka monia alueita suunnittelen etukäteen hyvinkin paljon, saattaa suunnitelma muuttua vielä kaivamisen aikana - syystä tai toisesta ...istutusvaiheessakin voi näin käydä ;).
Kasveja tulee hankittua välillä ihan heräteostoksena ja sitten alkaa paikan miettiminen, vaikka pyrin tekemään harkitut ostoslistat, jo kukkaronkin vuoksi.
Tämä oli kiinnostava postaus, aurinkoista viikonloppua!
Ilmakuvat näyttävät kieltämättä aika hyvin tontin kokonaisuudessaan. Suunnitelmien muuttaminen lennossa on tuttua puuhaa varmasti jokaiselle. Ja mikäpäs siinä, jos tulee parempi idea mieleen. Alelaarit ovat petollisia paikkoja suunnitelmien kannalta. Täällä päin ei varsinkaan ole mikään itsestäänselvyys, että löytyy listalla olevia kasveja juuri silloin kun niitä etsii. Kun löytyy kiinnostava kasvi, se on otettava, vaikka ei juuri sillä hetkellä olisi sille edes paikkaa valmiina. Kiitos! Auringosta tuskin saadaan täällä nauttia, mutta toivotaan parasta. Aurinkoa sinne!
PoistaSinulla on hyvät ja selkeät suunnitelmat, joita jopa noudatat. Kaivuhommissa varmasti esiin tulevat kivet muuttavat suunnitelmia. Tykkään kovasti ilmakuvistasi ja tarkoista suunnitelmakuvista.
VastaaPoistaMinä olen iät ja ajat mennyt ihan liikaa kasvi edellä eli kaupasta tulee joku heräteostos, jolle pitää sitten etsiä sopiva paikka. Puille ja pensaille olen sentään malttanut miettiä istutuspaikkoja tarkemmin. Keskeneräisiä paikkoja en meinaa millään jaksaa pitkään katsoa ja siksi moni paikka on enemmän tai vähemmän harkitsematon. Niitä sitten vuosien aikana on korjattu ja uusittu.
Mukavaa viikonloppua!
Kiitos! Osaa suunnitelmista noudatan, osaa en. Suunnitelmien tekeminen on minusta niin mukavaa, että niitä tulee tehtailtua aika paljon.
PoistaSen vuoksi minäkin täytän mullosalueita kesäkukilla, jotta alueet näyttäisivät valmiimmilta, mitä oikeasti ovatkaan. Heräteostokset ovat tuttuja täälläkin. Muistutus oikeasta marssijärjestyksestä tuli viimeksi pari kuukautta sitten, kun nappasin alelaarista 'Sinikka'-luumun. Lapio törmäsi kiveen monta kertaa ennen kuin puu oli istutettu.
Mukavaa viikonloppua!
Olipa kiva tuo kuva jossa näkee miten istutusalueet ovat laajentuneet! Olisipa hauska jos olisi omastakin puutarhasta tuollainen kuva, mutta en kyllä enää osaisi edes sanoa, milloin mitäkin on tullut. Pitäisi kyllä joskus lainata drone jostain. Tosi fiksua tuo kesäkukilla testailu.
VastaaPoistaKiitos! Minunkin piti vanhoista muistiinpanoista ja blogipostauksista tarkistaa osa istutusalueista. Muistin kyllä suunnilleen järjestyksen, mutta en sitä, minä vuonna mikäkin alue on tehty.
PoistaOlipa kiva postaus, josta hienosti näkyy istutusalueet ja niiden laajennukset. Harmittaa, kun alkuaikoina omasta puutarhasta ei tullut otettua tarpeeksi kuvia, joista näkisi puutarhassa tapahtuneet muutokset.
VastaaPoistaKiitos! Minäkin luulin ottaneeni ensimmäisinä vuosina tarpeeksi kuvia, mutta nyt on käynyt mielessä, että niitä saisi olla vieläkin enemmän.
PoistaMukavia nuo ilmakuvat olisi mukava saada omastakin pihasta ja tontista samanlaisia, voisi jopa yllättyä. Minä en ole vuosiin ostanut kovin paljon perennoja, olen saanut niitä ihan kamalasti ystäviltä ja tutuilta, aina joku kysyy haluanko tällaisen ja minä olen ottanut suurimman osan. Nytkin sain kotinaapurilta yhden ison pionin ja kampaajani tarjosi kaksi pionia ensi vuonna, voiko näille sanoa ei ❓🤔 Nyt olen itse antanut valtavasti perennoja pois kun ovat niin suuria tai olen luopunut niistä.
VastaaPoistaSillon kun meillä kaivettiin muutama vuosi sitten pihassa sähkökaapeleita tuli kuvioihin yllättäen 48 metriä pitkä kukkapenkki '😰
Laitoin kyselyä perennoista ja niitä alkoi tulemaan niin paljon että syksyllä olin jo ihan puhki istuttamisesta. Istutin sen täyteen kaikkea mitä oli tarjolla ja nyt olen vuosia siirrellyt niitä toisiin penkkeihin ja jopa heittänyt roskiin. Koskaan minulla ei ole ollut pula perennoista, päinvastoin. Eli minun penkit on sattumien summa melkein jokaisella on oma kummallinen tarina. Myöhemmin on jotain suunnitelmia kuitenkin mukana. Onneksi on ollut tota maata mihin istuttaa ja lisää on tehty aina peittämällä ne pressulla vuoden tai pari. Kiva postaus 🤗❤
Kiitos! Sehän on mukavaa, kun saa tuttavilta jakotaimia. Minäkin olen saanut äidiltäni varmasti vähintään puolet puutarhani perennoista ja pensaista. Kasveja pitää kuitenkin joskus jakaa eikä ylimääräisiä viitsisi aina laittaa kompostiinkaan, niin mikäs sen mukavampaa kuin laittaa hyvä kiertämään. Sinullakin on tullut valtava säästö, kun sait noin ison penkin täyteen lahjoituskasveista.
Poista