perjantai 27. maaliskuuta 2020

Jään vangit

Harmaa, vesisateinen kevätsää on vauhdittanut kummasti jäiden lähtöä puutarhasta. Kyllä, luitte aivan oikein: puutarhasta. Ei järvestä tai joesta, merenrannasta puhumattakaan, vaan kumpareella sijaitsevasta puutarhasta. Routaisen maan takia kaikki talven ja tähänastisen kevään aikana satanut vesi jäätyi maanpinnalle kuin luistinradalle konsanaan, kun lumisohjovallit estivät vettä valumasta alamäkeen. Olen jännittänyt, kuinka kasvit ovat paksut jääkerrokset kestäneet. Joitakin elonmerkkejä jo löytyykin, mutta paljon on vielä kukkapenkkejä lumen ja jään alla piilossa.
Vuosi sitten jouluksi ostamani jouluruusu on vielä osittain jääpeitteen alla, mutta se on vain pieni este kukkanuppujen tiellä.
Luumupuun juurella bellis on myös innostunut nuppuilemaan. Verkko on suojannut sitä rusakoilta.
Lehtosinilatvalla on jo kiire lähteä kasvuun.
Kivikkorinne on aivan pian vapautunut jäästä ja viimeisistä lumista.
Mehitähtien ja matalien maksaruohojen ansiosta kivikkorinteessä vihertää heti maan paljastuttua. Kukahan on käynyt talven aikana tuhoamassa pari pallomehiparran ruusuketta?
Pahoin pelkään, että tämän melkein kymmenen senttiä paksun jäätikön sisällä on tähtilevisia... Vielä vihreänä, mutta mitähän tapahtuu, kun jää sulaa?
Takapihalta jäätikkö on ohentunut aika paljon.
Valitettavasti samalla paljastuu koko ajan enemmän myyrien tunneleita. Toivottavasti ovat pysyneet nurmikon puolella eivätkä ole eksyneet kukkapenkkeihini.
Tätä pomppijaa ei estä lumi eikä jää. Rusakko on käyttänyt tuota kukkapenkkiä koko talven ajan sekä käymälänään että kulkureittinään metsään. Ripottelinkin sinne testimielessä monta vuotta sitten vanhaksi menneet pussiteet. Kuten kuvasta näkyy, niin teestä ei ole karkottamaan jänösiä. Tuon pupujussikan karvainen ahteri sen sijaan tuoksuu hetken aikaa mintunsekaiselta tiskivedeltä.
Ja vasta sisälle tultuani äkkäsin olohuoneen ikkunasta, että takapihallahan on jo tulppaanienkin piippoja! Millä voimalla ne roudan läpi puskevat?
Ensimmäiset jään vangit alkavat olla pitkän kakkunsa lusineet ja toisilla on enää pieni hetki odotettavaa ennen kuin pääsevät oikomaan lehtiään ja kurkottelemaan kukkiaan aurinkoa kohti. Kevättähän se ilmiselvästi tekee!

22 kommenttia:

