lauantai 2. marraskuuta 2019

Kivikkorinteen kasvit, osa 1

Kivikkorinne alkaa olla puutarhani laajimpia ja monilajisimpia istutusalueita. Sen tekeminen alkoi heti ensimmäisenä kesänä, eli 2015 ja se on laajentunut pala kerrallaan joka vuosi. Nyt viidennen kesän jälkeen rinne on vihdoin laajentunut niihin mittoihinsa, mitä alunperin suunnittelin ja on aika käydä läpi sen kasvivalikoima. Eri lajeja ja lajikkeita on niin paljon, että jaoin kasvit useampaan postaukseen. Aloitetaan maksaruohoilla, joista ensimmäisenä aivan matalat, vain muutaman sentin korkuiset maanpeittäjät. Niitä olen istuttanut aivan kivikkorinteen etureunaan, mistä ne saavat vapaasti levittäytyä mihin haluavat ja vaeltaa kivien väleissä.
Valkomaksaruoho on yksi suosikkimaksaruohoistani. Sen kukat ovat todella suloiset...
... ja kauniisti punertuva mattomainen kasvusto sopii hienosti kivenkoloja täyttämään.
Tonttimme alkuperäiskasveihin kuului keltamaksaruoho, joka viihtyy myös olemattomassa kasvualustassa. Näiden kivien alla on heti juurimatto, joten maksaruohoilla on ainoastaan sen verran multaa, mitä kivien väleissä mahtuu olemaan.
Keltamaksaruoho ja lyydianmaksaruoho ovat värikäs parivaljakko.
Omat lyydianmaksaruohoni eivät ole vielä kovin kummoisesti kukkineet, joten lainasin äitini puutarhasta kuvan kunnolla kukkivasta mättäästä.
Siirrytään seuraavaan kokoluokkaan, noin 10-15 senttiä korkeisiin maksaruohoihin. Niiden on tarkoitus peittää aikanaan laajempia alueita ja levittäytyä myös korkeampien kasvien juurelle. Ainakin suunnitelma on tällä hetkellä sellainen, katsotaan, tottelevatko kasvit minua vai keksivätkö omat toteutustapansa.
Turkestaninmaksaruoho taisi kasvaa liian kuivassa paikassa, kun muuttui lehdiltäänkin punaiseksi. Jospa ensi vuonna lehdistö olisi taas sinivihertävä, sillä siirsin sen kivikkorinteen viimeisimmässä mullistuksessa parempaan paikkaan.
Kaukasianmaksaruoho on jo selvästi jämäkämpää sorttia kuin edellisen kuvan hentoinen turkestaninmaksaruoho. Nämä olivat kivikkorinteen ensimmäisiä kasveja, joten kasvustostakin on ehtinyt tulla jo tiivis.
Tässä kuvassa lipsahdetaan jo seuraavan kokoluokan puolelle, sillä korkeamman kamtsatkanmaksaruohon (?) juurella livahti minulle kultamaksaruohon taimi enkä ole viitsinyt erotella niitä toisistaankaan. 
Lopuksi korkeimmat maksaruohot, jotka ovat yksittäiskasveinakin näyttäviä.
Edellisessä kuvassakin oleva kamtsatkanmaksaruoho lamoaa osittain ja houkuttelee perhosia yhtä hyvin kuin muutkin maksaruohot.
Tämän kolmikon varttumista odotan kovasti. Vasemmalla komeamaksaruoho 'Herbstfreude', keskellä 'Stewed Rhubarb Mountain' ja oikealla tummalehtinen 'Strawberries and Cream'.
Edellisen kuvan kolmikosta 'Stewed Rhubarb Mountain' aloittaa kukintansa ensimmäisenä (tässä kuvassa se on vielä vanhalla paikallaan)...
... ja 'Strawberries and Cream' aloittaa aivan pian sen jälkeen.
Kivikkorinteessä on myös naapurilta saamani pinkki isomaksaruoho (?), jolle olisi mukava saada lajikenimikin.
Siellä on myös toinen tuntemattomaksi jäänyt, melko samannäköinen isomaksaruoho. Tämän lehdet ovat ehkä sinertävämmän sävyiset kuin edellisen ja kukat hailakammat, vaikkei eroa kuvasta juuri huomaa.
Maksaruohojen kukintakauden päättää komeamaksaruoho 'Herbstfreude', jonka kukat punastelevat jopa lumenkin keskellä.
Tällainen oli kivikkorinteen maksaruohokatsaus, yhteensä 13 erilaista maksaruohoa. Sarjan seuraavaan postaukseen taidan kerätä ainakin kaikki mehitähdet ja ehkä jotain muutakin. Myöhemmin kurkistamme myös isompia kokonaisuuksia ja tutkailemme viisi kesää vaatinutta muutosprosessia aivan hirveästä ryteiköstä lupaavaksi kokonaisuudeksi. Kivikkojen ja kivikkokasvien ystävät, pysykää siis kuulolla!

