tiistai 12. marraskuuta 2019

Kivikkorinteen kasvit, osa 4

Vielä riittää kivikkorinteessä kasveja esiteltäväksi yhden postauksen verran. Nyt ovat vuorossa kivikkorinteen korkeimmat kasvit. Suurin osa kuvista on otettu ennen kivikkorinteen suurmylläystä, sillä siirtelin kasveja vasta kukinnan jälkeen. Katseet ja ajatukset alkavat tässä vaiheessa vuotta kääntyä pikku hiljaa kevääseen (ai, eikö teillä?!), joten tämä postaus edetään peruuttamalla syksystä takaisin kevääseen.
Loistosädekukka hehkuu lämpimänpunaisena syyskesällä. Kukat ovat alussa keltaisemmat ja muuttuvat kukinnan edetessä tiilenpunaisiksi. Menin jo heti sotkemaan aiotun järjestyksen, sillä loistosädekukka aloittaa jo heinäkuulla kukintansa. Tämä vain sopi mielestäni paremmin postauksen aloituskuvaksi kuin seuraava kuva.
Kaukasiantörmäkukka 'Perfecta' kukki viime kesänä ensimmäistä kertaa. Miten hempeä väri! Tämä on kivikkorinteeni viimeisimpänä kukintansa aloittava kasvi.
Punatähkä kukki runsaasti viime kesänä. Kivikkorinteen vuosi sitten tehty jatko-osa näytti tältä ennen tämän vuoden suurmylläystä.
Punaväriminttu pääsi kukinnan jälkeen kokonaan kivikkorinteen puolelle ja osa valkoisista syysleimuista sen taakse. Mitäpä sitä hyvää yhdistelmää suotta vaihtamaan.
Helminukkajäkkärä kukki heinäkuussa äitini puutarhassa. Tästä puskasta sain syksyllä jakopalan kivikkorinteeseeni.
Joku näistä ritareista pääsi kivikkorinteen päätyyn, jossa maa on savisempaa ja aidan varjo tuo helpotusta auringonpaahteeseen. Veikkaan, että siirron sai oikeassa reunassa oleva tummansininen, mutta varma en enää siitä ole.
Oregano siirtyi aurinkopenkistä kivikkorinteeseen. Sen siementaimia löytyy todennäköisesti ensi kesänä aivan joka paikasta, sillä en muistanut leikata sen kaikkia kuihtuneita kukkia tarpeeksi aikaisin pois.
Sinikatana 'Alba' (=silmäkatana 'Bicolor') on viime kesän uusi kasvituttavuus minulle. Ihastuin sen ulkonäköön yhtä paljon kuin pahuksen rusakot katanan kukkien makuun. Ensi kesän ostoslistalle laitetaan siis tukkupakkaus valkosipulijauhetta.
Tarhakeijunkukka 'Hans' on viihtynyt mainiosti kivikkorinteen yläpuolella aurinkopenkissä. Siirsin syksyllä yhden kokeeksi kivikkorinteen puolelle, toivottavasti viihtyy sielläkin yhtä hyvin.
Kevätvuohenjuuret kukkivat toukokuun puolivälistä alkaen. Siirsin syksyllä nämä kolme taustalla pilkottavan tuoksuvatukon kohdalle kosteampaan maahan.
Postauksesta jäi puuttumaan kaunopunahattu, sillä pienet taimeni eivät vielä tänä vuonna kukkineet. Ehkäpä ensi kesänä sitten nähdään niidenkin kukintaa. Nyt on kivikkorinteen kasvivalikoima käyty läpi. Jos joku jäi lukematta, pääset kurkkimaan niitä seuraavista linkeistä:

Kivikkorinteen kasvit, osa 1 (maksaruohot)
Kivikkorinteen kasvit, osa 2 (mehitähdet ja levisiat)
Kivikkorinteen kasvit, osa 3 (matalat kivikkokasvit)

Seuraavissa postauksissa päästään kesätunnelmista ajankohtaisempiin näkymiin. Kukkien ja ruskavärien sijaan tiedossa on lumisia kuvia, sillä meillä on vietetty koko marraskuu hyvin talvisissa maisemissa. Muistaakseni olen kolannut pihan jo neljä kertaa ja yhden kerran sain delegoitua väärään aikaan paikalle osuneelle veljelleni. Säiden haltija on taas tänä vuonna päättänyt, että lunta sataa juuri silloin kun isäntä on töissä ja rouva kotona. No, tuleepahan taas treenattua ensi kesän kaivuu-urakoita varten.
Lunta riittää mukana kuljetettavaksi asti!
Iloista viikkoa!

18 kommenttia:

 1. Olipas mukava katsoa kesäisiä kuvia välillä, niin monessa blogissa on ollut kuvia marraskuun loskasta ja harmaudesta. Mutta sitähän se on jos ulos menee ja kuvata aikoo. Sinulla oli muutama kukka joita minulla ei ole, pitääpä harkita löytyykö sellaisia ensi kesänä minunkin puutarhasta.
  Mukavaa tiistai päivää sulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin oli oikein mukava penkoa kesän kuvavarastoja tätä postaussarjaa varten. Tosin ulkonakin on nyt niin kaunista, että olisin aivan hyvin voinut postata talvisista maisemista koko alkukuun. Ihana, kun ei ole musta maa ja vesisadetta! Kiva, että löysit harkitsemisen arvoisia kasveja tästä postauksesta :) Kiitos, mukavaa tiistaipäivää!

