perjantai 8. maaliskuuta 2019

Sisustus uusiksi, eli taimia


Hyvää naistenpäivää! Meillä sitä vietetään kasvattaen pieniä pikkuisen suuremmaksi. Tai kasvavathan ne itsekin, lapset ja taimet siis kun huolehtii perusasioista. Tässä huushollissa taimien elämisen edellytyksiin kuuluu niiden suojeleminen pikkupuutarhureilta.

Sain vihdoin ratkaistua suurimman taimikasvatusongelmani. Ensimmäinen kylvös, eli kasvualustatestailuni, oli saunassa kasvilampun alla, mutta ongelmaksi tuli nopeasti itäneiden paprikantaimien venyminen hujopeiksi. Aioin laittaa kasvilampun makuuhuoneeseen, jossa olisi viileämpää, mutta kuopus mokoma oppi aukaisemaan sen oven. Monenlaista lukkoviritelmää mietimme isännän kanssa, mutta kaikki olisivat vaatineet reikien poraamista sekä oveen että karmiin. Vihdoin keksimme toimivan systeemin, josta ei jää jälkiä rakenteisiin ja sain taimet viileämpään ja valoisampaan tilaan.
Metalliketjua kahvan ja naulakon väliin, naarmuuntumista estämään pakkauspehmustetta, sanomalehteä ja maalarinteippiä.
Sohvapöytä piti siirtää turvallisuussyistä makuuhuoneeseen, sillä lapset hyppivät sen päällä. Siitä tuli hyvä taimipöytä, kun laitoin pahvilaatikon korokkeeksi. Nyt taimet saavat valoa myös ikkunan kautta.
Ensimmäisenä itäneet kuukausimasikat ovat jo näin "isoja".
Olen luvannut esikoiselle, että hän saa kasvattaa muutaman ihan oman kasvin ja hoitaa niitä aurinkoisina päivinä takkahuoneen ikkunalla. Hoitaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että hän saa kastella ne minun kanssani. Toinen taimista koki kovia heti ensimmäisenä hoitopäivänä: löysin sen illalla puoliksi ylös kaivettuna retkottamasta mullan pinnalla. Onneksi taimi toipui, kun sai juurensa takaisin multaan.
Esikoisen hoidokit. Erotatte varmaan kovemman koulun käyneen taimen? Näille voisi varmaan lisätä vähän multaakin...
Pian taimimäärä lisääntyy huomattavasti, sillä kylvin eilen lasten kanssa neljää erilaista basilikaa, kahta tomaattia, miinanköynnöstä sekä olkikukkaa. Olkikukan siemenet ovat vanhoja ja viime vuonna niistä ei itänyt yksikään, joten ajattelin tänä vuonna kylvää niitä ihan reilusti ja käyttää vaikka kaikki siemenet pois, jos näyttää siltä, että ensimmäinen kylvös ei idä. Jatkan kasvualustatestailua tomaatilla ja miinanköynnöksellä. Basilikat ja olkikukat kylvin kylvömultaan. Kylvökset pääsivät saunan lämpöön, mistä siirrän ne makuuhuoneeseen sitä mukaa kun itävät. Laitoin myös tarhakukonkannuksen siemeniä jääkaappiin kylmäkäsittelyyn.
Vanhaa ja uutta kokeilua.
Laitoin sotkun rajoittamiseksi ensin itse kaikkiin purkkeihin multaa ja nimiteipit ja otin lapset mukaan vasta kylvövaiheessa. Tässä esikoinen kastelee olkikukkakylvöstä.
Meillä saunotaan aika harvoin, joten kylvökset sopivat hyvin olemaan lauteilla.
Kasvualustatesti etenee melkein ongelmitta. Ensimmäisestä kylvöksestä olen koulinut itäneet taimet omiin ruukkuihinsa. Taimipurkkien kippaamisen seurauksena totesin, että itämättömät kuukausimansikan siemenet taisivat hautautua purkin pohjalle, joten kylvin niitä lisää. Ajattelin mansikoiden kohdalla tehdä kokovertailua pelkästään ensimmäisenä koulituista taimista. Kaksi viikkoa itämisestä ei vielä kovin suurta eroa eri kasvualustoissa kasvaneissa taimissa ole. Juurissakaan ei vielä kouliessa eroja näkynyt.
Kasvualustatestin tilanne 7.3. Yliviivatut mansikantaimet kuukahtivat joidenkin päivien sisällä kylvöastioiden kaatumisen jälkeen. Hentoiset taimet varmaan taittuivat siinä rytäkässä eivätkä jaksaneet kasvaa.
'Patio Red' -paprikoissa ei näy vieläkään elonmerkkejä ja olen kylvänyt niitä kylvölautalle kahdesti lisää, eli yhteensä 16 siementä. Mullassa olevat ovat nahistuneet ja kutistuneet olemattomiin, kylvölautalla olevat ovat kivikovia ja aika vaaleita. Kokeilin eilen illalla repiä osasta viimeisimmäksi itämään laitetuista kovaa siemenkuorta rikki, sillä valoa vasten katsottuna kaikkien siementen sisällä näyttäisi olevan jonkinlainen idun alku. Voisikohan olla mahdollista, että niiden siemenkuori vain on liian paksu tai sitkeä eikä sirkkajuuri pääse sen läpi?