16 kommenttia:

  1. Kaunis kattaus maksaruohoja. Maksaruohot ovatkin mainioita juuri kivien kanssa yhdisteltyinä. Laajoiksi kukkiviksi matoiksi levinneinä ne ovat kerrassaan näyttäviä kukkijoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Maksauohot ovat kauniita ja luotettavia kuivien paikkojen peruskasveja ja sopivat todella hyvin kivien kanssa yhteen.

      Poista
  2. Oi, että miten ihania maksaruohoja. Tuli tästä mieleen, että pitäisiköhän kivikkoisen kotipihani maksaruohovalikoimaa lisätä! Mehitähti-postaus taas varmasti minun mieleeni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän sinne kotipihallesikin muutama maksaruoho hyvin sopisi :)

      Poista
  3. Kauniisti on maksaruohot vallanneet kivienkoloja. Hieno on lopputulos kuhan vielä kasvaat! Mielenkiinnolla seuraavoo postausta vuotan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä penninvenyttäjän puutarha vaatii aikaa, että kasvit ehtivät täyttää tilansa. Tällä hetkellä tilaa on enemmän kuin kasveja, mutta jospa ensi kesänä alkaisi näyttää jo valmiimmalta.

      Poista
  4. Hieno valikoima maksaruohoja! Maksaruohot ovat tosiaan laajoina kasvustoina kivien välissä todella kauniita. Minulla valkomaksaruoho on isolla alueella luumujen penkissä ja pidän siitä kovasti. Pienet alut kasvavat onneksi joka vuosi, joten sinullakin varmasti ensi kesänä on jo upeasti kukintaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi maksaruohot lähtevät kasvuun pienistäkin palasista, niin niitä saa nopeasti lisättyä. Tosin keltamaksaruohon leviämisvauhti on jo melkein liiankin reipas ja pikkuisia alkuja löytyy joka puolelta :D Miten tässä malttaa odottaa ensi kesään asti!

      Poista
  5. Miten kauniisti maksaruohot sopivatkaan kivien kainaloon! Ihanan näköistä! Sinulla onkin hieno valikoima erilaisia maksaruohoja. Valkomaksaruoho on ehkä minunkin suosikkini. Omani kasvaa vain vähän piilossa, eikä sitä oikein kunnolla huomaa. Pitää ehkä siirtää se ensi kesänä näkyvämmälle paikalle. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Muutama erilainen löytyy vielä muista kukkapenkeistä, joten onhan niitä jokunen kertynyt. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

      Poista
  6. Oi, ihania maksaruohoja. On varmasti kaunis rinne noiden ansiosta. Itsekin olen aina pitänyt maksaruohoista, mutta viime vuosina noiden matalien hoitaminen on tullut ylivoimaiseksi, kun ei pääsee putsaamaan rikkiksistä. Komea maksaruohopenkkini on heinittynyt kokonaan ja vaikka sitkeitä ovatkin, alkavat kärsiä.
    Isot maksaruohot ovat upeita. Minulla tuo Herbstfreude ei tahdo ehtiä kunnolla kukkaan täällä V:lla, mutta onhan se upea kasvusto muuten ja lehtien väri kivasti poikkeea normi vihreästä. Mulla löytyy punalehtisiä isomaksaruohoja, ne on upeita kans.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Maksaruohot ovat todella kauniita ja vaivattomia puutarhan peruskasveja. Heinää vastaan ei taida pärjätä oikein mikään kasvi kunnolla. Joinakin vuosina 'Herbstfreude' ei ole ehtinyt meilläkään kunnolla punertua, mutta onhan se todella kaunis nuppuisenakin.

      Poista
  7. Hyvältä näyttää! Kiva että annat maksaruohojen haeskella omanlaistaan kokonaisuutta, niin tulee varmasti hyvä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nuo ihan matalat maksaruohot käyttäytyvät ainakin meillä samalla tavalla kuin mehitähdet, eli kukkinut yksilö kuolee. Laajassa kasvustossa kuolleet laikut erottuvat hetken aikaa, mutta kun maksaruohot saavat vaeltaa vapaasti kivien väleissä, niin kuolleita kohtia ei edes huomaa. Eikä noita edes pystyisi kunnolla rajaamaan omiin ryhmiinsä :D

      Poista
  8. Ihana postaus, kiitos tästä. Tästä saa paljon hyödyllistä tietoa. Maksaruohoista on niin moneksi, niitä on niin monenlaisia, ovat kiitollisia kasveja kun tyytyvät niin vähään. Somistavat niin kivasti kivikkopaikkoja. Mukavaa marraskuun jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Maksaruohot kuuluvat suosikkikasvieni (suureen) joukkoon. Mukavaa marraskuuta!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!