sunnuntai 6. lokakuuta 2019

Talvikausi alkoi

Kyllästyin eteisen tungokseen siinä määrin, että päätin kantaa osan talvetettavista kesäkukista jo nyt kellariin. Aiempina vuosina meillä on aloitettu kellarikausi vasta lokakuun loppupuolella, mutta toisaalta kasvit ovat pärjänneet säiden puolesta pidempään ulkona. Siirsin myös ulkovarastosta kasvit pari metriä alaspäin kellarin puolelle, sillä meille on ennustettu pidempää kylmää jaksoa, enkä luota siihen, että varasto jaksaisi pysyä kovin pitkään enää plussan puolella.
Purppurarevonhännän talvetuskokeilu siirtyikin kellarin sijasta eteiseen pelargonien kaveriksi. Sain vinkin, että valoisa talvetuspaikka saattaisi olla sille parempi.
Eteinen olikin hyvä saada tyhjemmäksi, sillä kasvit olivat siellä niin tiiviisti, että kuihtuneet lehdet olivat alkaneet homehtua. Siistin sinne jääneistä kasveista kaikki kuihtuneet lehdet ja kukat pois, jotta ilma pääsisi paremmin kiertämään. Ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen eteinen näyttää tilavalta tähän aikaan vuodesta. Kasveja siellä on varmaan suunnilleen sama määrä kuin aina ennenkin, mutta enää ei ole vauvanvaunuja tai rattaita viemässä neljäsosaa eteisen tilavuudesta.
Eteisessä on nyt suorastaan ruhtinaallisesti tilaa ja aavistus Babylonin riippuvista puutarhoista. Nyt testataan, kuinka hopeaputoukset talvehtivat. Valkoisen verbenan pikkujakkaran päältä laitan roikkumaan kunhan löydän sille ehjän ripustimen. Pienin jättiverbena viettää myös talven täällä, jos vaikka kellarissa olevat päättävät kuukahtaa talven aikana.
Varastosta löysin viime vuoden jouluhyasintit näin nätisti piipottamassa. Istutin ne uuteen multaan ja toin eteiseen.
Mietin aiemmin verililjapuulle sopivinta talvetuspaikkaa ja eräältä blogini lukijalta sähköpostiini saamani vinkin perusteella päätin talvettaa sen yhdessä makuuhuoneistamme. Sinne pidetään lasten takia ovi lukossa, minkä vuoksi se on muuta taloa vähän viileämpi. Tällä hetkellä verililjapuulla on chilit ja paprikat siellä seurana, mutta ne viskaan todennäköisesti heti pois kun viimeinen raakile on kypsynyt.
T'ämä huone ei ole ihan niin valoisa kuin eteinen, mutta jospa verililjapuu pärjäisi talven yli. Lisää valoa tulee sitten kun chilit ja paprikat lähtevät kompostiin.
Jos eteinen näyttää nyt tilavalta, niin kellarin tilanne on aivan toinen: siellä on eniten kasveja viiteen vuoteen! Vähän jo mietin parin leijonankidan viskaamista ulos, mutta en sitten lopulta raskinut. Päätin leikata yhden reilusti matalammaksi, jotta se sopisi toisen puolen hyllylle ja pienensin muita kasveja sen verran, että sain ruukut lähemmäs toisiaan. Nostin myös pari kasvia nurinpäin olevien purkkien avulla ylemmäs, jotta välttäisin eteisessä tapahtuneen homehtumisongelman.
Aiempina vuosina suunnilleen kaikki kasvit ovat mahtuneet lattialle ja takaseinän hyllylle, nyt joka paikka on täynnä. Yksi pelargonilaatikkokin pääsi hyllylle. Kellarin valo saa kasvit näyttämään keltaisemmalta, mitä ne todellisuudessa ovat.
Sopu sijaa antaa ja kaikki kasvit mahtuivat viimein kellariin. Tosin yhden jättiverbenan jätin maahan, talvehtikoon siellä jos talvehtii. Vien sille lehtiä ja havuja suojaksi ja toivon parasta. Kevään esikasvatuksia ajatellen tämä taitaa olla ensimmäinen kerta ikinä, kun salaa toivon kellariin muutamaa kasvivainajaa kevääseen mennessä... Tietysti niin, että vainajalta jäisi samaa lajia tai väriä oleva sisarus henkiin.
Verenpisaroissa on vielä muutamia kukkia ja nuppuja. Niiden välissä matalaksi leikattu jättiverbena. Korkeita ja matalia kasveja sekaisin, niin ilma kiertää... ehkä!
Ja jotta taimet eivät taas keväällä loppuisi kesken, tein pari perennojen syyskylvöä. Kylvin lisää silmäkatanaa, pikkutöyhtöangervoa, loistosädekukkaa, karpaattienkelloa, kaunopunahattua, isorikkoa, purppurapunalatvaa, valkoista tarhakylmänkukkaa  ja syyshohdekukkaa sekä uusina lajeina turkestanintulppaania, metsäkatkeroa, tähtililjaa (viime syksyn kylvös ei itänyt) ja valkokukkaista matalaa kurjenpolvea, jonka tarkempi lajinimi ei ole tiedossa. Pitäähän sitä keväällä jotain tekemistä olla, eikö vain! Loppuun pari kuvaa eiliseltä, yön aikana puolet lumesta oli onneksi sulanut
Puistoatsalea 'Illusia' punertaa lumen seasta.
Kivikkorinne näyttää mielenkiintoiselta, sillä siellä on niin eri muotoisia kasveja sekaisin ja kivet tuovat lisävaihtelua. Rusakoilta huomaamatta jäänyt silmäkatana kuvan etualalla on erityisen hauskan näköinen korkealla huojuvine lumipalloineen.
Lumi ei vielä pysynyt patiolla tai kivipolulla, mutta muuten eilen näytti jo aika talviselle.
Pakasteluumu maistui yllättävän hyvältä.
Ja sitten pieni tiedotus: Hiisukas ja Minttu47, käykääpä vilkaisemassa sähköpostianne, kaipailen yhteystietojanne, sillä olette voittaneet perennasiemenarvonnassani. Muuten punainen ja sininen setti arvotaan huomenna uudelleen.

