tiistai 24. maaliskuuta 2020

Pieniä iloja

Valkoiset scillat kukkivat suloisesti eteisessä. 
Auringonpaisteesta on saanut nauttia viime aikoina mielin määrin. Aurinko on saanut myös taimihuoneen villiintymään, sillä ruukuista putkahtelee yllätyksiä heti kun silmä välttää. Ehkä ensi kesän suunnitelmia ei tarvitsekaan pistää uusiksi itämättömien siementen takia.
Pitkään odotetut keijunmekot ovat vihdoin alkaneet itää. Ensimmäisen kylvöksen tein 1.2. ja toisen samaan purkkiin 15.2. Taimia on jo kymmenisen kappaletta, jos lasketaan mukaan myös ne, joista ei vielä näy sirkkalehtiä. Koruköynnöksiä vielä odotellaan.
Samettikukka 'Vanillan' (vasemmalla) itämisprosentti oli täydet 100 eikä kauaksi näytä jäävän koreatörmäkukkienkaan suoritus.
Taimihuoneen pöydän ovat vallanneet puoliksi taimet, puoliksi isommissa ruukuissa heränneet ja toivon mukaan heräilevät talvetettavat.
Oikealla edessä chili ja paprikat, niiden takana ikkunan edessä leijonankitoja sekä jättiverbenoita. Kastelukannun vieressä oleva rungollinen jouluatsaleakin on lähtenyt hienosti kasvuun.
Pöydän toisessa päässä on pieniä taimia, joista osa on jo koulittukin.
Etualalla lobelioita, jotka koulin myttyinä. Jämät jätin kylvöpurkkiinsa kasvamaan, kun eihän niitä raskinut poiskaan viskata. Vasemmassa reunassa muutama sellerintaimi, oikealla sekalainen seurakunta.
Purppurarevonhännät, samettikukat ja koreatörmäkukat vielä koulimatta, tomaatit oikeassa reunassa, paprikat keskellä, takimmaisena mustasilmäsusannat.
Kahdesta paprikaruukusta on noussut yllätystaimia. Kaksi isointa on ilmiselvästi paprikoita, mutta mitähän ovat tuossa etummaisen ruukun takareunassa olevat kaksi pientä tainta? Ristikkejä? Poikkeuksellisen isoja lobelioita? Koruköynnöksiä??
Suihkussa on vielä pari purkkia, joissa on vasta itänyt kiinanastereita ja selleriä. En laita niistä kuvaa, johan tässä oli taimirääpäleitä silmän täydeltä. Laitan sen sijaan kuvan eteisestä. Toin sinne vanhan silityslaudan, joka on aiempina keväinä palvellut kodinhoitohuoneessa taimipöytänä. Sille ei ollut vielä sisällä käyttöä, joten sain sillä eteisen kaaosta vähän järkevämmäksi.
Edessä kellarista tuotuja sipulikukkia ja helmikuussa ostamani helmililjat. Isossa ruukussa on talvetettu verbena, taaempana pelargoneja, verililjapuu sekä afrikansinisarja. Omalla jakkarallaan joulusypressi ja sen juurella hyvin kasvuun lähtenyt lankaköynnös.
Verbenan talvetus näytti aiemmin talvella onnistuvan, mutta enää en ole yhtään niin varma. Pidin verbenaa pitkään sisälläkin kasvilampun alla, mutta ei se suostunut lähtemään kasvuun. Edelleen osa versoista on pysynyt vihreänä, joten ihan vielä ei ole aika viskata sitä menemäänkään. Se on kuitenkin ensimmäinen lähtijä siinä vaiheessa kun tarvitaan lisää tilaa. Kellarissa nimittäin odottaa vielä monta ruukkua, vaikka suurin osa leijonankidoista ja jättiverbenoista onkin jo sisällä heräilemässä. Kellarissa on myös loistokärhö 'Kaiser', jolle on jo tullut kellarin katto vastaan. Olen julma ja jätän sen silti vielä hetkeksi kellariin. Mutta siitä lisää toisella kertaa. Aurinkoista viikon jatkoa!

