tiistai 26. marraskuuta 2019

Marraskuun loppu lähenee

Maa alkaa taas hiljalleen peittyä pikkuruisten lumihiutaleiden alle. Alkukuusta jäi vielä muutama jäinen lumilämpäre, joten voi sanoa, että meillä oli koko marraskuun ajan lunta maassa. Ainakin siinä tapauksessa, että loppukuu ei tuo yllättävää lämpöaaltoa ja runsaita vesisateita!
Jouluruusu painui vähän kasaan edellisen lumikuorman alla, mutta näkyy silti vielä olohuoneen ikkunasta, samoin kuin yksi alppiruusun nupuistakin.
Ihmettelen aina sitä, kuinka kuvassa kaikki näyttää pienemmältä, mutta etäisyydet kuitenkin suuremmilta mitä ne oikeasti ovat. Edellisen kuvan alppi- ja jouluruusu ovat keskellä kuvaa metsän edessä. Valitettavassti valkoinen valosarjan johto erottuu kuvassakin...
Valosarjoista puheenollen...

Varjokujan köynnösportti sai oman valosarjan. Ensi vuonna pitää laittaa portin takaosaa valaisemaan edellisen kuvan luumupuun valosarja.
Virittelin myös julkisivulle havujen sekaan valosarjat. Tänä vuonna kodinhoitohuoneen ikkunan edessä on oma sarjansa, joka sattuikin olemaan lämpimänkeltainen toisten ollessa kylmempiä ja kirkkaampia sävyltään. Ei nämä valojutut näytä osuvan kerralla kohdalleen mitenkään!
Edelliset kuvat otin eteisen ikkunasta, sillä ulkona tuntui liian kylmältä. Lapset lähtivät tämän syksyn kolmannelle flunssakierrokselle ja se tiesi työpäivien vastapainoksi useampaa herätystä yössä kuin esikoisen vauva-aikana! Ja esikoinenhan ei muuta ensimmäisen vuoden aikana tehnytkään kuin valvotti ympäri vuorokauden. Minä vilukissana palelen herkästi muutenkin ja univelka saa jopa normaalin huoneenlämmön tuntumaan kolealta, saati sitten muutaman pakkasasteen. Olenkin viettänyt paljon aikaa lämpimän leivinuunin kyljessä polviin asti ulottuvat villasukat jalassa. Välillä pitää kuitenkin käydä kurkkaamassa viileämpiin huoneisiin, kuten eteiseen ja vierashuoneeseen.
Eteisessä viime joululta talteen otetut hyasintit puskevat lupaavan näköistä piippoa. Muistaakseni nämä olivat sinisiä. Sattuisikohan ajoitus niin nätisti kohdalleen, että kukkisivat peräti jouluna?
Vierashuoneessa viime joulun amaryllis sen sijaan taitaa tehdä pelkästään lehtiä... Aluksi niitä oli vain yksi, nyt jo kolme. Eipähän tuo sipulikaan valtavan suureksi pullistunut kesällä, vaikka lehmänlantaan sen istutin.
Viimeiset paprikat alkavat olla kypsiä. Johan niitä monta kuukautta odotettiinkin!
Vielä muutama päivä, niin marraskuu kääntyy joulukuuksi ja lähestyvä joulu valmisteluineen saa ajan kulumaan nopsempaan ja ennen kuin huomaakaan, onkin jo tammikuu. Iloitsen myös hiljalleen satavasta lumesta, sillä se tuo niin paljon valoa lisää. Varsinkin töistä kotiin ajaessa pimeys on tuntunut todella raskaalta ja siihen lumiset maisemat tuovat paljon helpotusta kauneuden lisäksi. Ovatko vesisateet ja lämpöasteet teillä alkaneet jo kääntyä talvisempaan suuntaan?

26 kommenttia:

  1. Täällä rannikolla mennään vielä lämpöasteissa ja vesisateessa. Kylmää ja harmaata on. Ehkä joulu vähän tuo valoa tähän vuodenaikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rannikkoseudun haittapuoli taitaa ollakin märkä ja lumeton syksy ja vähäluminen talvi. Enpä tiedä, miten itse kestäisin siellä, kun olen jo nyt lopen kyllästynyt syksyyn :D Toivotaan sinnekin lunta edes jouluksi.