Joko olette vieneet kasveja talvetuspaikkoihinsa? Mukavaa sunnuntaita, käykäähän ihastelemassa ruskaa!

22 kommenttia:

  1. Hiukan on tungosta kellarissa, mutta pääasia, että kaikki mahtuu. Keväällä iloitset varmasti jokaisesta, joka on talven yli selvinnyt. Olen ennenkin sanonut, mutta sanonpa uudelleen eli jos nyt rakentaisin taloa, huomioisin tällaiset kasviasiat ja talvettamisen suunnittelussa ja rakentamisessa. Tilapäisratkaisulla pärjää, vaan kuinka paljon hienompaa olisi, kun olisi ihan tarkoituksenmukaiset tilat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Mikähän on keväällä tilanne, mahtuvatko kaikki valoisaan esikasvatukseen? Taitaa olla sen ajan murhe sitten. Minäkin jos olisin rakentamassa taloa, tekisin ainakin kellarista isomman. Eikä minulla olisi mitään isoa, valoisaa ja viileää talvetuspaikkaakaan vastaan. Etelän suuntaan antavia ikkunoitakin saisi olla pari enemmän. Näillä mennään, mitä on saatu. Yllättävän hyvät talvetuspaikat meillä kuitenkin on siihen nähden, että edellinen asukas ei ollut puutarhaihminen.

      Poista
  2. Kellariin on todella ruvettava kantamaan kasveja. Osa on vielä pärjännyt suojaisammissa kohdissa, mutta on niin tasaisen kylmää, että ei ehkä kannata enää riskiä ottaa. Talviset näkymät kuvissasi. Meilläkin tuli lunta, mutta vähemmän. Onnea kaikille kasveille talvehtimiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän kävi sääliksi kasviressukoita, kun vein ne sinne pimeään, mutta ei mahda mitään. Eteistä oli saatava tyhjemmäksi jo senkin vuoksi, etteivät kasvit ala homehtua enempää. Ja on siitä nyt paljon helpompi kulkea itsekin saati sitten lasten tai kauppakassien kanssa. Nyt ei enää taida olla juuri yhtään lunta.

      Poista
  3. Majapaikkojen keksiminen kasveille on kyllä totista puuhaa:) Teen itsekin erilaisia viritelmiä joka kerta, kun piipahdan mökillä. Tänään asensin varaston kattoon suuritehoisen kirkkaan led-kasvilampun, jonka tietenkin unohdin jättää päälle...Lumiset kuvat yllättävät - talvi on tosiaankin tulossa. Pidetään peukkuja talvehtijoille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, seuraavalla kerralla mökillä käydessäsi laitat lampun sitten päälle. Tuskinpa kasvit siihen mennessä kuolevat valon puutteeseen, jos kerta pärjäävät monta kuukautta täysin pimeässä kellarissakin. Talvi on tulossa, mutta tiedä sitä, milloin pysyvät lumet tänä vuonna satavat. Peukut sinunkin talvehtijoillesi!