24 kommenttia:

 1. Jestas siellä on purkki poikineen ja hyvä kekkaus tuo silityslauta. Tässä se taas nähdään kyllä sinne vielä ne kellaristakin mahtuu. Minä en ole pitänyt kiirettä kellarinasukkaiden kanssa. Ajattelin jos saisin nostettua ne suoraan lasituksen sisälle. Sitäkin pitää nyt vielä odottaa koska emme ole aina paikalla ja vielä on kuitenkin ollut yöpakkasia. No sinne parvekkeelle ei heti pakkanen käy mutta kuitenkin en pidä vielä kiirettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purkki poikineen on ja lisää koko ajan tulossa. Minkähänlainen kaaos tästä vielä kevään mittaan saadaan aikaiseksi? :D Melkein jo toivoisin, että osa isoissa ruukuissa olevista talvetettavista ei lähtisi kasvuun, niin vapautuisi tilaa pikkutaimille. Minulla oli vähän sama ajatus viimeisten kellarin asukkien kanssa; ajattelin nostaa ne suoraan ulkovarastoon heräilemään, mutta hetken aikaa pitää vielä odotella, ettei ainakaan hurjan pitkiä pakkasjaksoja olisi tulossa.

   Poista
 2. Ansaitsisit oikein ison viherhuoneen ja kasvarin kaikille taimillesi ja talvetettavillesi. Missä ihmeen välissä saat kaikki kylvösi ja koulimisesi hoidettua, kun jaloissasi pyöri pari ihmistaintakin. Toivotan kaikille taimillesi reipasta kasvua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kasvarista en ole niin haaveillut, mutta iso viherhuone olisi aika kiva. Vuorokaudessani taitaa olla 30 tuntia, heh. Kylvöt olemme hoitaneet suurelta osin lasten kanssa yhdessä ja koulimiset teen silloin kun lapset nukkuvat tai isäntä on lapsenvahtina.

   Poista
 3. Söpöjä nua valakooset sckillat. Mullaki niiton pihalla, mutta non sellaases paikas, ettei niitä tuu nii vaharattua. Sulle tuloo taimipöyrälle aharasta, jos viälä kellariski o talavetettavia ja kouliakki viälä pitää. Munki jättiverbeena näyttää uhkaavan kuallehelta. Toivottavasti virkuaasisivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luovia ratkaisuja on varmasti pakko jossain välissä tehdä, että saa tilan riittämään. Toivoisin, että ihan kaikki leijonankidat ja jättiverbenat eivät lähtisi kasvuun, jotta pienille taimille vapautuisi lisää tilaa. Saisi niistä nyt kuitenkin osa herätä!

   Poista
 4. No onhan sinulla hyvässä kasvussa vaikka mitä! Kunnioitettavasti jaksat touhuta taimien kanssa, vaikka tilat ovat rajalliset ja avustavat lapset (?!) saattavat välillä aiheuttaa ylimääräisiä sydämentykytyksiä. Onnea näille kaikille kasvuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tänä vuonna lapset ovat malttaneet antaa taimien olla yllättävän hyvin rauhassa. Tosin taimihuoneen ovikin on suuren osan ajasta lukossa, etteivät pikku apurit pääse sinne tihutöihin.

   Poista
 5. HUrja määrä taimia. Minä olen ollut aika paljon pienemmällä määrällä liikenteessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän noita taas on kertynyt ja varmaan puolet on vielä kylvämättä! Vähemmälläkin kyllä saattaisi pärjätä... :D

   Poista
 6. Samettikukat on minulla vielä kylvämättä, ehkä ne ehtii vielä, paljon muutakin pitäisi kylvää vaan kun tila meinaa loppua kesken :D Sama ongelma joka kevät. Viikonloppuna kylvin salkoruusuja ja osa on jo itänyt, mikä hurja vauhti niillä onkaan. Taimia riittää sinullakin, on hyvä että on niidenkin suhteen kotivara.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ole kylvänyt vielä muita samettikukkia kuin nuo 'Vanillat'. Ne ovat tulossa heti pation viereen, joten ajattelin, että saisivat aloittaa kukinnan aikaisemmin kuin kasvimaalle tulevat. Jotkut siemenet itävät hurjan nopsaan ja hyvä niin, kun on noitakin, joita saa odotella viikkotolkulla. Aina pitää olla sen verran ylimääräisiä taimia, että on hukkavaraa ja täydennystaimia talven aikana mahdollisesti kuolleiden perennojen tilalle.