      Poista
  2. Meillä maa muuttui valkoiseksi kolme minuuttia sitten. Olin jo kirjoittamassa tähän, että voi kun meilläkin saataisiin lunta, mutta sitten satui vilkaisemaan ulos ikkunasta :) Ihanaa, kun on lunta; tämä pimeys ei ole minun juttuni. Minäkin odottelen kovasti viime vuotisen amarylliksen heräämistä joulukuntoon. Vähän hitaanlaisesti hän tuntuu kasvavan, mutta onneksi jouluun on vielä aikaa. Söpöjä nuo hyasinttisi tuossa astiassa. Toivottavasti ne kukkivat pian. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa nopea toiveiden täyttyminen! :D Pimeys ei ole minunkaan juttuni. Aivan kuin ajatuskin kulkisi hitaammin kun on koko ajan pimeää. Tai ehkä se johtuukin monen yön univelasta...? Ei minunkaan amaryllikseni kasvuvauhti päätä huimaa. Tuohon pisteeseen ollaan päästy ehkä kolmessa viikossa. Hyasintit ovat kasvaneet vähän reippaammin. Pitää laittaa niille sammalta tai jäkälää koristeeksi kunhan alkavat olla esillelaittokunnossa. Kiitos, mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  3. Meillä on hieman pakkasen puolella ja vähän jotain valkoista satelee. Minäkin toivoisin valoisuuden vuoksi pientä lumipeitettä, koiran kanssa näkee paljon paremmin kävellä metsäteillä, jos maa on valkoinen - katuvaloista ei täällä maalla ole apua, koska ne puuttuvat täysin. Ilahduttavat piipot näkyvissä! Toivottavasti saat kauniin kukinnan. Harmi, että lapset sairastavat, toivon pikaista tervehtymistä heille! Valojen eri värisävyt osaavat olla yllättävän häiritseviä, ainakin jos on toivonut saavansa kaikki saman sävyisinä. Minunkin piti viime vuonna sijoittaa yksi erilainen sarja kauas rantaan, ettei se häirinnyt omaa silmää toisten valojen lähellä ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maalla sitä vasta onkin pimeää kun ei ole edes katuvaloja. Sekin on minulle tuttua siltä ajalta kun asuin vielä lapsuudenkodissani. Hyasinttien piippojen seuraaminen on jännittävää. Tämä on ensimmäinen kerta kun yritän kukittaa niitä uudelleen. Lupaavan pulleita ne ainakin minusta ovat. Päivähoidosta tuntuu tarttuvan tauteja joka tarpeeseen. Toivottavasti tautikierre loppuu pian. En edes osannut valosarjoja viritellessäni ajatella, että olisivat eri sävyisiä. Nehän olisi voinut helposti testata ennen paikoilleen laittamista :D Pitää katsella, olisiko jossain toisessa valosarjassa vähän parempi sävy kodinhoitohuoneen ikkunan eteen. Muutama valosarja on nimittäin vielä käyttämättä. Muutenhan nuo valot on meillä ripoteltu eri puolille taloa, niin ei häiritse eri sävyt kovin pahasti.

      Poista
  4. Minä olen keväällä istuttanut joulunajan hyasintit ulos ja joskus ovat kukkineet uudelleen hyvin myöhään syksyllä tai seuraavana keväänä. Tuo onkin kiva kun alkavat kukkimaan sisällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkuperäinen suunnitelmani oli istuttaa hyasintit keväällä ulos, mutta sitten päätinkin lopettaa niiden kastelun ja antaa kuivua. Ajattelin sen sijaan istuttaa ne syksyllä muiden kukkasipulien kanssa maahan, jotta kukkisivat ensi keväänä ulkona. Syksyn tultua pyörittelin sipuleita käsissäni ja mietin, että jospa sittenkin kokeilisi kukittaa ne jouluksi ja sillä tiellä tässä nyt ollaan :D Katsotaan, onnistuuko ajoitus.

      Poista
  5. Täällä meillä talvi vielä antaa odottaa tuloaan. Onneksi on kausivalot viritettyinä pimeyttä karkottamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kausivaloista on paljon apua syyspimeyden karkottamisessa, mutta jo pieni kerros lunta valaisee ihan eri tavalla. Toivottavasti teillekin tulisi pian lunta :)

      Poista
  6. Meillä alkoi lumisade illansuussa ja toi ilon mielelle, jouluvalot kuusten oksilla näyttävät paljon kauniimmilta, kun lunta on edes hitunen oksilla. Hyasinttisi näyttävät olevan hyvällä alulla kohti joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä sade jatkui pitkälle yöhön ja nyt on taas ihanan talvisen näköistä. Hyasinttien piipot ovat lupaavan pulleita.

      Poista
  7. Meillä näyttää tällä hetkellä ulkona aika samanlaiselta. Tänään pitäisi koko päivä tulla taivaalta jotain, missä olomuodosa selvinnee iltaan mennessä. Noita eri sävyisten valosarjojen kanssa on taiteilemista! Olen laittanut itselleni laput kaikkiin valosarjoihin niiden sävystä ja missä olen niitä pitänyt. Näin saman sävyiset tulisivat viereikkäin. Ei aina ihan onnistu, mutta yritystä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä lunta tuli yön aikana useampi sentti ja nyt on kauniisti lunta joka paikassa. Toivottavasti teilläkin saataisiin lunta veden sijaan. Valosarjojen kanssa käy näemmä hassusti, kun ostaa pari uutta joka vuosi eikä kaikkia kerralla. Pitää itsekin merkitä ensi vuotta varten tarkasti, mikä on ollut missäkin ja erityisesti mikä ei sovi johonkin tiettyyn paikkaan.

