torstai 7. marraskuuta 2019

Kivikkorinteen kasvit, osa 2

Aloitin muutama päivä sitten sarjan kivikkorinteeni kasvivalikoimasta (pääset lukemaan postauksen klikkaamalla tästä). Tämä postaus on tähtösiä täynnä, sillä nyt esittelen kivikkorinteen mehitähdet ja levisiat.
Seittimehitähti on kivikkorinteen ensimmäinen ostokasvi kesältä 2015. En voinut vastustaa sen kauniin pinkkejä kukkia
Seittimehitähti on viihtynyt ja lisääntynyt niin hyvin kivikkorinteen kuivimmalla paikalla, että olen saanut jaettua sitä useampaan kohtaan, jopa tähän isossa kivessä olleeseen "portaaseen". Otan pienempiä kiviä pois sitä mukaa kun mehitähdet levittäytyvät, jotta lopulta tässä olisi vain tiheä mehitähtiraita.
Kattomehitähdelläkin on suloiset vaaleanpunaiset kukat. Tämä kuva on otettu patiopenkistä, sillä kivikkorinteessä on toistaiseksi vain yksittäisiä alkuja kattomehitähteä.
Marmorimehitähti näytti kesällä 2017 tältä, mutta on harmikseni kitunut siitä lähtien ja kutistunut kutistumistaan.
Vuosi edellisestä kuvasta, eli kesällä 2018, marmorimehitähdet näyttivät tältä. Viime kesänä jäljellä oli viisi pienehköä palleroista. Kuinkahan on näiden laita ensi vuonna?
Tämän kesän hankinta, kivikkomehitähti 'Dark Beauty' saa kokeilla onneaan punatähkän edessä kivikon etureunassa. Katsotaan, ottaako se mallia marmorimehitähdestä vai osoittautuuko helpommaksi ja ansaitsee saada lisää tilaa.
Pallomehiparta sen sijaan on todella helppo kasvi mihin tahansa. Muista mehitähdistä poiketen sen jälkeläiset eivät ole edes alussa kiinni emokasvissa vaan lähtevät vierimään alamäkeen ja kasvattavat juuret siihen kohtaan, mihin pysähtyvät.
Äitini puutarhasta kuva kukkivista pallomehiparroista. Kallion päälle on laitettu juurtumaan palleroisia suunnilleen sentin paksuiseen kasvualustaan.
Koska mehitähtivalikoimani on toistaiseksi aika suppea, otin tähän postaukseen myös kivikkorinteen kaksi levisiaa. Niiden ulkonäössä on kuitenkin vähän samaa henkeä kuin mehitähdissä, vaikkeivät samaa sukua olekaan.
Kesälevisia 'Elise' on loppukesän alelöytö. Oikealla kuva istutuksen jälkeen, vasemmalla kasvin nimilapusta toivenäkymä ensi kesälle.
Tähtilevisia 'Little Plum' on marmomimehitähden tapaan kasvanut aika kituliaasti. Kyllä se joka vuosi kukkii, mutta ei kasva eikä kukoista sen paremmin. Harmi, sillä pitäisin todella paljon niistä molemmista.
Nyt toivon suotuisaa talvea kaikille kivikkorinteen tähtösille, jotta ne pääsisivät näyttämään koko potentiaalinsa. Seuraavaan postaukseen taidan ottaa ainakin matalia maanpeittäjiä, saa nähdä, mitä muuta siihen joukkoon sopii.

12 kommenttia:

 1. Pidän mehitähdistä tosi paljon. Seittimehitähti, kuten muutkin mehitähdet ovat ihania kukkiessaan ja kukat muistuttavat hieman levisian kauniita kukkia. Sinulla on niille mainio kasvupaikka kivien lomassa ja ne tulevat varmasti tuottamaan paljon iloa kukinnallaan jatkossakin. Levisia on myös todella kaunis kukkiessaan. Minulla se ei valitettavasti ole menestynyt epäkelvon kasvupaikan takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehitähdet ovat myös heti keväällä lumien sulettua hyvän näköisiä ja kestävät kauniina talven tuloon saakka. Toivottavasti kumpikin levisia selviää talvesta. Tähtilevisia sai loppukesällä vähän multalisäystä ilmeiesti liian sorapitoiseen kasvualustaansa ja kesälevisia on parin metrin päässä selvästi erityyppisessä hiekkamullassa. Katsotaan, kumpi selviää paremmin kivikossani. Talvimärkyydestä kivikkorinteessä ei kyllä varmasti ole riesaa, kun maa viettää niin jyrkästi ja on muutenkin hiekkapitoista.

   Poista
 2. Mehitähtiraita ison kiven portaaseen! Siinäpä idea, jonka otin talteen! Minulla on juurikin samanlainen paikka pihani isossa kivessä. Ihana postaus. Minä laitoin juuri syksyllä marmorimehitähteä kasvamaan pihaan. Toivottavasti viihtyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehitähdet koristavat kauniisti kiviä. Mukava kuulla, että pidit :) Toivotaan mehitähdillesi pitkää ikää!

   Poista
 3. Kiva postaus, minulla on myös joitakin mehitähtiä ja jossain vaiheessa minulla oli levisiaa rivarin rinteessä ja siellä se siementikin uusia taimia. Paikka oli melko jyrkkä rinteinen. Nyt ovat hävinneet, taisi siinä olla syynä myös minä, koska annoin nurmikon valtaa rinteen reunan missä ne kasvoivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä niin toivon, että omat levisiani tekisivät siementaimia ympärilleen. Ei harmittaisi niin paljoa, kuin jos ainokainen yksilö heittäisi henkensä.

   Poista
 4. Seittimehitähti on aivan ihana, sitä meilläkin on runsaasti. Samoin pallomehipartaa, joka elää ihan omaa elämäänsä ja kasvaa tosiaan siellä, minne sattuu pyörähtämään. Mehitähdet ovat kyllä mahtavia kasveja - kauniita ja helppohoitoisia. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pallomehiparta tosiaan elää omaa elämäänsä! Se on kyllä niin kaunis ja helppohoitoinen, ettei pieni vaeltelu haittaa yhtään. Kiitos, mukavaa viikonloppua!

   Poista
 5. Muutamia mehitähtiä miullakin on, kivoja ovat. Kivien väliin ne hyvin sopivatkin! Levisia taitaakin olla kranttu, ei oo miullakaan mahottomasti riehaantunu kasvamaan, kukkii kuitenkin joka kesä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olen itsekin huomannut, ettei levisia ihan vaivattomimmasta päästä ole. Jospa selviäisivät hengissä siihen asti, että saan selvitettyä niiden viihtymisen salat.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!