Siemenkylvöjen lisäksi hyödynsin tämänpäiväisen plussakelin ja toin kellarista muutaman kasvin eteiseen. Tositoimet alkavat siis aivan pian ja kohta joka paikka pursuaa taas kasveja. Hauskaa!

27 kommenttia:

 1. Pätevän tuntuinen lukitussysteemi. Eiköhän taimet nyt pysy rauhassa. Mitä kylvömultaa sinä käytät? Minulla on Biolanin Mykorritsa-kylvömultaa ja tuntuu, ettei siinä tänä vuonna idä juuri mikään. Alkaa jo olla epätoivoinen olo. Ehkä palaan lähikaupan halpismultaan.
  Sinulla on hieno seurantalista. Suunnittelen aina tekeväni ulkonäöllisesti hienoja listoja ja lopulta ne ovat kuitenkin yksinkertaisia ja vähän tylsiäkin. Pääasia kuitenkin, että täyttävät tehtävänsä.
  Minkä ikäisiä nämä sinun ihmistaimesi ovat? Mukavaa, että otat heidät mukaan kylvöpuuhiin. Siinä siirtyy paras oppi ja innostus.
  Mukavaa naistenpäivää ja viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin toistaiseksi lapset eivät ole saaneet makkarin ovea auki. Ketju on niin tiukalla kuin sen vain saa, ja aika paljon sen irrottamiseen vaaditaan sormivoimaa. Samaa kylvömultaa on minullakin ja ainakaan toistaiseksi ei ole mitään eroa itävyydessä verrattuna kasvusammaleeseen. Jos sinulle on sattunut epäonnistunut tuote-erä tai kaupassa mullalle on tapahtunut jotain? Tai sitten siemenissä tai tämän vuoden kasvuolosuhteissa on jotain vikaa? Harmillista. Toivottavasti asia korjaantuu.

   Kiitos, yritin tehdä listasta mahdollisimman selkeän. Esikoinen on vajaa 4-vuotias ja kuopus vajaa 2-vuotias. Pitää ainakin salaa pikkuisen yrittää tartuttaa heihinkin tervettä kiinnostusta puutarhanhoitoon ;) Mukavaa naistenpäivää ja viikonloppua!

   Poista
  2. Biologi Leena Luoto kertoi eräässä artikkelissa suosivansa multasekoituksia hyvin tuloksin. Ehkä kokeilen seuraavaksi sellaista systeemiä.
   Lapsesi ovat mukavassa iässä, joskin vaatii kyllä äidiltä silmiä myös selkäpuolelle.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
  3. Multasekoitus toimii varmasti hyvin, kun löytää sopivan seossuhteen. Pienet lapset ovat yllättävän nopeita ja erittäin kekseliäitä. Aina ei ehdi keskeyttämään tihutöitä, joten ne on vain yritettävä estää ennakoimalla. Henkisesti olen jo varautunut ylimääräisiin sydämen tykytyksiin ja riekaleisiin kasveihin ensi kesänä :D Vuoden päästä lapset varmaan jo osaavat paremmin jättää kukat rauhaan. Mutta joo, ovathan he ihan mukavassa iässä nyt :)

   Poista
 2. Kätevän näköinen systeemi ja nuo kasvatus/istutus puuhat on kyllä jänniä pienillekin, sitten on mukava seurata taimien kasvua:) Ihanaa naistenpäivän iltaa ja mukavaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukkosysteemi on yllättävän näppärä ollakseen mitä-kaapista-löytyy-tekele :D Lapset pitivät siementen kylvämisestä ja erityisesti suihkepullolla kastelemisesta. Aikaisempia kylvöksiäkin on pitänyt melkein joka päivä näyttää lapsille, että onko siemeniä itänyt yön aikana. Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 3. Ihanaa, että sinulla on terhakkaat tarhurinalut apuna, vaikka joskus tarvitaankin hiukan turvatoimenpiteitä...mukavaa, että mukana saavat olla ainakin pikkuisen, siitä se alkaa! Hieno lista sinulla, mukavaa on tarkkailla ja tehdä merkintöjä! Hyvä kasvualusta on tosi tärkeää!