      Poista
  4. Kyllä alkaa olla kasvit talvetuspaikoisssa, muutama kylmänkestävä kasvivielä terassilla, tarvittaessa harsoa niskaan. Yritin vähentää talvetettavia ja sainkin vähemmäksi, muutaman kaivoin maahan ja jos talvehtiminen ei onnistu niin sitten ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suotuisan talven tullessa saattavat yllättävätkin kasvit pärjätä talven yli maassa. Minä jätin tuoksumiekkaliljan sipuleita, leijonankitoja ja sen yhden jättiverbenan maahan. Pitää peitellä ne paksulti lehdillä ja havuilla, jos vaikka talvehtisivat. Toivotaan suotuisaa syksyä ja talvea!

      Poista
  5. Ainoastaan pelargonia, sinisarja ja sorvarinlaakeri ovat vielä kasvihuoneessa. Huomenna olisi tarkoitus siirtää ne autotalliin talvehtimaan.

    VastaaPoista
  6. Suurin osa o jo sisällä, osa vintis, osa kellaris. Sullon taas palio jännitettävää keväällä. Kiva kattua mikkä pärijää talaven ylitte. Teillä tuli liki talaviset maisemat. Meillä heitti vaan muutaman hiutalehen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joidenkin kasvien, kuten pelakuiden talvehtimiseen osaa jo näin muutaman vuoden jälkeen luottaa, mutta tänä vuonna on paljon uusia talvetuskokeiluja, joista ei tiedä, miten pärjäävät. Pari päivää saatiin "nauttia" talvisista maisemista. Eilisiltaan mennessä oli jo kaikki sulanut pois ja näyttää taas ihan lokakuulta.

      Poista
  7. Meilläkin satoi lunta, mutta kaikki suli samantien. Näyttää teillä jääneen ainakin hetkeksi lumipeite maahan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin osa suli samantien pois, mutta sitä tuli koko ajan lisää sen verran reippaasti, että maa pysyi valkoisena peräti pari päivää.

      Poista
  8. Miullakin jo talavetettavat on sisällä. Pihamökkii on lämmitetty ja siellä on pelargoniat, pitäsköhän viiä kasvilamppu vaikka ikkunoitten eissä ovat? Kellariin vien kuivat daalianjuurakot ja monta viileessä talavetettavoo. Mukava nähä onnistunko tuon verililjapuun, talaven yl hengissä pitämään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin nämä peruspelakuut pärjäävät melkoisen vähällä valolla talven yli. Tarpeeksi viileää kun on, niin eivät yritä lähteä kasvuun. Sain kuulla, että verililjapuu on todella helppo talvetettava jopa huoneenlämmössä. Saa nähdä, pitääkö väite paikkansa. Talvehtimisonnea meidän molempien verililjapuille!

      Poista
  9. Mökillä on jo muutamia kertoja viety kellariin kasveja, mutta osa on vielä viemättä. Pitää käydä tässä loput viemässä ja katsomassa lasituksen sisällä olevat kasvit, tuodakko ne jo sisälle vai mitä tehdä? Kellariin olisi tarkoitus tehdä irrallinen hylly mihin laittaisi kasveja. Mahtuisi näet vielä enemmän. 😁.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienikin tila kannattaa käyttää tehokkaasti hyväksi, jos se on sopiva talvetukseen muuten :D Talvettamalla säästää monta euroa keväällä ja saa nopeammin näyttävän kokoiset kasvit.

      Poista
  10. Tosi kiva, että sinulla on useampi talvetuspaikka, niin ei tule yksi liian täyteen! :) Minulla on vain kuisti ja se on nyt ääriään myöten täynnä. Enkä edes saanut kaikkea mahtumaan, mm. kaikki muratit saavat jäädä. Chilejä ja paprikoita aion myös viskoa mäkeen sitä mukaan kun sato kypsyy, isoimmat chilikasvit ehkä säästän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Tai no, kellarissa on ehkä pari ruukkua liikaa :D Muratit saattavat talvehtia maassakin, kokeilepa istuttaa ne vaikka kasvimaalle talveksi. Minä vielä mietin, säästänkö toisen chileistä ja 'Patio Red' -paprikan, mutta loput lähtevät kompostiin saman tien kun viimeinen raakile on kypsä. Yleensä minulla on tullut chileihin kirvoja talven aikana, joten voi olla, etten edes viitsi yrittää niiden talvetusta.

      Poista
  11. Hienosti sait kaikki kasvit mahtumaan :) Minäkään en millään raaskisi heittää kasveja menemään. Meillä on kunnollista talvetustilaa niin vähän, että joskus on pakko kuitenkin tehdä kompromisseja ja valita säilytykseen vain ne rakkaimmat kasvit. Yritän myös mahdollisimman paljon talvettaa kasveja ulkona ja toivoa sitten parasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi tehdä ne kompromissit jo keväällä ennen talvetettavien kasvien hankintaa :D Joskus onneksi ulkonakin saa talvetettua yllättävän hyvin kasveja.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!