   Poista
 7. Sinulla on todella upeita taimia. Minä en ole kylvänyt mitään, koska olimme matkalla kaksi viikkoa. Nyt ei sitten pääse ostamaan siemeniä karanteenin takia. Mutta kesää kohti kuitenkin mennään, vaikkei taimia olekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti ette saaneet tartuntaa matkoilta ja pysytte muutenkin terveinä! Voihan siemeniä tilata netistä tai pyytää naapuria tai sukulaisia tuomaan, jos hirmuinen kylvökuume iskee. Ja kylvöjä ehtii vallan mainiosti tehdä vielä myöhemminkin. Kesään on vielä aikaa.

   Poista
 8. Vau, Sinulla on taimet upealla mallilla. Ja lajikkeitakin melkoisesti. Tuo tilan vähyys taitaa kiusata kaikkia viljelijöitä.
  Minulla taimet vasta alullaan reissun ja sairastelun vuoksi, mutta uskon niiden ennättävän.
  Mukavaa ehtoota!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tilaa ei varmasti ole koskaan riittävästi. Jos on enemmän tilaa, niin innostuu kasvattamaan vaan enemmän kaikenlaista. Ihan varmasti ehtii vielä esikasvatteluihin mukaan, vaikkei olisi vielä edes aloittanutkaan kylvöjä. Tässä vaiheessa iltaa voisi melkein toivotella jo hyvää yötä!

   Poista
 9. Sinulla onkin pikku ihmistainten lisäksi koulutettavana oikein kukka-armeijakunta. hyvä niin, koska niiden avulla selätämme karanteenit! lasiveranta on mitä mainioin paikka taimille. veripuunlilja uskomattoman upea, niitä olen jo muutamana vuonna itsekin katsellut sil silmäl, et ostaisin muutamia rauniopuutarhaan...ollaan siel kuitenkin niin vähän, et niitä pitäis kuskata eesun taasun ja autossa on usein melkoinen ahtaus.
  kekseliäästi saat taimet mahtumaan. mul taimikasvatus helpottui huomattavasti muutettuani kudontahuoneen viherhuoneeksi muutamia vuosia sitten. siinä on ikkunat sekä etelään et länteen, joten valoa riittää maaliskuun alust aloittaa taimikasvatus ilman kasvivaloja. lattialämmön päällä siemenet itää hyvin. viileämmässä itävät vien yläkertaan, mis talvetan esim. orkideat ja huonekuusenkin, lämpöä noin + 15.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukantaimet tuntuvat olevan helpommin koulutettavia kuin ne ihmistaimet... :D Tähän aikaan vuodesta ei edes tekisi mieli lähteä kodin ulkopuolelle, joten mikäs tässä taimien kanssa touhutessa ja kevään saapumista ihmetellessä! Verililjapuut sopisivatkin hienosti rauniopuutarhaasi! Voisihan ne ehkä istuttaa kesän ajaksi maahan, niin ei tarvitsisi kuskailla ja pärjäisivät, vaikkei kukaan olisi päivittäin kastelemassa. Talveksi ne pitäisi kuitenkin tuoda sisätiloihin. Sinulla onkin oikea unelmatila taimikasvatuksille! Meillä on kasvivalot tarpeen, sillä taimihuoneen ikkuna on länteen ja siinä on vielä kuistikin varjostamassa lisää. Kunhan lapset vielä kasvavat pari vuotta, voin kasvattaa taimia eteläikkunalla.

   Poista
 10. Siulla onkin kasvatukset hyvällä tolalla. Miullakin on alussa ja nyt viikonlopulla kylyvän lissee kukkien siemenii. Ahastahan se on pyöritellä taimipurkkeja, vaan jospa siitä selevitään! Miulla vielä verbenat on kellarissa, pitäs käyvä hakemassa tänne ja kahtuu onko toivoa kasvamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on suunnitelmissa kylvää jotain nyt loppuviikon aikana. Ainahan se taimikaaos on jollain lailla saatu pyöriteltyä, joten eiköhän se tänäkin vuonna onnistu. Minulla taitaa olla enää isoin jättiverbenoista kellarissa. Sen tuon lämpimään vasta parin iikon päästä, jos pienemmät eivät lähde kasvuun.

   Poista
 11. Hyvältä näyttää, vaikka mitä sinulla siellä! Aurinko on nyt saanut tosi kivasti täälläkin taimia nousemaan pintaan!

  VastaaPoista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!