  Mukavaa Naistenpäivän iltaa ja viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turvatoimenpiteitä tarvitaan aika usein :D Pääsen useammin puuhastelemaan kukkajuttujen parissa kun otan lapset silloin tällöin mukaan. Muuten pitää olla isännän kotona lapsenvahtina. Kiitos! Mukavaa naistenpäivän iltaa ja viikonloppua!

   Poista
 4. Kyllä hätä keinot keksii :D Pikkuuset puutarhurit tuppaavat olemahan vähä turhanki innokkahia. Pitää kans piilootella lisää siämeniä multihin.

  VastaaPoista
 5. Lapset ovat kiinnostuneita kaikesta mitä ympärillä tapahtuu. Olet kekseliäs! Kiva nähdä kuvia sinun taimikasvatuksesta. Päiväkodissa olemme aloittaneet myös kukantaimien kasvatuksen saa nähdä miten käy. Yksi pienokainen jo kulki kukkapurkki kädessä, oliskohan hän leikkeihin tarvinut lisää materiaalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että lapset pääsevät päiväkodissa kokeilemaan kukkien kasvatusta. Tulee kasvun ihme tutuksi niillekin, joiden kotona ei multapusseja tähän aikaan vuodesta rapistella. Meilläkin taimipurkit lähtisivät varmasti kävelemään, jos eivät olisi lukkojen takana turvassa :D

   Poista
 6. Joskus kauan sitten on ollut olkikukkia, kivoja kun sitten niistä saa kuivakukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiden kukat rapisevat hauskasti tuoreenakin, aivan kuin olisivat jo kuivattuja.

   Poista
 7. Taimikasvatus on hyvässä vauhdissa. Hienoa, että saitte lukitusjärjestelmän toimimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Ei olisi muuten uskaltanut tehdä vielä lisäkylvöjä, ettei ole ihan pulassa ennen kesää.

   Poista
 8. Meilläkin menee sisustus uusiksi tähän aikaan vuodesta. Mietin juuri saunan alimman porrasjakkaran siirtämistä olohuoneen ikkunan eteen lisäpöydäksi. Jotenkin sisustus on minulle niin toisarvoista pikku taimien kasvatuksen rinnalla. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Intohimoisen sisustajan silmiin sattuisi täälläkin :D Pienet taimet täytyy saada sinne, missä on eniten valoa, vähät tyylikkyydestä! Saunajakkara kuulostaa hyvältä taimipöydältä, muista vain tarkistaa, että jalat on tukevasti ruuvattu kiinni. Meidän jakkaran yksi jalka oli löystynyt ja taimipurkit kaatuivat pitkin lattioita...

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Jahas, kokeilin muokata kommenttia, mutta poisto oli ainoa vaihtoehto. No, otetaan siis uusiksi. Kauhea katastrofi,tuo sinun taimipurkkien kaatuminen. Toivottavasti sait vielä taimet pelastettua. =/ Meillä oleva saunajakkara on tukeva. Mutta lisäksi tilasin tänään nettikaupasta minikasvihuoneen, jossa on pyörät alla. Äitini kanssa puhellessa idea moisesta virisi ja heti piti nettikauppaan lähteä shoppailemaan. Minikasvihuonetta voi sitten tarpeen mukaan helposti siirrellä aurinkoisiin paikkoihin, sisälle ja ulos kevään edetessä.=)

   Poista
  4. Peukku minikasvihuoneelle! Se helpottaa kummasti taimikasvatteluja ja keväällä voi pitää taimia pidempään ulkonakin sen suojissa. Ei tarvitse olla heti ensimmäisen tuulenvireen tultua kantamassa kaikkia pikapikaa sisälle. Muutama mansikantaimi suuttui, mutta paprikat ja chilit onneksi selvisivät :)

   Poista
 9. Mukavia kevätpuuhia siellä. Hyvät lukitussysteemit, toivottavasti kasvit pysyvät turvassa :) Meillä piilottelen pikkutaimia kissoilta suljettujen ovien taakse, onneksi eivät osaa avata ovia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan parhaita puuhia ennen kuin lumet sulavat! Älä vielä huokaise helpotuksesta, jotkut kissat oppivat aukaisemaan ovetkin :D Toivottavasti sinun kissasi jättävät taimet ja taimihuoneen oven rauhaan.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!