  1. Normaalikeväinä meillä on lähes aina samanlaista jäätikkönäkymää niin käytävillä kuin yläpihan penkeissäkin. Ja alapihallakin paikoin. Tonttimme maapohja on syvälle hiekkaa, mutta silti vaihtelevat plussa- ja pakkaskelit saavat tiukan jään aikaan. Ihmeen hyvin kasvit ovat ilmiötä sietäneet ja niin vain piipotkin sen jään vihdoin puhkovat. Tappioita on tullut vain talvella 2015/2016, jolloin jääkentät olivat paksuja ja niitä oli tavallista enemmän.
    Toivottavasti sinunkin kasvisi ottavat jääpinnan vain suojaavana ja heräävät sen sulamisen myötä virkeinä ja terveinä. Muuräonkalot eivät ilahduta. Toivotaan, etteivät myyrät ole liiaksi mellastaneet juurien ja sipulien tuhoksi.
    Eipä taida auttaa kahvinpurutkaan jänisten karkoittamisessa. En tiedä, ruokaileeko meillä peura vai jänikset. Luultavasti kumpikin, sillä viikon takaisessa lumessa oli molempien jälkien. Olivat napsineet jouluruusu Double Ellen Redin nuppuja ja lisää tulppaaneja. Eilen ripottelin valkosipulirouhetta tulppujen ympärille. En tiedä tehoaako, mutta kaikkea on kokeiltava. Kohta Suomen jäniskanta keskustelee mausteisista ahtereista ja metsästäjät ihmettelevät valmiiksi marinoitua jänissaalista.
    Luvassa on vaihteeksi kylmenevää, mutta ei anneta sen häiritä keväisiä tunnelmia. Tavanomaista keikkumistahan se on. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuulla, että paksu jääkerros ei välttämättä tee pahasti tuhoa kukkapenkeissä. Piippojen voima on ällistyttävä, kun puskevat routaisen maan ja jopa umpijään läpi. Myyrien tunneleita en ole toistaiseksi huomannut muualla kuin tuossa kohdassa tonttia. Lähimmissä kukkapenkeissä on sekä tulppaanin että krookuksen sipuleita. Vähät nurmikosta, mutta toivon, että sipulit ovat säästyneet myyrien hampailta.
      Voi Ellen-parkaa ja tulppaaniressukoita! Toivottavasti valkosipulirouhe tehoaa. Se ainakin pysyy jauhetta paremmin paikoillaan tuulisessa kevätsäässä. En tiedä, mitä jänikset tuumaavat lisämausteista ja tuoksuista, mutta nyt kehnommillakin kokkaustaidoilla varustetulla metsästäjällä on mahdollisuus kokata maistuvaa jänisruokaa. Toivottavasti muistavat kiittää meitä puutarhaihmisiä avusta!
      Kevääseen kuuluu säiden vaihtelut. Antaa rauhassa keikutella, kunhan keikuttaa nyt eikä kesällä. Kiitos! Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  2. Sinulla mehikasvit näyttävät aika samanlaiselta kuin minunkin. Niitä olen käynyt katsastamassa, kun pelkäsin niiden tuhoutuneen. Ainakin tänään vielä saadaan nauttia auringonpaisteesta. Eiköhän sinunkin jäätikkösi pian sula!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mehitähdet kestävät yleensä aika hyvin, olipa talvella minkälainen sää tahansa. Kyllä jäätiköt hupenevat nyt hyvää vauhtia. Meillä on aurinkoista ja vaihteeksi tyyntäkin, minkä ansiosta pihalla on mukavan lämmintä.

      Poista
  3. Voi, miten hienosti lumi on siellä saanut kyytiä! Postauksessasi on ilahduttavia kuvia <3 Ihana nähdä, kuinka kasvit alkavat heräillä ja vihreää alkaa pukkaamaan. Täällä on tiet sulaneet, kun ajoivat tiet tällä viikolla tiekarhulla. Pihalla on lunta ja paljon. Ajattelin levitellä ensi viikolla tuhlaa hangille, niin saadaan lumien sulamiseen vauhtia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutamassa päivässä lumi on sulanut aikamoista haipakkaa. Lumen ja jään alta paljastuvat kasvit tuovat iloa, varsinkin, jos sieltä paljastuu myös nuppuja. Kyllä teilläkin lumet sulavat vauhdilla, kun sopiva lämpöaalto sattuu kohdalle. Tuhka vauhdittaa sulamista ja lannoittaa samalla.

      Poista
  4. Ilmiselvä kevät. Meillä jänikset syövät mehitähtiä, taitaa olla oikein herkkua niille. Olikin harvinainen vuosi että mehitähdet saivat olla rauhassa, ruokavalio oli siirtynyt krookuksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää ilmeisesti kokeilla uusia makuja välillä. Voi olla, että rusakko on syönyt minultakin nuo pari mehitähteä, sillä siitä vierestähän ne juoksevat katua pitkin naapuriin. Ehkä mieluummin soisin, että rusakot söisivät mehitähtiä kuin krookuksia.

      Poista
  5. Meilläkin jouluruusu mököttää samassa vaiheessa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se siitä porhaltaa kasvuun kun jäät sulavat edestä pois. Tarkistin muut jouluruusuni ja ne eivät olleet saaneet vielä edes kukkanuppujaan nostettua. Aivan maan rajassa näkyi jotain kukkanupun aluksi tulkittavaa. Olen siis iloinen tuosta yhdestä, joka on jo selvästi nostanut nuppujaan jääkannen yläpuolelle.

      Poista
  6. Jänösellä on oma arominsa, kun menee teeltä tuoksuvaa reittiä. Jäniksille tuntuu tulevan omat rutiinireitit.
    Toivotaan, että kasvit eivät ole jäästä kärsineet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvella huomasi selvästi, mitä reittejä rusakot käyttävät eivätkä ne muuttuneet miksikään, vaikka ripottelin teenpuruja. Osa jään alta paljastuneista kasveista näyttää hyvältä, mutta suurin osa vielä piilottelee maan alla. Toivottavasti heräilevät kevään mittaan.