   Poista
 2. Oregano on tosiaan reipas leviämään, minullakin se vanhalla kasvimaalla valloitti suuren alan itselleen pienestä alkutaimesta. Hansilla on kyllä komea kukinta, näyttää todellakin viihtyvän. Edelleen toistan itseäni: kokonaisuudesta on tulossa oikein hieno, mahtavat ohikulkijatkin ihastella näkymää kadulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oregano tekee valtavasti itämiskykyisiä siemeniä. Kiitos! Ohikulkijoita meidän kadulla ei juuri ole, mutta jospa naapurit pitäisivät näkymistä.

   Poista
 3. Voi, teillä joutuu tosiaan jo kahlaamaan! Otan osaa.
  Ihanaa katsella näitä kesäisiä ja etenkin tuota ihanaa kevään kuvaa! Edessäpäin se häämöttää! Arvaas mitä, tuon kirjoittaessani tuli aurinko pilvien takaa esiin. Ihan ihme valoilmiö!
  Valkoinen ja punainen ovat todella ihanat yhdessä, tuossa väriminttu-leimu-kuvassasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta on tosiaan jo sen verran, ettei ihan pikkukengillä pärjää. Ai sinne rannikolleko se aurinko on jäänyt? Näyttäytyy varmaan meillä seuraavan kerran taas vasta sitten kun on enemmän pakkasta. Väriminttu ja leimu ovat loistava pari kaikin puolin.

   Poista
 4. Voi, teilläkö on jo lunta noin paljon. Suloinen lumenkuljettaja portailla.
  Hyvä tuo punaisen värimintun ja valkoisen syysleimun yhdistelmä.
  Mukavaa viikon jatkoa. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta on vuodenaikaan nähden kummallisen paljon. Nollan tuntumassa oleva lämpötila saa lumen paakkuuntumaan Karon tassuihin ja vatsanaluskarvoihin. Pitää muistaa aina ennen sisällemenoa rapsutella paakut irti, ettei tule lammikoita lattialle ja sohvalle :D Syysleimu ja väriminttu ovat hyvä pari. Kiitos! Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 5. Mukava postaussarja, josta sain inspiraatiota omaankin pihaan. Kiitos! Sinulle on haaste blogissani. Käypä vilkaisemassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että postaussarjasta oli hyötyä. Kiitos haasteesta! Pitääpäs käydä vilkaisemassa, mitä siellä odottaa :)

   Poista
 6. Kiva katsella kesäisiä kuvia tällaisena loskaisena päivänä, piristää kummasti. Helminukkajäkkärä on minun suosikki kivikkokasvi. Kukat voi syksyllä kuivattaa ja ne kestävät kauniina pitkään.
  Mukavaa viikonjatkoa. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helminukkajäkkärän kukkien käyttökelpoisuus kimpuissa ja kuivakukkina olikin yksi syy siihen, miksi laitoin sitä kivikkorinteeseen. Vähän jännittää, miten reippaasti se lähtee valtaamaan itselleen tilaa, mutta kuritan sitten, jos on tarvis. Päivä on kieltämättä harmaa ja erittäin vetinen. Toivottavasti kaikki lumet eivät sula pois. Kiitos, mukavaa viikon jatkoa sinullekin!

   Poista
 7. Kivikkorinteestä o muarostunu tooosi monilajine ja runsas istutusalue.
  On teille kerääntyny palio lunta. Kerran o isäntä meillä lykkiny pihan. Näillä keliillä taitaa sulaa kaikki pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neliöitä on sen verran paljon, että kasvilajejakin sopii runsaasti. Todennäköisesti ajan myötä valikoima vähän pienenee, kun näen, mitkä kasvit siellä viihtyvät ja mitkä eivät. Viime yönä oli satanut taas lisää lunta. Pääsee isäntä tällä kertaa lumitöihin :D Pihakiveyksellä on 15 senttiä märkää nuoskalunta, joten ei ole ihan kevyt homma. Toivon, ettei kaikki lumi sulaisi pois. Ehdin jo tottua niin hyvin talvisiin maisemiin, että tuntuisi masentavalta katsella mustaa maata.

   Poista
 8. Aikamoinen kontrasti viimeisen kuvan ja muiden kuvien välillä :) Aika talviselta näyttää keli siellä teillä. Meillä suli kaikki lumet pois, ja nyt sataa vettä. Huomiseksi on luvattu 10 astetta lämmintä. Saa nähdä, mitä kasvit tuumaavat, jos sää jatkuu pitkään näin lämpimänä. Tarhakeijunkukka 'Hans' täytyy kyllä laittaa hankintalistalle. Se on aivan ihana! Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuo aikamoinen kieltämättä :D Tänään on satanut reippaasti vettä ja hanget ovat huvenneet paljon. Vieläkin on kuitenkin maa kunnolla valkoinen. Toivottavasti ei kovin lämmintä jaksoa tule, etteivät kasvit heräile liian aikaisin talvilevoiltaan. 'Hans' on erittäin suositeltava ostos. Kiitos, mukavaa viikkoa!

   Poista
 9. Kivikkorinteeesi on varsin kukkiva ja hyvinvoiva! Keijunkukka on upean näköinen kukkiessaan noin runsaasti! Ja voi, miten mukavasti teillä on jo lunta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Katsotaan keväällä, miten hyvinvoiva kivikkorinne on talven, rusakoiden ja myyrien jälkeen :D 'Hans' on innokas kukkija ja kukat ovat muihin keijunkukkiin verrattuna näyttävän näköisetkin. Lunta on edelleen paljon, vaikka tämänpäiväiset vesisateet sitä madalsivatkin melkoisesti. Saa nähdä, alkaako viikonloppuna jo maata paljastua. Toivottavasti ei.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!