      Poista
  8. Toivotaan että vesisadekelit olisivat ohi tältä vuodelta ;)
    Olipa kiva tuo edellisen postauksen kivikkorinteen muutos. Kova on ollut työ siinä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin meillä näyttää nyt lupaavasti talvelta. Yön aikana oli satanut useampi sentti lunta. Kiitos! Kivikkorinteeseen on tullut käytettyä useampi täysi työpäivä vuosien varrella, mutta jospa tulevaisuudessa työmäärä vähenisi.

      Poista
  9. Sinullapa on mielenkiintoinen kokeilu menossa hyasinttien kanssa. Yleensä ne istutetaan keväällä maahan, ja sitten ne kukkivat jatkossa keväisin hyvällä paikalla.
    Meillä tuli maa valkoiseksi tänään päivällä, ja nyt ikkunaan ropisee vesisade. Näin ne säät vaihtelevat ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin piti istutta hyasintit ensin maahan jo keväällä, mutta sitten ajattelin, että kun kerran lepotilassa ovat, niin joutavat varmaan odottelemaan syksyyn asti, jolloin istuttaisin ne muiden kukkasipulien kanssa maahan. Syksyllä sitten päätinkin kokeilla niiden kukittamista jouluksi. Katsotaan, kuinka käy ja pääsevätkö ne sitten ensi keväänä maahan. Meillä on nyt taas oikein talviset maisemat: eilisen päivän ja viime yön aikana satoi ihan kunnolla lunta. Toivottavasti nyt ei enää tulisi vettä.

      Poista
  10. Täällä on maa valkaistunut vuorokauden sisällä mutta tuskin jää vielä pysyväksi lumeksi. Toivottavasti hyasintit kukkivat juuri joulun aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on taas talvisen näköistä: lunta on varmaan jo kymmenen senttiä. Olisi kyllä mukava onnistua hyasinttien kukinnan ajoituksessa.

      Poista
  11. kuuntelin jokunen aika sit jotain ohjelmaa radiosta, mis keskusteltiin lumenkaipuusta, sitä poden minäkin parhaillaan. koko päivän tihuutti vettä, ulos ei pahemmin tehnyt mieli mennä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin kaipasin lunta koko sen ajan kun maa oli mustana. Nyt ei tarvitse enää kaivata; lunta on varmaan jo kymmenen senttiä. Ihanan valoisaa tuli!

      Poista
  12. Meille sato viimeyönä runsaasti lunta, on sitä varmaan lähemmäs kymmenen senttii. Hyvä kun kasveille suojaks sato! Kiva kun vanhat hyassintin mukulat kukkaan hepistellöö! Ei miunkaan amarylliksen mukulat mahottomasti pihalla kasvanu kokoansa ja viileessä varastossa vielä ovat, pitäs käyvä sisälle ne. Ulos on valot vielä laittamatta ja viikonlopuks lähen tuonne piäkaupunkiseuvulle käymään. Ens viikolla on otettava ja viriteltävä ne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saman verran meilläkin on varmaan nyt. Eilisen päivän ja viime yön sateli lunta. Ehkä ei vielä kannattaisi riemuita hyasinttien kukinnasta, mutta kyllä nuo piipot niin lupaavan pulleilta tuntuvat, että ihme on, jos ei yksikään kuki. Mukavaa Etelä-Suomen matkaa! :)

      Poista
  13. Meillä on edelleen lämpöasteita ja vettä on koko päivän satanut rankasti. Mielelläni ottaisin pikkupakkasen ja valkean lumen. Kameraa ei tule ulkoilutettua, kun aina sataa. Tosin eipä paljon ole kuvattavaakaan.
    Kunpa lastesi flunssakierre vihdoin loppuisi. Kolmessa on jo kaksi liikaa. Omien lasten vuoksi valvoessani lohdutin itseäni, että teini-iässä muksut taatusti nukkuvat. Ja niin myös tapahtui. Jos se nyt yhtään auttaa.
    Minun amaryllikseni pukkaa pitkääkin pidempiä lehtiä. Tänään sanoin sille, että nyt nuppuja esiin tai joudut kompostiin. Tuskin auttaa, mutta aina kannattaa yrittää.
    Paranemista lapsille ja tuhteja yöunia sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on täälläkin plusasteita. Maa on paksulti valkoisena, mutta hyvää vauhtia muuttumassa oikein vetiseksi loskaksi. Nyt ei hirveästi auta lasten vuosien päässä häämöttävän teini-iän ajattelu. Lohdutan itseäni sillä, että onneksi on vain flunssa eikä esimerkiksi mahatauti! Odotan malttamattomana sitä hetkeä, jolloin kumpikin nukkuu koko yön. Ei ole vielä tapahtunut sellaista ihmettä.
      Kompostilla uhkailu auttaa hyvin usein kasvien kukittamisessa. Toivottavasti amarylliksesikin ymmärtää puhetta! Pitää minukin muistutella omaani siitä mikä on edessä, jos ei ala nuppua näkyä. Kiitos! Metelistä päätellen pahin flunssa taitaa olla lapsilta jo helpottamasa.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!