      Poista
  7. Jäätä oli minusta normaalia enemmän meidänkin penkeissä ja pihalla yleensä. Johtuu varmaan noista karvaturreistakin, kun tramppaavat pihalla koko talven polkien lunta. Toivottavasti siellä ja täälläkin kasvit on selvinneet siitä huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkään on harvoin näin paksulti jäätä muualla kuin kulkureiteillä. Jospa kasvit selviäisivät, kun ovat kerta selvinneet etelämmässäkin, jossa jääkerros on normaalinäky talvisin. Onneksi kuluneena talvena ei ollut kovia pakkasia.

      Poista
  8. Suomi on pitkä maa, täytyy todeta taas kerran. Teillä on jäätä, meillä ei siitä tietoakaan.
    On ihanaa nähdä kasvien heräilevän.
    Jouluruusut kukkivat meillä kevään ensimmäisinä.
    Jäpöjussit ovat ok, muttei niiden tarvitsisi pihaan tulla :)
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on lunta jonkin verran vähemmän kuin normaalivuonna tähän aikaan. Tosin jäätä ei yleensä ole näin paljoa. Toissakeväänä sen sijaan meinasi epäusko iskeä, kun vielä huhtikuun puolivälissäkin oli meillä puolen metrin kinokset melkein joka paikassa ja samaan aikaan Etelä-Suomessa kevätkukat kukkivat hyvässä vauhdissa. Saa nähdä, mikä meillä kukkii tänä vuonna ensimmäisenä. Jouluruusut ovat yleensä aloittaneet vasta krookusten ja kevätkurjenmiekkojen jälkeen.
      Meillä rusakot eivät taida tuntea sellaista käsitettä kuin metsässä pysyminen. Juoksevat rallia talon ympäri ja piilottavat poikasensakin kukkapenkkeihin tai talon seinustalle. Kiitos! Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

      Poista
  9. Tuommoista jäätikköä meidän nurmikko on normikeväinä. Ja osia istutuksista myös. Suurempia vahinkoja ei ole yleensä tullut (kun nurmikko ei niin kovin hieno ole koskaan). Tänä keväänä ei meillä ole jäätä kuin siellä missä kuuluu eli lammessa, mikä on tosi mukavaa vaihtelua! Toivottavasti sulavat sieltäkin pian pois!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidänkin nurmikko on kaukana paraatinurmikosta, joten jää ei siellä haittaa. Helpottavaa kuulla, että istutuksetkin ovat pärjänneet jääpeitteen alla. Meillä kun on yleensä reilusti lunta, mutta vain vähän tai ei yhtään jäätä maanrajassa, niin ei ole oikein kokemusta siitä, kuinka kasvit sen kestävät.

      Poista
  10. No jopas, erikoinen talvi tosiaan, siellä on ihan kunnon jääpeite. Toivottavasti kasvit selviävät, monesti ne ovat yllättävän vahvoja. Rusakoita riittää täälläkin. Nyt kun olen etätöissä, niin minulla on koko päivän näkymä takapihalle, ja joka päivä siellä menee jänis ja toinenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäätä on. Talvi oli kummallinen koko Suomenkin mittakaavassa; etelässä lunta ei laisinkaan ja pohjoisessa metritolkulla. Se hyvä puoli jatkuvassa kotonaolossa on, että pystyy häätämään rusakot samantien matkoihinsa, jos meinaavat suunnata hampaitaan kukkapenkkien suuntaan.

      Poista
  11. Kyllä on jäätikköä, toivotaan kovasti, ettei olisi haitannut kasveja. Komeaa rusakkoa ihailisi mieluummin metsäretkellä kuin puutarhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäätä on harvinaisen paljon verrattuna normaalitalveen. Luotan nyt siihen, että jos kerta Etelä-Suomen puutarhoissa kasvit kestävät jääkerroksen, niin ehkä ne kestävät täälläkin. Kunnon paukkupakkasia tai pitkiä pakkasjaksoja ei kuitenkaan ollut, joten vähäisestä lumimäärästä ei ollut niin suurta haittaa. Naapurin pihalla oli loikkinut yhtenä päivänä kaksi rusakkoa. Pian ne taas tulevat piilottamaan poikasensa kukkapenkkeihini...

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!